Može li to MB Air? ...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Može li to MB Air? ...

• iMo
  • Korisnik
  • 19
04.11.2012 | 20:57
Koliko je neki od 11" MB Air modela koji su trenutno u prodaji prikladan za grafičku pripremu (letci, plakati, bilteni i brošure - do 50tak stranica i isto toliko fotografija), obradu fotografija od 50-tak MB, obradu audio zapisa do 20-tak minuta (do max. 60 min.), a povremeno i videa od oko 5 min. (do max. 60 min.)? ... Do sada je to uredno odrađivao MacBook (13-inch, Late 2006) - 2.0GHz MacBook (MA700LL/A)*. Bio je pouzdan i uvijek bi dovršio posao - makar ga odrađivao čitavu noć (kod izrade DVD-a ili kod postavljanja videa na Mrežu). Sada mu već polako otkazuju "organi", dio po dio, pa tražim odgovarajuću zamjenu.

Konkretno me zanimaju sljedeći modeli:

1. MB Air 11" 1.6GHz dual-core Intel Core i5/4GB/128GB flash pohrana, Intel HD Graphics 3000

2. MacBook Air 11" i5 Dual-core 1.7GHz/4GB/128GB SSD/Intel HD Graphics 4000 - HR tipkovnica

NAPOMENA - Za grafičare relativno mali 11" display u ovom slučaju me ne brine jer ga je moguće "proširiti" spajanjem na veći monitor. Puno mi znači dvostruko manja težina radi njegovog čestog (pre)nošenja.

POSEBNA PONUDA - DEMO MODEL

Također me zanima mišljenje o DEMO modelu MB Air 11" 1.6GHz dual-core Intel Core i5/2GB/64GB flash/Intel HD Graphics 3000 - HR tipkovnica. On se može kupiti nešto povoljnije ali samo s 3 mj. garancije.

Svima koji imaj vremena za koji koristan savjet unaprijed zahvaljujem!

---
* http://support.apple.com/kb/SP23
04.11.2012 | 21:35
Moja preporuka bi bila ovaj drugi MBA s 1.7ghz i5 procesorom, zato jer je CPU baziran na najnovijoj Ivy Bridge arhitekturi, znaci imas vecu autonomiju baterije, jaci procesor i jacu intergriranu graficku, ako ti to znaci naravno.
Ako financije to dozvoljavaju uzmi taj, dugo ce te sluziti
04.11.2012 | 21:46
Meni muci slicno pitanje.
Zapravo me manje brine procesor, a vise me graficka, ova novija 4000.
Zanima me da li ta graficka moze normalno raditi sa 27" thunderbolt displayem.

Trenutno imam 17" MBP 2.2 i7 + thunderbolt display, ali mi je malo velik za nosenje pa razmisljam o zamjeni. Razmisljam o novom miniju ili airu.
Kao sto asm napisao, brine me grafika.
Komp se koristi za dizajn (photoshop fileovi do 500MB, indesign knjige i do 1000 str.)
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.11.2012 | 21:46
MountainNinek, hvala na odgovoru.

Uz popuste TRADE IN i EDU cijena tog modela je 8.660,00 kn. Ne mogu ti reći koliko mi još nedostaje ; )

Usput, za koliko se danas kod nas može kupiti desktop PC koji bi bio po snazi podjednak ovom novijem modelu MB Aira - s monitorom uključenim u cijenu? ...
04.11.2012 | 22:13
@Tito radit ce bez problema sa tim monitorom, podrzava ona i vece rezolucije tako da nemas brige
@iMo PC se moze sastaviti za cca. 6000kn sa monitorom, quad core i5 procesorom i 8gb rama i 128gb SSD... Po snazi bi bio dosta ispred MBA
04.11.2012 | 22:15
Eto ga na. A koliko bi se bureka dalo za te novce kupiti?
Mslim kako bi trebao prestati tako razmisljati. Sto se davis s Mac-om, kad PC svijet ima jeftinije i puno jace konfiguracije od Apple-a.
Vidi ovdje ima dosta pristavaca koji su spremni udjeliti savjet vise : www.bug.hr/forum/
04.11.2012 | 22:24
Za sve te relativno normalne zadatke odavno su dovoljno jaki i najslabiji Macovi koji se mogu kupiti, pa je otvoreno pitanje samo kapacitet diska (ako se uzima SSD model) i veličina monitora (ako se ne uzima eksterni ekran). Osobno, puno mi znači i velika zasebna tipkovnica ako je u pitanju rad na prijenosniku.

Još su Core 2 Duo generacije na 2.4 GHz bile sasvim ok za cijeli Adobe Master Collection ako niste razmaženi, samo treba imati min. 4 GB RAM-a, a poželjno je 8 GB.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.11.2012 | 22:30
Dobro, Žabac, prihvaćam tvoju intervenciju. Svaka preporuka mi je dobrodošla. Evo i konkretnog pitanja: Može li novom modelu MB Aira konkurirati (za spomenute poslove) Dellov XPS 13 Ultrabook?

http://www.dell.com/us/p/xps-13-l321x-mlk/pd?~ck=mn
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.11.2012 | 22:41
Žabac, dakle, reci mi postoji li povoljnija PC ponuda 11" laptopa teškog oko 1 kg ili manje koji može odraditi navedene poslove? Ne mora to odraditi super brzo nego onako, da se ipak ne zblokira samo tako ... Osim teoretski, bilo bi dobro ako imaš i primjer osobe koja ga na taj način svakodnevno koristi za posao.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.11.2012 | 22:45
dpasaric kaže:
Za sve te relativno normalne zadatke odavno su dovoljno jaki i najslabiji Macovi koji se mogu kupiti, pa je otvoreno pitanje samo kapacitet diska (ako se uzima SSD model) i veličina monitora (ako se ne uzima eksterni ekran). Osobno, puno mi znači i velika zasebna tipkovnica ako je u pitanju rad na prijenosniku.

Još su Core 2 Duo generacije na 2.4 GHz bile sasvim ok za cijeli Adobe Master Collection ako niste razmaženi, samo treba imati min. 4 GB RAM-a, a poželjno je 8 GB.

Hvala. Ovo je bilo jasno i konkretno. I utješno ; )
05.11.2012 | 04:22
iMo:

Jesi li ti radio nekada na Air 11"? Mislim, radio. Bilo sto. Ne samo pogledao ga u izlogu ducana.

To cudo je MALO. Imao sam ga jedan dan samo i prodao djevojci kojoj je "bas fancy" za Facebook

Premalo je to racunalo za bilo kakav ozbiljan rad. Razumijem da ces ga koristiti uglavnom spojen na externi monitor, ali svejedno kad si u pokretu ostaje gorak okus u ustima...

Ja bi radije isao na polovan 13" ako bas zelis Mac, a financije skripe.
05.11.2012 | 05:07
11" Air je nešto kad imaš dobar desktop i kad ti treba neki mali novčaničić kojim bi ponijo neki mali poslić na put da ti nije dosadno prije boarding-a i za pogledati mailove negdje na putu. Ali da ti to bude glavni stroj koji je kad si kući spojen na vanjski monitor a na putu ovako radi, e to ne da bi radilo. Po gotovo jer se ti baviš Desktop-Publishing-om. Vjeruj mi izludit će te.
Šta se PC-a tiče ni jedan nije ni približno dorastao ni IPhonu a kamo li nekom Mac-u sa tipkovnicom, to su plastične jeftine kutije kojima se ne treba zamarati. Imaju neki smiješan operativni sustav, koji više ne radi nego radi, možeš mislit zovu ga prozori, to je vjerojatno zato da znaš kroz šta ga trebaš baciti kad ti digne živac, normalno paziti pri tome da ne padne nekome na glavu, jer sve više ljudi hoda bez kacige pa se zna desiti da tu i tamo nekome padne neki HP ili Acer ili nešto plastično na glavu.
To ti je isto kao sa van brotskim motorima, ima Pro verzija koja ima manje konja nego normalni ali je duplo skuplja. Pitaj nekog kome treba brod za raditi koji bi on motor kupio.
13" MacBook Pro je minimum šta tebi treba.
05.11.2012 | 07:46
Hm da, zaboravio smajlica staviti na gornji post.
Inace, nemem pojma sto od PC svijeta preporuciti. Mozda onaj maleni Lenovo?
05.11.2012 | 15:28
tino1 kaže:
11" Air je nešto kad imaš dobar desktop i kad ti treba neki mali novčaničić kojim bi ponijo neki mali poslić na put da ti nije dosadno prije boarding-a i za pogledati mailove negdje na putu. Ali da ti to bude glavni stroj koji je kad si kući spojen na vanjski monitor a na putu ovako radi, e to ne da bi radilo. Po gotovo jer se ti baviš Desktop-Publishing-om. Vjeruj mi izludit će te.

Daj ne budi smiješan.

Ako smo radili sa 500MB fileovima u DTPu na PowerPCju sa 66mhz, raditi će to i na Airu.

Na poslu mi je Mac Pro, ali doma je kombinacija MB Air 11" predzadnji + Thunderbolt monitor - u Monitor su spojeni firewire i usb diskovi, mreža, tipkovnica i sve ostale điđe, pa kad idem nešto raditi veće, samo prikopčam Air na monitor i popalim diskovlje - vrum. Usko grlo su tu baš ti diskovi, no prihvatljivo ako čovjek nije razmažen.

Inaće možda retina Macbook 13" - brži, bolji i samo neznanto deblji.
05.11.2012 | 16:59
Evo mala anegdota s Air-om; Jučer sam otvorio jedan .pdf dokument, i krenio sam pretražiti određeno prezime. Bio sam srdit jer je nešto "zaštekalo" na cca 5 sec. Onda sam pogledao stranice - bilo ih je 1574
(na cca 10-ak je bilo to prezime)

Hoću reći da tih 5 sec nije puno za takav dokument (bar mislim)
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 00:02
Windowsi aka prozori su odavno prestali biti beskorisno smece. Dapace. Ovi sto toliko pljuju po njima ocito odavno nisu radili nesto ozbiljno na istima

Najbolja ultrabook konkurencija Airu je x1 carbon od lenova. Barem sto sam osobno vidio i isprobao. Ali i po reviewovima. No u hrv je cijena poprilicno nabijena, pa ne znam koliko je isplativo uzimati taj ultrabook. No da je fantastican - je. Od izrade pa da svega ostaloga. Osim njega samsung ima par jako dobrih ultrabookova, mislim da je series 9 nahvaljena, pa malo surfaj i provjeri.

Ja sam trenutacno takodjer u dilemi, ali mac kupujem sigurno. Na taj nacin imam i macos + windowse, pa mi nista ne nedostaje
06.11.2012 | 00:15
Slažem se da su prestali biti beskorisno smeće, ali i dalje su puni svega onog što kod mene izaziva frustraciju. Softvera koji je jučer radio, a danas više ne i nitko ne zna zašto. Rušenja i resetiranja. BSOD-ova koji nemaju jasan uzrok i nestaju reinstalacijom OS-a. Antivirusa i sl. gnoja koji pojedu sumanutu količinu resursa (RAM i CPU). Stalnog i vječnog updejtanja ovog ili onog, koje jednom radi, pa jednom ne. Pa onda više uopće ne. Pa onda opet da, nakon što reinstaliraš Windowse, a nema nikakve logike da to bude tako. Pa licence koja odbije raditi zato što si promijenio disk, ili grafulju, ili ram, ili whatever. Pa USB porta koji odjednom više ne radi s uređajem koji je godinama radio na njemu, nego sad moraš uštekati isti uređaj na susjedni port, a nitko ne zna zašto. I tako u nedogled. Stotine i stotine sati godišnje potrošene u gnjavažu i bavljenje kompjuterom, umjesto da se bavim svojim poslom, ili zabavljam, ili što god.
06.11.2012 | 00:18
E, a zaboravio sam bluetooth interface koji tri puta radi pa dva puta ne. S jednim te istim mobitelom. I WiFi interface koji se na neke mreže spoji, a na druge ne. Pa se jednog dana ne želi spojiti više ni na jednu, osim na otvorene. Pa opet sve proradi normalno, ali ne nakon jednog restarta, nego nakon 3-4. Ma daj... Kakav poluproizvod...
06.11.2012 | 00:32

Smayoo, car si. Ovako jasan opis Windowsa i drangulija pri korištenju istih dugo nisam vidio...
Potpisujem!
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 02:47
Za bluetooth ne znam, isti nisam NIKAD koristio na windowsima (vjerovali ili ne).
No recimo na win7... Da li sam ikad imao situaciju da mi je jedan dan software radio, a drugi ne? I to bez ikakva razloga? Nisam
Srusio mi se ravno nula puta, jednak broj BSOD-a takodjer.

I ovo ide pod kategoriju vjerovali ili ne... Nemam cak ni AV
I vjerovali ili ne, znam dosta ljudi koji isti ne koriste. A imam istu instalaciju win7 vec 3 godine. I sve radi odlicno, cak i nakon sto sam promjenio komp pa samo ubacio stari disk i podesio drivere za novi hardware. Vjerovali ili ne.

Sa licencom nemam takodjer nikakvih problema. A promjenio cijeli komp. Ni sa USB portovima, dapace, pod win7 koristim vec duze vrijeme USB3, dok na macu nemam tu privilegiju.

Po smayinu opisu koristio je neki laptop (razlicite wifi mreze). E sad, koji laptop? Koji proizvodjac? Kvaliteta laptopa?

Koristim win7 za posao. U firmi naravno da postoji AV i jos dosta razno-raznih djindji-mindji instaliranih. No kod sebe doma nemam nista od toga. Jedina stvarno jako iritantna stvar je u upgrejdanju. Svaki dan nesto upgrejda. Iritantno. No kako sam dugo na winzima, navikao sam se na to, pa iskreno vise ni ne primjecujem. Jedina stvar koju sam stvarno primjetio nakon sto sam presao na mac je sucelje. Win mi ima kud i kamo losije sucelje.

I da, macos je sigurno stabilniji. Moj win7 radi ko svicarski sat samo iz jednog razloga. Ne instaliravam na isti nista sto mi nije stvarno potrebno. Dakle ne opterecujem sustav bezveze i/ili iz znatizelje. Kod maca je totalna suprotnost. Instalirao sam 100 gluparija da ih isprobam. Sustav i dalje stabilan kao i prvog dana kad sam ga pokrenuo. No win se prave da budu kompatibilne sa milijardu vrsti hardwarea. Mac je kao gaming konzola. Velika je to razlika

Ukratko, ne moze se jedan cijeli OS nazvati smecem zato sto nekome osobno ne odgovara. Dapace.
Meni osobno je macos kud i kamo drazi, a tek sam godinu dana na istom (naspram 16 godina windowsa). Ali unatoc tome mogu nabrojati barem 100ak prednosti windowsa naspram macosom iz vrha glave. No ona najbolja pogodnost bilo kojeg mac racunala = imam macos + windowse
06.11.2012 | 04:48
Nakon promasaja sa Vistom, izasao je W7 i odmah su ga prozvali "Vista kakva je trebala biti".

Meni je Win7 dobar OS. Valjda ako imas Mac po defaultu moras pljuvati po drugom taboru. Ja ne razmisljam tako...

Ova Osmica je veliki inovativni iskorak, pa vidjet cemo da li su pogodili. Ali kapa dolje MS za hrabrost i konacno malo inventivnosti. Uspavali su se bili

Nije ni OS X bez mana. Pogotovo Lion Zasto je jos jako puno korisnika ostalo na SL (nije to samo radi starih procesora), ako je sve tako bajno?

Potpisujem sto je Mileni rekao, velika prednost Maca je sto mozes legalno imati oba OS, po potrebi.

Imajuci u vidu da je OS X zatvorena platforma (radi samo na odredjenom hardveru), a sa druge strane siroki raspon hardvera na kojem Windowsi moraju raditi i sto sve moraju podrzavati, odlican je to proizvod.

By the way, BSOD nisam vidio godinama. Stvarno nisam...
06.11.2012 | 08:51
Ovako ljudi, godinama sam koristio Prozore, gubio živce na sve ovo što je Smayo naveo. Nakon veće pauze (u kojoj sam bio na win.) 2008 sam prešao na OSX i mojim problemima je došao kraj. Kad sad moram nešto podesiti na win. poludim odmah, i ništa se drastično nije mijenjalo još uvijek ono ”plug and pray".

Ali i da je, ja ga više neću pokrenuti, možda ako mu promjene ime.

Pa iskreno, čak i njima bi trebalo biti jasno da su nakon godina i godina sranja morali početi raditi nešto što bi barem malo sličilo na OS, i što bi moralo biti makar malo stabilnije, i na kraju alarm bi im morao biti gubljenje tržišta.

Sad malo o inovativnosti Microsofta:
MS-Dos je odmah prešao na Prozore (Win 3.0- 1990) koje je od Apple-a doslovno kopirao. Samo je X-ove za zatvaranje prozora prebacio sa lijeve na desnu stranu. Drug and drop OSx-a nije mogao kopirati jer mu je njegova MS-Dos logika "CD= change directory) smetala.
A i ovi prozori koji se sad nešto vrte oko mene imaju jaku sličnost sa OSx om samo malo više Mobile.
Isto toliko sam pljuvao po OSX-u, ako nešto useru onda pljuvanje. Ako i oni budu puno srali ima drugih OS-a. Win. će se morati potruditi da od mene dobiju povjerenje (ako im to nešto znači).

Ali na kraju bujrum, svako ono šta mu najviše paše.
Možda bi trebali ovdje na Jabučnjaku otvoriti rubliku windows?
Prilozi:
06.11.2012 | 09:46
Tesko je biti realan i objektivan, pogotovo kad napravis debeli odmak od Windowsa. Kod mene, a vjerujem i kod velikog broja ljudi je sad vec i stvar imagea i bolnih sjecanja. Microsoft sad i da napravi nesto sto je vrlo dobro, ili podjednako dobro OSX-u tesko da bi ga pogledao jer imam fizicku i psihicku reakciju na logo Microsofta i Windowsa. Nakon toliko problema, poteskoca u poslu i bez veze bacenog vremena (o potrosenim zivcima da ne pricam) tesko je dati povjerenje ponovo tom uzrocniku problema. Pogotovo kad to podrazumjeva odlazak iz okruzenja koje mi je odjednom pruzilo lakocu rada i sigurnost za kakvu nisam ni mislio da postoji. Eto, to je moj slucaj.

A sto se tice MBA. Imam 13" model koji mi je sekundarno racunalo, za teren. Moram priznati da radi kao urica, a radio je svasta; od uredskog posla, obrade fotki, pa cak i manje zahtjevne video montaze. Pun pogodak (iako uz nove MBP modele Air postaje nekako suvisan).
06.11.2012 | 10:05
mileni kaže:
No ona najbolja pogodnost bilo kojeg mac racunala = imam macos + windowse

Heh, za laptop jos i ok, al evo ja vec malo manje od 4 godine vrtim OS X na PCu I to je jos ista leopard instalacija, sada naravno dogurana do mountain liona. Naravno, promijenila je jedno 5 diskova, ali uvijek kloniranjem
Uz 30'' monitor od prije i neimanje 25,000 kn za mac pro, radi savrseno.
06.11.2012 | 10:36
mileni kaže:
Za bluetooth ne znam, isti nisam NIKAD koristio na windowsima (vjerovali ili ne).
No recimo na win7... Da li sam ikad imao situaciju da mi je jedan dan software radio, a drugi ne? I to bez ikakva razloga? Nisam
Srusio mi se ravno nula puta, jednak broj BSOD-a takodjer.

Sam si rekao da koristiš vrlo uski krug softvera. Ja, nažalost, nisam tvoje sreće. Ne želim ni započinjati o zajebanciji sa Win 7 64 bit i Win 7 32 bit u kombinaciji s AutoCADom i E-planom. Naime, jel... - kupiš komp. Taj komp ne trpi win 7 32. Zašto? Ne znam. Ima drivere samo za 64. AutoCAD ima posebno izdanje za 64, a posebno za 32 bit. Zašto? Ne znam. Gdje to piše? Na alertu koji ti iskoči kad ga pokušaš instalirati (nakon što si ga kupio).

No dobro, to je jedan specifični problem. Ali vrlo ilustrativan. Nažalost, ima ih još. Manje nego prije, na XP ili 2000 (a pogotovo nego na 95 ili 98), ali i dalje previše.

I ovo ide pod kategoriju vjerovali ili ne... Nemam cak ni AV

To si možeš na win dozvoliti samo i isključivo ako si ti jedan i jedini korisnik tog kompa. To je opet rijedak luksuz u mom radnom okruženju.

A imam istu instalaciju win7 vec 3 godine. I sve radi odlicno, cak i nakon sto sam promjenio komp pa samo ubacio stari disk i podesio drivere za novi hardware. Vjerovali ili ne.

To vjerujem, jer to sam i ja radio. Ali okolnosti su, opet, vrlo specifične. Prosječni win korisnik ne može to ni u snu.

Po smayinu opisu koristio je neki laptop (razlicite wifi mreze). E sad, koji laptop? Koji proizvodjac? Kvaliteta laptopa?

Koji hoćeš? HP, Toshiba, Dell. Nije problem laptopa (čak ni u slučaju HP-a). Svaki od njih, nakon 3-4 godine raubanja, dobije Linux i wifi radi ko urica. Eto.

No win se prave da budu kompatibilne sa milijardu vrsti hardwarea. Mac je kao gaming konzola. Velika je to razlika

A što je to mene briga koji su njihovi objektivni problemi? To je isto kao kad se auto od 80.000 km 2 godine star pokvari, ti ga dovezeš u servis, a oni kažu "joj da, znate, to im je boljka" ili "to vam je problem s našim gorivom" ili "je, znate, ali to je auto predviđen za raditi do 15.000 godišnje" ili neki drugi iz knjige "500 glupih izgovora za nekvalitetne proizvode".

Ako nisu kadri napraviti takav OS za milijardu vrsta hardvera, zašto su se upuštali u to? I još to prodaju cijelom svijetu za skupe pare.
06.11.2012 | 12:14
I meni sad radi, bez plavetnila otkad sa njim radim samo internet bankarstvo (one seljačke "Zagrebačke Banke" ) ali i nju ću mijenjati samo da ga ne gledam!

P.S.: Ovaj forum je Jabuka!
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
06.11.2012 | 12:27
gogh kaže:
A sto se tice MBA. Imam 13" model koji mi je sekundarno racunalo, za teren. Moram priznati da radi kao urica, a radio je svasta; od uredskog posla, obrade fotki, pa cak i manje zahtjevne video montaze. Pun pogodak (iako uz nove MBP modele Air postaje nekako suvisan).

Ako mi Air može odraditi zadatke koje sam u početku naveo ne bih išao u skuplje investicije. "Comfortable work" mi nije bitan koliko pouzdanosti i neka standardna brzina na koju sam navikao do sada. Dobro, očekujem da mogu raditi u Wordu dok mi se u pozadini učitavaju fotografije, stvara ps. iz InDesigna ili slično.

Za 80 % posla 13" monitor mi je prevelik. Na 21" se izgubim ... Čini mi se da sam gol nasred nogometnog igrališta! Usput, za priključivanje većeg monitora na Air dobar je onaj isti kabel koji se koristi kod MacBooka iz 2006. godine ili ima nekih izmjena? ... Iz specifikacija ne mogu to iščitati.
  • ozren
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 12:28
Sretni sam vlasnik jednog 11" Aira od prije godinu dana i sve što si nabrojao odratiti će bez problema. Na poslu mi je spojena 24" Dell monitor externu tipkovnicu i miš. On stoji sa strane pa ni ne znam što imam kao komp. Usko grlo je naravno disk 128 GB mi je vrlo premalo, a pošto nema klasični ssd nije ga moguće zamijeniti osim neka riješenja od OWC-a eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Aura_Pro_Air_2011 Naravno što se brzine rada u npr. Ph tiče mrvu je sporiji jer nema baš RAMa al sve to ide pod normalno, al vidio sam i brže No najveću sreću sam osjetio njegovim prijenosnim svojstvima, gdje ga baciš u ruksak, vrećicu iz Konzuma ili uzmeš u ruku i nosiš bilo gdje, a da ni neznaš da ga imaš. Svaki dan ga vozim doma i na posao, na putovanja, vikend izlete i dr. pa bi rekao da je njegova prva karakteristika prijenosnost, a tek onda na red dolaze performanse. Ako su takvi i tvoji prioriteti onda je komp za tebe.
photo-35b501e4ff9d1cac9c9fbe4bd0da0130.JPG
  • mileni
  • Posjetitelj
06.11.2012 | 12:38
Smayoo, krenut cu redom

1) Da, koristim uski krug softwarea. Koristim iskljucivo ono sto mi treba, ne vidim razloga da nesto drugo instaliram ako mi to ne treba?
Znam isprobati ponekad IDE ili text editor i to je to. Ako mi se ne svidi, uninstall ide i to je to. Drzim komp cistim, imam takvu naviku vec vise od 10 godina.

Sto se tice autocad problema, tu si sam kriv. Ocito nisi imao procesor za 64 bitne windowse. Ovo je u rangu da ja sada kupim Adobe CS6 paket i isti pokusam instalirati na G5 maca. Nije tu mac nista kriv, kriv sam ja kao korisnik sto nisam znao da takva stvar jednostavno ne moze proci. No instalacija 32bit aplikacija na 64bit windowse prolazi jednako normalno i lako kao da je 64bit aplikacija. Naravno da obrnuto ne moze ni teoretski

2) Po pitanju AV programa se slazem. Zato sam i napomenuo da u firmi imamo AV i jos dosta sigurnosnih aplikacija instaliranih. I nije jednostavno to odrzavati, za pocetnika posebice. No zar bi bilo drugacije sa MacOS-om da on drzi 90% trzista? Zar Apple prije godinu-dvije nije imao fijasko sto se user lozinke spremaju u text datoteku i to jos nekriptirane? Ako MacOS uzme vise maha, ocekuj viruse na istome. Ovako se raznim script kiddyima ne "isplati" pisati iste za mac, jer mac je i dalje alternativa.

3) Prosjecni korisnik moze instalirati drivere kao od sale na win7. Recimo promjenit ces graficku karticu. Nakon sto si staru izbacio i ubacio novu, pokrene se sustav i automatski prepoznaje novu graficku i downloada drivere. Naravno, moras pritisnuti Yes i par puta Next Next Next. I to je to. Odavno su prosla vremena win98 kad je ovo stvarno predstavljalo neki problem. Sada to moze (doslovno) obaviti i dijete od 8 godina.

Win8 mi recimo djeluje kao fantasticno stabilan i brz OS. Boot time mu je kud i kamo bolji od MacOS-a npr. Ali sa metro suceljem je odvratan. No to su vec neke druge stvari koje nemaju veze sa stabilnosti samog OS-a. No ono gdje je MS odlican su serverske verzije svog OS-a. I onda svakih 4-5 godina pokupe odlicne stvari iz tog OS-a i ubacuju ih u "obicne" verzije.

WinServer2008R2 je fantastican OS naprimjer. I bolesno stabilan cak i nakon 1000 tona smeca na istome. Sad je taj OS podloga za Win8, pa ocekujem da ce Win8 biti kud i kamo stabilniji i brzi od Win7. Cak je i beta verzija to bila, pa ne ocekujem nista manje od pune verzije. Iako osobno smatram win8 radi sucelja totalnim promasajem (a nisam jedini, dapace, mislim da sam u vecini).

Imao sam 5 godina instalaciju Win2k. Jedino sam XP reinstalirao i to cak dva puta. No vlastitom krivicom, morao sam koristiti zastarjeli software kojeg vlastiti developeri nisu azurirali dosta dugo.

Ukratko, mislim da je najveca pogreska ekipe kad uzmi bilo koji PC laptop od 3000-4000 kn i ocekuju da se isti ponasa kao MBP od 20 000kn. Kao sto ekipa iz PC tabora ocekuje da Apple ponudi laptop cijene PC laptopa.

P.S.
Probao sam dosta distribucija Linuxa, isti koristim kad su serveri u pitanju. Ako mislis da win ima problema sa driverima, cudi me da hvalis linux po tom pitanju?

P.P.S.
Otisli smo u debeli offtopic
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
06.11.2012 | 12:45
ozren kaže:
Sretni sam vlasnik jednog 11" Aira od prije godinu dana i sve što si nabrojao odratiti će bez problema. Na poslu mi je spojena 24" Dell monitor externu tipkovnicu i miš. On stoji sa strane pa ni ne znam što imam kao komp. Usko grlo je naravno disk 128 GB mi je vrlo premalo, a pošto nema klasični ssd nije ga moguće zamijeniti osim neka riješenja od OWC-a eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Aura_Pro_Air_2011 Naravno što se brzine rada u npr. Ph tiče mrvu je sporiji jer nema baš RAMa al sve to ide pod normalno, al vidio sam i brže No najveću sreću sam osjetio njegovim prijenosnim svojstvima, gdje ga baciš u ruksak, vrećicu iz Konzuma ili uzmeš u ruku i nosiš bilo gdje, a da ni neznaš da ga imaš. Svaki dan ga vozim doma i na posao, na putovanja, vikend izlete i dr. pa bi rekao da je njegova prva karakteristika prijenosnost, a tek onda na red dolaze performanse. Ako su takvi i tvoji prioriteti onda je komp za tebe.

To! To! To! I opet - to! ... To mi treba. Konkretno iskustvo osobe koja ima slične (poslovne) potrebe.

Nisam zagriženi "macovac" ali svi mi tražimo jednostavniji put i ukoliko nam je dostupan koristimo ga. Divim se onima koji vole i hvale svoj PC. Iz iskustva znam da su to obično osobe koje su informatički potkovanije. Ja to, nažalost, nisam. Ipak, posao mi je takav da moram koristiti informatičku opremu pa biram ono što je jednostavnije za održavanje.

Istaknuti logo jabuke na poklopcu laptopa čak mi pomalo smeta jer je postao znak prestiža (u nekim društvenim krugovima). Volio bih da postoje nekakve DRAFT iliti šljakerske verzije Aira i drugih Appleovih proizvoda na kojima nema loga ili je nezamjetljiv. Usput još jedno pitanje, postoji li negdje mogućnost kupnje Appleovih prizvoda s tvorničkom greškom (ogrebotine, greške u bojanju, male deformacije na kućištu koje ne utječu na rad računala) po nižoj cijeni? ...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, cariblanco, jura22, m@xym, Riba, Anonimci (515)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO