10.01.2021 | 13:37
Onaj nazadni MacOS 9 je u Get Info za shared diskove davao ip adresu pa je to bio najjednostavniji način.
Ovaj napredni OSX uvije daje neku polovičnu informaciju jer podržava milion različitih protokola i povezivanja pa nikad ne znaš na čemu si.
Npr. doma imam dva NAS uređaja, stari Apple Time Capsule i WD MyBookDuo.
Get Info mi daje za volume sa prvog diska ovo: afp://Mini Time Capsule._afpovertcp._tcp.local a za volume sa drugog: smb://mybookduo.
Kad u terminalu napišem
dns-sd -q Mini%20Time%20Capsule.local dobijem da ne može naći server.
Kad upišem
dns-sd -q mybookduo.local pokaže se
MyBookDuo.local - 192.168.0.123
Naredba
arp -a uopće ne prikazuje moju TimeCapsule, popis IP adresa nema njenu niti MAC adresu a bome ni IP adresu. Možda zato što podržava samo AFP i stari SMB1.
Kako na kraju uspijem saznati adresu? Na telefonima i iPadu imam aplikaciju FileBrowser. Kad se spojim na neki server odmah mi ispiše IP adresu servera i to je mislim jedini način na koji to mogu saznati. Možda bih i na Macu trebao nabaviti neki program ali za sada je i ovako dobro. Ping te adrese naravno radi savršeno.
-----
Nakon dugog petljanja po raznim mjestima kao što je Network Utility u System/Library/CoreServices/Applications uspio sam saznati da je moja Mini Time Capsule zapravo mini-time-capsule.local i tak se može dobiti njena ip adresa. Čak što više, ima dvije adrese iz nekog razloga. Obije adrese dobijem i u terminalu i Network Utilityju. Možda su posebne za AFP i SMB, tko će ga znati.