06.11.2014 | 23:43
smayoo kaže:
cvitko kaže:
Nakon ove politike T-HTa i Applea, stvarno bi mi bilo drago da padne prodaja jednima i drugima, jer drugo nisu ni zaslužili .
Čak i da im padne prodaja, to ne bi automatski značilo da im pada profit.
Istina, ali u ovom slucaju je prodaja vezana uz sam broj korisnika, posebice u pretplati.
Naravno da ako drže cijene npr.1000kn skuplje nego bi trebali na svakoj 6ici zarade 1000kn više, ali je pitanje je koliko ljudi upravo tih 1000kn odbije da kupi iPhone i uđe u pretplatnicki ugovor.
Mi sad možemo samo špekulirati, ali ono što vidim je da sve više ljudi odabire flagship modele Samsunga, LGa, SONYa te HTCa jer su višestruko jeftiniji u svim tarifama. A Apple na kraju krajeva zarađuje fiksnu lovu po uređaju, pa me cudi da ne stimulira to malo i ne potrudi se bar malo utjecati na te prevelike cijene.
Dugorocno je upitno koliko i HTu to utjece na profit, jer korisnik na ugovoru = 24 iduca mjeseca siguran profit.
Korisnik bez ugovora= slobodan, moguca migracija na drugu mrežu, ali i moguca manja potrošnja.
Naravno sve je tu omjer ponude i potražnje. Do sad im je dobro išlo, pitanje je koliko dugo će.
Ako i dalje bude budala koje ce placati prepaprenu cijenu koju sada nude, nije iskljucivo dizanje cijena dogodine za dodatnih 1000kn, pa tako dalje koliko god to drži vodu.
Zato, da smo mi korisnici pametniji, bojkotirali bi takvo podizanje cijena.
Danas smo u EU i kupovina u susjednim zemljama nije švercanje, pa zašto ne i iskorisiti to