Pristupanje podatcima na disku spojenom na APE
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pristupanje podatcima na disku spojenom na APE

10.01.2021 | 09:01
Pojavila mi se potreba za pristupom podatcima na disku koji je spojem na AirPort Extreme ali putem iPhone/iPad-a.
Nisam našao zadovoljavajuće rješenje jer ono na netu ne radi.
macOS je Siera, a APE je 3. generacije.
Hvala na pomoći.
  • Daddo
  • Posjetitelj
10.01.2021 | 09:17
Kakve veze ima MacOS Sierra sa iPhoneom/iPadom? Wikipedija kaže da AirPort uređaji podržavaju SAMBA file server pa bi ovo možda moglo raditi:

osxdaily.com/2019/11/04/how-connect-smb-...hone-ipad-files-app/
10.01.2021 | 09:27
Od kuda isčupati IP servera?

Nemam pojma kakve veze ima verzija macOS-a. Možda. Recimo OSX 10.6.8 ima u AirPort Utility-u puno više opcija nego ovaj u Sierri.
  • Daddo
  • Posjetitelj
10.01.2021 | 10:12
ARP u terminalu? MAC adresu svog APE-a pročitaš s naljepnice na njemu ili iz Utilityja.

osxdaily.com/2016/11/03/view-lan-device-ip-address-arp/

dahorvat@Minion ~ % arp -a
2600.home (192.168.1.1) at 0:11:32:81:35:f6 on en1 ifscope [ethernet]
blackhole.home (192.168.1.2) at (incomplete) on en1 ifscope [ethernet]
? (192.168.1.106) at b6:e2:d2:a0:66:66 on en1 ifscope [ethernet]
? (192.168.1.130) at 40:cb:c0:e9:76:61 on en1 ifscope [ethernet]
nas.home (192.168.1.254) at 0:11:32:a:84:60 on en1 ifscope [ethernet]
? (192.168.1.255) at ff:ff:ff:ff:ff:ff on en1 ifscope [ethernet]
? (224.0.0.251) at 1:0:5e:0:0:fb on en1 ifscope permanent [ethernet]
dahorvat@Minion ~ % 
10.01.2021 | 13:37
Onaj nazadni MacOS 9 je u Get Info za shared diskove davao ip adresu pa je to bio najjednostavniji način.

Ovaj napredni OSX uvije daje neku polovičnu informaciju jer podržava milion različitih protokola i povezivanja pa nikad ne znaš na čemu si.

Npr. doma imam dva NAS uređaja, stari Apple Time Capsule i WD MyBookDuo.

Get Info mi daje za volume sa prvog diska ovo: afp://Mini Time Capsule._afpovertcp._tcp.local a za volume sa drugog: smb://mybookduo.

Kad u terminalu napišem dns-sd -q Mini%20Time%20Capsule.local dobijem da ne može naći server.

Kad upišem dns-sd -q mybookduo.local pokaže se MyBookDuo.local - 192.168.0.123

Naredba arp -a uopće ne prikazuje moju TimeCapsule, popis IP adresa nema njenu niti MAC adresu a bome ni IP adresu. Možda zato što podržava samo AFP i stari SMB1.

Kako na kraju uspijem saznati adresu? Na telefonima i iPadu imam aplikaciju FileBrowser. Kad se spojim na neki server odmah mi ispiše IP adresu servera i to je mislim jedini način na koji to mogu saznati. Možda bih i na Macu trebao nabaviti neki program ali za sada je i ovako dobro. Ping te adrese naravno radi savršeno.

-----

Nakon dugog petljanja po raznim mjestima kao što je Network Utility u System⁩/⁨Library/⁨CoreServices⁩/⁨Applications⁩ uspio sam saznati da je moja Mini Time Capsule zapravo mini-time-capsule.local i tak se može dobiti njena ip adresa. Čak što više, ima dvije adrese iz nekog razloga. Obije adrese dobijem i u terminalu i Network Utilityju. Možda su posebne za AFP i SMB, tko će ga znati.
10.01.2021 | 14:04
AFP je, kao i SMB, sloj na višoj razini ISO/OSI modela. Oba protokola rade na IP, odnosno TCP protokolu (to su opet dva različita sloja, TCP sloj je odmah iznad IP sloja), ali mogu i na nekom drugom, svejedno im je. Tako da IP adresa nema nužno veze s ikojim od njih.

arp -a ti ne pokazuje što si očekivao vjerojatno zato što ti je NAS na žici (ethernet mreži), a komandu si zadao na Macu koji je spojen preko wifi

Meni je za pronaći (trenutnu) IP adresu na Macu najpraktičniji besplatni LAN Scan (ikona glave zelene patke) ili Angry IP Scanner. Isto nije 100% pouzdan, neće ti ništa pokazati za uređaje koji su namješteni da ignoriraju ping (što se radi zbog povećane sigurnosti).
10.01.2021 | 14:54
smayoo kaže:

arp -a ti ne pokazuje što si očekivao vjerojatno zato što ti je NAS na žici (ethernet mreži), a komandu si zadao na Macu koji je spojen preko wifi

Možda.

TimeCapsule je spojen na router u bridge modu, naravno žicom. Router (onaj bežični internet koji mi je dato Tele2 a sad je u njemu A1 kartica) ima ugašen wifi. Sam je gasio WiFi svaki drugi dan iz nekog razloga pa ga više niti ne palim. Sada je TimeCapsule izvor za wireless tako da sam izravno spojen na njegov WiFi iz svog Maca.

Sad me intrigira zašto ima dvije ip adrese. Jedna je kao i sve druge na mojoj mreži, 192.168.0.XXX a druga počinje sa 169.254.36... Vidim da je to rezervirana adresa za lokalne mreže. Možda je to ta bridge funkcija ali ne kužim se dovoljno u te stvari.
10.01.2021 | 16:17
169.254... je APIPA adresni prostor. Kad uređaj traži adresu od DHCP servera, a ovaj mu se ne odazove, onda sam sebi dodijeli pseudorandom adresu klase C. Dakle, uvijek je 169.254.nešto.nešto.

Ako ti je u bridge modu, onda je normalno da ima dvije IP adrese, po jednu na svakoj mreži koju premoštava. Zašto je jedna uredna, a druga APIPA, ne znam. Možda je namjerno tako napravljeno, jer možda preko one jedne možeš pristupiti za management na obje strane mosta.
10.01.2021 | 18:15
Mislio sam da je rješenje "Apple-ovsko", ali nije. Izgleda da se rastaju od "sve integrirano u ekosustav".
Rješenje je 59,90kn i FileBrowser.
  • Daddo
  • Posjetitelj
11.01.2021 | 09:18
IgorD kaže:
smayoo kaže:

Možda.

TimeCapsule je spojen na router u bridge modu, naravno žicom. Router (onaj bežični internet koji mi je dato Tele2 a sad je u njemu A1 kartica) ima ugašen wifi. Sam je gasio WiFi svaki drugi dan iz nekog razloga pa ga više niti ne palim. Sada je TimeCapsule izvor za wireless tako da sam izravno spojen na njegov WiFi iz svog Maca.

Sad me intrigira zašto ima dvije ip adrese. Jedna je kao i sve druge na mojoj mreži, 192.168.0.XXX a druga počinje sa 169.254.36... Vidim da je to rezervirana adresa za lokalne mreže. Možda je to ta bridge funkcija ali ne kužim se dovoljno u te stvari.

Tvoj Time capsule ima dva fizička mrežna adaptera. Onaj žičani i onaj bežični. Svaki od njih ima svoju MAC adresu koja bi morala biti vidljiva sa ARP -A ako si u istoj broadcast domeni s tim adapterom.

APIPA adresa je adresa nekog adaptera kojem DHCP server nije dodijelio neku iz DHCP poola. Za točan odgovor o kojem se adapteru radi trebao bi ARP-om vidjeti koja je njegova MAC adresa i onda bi znao o kojem se uređaju na mreži radi.

Na stranu to, ako imaš Tele2 uređaj, mene više zanima kako si isti postavio u bridge mod, jer koliko mi je poznato njegov o web sučelje ne nudi opciju prebacivanja u bridge. Spajanje na zahtjev nije bridge.
11.01.2021 | 09:31
> Na stranu to, ako imaš Tele2 uređaj, mene više zanima kako si isti postavio u bridge mod, jer koliko mi je poznato njegov o web sučelje ne nudi opciju prebacivanja u bridge. Spajanje na zahtjev nije bridge.

TimeCapsule je u bridge modu. Tele2 kutija je i dalje DHCP i veza na internet ali ima ugašen WiFi. TimeCapsule mi je wifi bazna stanica.

> dns-sd -q mini-time-capsule.local
DATE: ---Mon 11 Jan 2021---
 8:57:10.823  ...STARTING...
Timestamp     A/R    Flags if Name                          Type  Class   Rdata
 8:57:10.825  Add        3  7 Mini-Time-Capsule.local.      Addr   IN     192.168.0.198
 8:57:10.825  Add        2  7 Mini-Time-Capsule.local.      Addr   IN     169.254.36.173
^C
> arp -a
? (169.254.255.255) at (incomplete) on en0 [ethernet]
? (192.168.0.1) at 60:14:66:aa:XX:XX on en0 ifscope [ethernet]
? (192.168.0.123) at 0:90:a9:3b:XX:XX on en0 ifscope [ethernet]
? (192.168.0.131) at 28:e1:4c:c7:XX:XX on en0 ifscope [ethernet]
? (192.168.0.136) at 40:98:ad:34:XX:XX on en0 ifscope [ethernet]
? (192.168.0.146) at 8c:86:1e:4f:XX:XX on en0 ifscope [ethernet]
? (192.168.0.255) at ff:ff:ff:ff:ff:ff on en0 ifscope [ethernet]
? (224.0.0.251) at 1:0:5e:0:0:XX on en0 ifscope permanent [ethernet]
? (239.255.255.250) at 1:0:5e:7f:XX:XX on en0 ifscope permanent [ethernet]
? (239.255.255.250) at 1:0:5e:7f:XX:XX on en9 ifscope permanent [ethernet]
broadcasthost (255.255.255.255) at ff:ff:ff:ff:ff:ff on en0 ifscope [ethernet]
>

XX.XX sam stavio na MAC adrese tek toliko da ih baš ne objavljujem javno.
11.01.2021 | 19:16
Ja imam A1 sranje od modema/routera spojen s APE žicom. To je najelegantnije rješenje jer modem/router krepava i onda ih je vrlo jednostavno zamijeniti.
A kada krepa, tada stavim router sa SIM karticom umjesto njega dok A1 ne zamijeni.
Takav setup imam dva desetljeća (još od početka ISDN ere) i nikad problema niti stresa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 24 minuta
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO