26.10.2012 | 07:52
HardcoreMAC kaže:
Dakle, Apple definitivno posustaje na području razvoja kompjuterske "tehnologije" na uštrb zabavišta za američke dizajnere.
Ono što mene izuzetno smeta je odustajanje od prave ideje Steve-a Jobs-a a to je iMac - kompjuter "sve u jednom"! Dakle, novi iMAC ima tanji rub, bolji ekran, no, ako želite pogledati kakav DVD ili nedaj bože kopirati neštosa susjedovog, morate dodatno kupiti i pokopčati DVD player na iMAC! I sve to zbog tanjeg ruba, na kojem više nema mjesta za optički disk...... katastrofa...
Osim toga, "fusion drive" jedno "smuti pa prospi" asimetrično fuzioniranje SSD-a i HDD-a će napraviti totalan kaos nama, koji imamo Bootcamp i particioniran disk sa Windozama.... "Optimizirajući software" koji treba "miješati" i "birati" najčešće korišćene aplikacije će prebacivati programe amo-tamo - a hoće li yo činiti i sa windozama na Bootcampu????
Osim toga, a da bi sustav bio kompatibilan, ukoliko želim imati i windoze, u principu trebam imati samo SSD (verzija sa 768GB SSD-a), a to će pak koštati kao svetoga Petra kajgana....
Sve u svemu, kao da imam 27" MacBook Air, jako skup i upitno funkcionalan za moje potrebe.
Da ne govorim da su netragom "ukinuli" meni najzanimljiviji 17" MacBook Pro...
Eto, izgleda da Apple drži balans: koliko su dobroga napravili na području telefona i sada novim iPad-om Mini (za siromašnije slojeve potencijalnih kupaca), toliko su zasrali sa iMac-om.
Nego, pitam se, hoćemo li i na Mac-u Pro - morati prikopčavati optički disk uskoro....
Loše.....looše.....
iMac je kompjuter sve u jednom? A prvi prvi iMac je nonsalantno izbacio floppy, sto je tad bilo jos gore nego danas izbacit DVD. Jer naime, floppye sam jos vidjao kad je prvi iMac izasao. U casu kad je ovaj iMac izasao, DVD sam zadnji put drzao (osim za Wii, al ti iovako nisu kompatibilni s bilo cim na macu) prije nekoliko godina. Jednostavno, zastarjela tehnologija, koja biva izbacena. Da ne govorimo i kako je prvi iMac imao samo USB, a ne konektore za tipkovnice, miseve, serijske i paralelne portove i sl. Kao sto i novi iMac ima thunderbolt, koji je zapravo pristup direktno na PCI-E sabirnicu.
I da, prvi iMac je to sve izbacio jer nije bilo mjesta, kao i danas na novom iMacu. Tako da ili pljuj po iMacu u cjelini, i Steveu, ili prestani pricat gluposti.
Sto se tice bootcampa, prijedji na virtualke, mnogo je manje komplicirano.
17'' MBP je iovako prodavan u mizernim kolicinama, oko 1% prodaje, a buduci da 15'' retina nudi i druge modove sto se tice workspacea (1680x1050 i 1920x1200, kao i 17''), da su ga i zadrzali, ne bi se bas prodavao. Sasvim opravdana odluka.
Sto se tice Mac Proa, ako bog da, optika ce netragom nestat iz standardne konfiguracije. Kao i HDD, zastarjela tehnologija.