10.12.2020 | 19:24
@drpongra,
Naravno da svi koristimo, i pazimo (ili ne pazimo) mobitele onako kako mi sami mislimo da je najbolje, ali držim da je poanta @drlovric-a ta da, razina truda i pažjne koju poklanjaš očuvanju baterije (naizmjenično gašenje i paljenje mobilnih podataka, WiFi-a i bluetootha, nesrazmjerna uštedi koju takvim trudom postižeš.
Kada ti je WiFi uključen, mobitel i tako ne koristi mobilne podatke, a bluetooth u stanju mirovanja troši manje struje nego npr. ako ti je bazna stanica dosta udaljena od mjesta na kojem se mobitel najduže nalazi tijekom dana (a na to opet, ne možeš utjecati, kako god koristio mobitel).
Kod mene su npr. mobilni podaci, WiFi i bluetooth stalno uključeni, WiFi koritim uglavnom doma i na poslu, a mobilne kada sam izvan dometa toga WiFi-a, a kod kuće ponekad namjerno gasim WiFi (kada želim skinuti neku aplkaciju na brzinu, jer mi je LTE znatno brži od WiFi brzine).
Mobitel punim svaku večer, bežičnim punjačem (stavim mobitel na punjač kada legnem), i postotak baterije navečer prije punjenja je obično između 70% (ako ne koristim mobitel puno) i 30% (kada npr. surfam preko moba umjesto preko laptopa).
Da stalno palim i gasim komunikacijske sklopove, možda bih uštedio koji postotak baterije, ali što je to u odnosu na razliku od 40% između različitog načina upotrebe u različite dane?
Jedini period kada sam gasio i palio WiFi (mobilne podatke nisam dirao), bio je dok sam imao Android mobitel sa custom ROM-om, koji bi jedva izdržao cijeli dan sa jednim punjenjem baterije.
A što se pažnje tiče, od prvog dana uređaj je u kožnom etuiu sa preklopom preko ekrana, i tako je bilo sa većinom mojih mobitela još od vremena 3GS (sada imam 8 plus), a i prije toga, na starijim mobitelma sam imao one platnene torbice za kaiš).