Novi modeli
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi modeli

24.10.2012 | 13:50
Onda čekamo prve testove.
24.10.2012 | 16:41
Kakvi se to poslovi obavljaju gdje treba munjevita brzina diska?
  • mileni
  • Posjetitelj
24.10.2012 | 17:19
HDD od 5400rpm u 2012 godini za desktop racunalo? : )))))))))))
24.10.2012 | 17:38
@mileni to nije loše za home usere, naime WD caviar green radi na tu šemu, baza 5400 a po potrebi 7200
24.10.2012 | 19:54
zabac kaže:
Kakvi se to poslovi obavljaju gdje treba munjevita brzina diska?

Pa u zadnje vrijeme skoro svaki posao, narudžba danas, isporuka jučer.
24.10.2012 | 21:55
dpasaric kaže:
I ponavljam još jednom: "Nisam još susreo aluminijski iMac koji ima problem s pregrijavanjem".

Problem s pregrijavanjem nije samo onaj gdje je AHT rekao "to ti se pregrijalo". Crkavanje HDDa (bilo je dosta postova na jabučnjaku, od ljudi kojima je crkao HDD baš na iMacu, a puno manje gdje im je crkao HDD na bilo kojem drugom Macu), kad se javlja u većem broju, također je vjerojatno prouzročeno trajno lagano povišenom (dakle, ne alarmantno visokom, ali većom od normalne) temperaturom HDD-a.

I preskočio si moj komentar da i čisto inženjerskom logikom to nema smisla jer se zapravo radi o MacBooku Pro 15" zapakiranom u veliko kućište, a za njih čarobno nema komentara da se "pregrijavaju". Kako je to moguće?

Pretpostavljam zato što se toplina disipira iz čipovlja prema naprijed, a ne kroz tiskanu pločicu natrag (jer je tiskana pločica termički izolator). Na MBP je od čipovlja naprijed aluminijsko kućište koje je hladnjak, a na iMacu je LCD display koji je opet ne samo termički izolator, nego i dodatni izvor topline.

Ako ćemo tražiti kritiku alu-iMacu, onda je to prije svega problem s mikro-prašinom koja se zavlačila iza stakla i u neke loše složene matrice. Toga ima koliko hoćeš i to je čest problem, ali pregrijavanje - ne.

Po inozemnim forumima je bilo dosta dobro obrazloženih objašnjenja kako i taj problem ima veze s visokom temperaturom unutra, jer dolazi do neželjenih strujanja zraka (termala) koja odnose prašinu kamo ne bi smjela.

Ali evo, odgovaram samo zato što si izričito tražio odgovor. Nemam želju sad se dalje natezati. Tim više što mi je osobno svejedno - iMac je (tu se slažem s Ribom) koncepcija koju ne volim i teško da ću ga ikad kupiti dok ne dođe na format TV-a za dnevnu sobu, ali i cijenu TV-a za dnevnu sobu. Za ovu cijenu, to je jednostavno prerizičan stroj. A nije ni pola toliko lijep kao stara lampa.
24.10.2012 | 22:42
smayoo kaže:
a na iMacu je LCD display koji je opet ne samo termički izolator, nego i dodatni izvor topline.

Posto se radi o LED osvjetljenju zagrijavanje ne bi trebalo biti toliki problem s naglaskom na "ne bi trebalo" jer nisam bas istrazivao kolika je disipacija topline LED osvjetljenja, ali pretpostavljam da je puno manje od klasicnih lampi starijih ekrana.
24.10.2012 | 22:46
Upravo suprotno. LED rasvjeta se puno više grije od fluo i za LED lampe ti treba je..no hlađenje.
24.10.2012 | 23:05
Mozda dolazi do zabune jer se moze cuti kako je LED rasvjeta "hladna", ali se misli na temperaturu boje svjetla koju daje, a ne da li je sam izvor topli ili nije.
S time da bijeli LED ne postoji. Postoji UV s plavim i zuti sloj fosfor i to daje nama prihvatljivu bijelu svjetlost, ali zbog one plave komponente vuce na "hladniju" bijelu.
24.10.2012 | 23:12
Da. Ali isto tako je vjerojatno stvar u tome što LED lampa nije vruća sa svijetleće strane, kao klasična volframska žarulja ili halogenka, nego s one druge, koju korisnik ne vidi i ne doživljava. Tim više što je LED rasvjeta u najvećem broju slučajeva ugrađena u zid/strop, odnosno neki uređaj (kao npr LCD backlight).

Kad pipneš LCD s fluo osvjetljenjem, osjetiš kako je lagano topao (ili u najmanju ruku - mlak). Kad pipneš LCD s LED osvjetljenjem (sa strane na kojoj se prikazuje slika), on je - hladan. Ali toplina od LED rasvjete se disipira u leđa. Što je kod MBP opet dobro, jer je na leđima - aluminij. A kod iMaca je elektronika.
26.10.2012 | 07:52
HardcoreMAC kaže:
Dakle, Apple definitivno posustaje na području razvoja kompjuterske "tehnologije" na uštrb zabavišta za američke dizajnere.

Ono što mene izuzetno smeta je odustajanje od prave ideje Steve-a Jobs-a a to je iMac - kompjuter "sve u jednom"! Dakle, novi iMAC ima tanji rub, bolji ekran, no, ako želite pogledati kakav DVD ili nedaj bože kopirati neštosa susjedovog, morate dodatno kupiti i pokopčati DVD player na iMAC! I sve to zbog tanjeg ruba, na kojem više nema mjesta za optički disk...... katastrofa...

Osim toga, "fusion drive" jedno "smuti pa prospi" asimetrično fuzioniranje SSD-a i HDD-a će napraviti totalan kaos nama, koji imamo Bootcamp i particioniran disk sa Windozama.... "Optimizirajući software" koji treba "miješati" i "birati" najčešće korišćene aplikacije će prebacivati programe amo-tamo - a hoće li yo činiti i sa windozama na Bootcampu????
Osim toga, a da bi sustav bio kompatibilan, ukoliko želim imati i windoze, u principu trebam imati samo SSD (verzija sa 768GB SSD-a), a to će pak koštati kao svetoga Petra kajgana....

Sve u svemu, kao da imam 27" MacBook Air, jako skup i upitno funkcionalan za moje potrebe.

Da ne govorim da su netragom "ukinuli" meni najzanimljiviji 17" MacBook Pro...

Eto, izgleda da Apple drži balans: koliko su dobroga napravili na području telefona i sada novim iPad-om Mini (za siromašnije slojeve potencijalnih kupaca), toliko su zasrali sa iMac-om.

Nego, pitam se, hoćemo li i na Mac-u Pro - morati prikopčavati optički disk uskoro....

Loše.....looše.....

iMac je kompjuter sve u jednom? A prvi prvi iMac je nonsalantno izbacio floppy, sto je tad bilo jos gore nego danas izbacit DVD. Jer naime, floppye sam jos vidjao kad je prvi iMac izasao. U casu kad je ovaj iMac izasao, DVD sam zadnji put drzao (osim za Wii, al ti iovako nisu kompatibilni s bilo cim na macu) prije nekoliko godina. Jednostavno, zastarjela tehnologija, koja biva izbacena. Da ne govorimo i kako je prvi iMac imao samo USB, a ne konektore za tipkovnice, miseve, serijske i paralelne portove i sl. Kao sto i novi iMac ima thunderbolt, koji je zapravo pristup direktno na PCI-E sabirnicu.
I da, prvi iMac je to sve izbacio jer nije bilo mjesta, kao i danas na novom iMacu. Tako da ili pljuj po iMacu u cjelini, i Steveu, ili prestani pricat gluposti.

Sto se tice bootcampa, prijedji na virtualke, mnogo je manje komplicirano.

17'' MBP je iovako prodavan u mizernim kolicinama, oko 1% prodaje, a buduci da 15'' retina nudi i druge modove sto se tice workspacea (1680x1050 i 1920x1200, kao i 17''), da su ga i zadrzali, ne bi se bas prodavao. Sasvim opravdana odluka.

Sto se tice Mac Proa, ako bog da, optika ce netragom nestat iz standardne konfiguracije. Kao i HDD, zastarjela tehnologija.
26.10.2012 | 08:12
@lukarak:

Brzas previse sa HDD

Oni ce sigurno biti tu jos dobrih par godina, jer defitivno nude najbolji omjer kapacitet/cijena.

Nije problem ako imas mali SSD u laptopu i veliki NAS negdje u dometu, ali ako ne mozes kupiti dovoljno velike HDD, na sto bi ti pohranio svoje podatke?

//

Slazem se da je iMac tada, mozda kao i sada, bio ispred svog vremena.

Medjutim, ne mogu se oteti dojmu da najbolje all-in-one racunalo polako izlazi iz vlastite kategorije, tj postaje previse restriktivno.

Sam taj koncept je da imam SVE u jednom racunalu. A ne da zrtvujem puno stvari da bi rub mogao biti 18,76% tanji nego na proslom modelu. Zaboli mene za rub

Ne nosim ga na ledjima, to racunalo stoji na stolu.

Trebali bi ubaciti sto vise features unutra, pa neka on bude deblji... To nije prijenosno racunalo, ali Apple ocigledno ima fetish na tanje, manje, lakse...

Po svaku cijenu... sto nije uvijek dobro
26.10.2012 | 11:01
drlovric kaže:
@lukarak:

Brzas previse sa HDD

Oni ce sigurno biti tu jos dobrih par godina, jer defitivno nude najbolji omjer kapacitet/cijena.

Nije problem ako imas mali SSD u laptopu i veliki NAS negdje u dometu, ali ako ne mozes kupiti dovoljno velike HDD, na sto bi ti pohranio svoje podatke?

//

Slazem se da je iMac tada, mozda kao i sada, bio ispred svog vremena.

Medjutim, ne mogu se oteti dojmu da najbolje all-in-one racunalo polako izlazi iz vlastite kategorije, tj postaje previse restriktivno.

Sam taj koncept je da imam SVE u jednom racunalu. A ne da zrtvujem puno stvari da bi rub mogao biti 18,76% tanji nego na proslom modelu. Zaboli mene za rub

Ne nosim ga na ledjima, to racunalo stoji na stolu.

Trebali bi ubaciti sto vise features unutra, pa neka on bude deblji... To nije prijenosno racunalo, ali Apple ocigledno ima fetish na tanje, manje, lakse...

Po svaku cijenu... sto nije uvijek dobro

Nisam mislio da ce HDD nestati kao i optika, nego da je, kao i optika, zastarjela tehnologija.

Jednostavno, iMac je MacMini s monitorom. Jednako tako mozes proci i s njim. Osim sto ces, zbog vise mjesta za odvodjenje topline, moci natrpati jaci stroj. Ali All in one ne znaci da je to sve moguce u jednom, nego da ti osim tastature, misa i power kabela, nista ne treba da bi ga koristio za ono sto je proizvodjac namijenio.

Rub nije 18% manji, nego 80% manji A da idemo tom logikom, laptopi bi jos uvijek bili 5.5 kila, jer je uvijek nekog zabolilo. Svaki dizajn realne stvari je kompromis. I uvijek je nekog taj kompromis zabolio jer se nasao na onoj strani kompromisa koja se odrice.
Jednostavno, Apple slijedi neke svoje stvari, i tko nece, ne mora ga pratit. A opet, svi stalno nesto pokusavaju. Tako da je ocito to ipak ispravan put. Koliko god se nekima ne svidjao, vecini se ocito svidja.

Jedini put kad ostali proizvodjaci ne slijede Apple je kad je to preskupo. Cim postane jeftinije, odmah se pojavi sva sila copycatova. Oces od laptopa, AIOa, do mobitela i tableta, sve je uvijek sve tanje i sve lakse.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
15.11.2012 | 01:48
Čini se da će isporuka novih iMaca, a naročito onih od 27" biti odgođena za slijedeću godinu. Kao uzrok spominju se problemi sa novim postupkom varenja aluminijskog kućišta friction-stir welding, kao i laminiranjem novih ekrana:

appleinsider.com/articles/12/11/14/rumor...be-delayed-into-2013

Šmrc, a ja sam se tako nadao da će biti u prosincu
15.11.2012 | 09:55
Ajde, ne plakati, bude za pod bor došla kakva druga lijepa igračka. LOL
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, cariblanco, jura22, m@xym, Riba, Anonimci (519)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO