Novi modeli
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi modeli

23.10.2012 | 21:15
Može li neki telegrafski pregled što ima nova među Mac modelima? Iz ovog kupusa na vikalici nisam ništa razabrao, a za gledati film - nemam vremena. Svi se nešto uspjenili oko iMaca, gledam sad na apple.com i ne vidim da je nešto bitno različit? Što mi je promaklo? Kakve su novosti oko Minija, MBP i Mac Pro?
  • mileni
  • Posjetitelj
23.10.2012 | 21:22
Mini hd4000, novi procesori, i dalje 4gb rama po defaultu.

rMBP 13, sve isto kao i kod starijeg brata, samo manji i bez "prave" graficke kartice. Cijena je presmijesna.

iMac 21/27 = fusion drive, kako li su ga vec nazvali (ponovno izmisljaju svoje nazive za postojece stvari) koji u simbiozi sa ML djeluje odlicno. Barem na papiru, pricekat cemo prve dojmove kad isti dodje u 12 mjesecu u prodaju. Bolja graficka, do 32gb rama, 2x thunderbolt, izbacena optika. I osjetno tanji i laksi. Rezoluciju cini mi se nisu mijenjali. Cijene donekle pristojne.

Mac Pro = imas modele koje imas i do sad na trzistu, sta ce ti novi kaze apple?
23.10.2012 | 21:26
paaaa... mislim da se ti neces nesto precise uzbuditi jer je update ulavnom vizualnog karaktera
dobra stvar je da nema vise prostora izmedju prednjeg stakla i ekrana pa nece biti one prasine koja se znala zavuci izmedju. prikaz bi trebao biti bolji. rezolucije su ostale iste. performanse su malo nabildanije, usb 3.0, i novi combo sistem hdd+ssd (opcija). diskovi su prikazani kao jedan drive a OS X upravlja datotekama i aplikacijama i "pametno" ih rasporedjuje na SSD li HDD, ovisno o tome koliko se koriste.

MBP retina 13".slican kao 15" retina. sve 5 osim mozda grafike.
novi mini sada ima usb 3.0, nesto je jacih performansi normalno, ali i dalje nema neku ozbiljniju grafiku.

to je ovako telegrafaki sa dvije noge.
23.10.2012 | 21:42
ajme majko novi imac, to mi treba, to mi treba, to mi treba.....

mislim tikam ovo na skoro novom imacu ali dizajn novoga je........ zbilja kod ovakvih stvari ne razmisljam razumom, moram ga imati i tocka!
23.10.2012 | 21:53
iMac je dizajnom vrh Mini iPad mi je bezveze a MBP je ok tj nekako je bilo za ocekivati.
23.10.2012 | 22:11
odlican dizajn novog imaca:)

kaj kazete na novi ipad4,nakon samo 6mj?
23.10.2012 | 22:13
ĐIZZZZ
evo ja s kolegom na pivi ali sam morao zaviriti na apple stranicu da vidim, ODUSEVLJEN SAM danas to treba proslaviti uz gajbu pive
23.10.2012 | 22:27
Evo, gledam opet novi iMac i opet ne vidim u čemu je to uopće dizajn bitno različit od prethodnog i zašto je onda tako odličan dizajn (a da onaj prošli nije bio)? Jedina očita razlika je to što je tanji. Mf... Ionako se pregrijavao. Kako će tek sad...
23.10.2012 | 23:11
Huliš ! Moj se nikad nije pregrijavao. Grafulja je drugi par opanaka.
23.10.2012 | 23:29
Tvoj je onaj stariji, zar ne?. Koliko pratim, problemi s pregrijavanjem su počeli s modelima unatrag par godina (2009, recimo).
23.10.2012 | 23:39
Sad mu je upravo 5 godina.
23.10.2012 | 23:49
Imac jme odusevio izgledom. Ali vidjet. Cemo koja je ponuda i kakve ce cijene biti. Jer ako pisljivu radnu memoriju ne mogu sam ugraditi onda ebi ga. I da cijene su mu malo povisoke. Znaci dobijes slabiji imac od sadasnjeg a skuplji je 100€. Ja cu sacekati prve utiske pa onda odlucim.
24.10.2012 | 00:12
Dakle, Apple definitivno posustaje na području razvoja kompjuterske "tehnologije" na uštrb zabavišta za američke dizajnere.

