25.03.2019 | 19:31
Imam jedan prijemnik dva kata iznad sa štapnom antenom na krovu koji mora biti povezan na intenet. Prije nego krenem provlačiti mrežni kabel želim istražiti druge opcije. Wifi otpada jer gore uopće nema signala. Naletio sam na powerline adaptere za koje sam mislio da je davno zaboravljena tehnologija i nabavio par Arcnet adaptera na ebayu za test. Početni rezultati su bili obećavajući, iako je LED indikator pokazivao da je link loš, veza je bila uspostavljena i sve je radilo super...otprilike sat vremena. Nakon toga link izmežu adaptera pukne i da ga ponovno uspostavim treba isključiti i uključiti jedan od adaptera i to naravno onaj na krovu.
Jasno mi je da uvjeti očigledno nisu idealni a sigurno ne pomaže ni što je adapter na krovu smješten u prostoriji sa elektromotorom od lifta, čak se ne bih čudio da pokretanje lifta napravi smetnje na mreži ali što je tu je. Nervira me što se adapteri nisu sposobni samostalno nanovo spojiti bez reboota jednog od njih. Napominjem da mi brizna uopće nije kritična ali je bitno da bude koliko-toliko stabilna.
Čitanjem naokolo vidim da su ti adapteri hit & miss I vjerojatno su svi bazirani na istom chipsetu ali nekako se nadam da su možda neki sposobno održavati link i u lošim uvjetima a ne samo dignuti ruke od svega.
Čak razmišljam staviti jedan timer koji bi svakih sat vremena isključivao i uključivao gornji adapter i aj bog. Tako bi napravili u A je to!
Ima tko kakvu pametnu?