11.10.2018 | 19:27
Trebaš si nešto razjasniti.
Router preklapa dvije mreže. Kod tog preklapanja možeš raditi kontrolu prometa, imati firewall i svašta nešto.
LAN portovi su mrežni i u istoj su mreži, Wi-Fi je u toj istoj mreži. WAN je port koji pripada drugoj mreži i preko njega se spaja tvoja mreža. Ne koristiš te portove (drugačije obojani ostaju prazni). Kod nekih routera možeš WAN pretvoriti u isti LAN i onda ti WAN i LAN dijele isti mrežni prostor.
Možeš napraviti:
-ZTE koji ti je router (preklapa GSM mrežu i lokalnu mrežu) spoji mrežnim kabelom sa TP linkom na LAN port i konfiguriraj Wi-Fi na TP linku, kao i na ZTE-u. Imati ćepš dvije Wi-Fi mreže i žićanu mrežu spojene u isto.
DHCP mora biti samo jedan u mreži i ništa ne podešavaj ručno. Getaway ti je ZTE i njegova IP adresa se koristi za izlaz na Internet.
AKo TP LInk može raditi u bridge modu (ili kod nekih je extended) i ako možeš povezati kroz sućelje dvije Wi-Fi mreže, onda bi trebao imati jednu jedinstvenu Wi-Fi mrežu s dva AP-a.
Kamere štekaš u LAN ulaze, a ako nema više mjesta kupi switch (30-50kn) i proširiš broj ulaza.
IP Adrese bi izgledale kao 192.168.1.0, a maska 255.255.255.0
IP adresa se sastoji od 4 broja koji idu od 0-255 (8-bitni broj), kao i maska.
U ovom slučaju samo se zadnji broj u IP adresi mijenja pa time možeš imati 255 korisnika/uređaja.
Svi uređaji bi onda trebali imati 192.168.1.x, a maska je svima ista.
Dolazimo do problema ako je neka IP adresa ručno unjeta. Treba je promjeniti i to se može ali se treba direktno na uređaj spojiti i to žićano.
DHCP srver isto može raditi problem ako mu je raspon adresa premali. Možeš odrediti da DHCP server daje prva tri broja (obično ih ponudi pa ne trebaš brinuti - postoje javni i privatni raspon IP adresa).
Ovo je raspon privatnih IP adresa:
od 10.0.0.0 do 10.255.255.255
od 172.16.0.0 do 172.31.255.255
od 192.168.0.0 do 192.168.255.255
Te bi bilo dobro koristiti.
Malo mi je za vjerovati da TP link nije AP. Trebao bi biti, a ujedni je i router.
PS.
Ja sam se neki dan namučio da mrežni printer natjeram raditi jer nisam mogao doći do njegovog sućelja (ima WEB server) kako bi podesio parametre. Kad sam se malo skoncentrirao, sve je proradili kako treba. KAko sam imao AirPort EXpress kojem je mrežni priključak namjenjen za spajanje routera, tako on nije bio u istpm opsegu IP adrese te je kroz sućelje to trebalo podesiti.
Teško je na "suho" objašnjavati kako što napraviti, a da i nekoga dovućeš, pitanje je da li će uspjeti posložiti sve. Ako ti je to važno, probaj nekoga angažirati.