Ono što mene izuzetno smeta je odustajanje od prave ideje Steve-a Jobs-a a to je iMac - kompjuter "sve u jednom"! Dakle, novi iMAC ima tanji rub, bolji ekran, no, ako želite pogledati kakav DVD ili nedaj bože kopirati neštosa susjedovog, morate dodatno kupiti i pokopčati DVD player na iMAC! I sve to zbog tanjeg ruba, na kojem više nema mjesta za optički disk...... katastrofa...

Osim toga, "fusion drive" jedno "smuti pa prospi" asimetrično fuzioniranje SSD-a i HDD-a će napraviti totalan kaos nama, koji imamo Bootcamp i particioniran disk sa Windozama.... "Optimizirajući software" koji treba "miješati" i "birati" najčešće korišćene aplikacije će prebacivati programe amo-tamo - a hoće li yo činiti i sa windozama na Bootcampu????
Osim toga, a da bi sustav bio kompatibilan, ukoliko želim imati i windoze, u principu trebam imati samo SSD (verzija sa 768GB SSD-a), a to će pak koštati kao svetoga Petra kajgana....

Sve u svemu, kao da imam 27" MacBook Air, jako skup i upitno funkcionalan za moje potrebe.

Da ne govorim da su netragom "ukinuli" meni najzanimljiviji 17" MacBook Pro...

Eto, izgleda da Apple drži balans: koliko su dobroga napravili na području telefona i sada novim iPad-om Mini (za siromašnije slojeve potencijalnih kupaca), toliko su zasrali sa iMac-om.

Nego, pitam se, hoćemo li i na Mac-u Pro - morati prikopčavati optički disk uskoro....

Loše.....looše.....
  • User
  • Posjetitelj
24.10.2012 | 00:26
Ja sam zaključio da je problem iMaca u tome što mu je ventilator postavljen na premalen broj okretaja, a ne u tome što se pregrijava. Kada sam putem smcFanControla podigao ventilator na srednje i više brzine, bio je dosta hladniji čak i pod većim opterećenjima.

Mislim da su Apple-ove default postavke za broj RPM-a krive i za famozne fleke po ekranu. Otkad se vratio sa servisa više-manje je stalno bio upaljen smcFanControl i od tada se nisu više pojavljivale.
24.10.2012 | 00:28
hardocoremac, lupetas.

da si dao jedan argumentiratni razlog, rijeci ne bi rekao, ali ti si vise od onih kojima je kul zalit se.
ako bi imac trebao biti all in one racunalo, mozda su trebali staviti u njega i univerzalni citac za sve vrste kartica, flopy, blu-ray...
stavite vise kamen na taj DVD. barem na njegovu integriranu verziju.

sto se kombinacije SSD+HDD tice, analiziras nesto sto jos uzivo nisi probao. nitko izvan applea nije. pa budi malo objektivan i sacekaj da vidimo konkretno o cemu se radi i kako radi, pa onda iznosi komentare.

rezime: od dvije velike zamjerke, jedna je potreba sve uzeg dijela korisnika i radi se o tehnologiji koja je na zalasku, a druga je analiza necega sto ne poznajes.

lose...lose...
24.10.2012 | 00:46
Moje su potrebe sasvim različite od tvojih, kinsife, a ja tebi neću reći što mislim o tvojoj filozofiji i tvojim potrebama - to je tvoja stvar.
Sada imam iMAC koji ima samo SSD, a to ću morati imati i ubuduće, ukoliko ne želim probleme sa Bootcampom i windozama na particiji.
Nije isto i nemože biti isto. Pogotovo ne za- iste novce.

Kako bilo, ugodnu ti večer želim.
24.10.2012 | 00:48
Svidio mi se novi Mini, snažniji i kompaktnije izrade...
24.10.2012 | 01:17
ne ulazim i ne komentiram tvoje potrebe jer ih ne poznajem, ali vidim u svakodnevnom kontaktu sa razlicitim ljudima da se dvd i cd mediji koristi sve manje. neko ih ne koristi uopce. apple sigurno ima podatke velikog broja korisnika o tome koliko su puta ubacili cd ili dvd u svoje macove i sumnjam da rade na pamet.
sada, da bi izasao u susret maloj skupini korisnika, treba li davati "slijepo crijevo" ostalima?
za vecinu trzista nema smisla guranje dvd citaca. nisam to ja izmislio jbg. znam da ima ljudi kojima to jos koristi, kao sto ima ljudi koji i dalje koriste floppy (evo me), ali idemo dalje.

u svakom slucaju, isprika na nesto grubljem uletu.
24.10.2012 | 01:42
O svašta pročitah ovdje...

Kakvo crno pregrijavanje iMac alu serije? To nisam nikada vidio, a prošlo mi ih je kroz ruke mnogo, a evo i sada u firmi imamo 3 komada i svi su "cool". Ono za što sam čuo je da su neke stare serije s onim prvim Radeonima imale problem pregrijavanja GPU-a kada ostare, ali to se sređivalo s novom pastom na hladnjaku.

Ono za DVD je za svaku pohvalu i samo mogu reći "KONAČNO!". I siguran sam da će ga izbaciti i iz iduće Mac Pro serije koja dolazi početkom 2013. I to govorim kao netko tko radi u multimedijskoj i video produkciji. Pa tko više uopće isporučuje materijale na DVD-u?! Za tih par rijetkih slučajeva dovoljno je imati eksterni drive.
24.10.2012 | 01:44
Znam da svi na drugaciji nacin koristimo kompuktore, ali ja stvarno ne znam kad sam zadnji put ubacio CD/DVD u masinu da bi pogledao film, iskopirao nesto s DVDa ili sprzio CD za auto. Dosle su kazete, diskete, CDi, DVDovi i sad smo konacno u dobu kad mi je jednostavnije i brze bezicno ili putem USBa prebaciti par GB podataka.

Diskovi su sve veci pa se i veci fajlovi duze vucaraju po njima, internet je brzi, AirDrop, dropbox preko wifija...
24.10.2012 | 01:52
Uostalom, tu je nova "disketna" SD card slot!
24.10.2012 | 05:13
HardcoreMAC kaže:
Svidio mi se novi Mini, snažniji i kompaktnije izrade...
je na njemu je sve 5 osim grafike? Od kud ovima u applu ideja da novi mini ima slabiju graficku nego stari...6630m je po svim testovima brza od intel hd 4000.. Stvarno svasta
24.10.2012 | 10:08
dpasaric kaže:
O svašta pročitah ovdje...

Kakvo crno pregrijavanje iMac alu serije? To nisam nikada vidio, a prošlo mi ih je kroz ruke mnogo, a evo i sada u firmi imamo 3 komada i svi su "cool". Ono za što sam čuo je da su neke stare serije s onim prvim Radeonima imale problem pregrijavanja GPU-a kada ostare, ali to se sređivalo s novom pastom na hladnjaku.

Davore, u zadnjih 2-3 godine, gotovo pa 100% svih postova tu na jabučnjaku koji su se ticali nekih hardverskih kvarova i problema bili su vezani za iMac i generalni je zaključak (ne samo na Jabučnjaku) da je problem pregrijavanje.
24.10.2012 | 10:10
Meni se, kao switcheru u nastajanju koji je Apple upoznao preko iPod classica, pa iPod toucha, preko iPhonea 4 i 4S, do iPada 3, nakon odgledanog keynotea riješilo pitanje "all in one desktop ili 13-inchni laptop?".
Nakon ovako dobro "izbrijanog" iMaca s "Fusion Drive" funkcijom, usprkos svom šarmu novog Retina Macbook Pro-a, ipak više sviđa i isplati kupiti novi iMac 21 inch. Jer, nakon što sam kupio sve iĐiđe, red je došao na Mac, a minus kod prijenosnika mi je bilo dokupljivanje baterije i optički pogon, koji mi je isto tako bio minus i kod iMaca. Svi znamo da slot drive-ovi relativno brzo odlaze i po meni je činjenica da su ih se riješili također super stvar.
Mislim da će biti manje odlazaka na servis s ovim računalima.
No, jedna stvar mi je, kao vlasniku "novog" iPada ( ), upala u oči.
Sjećate li se najave Infinity Blade Dungeons igrice objavljene sada već davnog ožujka? Optimizirane za tadašnji high-end A5X procesor?
Dođe mi da se, kao Bare, zapitam "gdje je nestao čovjek" i kada ju više misli pustiti u opticaj. Te hoće li moj novi, khm, iPad podržavati je kako je najavljivao ili će je optimizirati za A6X?
Bojim se da je odgovor u, rekli bi Ameri, ladder variant.
24.10.2012 | 10:16
@smayoo - Ne bih se složio, valjda smo čitali različite rasprave i probleme. I meni to nema nikakve inženjerske i tehničke logike - zar ne? Jer hardver u iMacu je zapravo hardver iz MacBook Pro 15" serije samo s velikim ventilatorima i ogromnim 21 ili 27" aluminijskim hladnjakom! Zašto bi problem bilo zagrijavanje kada MBP rade sasvim ok?

Sjećam se rasprave ovdje od prije par tjedana kada se čovjek tužio da mu se iMac "pregrijava" da je nakon updatea na ML "toliko vruć da ne može ruke držati na njemu", a onda je na kraju ispalo da iMac radi bez greške, da čovjek nikada prije niti mjerio temperature i kada ih je sada izmjerio da mu je stroj zapravo čak i nešto manje topao od prosjeka. Uloga ogromnog alu kućišta i jest da bude vruće i dobro hladi komponente unutra.
24.10.2012 | 10:25
Nekad mi ove diskusije s tobom zaista djeluju kao da se jedan od nas dvojice nadudao tripa pa sve oko sebe percipira naopako.

Sreća da si Apple fundamentalist. Da si islamski fundamentalist, dijelio bi šamare Talibanima zbog popustiljivosti.
24.10.2012 | 11:42
smayoo kaže:

Sreća da si Apple fundamentalist. Da si islamski fundamentalist, dijelio bi šamare Talibanima zbog popustiljivosti.

XD
24.10.2012 | 12:37
Da, da, "fundamentalist" s konkretnim iskustvom, s tri alu-iMaca u firmi i ne znam koliko njih koje održavam.

A ti koji u životu nisi imao alu-iMac, ti nisi "fundamentalist" kada kritiziraš bez osobnog iskustva? Eh!

I ponavljam još jednom: "Nisam još susreo aluminijski iMac koji ima problem s pregrijavanjem". I kao izuzetak od pravila navodim jedan stariji 24" za kojeg znam mu treba obnoviti pastu ili pritegnuti hladnjak GPU-a, ali to je sve čega se mogu sjetiti.

I preskočio si moj komentar da i čisto inženjerskom logikom to nema smisla jer se zapravo radi o MacBooku Pro 15" zapakiranom u veliko kućište, a za njih čarobno nema komentara da se "pregrijavaju". Kako je to moguće?

Ako ćemo tražiti kritiku alu-iMacu, onda je to prije svega problem s mikro-prašinom koja se zavlačila iza stakla i u neke loše složene matrice. Toga ima koliko hoćeš i to je čest problem, ali pregrijavanje - ne.
24.10.2012 | 13:42
Jel ja to dobro vidim, iMac 21" dolaze sa hdd 5400 rpm?
24.10.2012 | 13:46
Mislim da su to ove nove generacije diskova koje imaju varijabilnu brzinu, a 5400 im je bazna.

wiki.answers.com/Q/What_is_a_variable_speed_hard_drive

Treba saznati što točno stavljaju unutra...

Ja imam par tih s varijabilnom brzinom i pokazali su mi se čisto ok.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (738)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO