30.12.2017 | 20:49
Daddo kaže:
@smayoo: Obzirom da je djed bio prvi klinaš na Gojlu a dragi tata svoju mirovinu zaradio kao dipl. ing. naftnog rudarstva mislim da mi o fosilnim gorivima ne moraš držati predavanje.
Nije mi ni bila namjera držati predavanje. Potaklo me tvoje zapažanje o zbrinjavanju baterija ovdje podijeliti to što već dulje vrijeme primjećujem - kako naftno-plinski lobby vrlo kvalitetno štopa i informacijski blokira javnost (pa i šire - relevantne učesnike poslovnog procesa, kao što su bankari i političari) i zamagljuje činjenice o obnovljivim izvorima energije i vozilima na električni pogon.
Ipak, moram dodati da naftno rudarstvo zapravo samo marginalno ima veze s problemima koje sam iznio. Strojarstvo i kemijska tehnologija, pak, puno, puno više.
Što se mojih godina tiče, svojedobno sam na vikalici ti napisao da nam je informatički put bio sličan iako sam ja tek 81-o (prošao sam od Spectruma 48k preko C128 do XT, AT, prvih pentiuma...). Također, kao bivši student FER-a nisam elektrotehnički nepismen pa da s te strane moraš svisoka.
Ispričavam se i žao mi je ako si moje rečenice doživio kao svisoka pisane, ali ipak moram ustrajati na svom zapažanju kako su tvoje opservacije na temu baterija i dalje zapravo površne i nestručne (ljutio se ti na to koliko želiš, ali, molim te, ne vrijeđaj se, ne želim te vrijeđati, želim samo izvući iz tebe korektan i dosljedan tehnički argument). Dakle, ako smatraš da nisam u pravu, a tvrdiš da si čovjek od struke koji je vidio i doživio dovoljno toga unatrag, molim te onda mi objasni kako to da smatraš da današnje baterije nisu neusporedivo, na desetke puta, bolje, kvalitetnije, trajnije, upotrebljivije, što god želiš, od onih koje su se koristile prije 25 godina.
Potrudio sam se dati razložnu i detaljnu usporedbu razvojnog puta i problema nekadašnjih nikalskih i olovnih baterija u odnosu na današnje, a ti si to sve ignorirao i opet po svom?
U čemu su baterije trebale napredovati? U tome da budu - kvalitetnije i trajnije
U odnosu na što? U odnosu na baterije od prije 5, 10, 20 ili 30 godina sasvim sigurno jesu, i to debelo višestruko. I još su k tome jeftinije. Dakle, i kvalitetnije, i trajnije, i jeftinije. Naravno, jer tehnologija sazrijeva. Tvrdiš da si od struke i da imaš iskustva od onda. Kako onda ovo ne vidiš?
Ili smatraš da bi baterije trebale biti kvalitetnije i trajnije u odnosu na neko tvoje očekivanje koje je utemeljeno na ... čemu? Mislim - ako radiš kao serviser, jasno mi je da imaš, kao i gotovo svi serviseri, iskrivljen pogled na stvarnost jer se u svom poslu susrećeš gotovo isključivo s neispravnim primjercima nekog proizvoda te na temelju toga gradiš svoj sud. Ali probaj definirati objektivno mjerilo temeljem kojeg određuješ kvalitetu i trajnost trenutnih baterija.
Imao sam nekad kolegu koji je uvjereno ustvrdio kako je određena marka elektroničkog proizvoda (profesionalnog, ne konzumnog) - smeće - jer mu se u godinu dana pod jamstvom vratilo na servis 50 komada. Pri tom on nije bio svjestan (naravno, jer radi u servisu, a ne u prodaji) da tih 50 kom nije bilo ni 1% onog što je u toj godini prodano. A onih prethodnih uređaja s kojima je on bio jako zadovoljan (jer su se lakše rastavljali i popravljali te ih nije dolazilo puno na servis) mu nikad nije u godini dana došlo na servis više od 10-15, ali za njihov obujam prodaje to je ispadalo 5-6%. Tako da...
(čime bi automatski u startu bile skuplje), a ne većeg kapaciteta niti da se napune brže pa da proizvođači na taj način "pumpaju" autonomiju svojih uređaja. Onda se možda krajnji korisnici ne bi čudili kad im (jer su kako ih ti nazivaš nepismena indolentna telad) nakon 4 mjeseca u smartphoneu sa MPC 399 kn krepa baterija a kupili su ga klincu da ima na čemu igrat igrice sa trgovine play i mali to nonstop prazni i puni.
Čuj, ja stvarno ne vidim kako je opisana situacija problem nedovoljno trajne i kvalitetne tehnologije baterija općenito. To je isto kao se netko posklizne na ledu i slomi nogu, a ti kažeš da je to problem toga što ljudske kosti nisu dovoljno čvrste...
Problem kojeg opisuješ je najprije problem pogrešno postavljenih očekivanja, odnosno pogrešno odabranog uređaja za određenu svrhu (dakle, to je problem što vaša prodajna mreža uređaj namijenen penzionerima gura djeci koja su heavy duty korisnici), a onda problem relativno niske kvalitete TOG PARTIKULARNOG PROIZVODA u cjelini, a ne nužno samo njegove baterije (koja, kao ta PARTIKULARNA baterija, vjerojatno isto nije top kvalitete).
Brzinska računica. Dijete na takvom jeftinom mobitelu vjerojatno napuca 4-5 ciklusa punjenja dnevno. 4 mjeseca je 120 dana, dakle 600 ciklusa. Ako je litijska baterija *crkla* nakon 600 ciklusa punjenja, onda je TA PARTIKULARNA BATERIJA - smeće. Ali to ne znači da su DANAŠNJE BATERIJE OPĆENITO - "katastrofa". Slažeš li se?
Naravno da je jamstvo na takvu bateriju 3 mjeseca.
Da. Na TAKVU bateriju, naravno da jest.
Kao i na većinu ostalih. Općenito, kod elektroničkih uređaja koji uz sebe sadrže baterije, ja nisam sreo nijedan a da je jamstvo na bateriju dulje od 6 mjeseci.
Vjerojatno je to tako kod tvog poslodavca. Apple jamstvo od godinu dana uključuje i bateriju. Da ne pričam kako je sa Samsungom danas, ali prije 5-6 godina kad sam bio kupio Note 8 tablet, jamstvo je bilo 2 godine, na tablet i bateriju, sve skupa. Čak i na olovčicu. Vjerovao sam kako će moji klinci usmrtiti bateriju najmanje jednom u toku tog jamstvenog roka, ali prevario sam se. Bateriju sam zamijenio prije 2 godine i to ne zato što je krepala, nego joj je kapacitet jako opao.
Qualcommov QC, pametna elektronika koja upravlja režimom punjenja današnjih baterija, sve to su super stvari no ne rješavaju problem koji je kroničan s tim baterijama (bez obzira na tehnologiju proizvodnje) a to je njihova trajnost.
Evo ga opet...
Kako je trajnost litijskih baterija općenito "kroničan problem"? Kvalitetna litijska baterija u vrlo visokom postotku (preko 90%) živi 1200 ciklua punjenja, a više od polovice ih doživi 2000 ciklusa. Zašto to nije dovoljno trajno? Po kojem kriteriju? I koliko bi to, po tebi, trebalo trajati? I zašto baš toliko?
Uređaji tehnološki višestruko premašuju životni vijek tih baterija koje ih pogone
Pa naravno! Tako je oduvijek i bilo. Zašto je sad to odjednom "katastrofa", "kroničan problem" i ne znam što sve ne?
Dapače, upravo smo tek sad i stigli do situacije u kojoj se u određenom postotku može dogoditi da baterija nadživi uređaj. Ali to nije ni logično, ni potrebno, ni korisno.
Zašto bi to bio problem - što baterija traje manje od uređaja? Stvari su namjerno napravljene tako da se neki dijelovi mijenjaju češće od drugih.
Je li, što misliš ti, nije li to katastrofa i kroničan problem što su gume na autima tako loše? Jbt, pa to treba svakih 20-30.000 km mijenjat... Koje sranje...
Upravo zato sam bio napisao da imaš noobovsko očekivanje. Opet ti se ispričavam ako te je to uvrijedilo, ali baš tako ispada. Daj mi neki razuman tehnički kriterij po kojem baterije ne valjaju ako ne traju koliko i uređaj.
baterije su sve jeftinije u proizvodnji i samim time i sve manje kvalitetne,
Ma kakvi, nije to tržište ni približno još u toj fazi (koja se zove "zasićenje"). Primjer toga su, npr. konzumni HDDovi ili printeri.
Potražnja za baterijama je tek počela ozbiljno rasti. To je tržište (i ta tehnologija) još u vrlo, vrlo mladim godinama. Još će desetljećima baterije biti sve jeftinije *I* sve kvalitetnije.
Naravno, kako se tržište razvija, stvarat će se i segmentacija, pa će, jasno, biti sve više niskokvalitetnih baterija za još nižu cijenu. Opet kažem - problem je vjerojatno u tvom radnom mjestu i tvom poslodavcu, a ne u tehnologiji i tržištu baterija općenito.