07.09.2013 | 02:48
glavne prednosti koje ja vidim:
- control centar, i to prvenstveno radi brzog pristupa pozadinskom osvjetljenju i koristenja nekih precica bez otkljucavanja telefona. glupo zvuci, ali paljenje ledice u 2 poteza je preporod!
- multitasking je bolji. izgled na stranu, to mi nije toliko napeto, ali evo situacije: u autu si, vrtis navigaciju i sada je zelis "ubiti". u iOS6 moras prvo izaci iz aplikacije, zatim dvoklik na home dugme, pa dugi tap na ikonu, pa komplicirani klik na onu malu crvenu tockicu iznad ikone. u iOS7 odmah dvoklik iz same aplikacije i
swipe prozora aplikacije prema vrhu. puuuuno brze i lakse. a i samo saltanje medju aplikacijama je nesto brze iako istini na volju, prije su u jednom zaslonu bile vidljive 4 zadnje aplikacije, a sada ih je vidljivo 3.
- brze se poziva spotlight pretraga.
swipe prema dole iz bilo kojeg home prozora. to mi je dosta prakticnije jer cesto pokrecem aplikacije na taj nacin, a i pozive jer mi se ne da ulaziti u kontakte pa tek onda traziti.
- notification centar je nesto bolje napravljen jer ima 3 odvojena taba. jedan prikazuje dnevne obaveze, jedan sve aktualne notifikacije, a treci propustene notifikacije. i dobra je fora da se notifikacije koje se pojavljuju na vrhu dok je telefon aktivan mogu zatvoriti. znalo mi se desiti da radim nesto na vrhu ekrana pa izleti mail notifikacija i onda se moram strpiti 4 sekunde da se onda povuce pa tek nastaviti dalje. sitnica, ali bolje da je ima nego da je nema.
- pregledavanje slika je masu bolje. i dalje se sve moze organizirati po svome u albumima, ali postoji pregled gdje su sve slike na jednoj dobro poslozenoj hrpi. u sirem prikazu slike su grupirane u godinama (uz ispis nekoliko cestih lokacija), u nesto uzem prikazu grupiraju se po datumu i lokaciji. (ako imate 150 slika u tjedan dana na jednoj lokaciji, te slike ce biti grupirane u jednu cjelinu. i u najuzem prikazu slike su grupirane po danima, ili nekoliko dana ako ih je malo.
- na zadnjoj beti baterija mi je osjetno bolja nego na iOS6. komotnih 24 sata izvuce, dok bi uz istu uporabu prije tesko isao preko 16h - 17h.
to su po mom vidjenju najveci pomaci prema naprijed, a ima i nekoliko sitnih stvari koje dobro dodju. u message appu (iMess i sms),
swipe prema lijevo prikazuje vrijeme kraj svake poruke. konacno! na vrhu svakog razgovora unutar message appa stoji oznaka "contact". ne treba vise skrolati i skrolati prema vrhu da bi se doslo do kontakta kako bi vidjeli sa kojeg broja vam je pisao ili kako bi ga eventualno nazvali.
nesto je lakse baratati sa tabovima na safariju i
swipe lijevo i desno konacno se mogu koristiti za
back i
forward. ovo vrijedi i za mail app i za settingse. fontovi u aplikaciji alarm su veci, u world clocku vrijeme moze biti prikazano analogno kao i do sada, a moze i digitalno (tap na sat). ikona sata je "ziva".
boje u maps aplikaciji su pogodjene i nema onih ludih kombinacija ljubicastog, plavog i crnog. appstore je vizualno puno pregledniji. pretraga samog storea je i dalje sranje na zalost.
vizualno mi je sedmica ugodnija i logicnija za koristenje, ali to ne mogu svrstati u minus ili plus jer se radi o subjektivnom dojmu. jak kontrast izmedju boja ikona pomaze u brzom prepoznavanju. isto vrijedi i za stavke u postavkama. koherentnije su poslozene komande po raznim dijelovima OS-a, tako da ono sto vodi prema nazad ili prema naprijed je uvijek na istoj poziciji bez obzira u kojem izborniku ili apple aplikaciji se nalazili.
minusi:
3G na ip5 se i dalje ne moze iskljuciti. u notesima se i dalje ne moze ubaciti slika. bit ce sigurno aplikacija koje nece dobro raditi, zadnja koju sam ja koristio i koja nije radila je bio skype, ali napravili su update aplikacije i sada je sve ok.
svaka akcija izvan aplikacija je animirana. lijepo to izgleda, ali ponekada se stekne dojam da se na tome gubi nesto vremena. recimo imam aplikaciju u folderu i hocu je otvoriti. klik na folder, krene animacija zumanja samog foldera, klik na aplikaciju i krene zum na ikonu se pretvori u prozor aplikacije. kada izlazim iz toga, opet isto samo unazad. animacije izgledaju jebeno, i ne daju osjecaj laga, tako da je to ok, ali mislim da se malo to previse oduzi.
znao sam imati neka blesiranja. jednom sam imao problem sa tipkama za zvuk, jednom nisam mogao otvoriti samo jedan folder, par puta nisam mogao slati mail iz photo appa. valjda ce to ispraviti u finalnoj verziji.