24.12.2017 | 13:12
Sad kad znamo da Apple doista namjerno usporava uređaje sa slabijom baterijom, mislim da kao korisnici imamo dosta razloga za razocaranje. Onaj customer satisfaction od 97% mislim da vise nece prikazivati na keynoteu.
Jasno je da novije verzije iOS-a imaju vece zahtjeve i naravno da softver iz 2017 ne moze bez greske funkcionirati na hardveru iz 2014. Zato meni ne smeta sto su moj iPhone 6 usporili jer je star 3 godine, izasao je s iOS 8 a sada je na njemu iOS 11 tako da ne ocekujem da funkcionira kao prvog dana.
Međutim, ono sto me iznimno smeta je sto ovakve stvari nisu jasno naznacene. Ja bih svakako radio update na 11-icu, ali netko drugi mozda ne bi pa bi bilo lijepo da ljudi prije updatea znaju da ce im uređaj usporiti radi baterije (uvijek pretpostavim da ce mi raditi sporije na novijem i vecem OS-u, ali ne da je to zbog baterije, a jos manje da je to jer netko odlucuje da to bude tako). Moja je pretpostavka bila da moj stariji mob ne moze pratiti novi softver, i naravno da ne moze kao npr. iPhone 7 ili 8, ali novost mi je da bi mi mob mogao funkcionirati gotovo kao prvog dana ako zamjenim bateriju. Dakle, kao netko tko je potrosio tisuce kuna na mobitel, trebao bih znati koje su mi opcije. Neka Apple ima svoju politiku kojom pokusava postici da mob traje 5 godina umjesto 2 godine, to je sve ok, ali nemaju pravo donositi odluke umjesto korisnika.
Opet kazem, meni nije neki problem sto mi je trogodisnja sestica usporena, ali sam sokiran sto su to ucinili i sedmici. Ako znam racunat na kalendar, po meni je taj mobitel star nesto vise od godinu dana i oni ga namjerno uspore bez najave. Dakle, daleko od toga da je Apple mogao dati nekakav izbor, mozda opciju u postavkama uz LPM ili tako nesto, ali ono sto su svakako morali jest najaviti ovaj potez pa da ljudi odaberu. Zvuci suludo reci, ali sretan sam sto nemam iPhone 7 jer da su mi relativno novi skupi uređaj namjerno usporili nakon godinu dana, pozvijerio bih.
Tu dolazimo i do pitanja kvalitete baterije i nacina na koji Apple bira koje ce uređaje usporiti. Koji je prag za usporavanje uređaja i gledaju li to s obzirom na datum otkad je mob u uporabi ili iOS mjeri zdravlje baterije? Bilo bi zanimljivo to saznati. Moja iskustva su slicna vasima, iPhone 4 ima najbolju bateriju, kupljen je odmah kad je izasao i jos uvijek uredno radi. iPhone 5 ima problema s baterijom, a koristi ga samo moj stari za poruke i pozive, tj. relativno slabo koristenje kakvo bi moglo biti da je stalno na netu i sl. Sad moja sestica na iOS11 7-8 sekundi otvara Viber. Ne bih bio sokiran da saznamo kako Apple ugrađuje lose baterije, to mi se nekako cini kao nesto sto savrseno ide uz ovo umjetno usporavanje mobitela, i onda jos sute o tome da mozes ubrzati mob ugradnjom nove baterije.
Kad smo kod zamjene baterije, citao sam teme na ovom forumu i vidim da se spominju iService, iStyle itd. Bio sam u iService prekjucer, kazu okvirno 2-3 sata im treba, mozda manje, a na netu stoji cijena baterije 280 kn (s popustom). Naime, meni sama baterija nije problem, punim je jednom dnevno, da mi se i smanji trajanje baterije mi ne bi predstavljao problem, ali bih je zamijenio radi boljih performansi ako to mogu ocekivati s obzirom na umjetni downthrottling. Vidim na googleu i da iCentar ima dobre ocjene, a jedino iskustvo koje sam imao sa servisiranjem iPhonea je zamjena home tipke i ekrana na iPhoneu 4 u iKlinici prije pola desetljeca. Je li netko u zadnjh par dana trcao po novu bateriju kad je Apple objavio svoje priznanje?
I da, pozdrav svima na kraju prvog posta, vec neko vrijeme citam forum ali nisam do sada pisao. Ugodni blagdani svima.