Zašto je iPhone toliko skup kod nas?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zašto je iPhone toliko skup kod nas?

11.11.2014 | 16:32
zabac kaže:
Ja preferiram T centar i oni meni telefon u ruke, a ja njima lovu. Ovo preko WEB-a je ocito voznja do besvjesti.

ali tako nećeš dobit 64GB za 1500 kn u biti nećeš dobit 64GB period (barem ne neko vrijeme). Ma meni ne gori, kad stigne, stigne, ionako nisam ništa još platio unaprijed
12.11.2014 | 10:45
Evo stigao je telefon u Riječki CityEx
12.11.2014 | 10:52
Ja budem kupovao druge godine u veljači jer mi onda istiće ugovor. Nije nikakva sila.
Kad bi bilo za o glavu, otišao bi u Italiju ili Austriju i kupio.
12.11.2014 | 11:13
rusty kaže:
Evo stigao je telefon u Riječki CityEx

I ja upravo dobio SMS od CityEx-a da će mi danas bit dostavljen.
12.11.2014 | 15:28
zabac kaže:
Ja budem kupovao druge godine u veljači jer mi onda istiće ugovor. Nije nikakva sila.

Meni istjeće u ožujku ali su mi rekli u t-Mobu da već tri mjeseca ranije imam pravo uzet novi uređaj. Naravno da se još nisam odlučio ni za šta, ali tko zna, ako ću imat koju kunu extra možda si uzmem novi telefon.

Igor
12.11.2014 | 21:04
I mene su zvali. Spomnjali neko hop i 200kn za platiti dodatno. Nisam neki tehnofrik koj mora prvi u selu imati ajfon. Nemam dugacki nokat na malom prstu nti fudbalerku.
13.11.2014 | 06:15
Aaaa.... kako je kvalitetno napravljen. Još uvijek me unbox i migracija na novi telefon veseli.

ImageUploadedByTapatalk1415855930.559187.jpg
13.11.2014 | 08:21
Jel unutra cigla li iphone?
Jućer sam imao u rukama 6 plus i fakat je pretjerano velik. Ovaj je taman
13.11.2014 | 10:30
Još jedna savršena tranzicija. 15 min i sve je bilo up and running (ne računajući 8.1 download).
14.11.2014 | 12:46
zabac kaže:

Meni je ugovor isticao u travnju, kada sam i imao plan da kupim telefon. No zaškakljali me opcijom HOP, za 115 kn sam preskočio tih zadnjih 6 mjeseci ugovora. Meni se činilo jako povoljno

Ako sam zato Tehnofrik s dugim noktom i kaj ja znam čime, neka.
14.11.2014 | 13:38
Neće ti biti žao samo ti uzmi njega.
24.11.2014 | 16:05
Mislim se uzeti otključan iPhone 6 iz Amerike, pa me zanima hoće li raditi 4G u Hrvatskoj? Vidim da postoje 2 modela, jedan je za AT&T i američki T-mobile, a drugi je za Sprint.
Koliko vidim po podržanim frekvencijama kod nas bi na 4G radio oval Sprintov, ali unlockanog je moguće kupiti ovaj drugi model (na američkom T-mobileu).
Malo mi je to čudno jer su se hvalili da je iPhone world phone... a ipak je glupo uzet novi telefon bez 4G-a.
24.11.2014 | 21:47
Ako je otključan sve će raditi. Ubacit ćeš karticu lokalnog providera i ako ima 4G pokriće, radit će.
25.11.2014 | 10:33
Jesi siguran? Jesi vidio ovo:
www.apple.com/iphone/LTE/
25.11.2014 | 13:14
Dakle ide ti u obzir ili:

iPhone 6
Model A1586 (GSM)

ili

iPhone 6 Plus
Model A1524 (GSM)

pa ti biraj. Evo ja osobno imam A1586 model i sve radi super.
25.11.2014 | 14:12
Kako si kupio unlockani A1586? Na store.apple.com mi nudi samo T-mobile (A1549) unlocked and contract-free?
25.11.2014 | 15:43
Nisam nigdje rekao da sam kupio unlockani telefon. Samo da imam taj model koji se na tim stranicama nudi za HR pordučje i garantira da će raditi (svi koji imaju 6icu kupljenu u HR sigurno imaju taj model).

Dakle očito preko store-a ne možeš kupiti ništa osim modela 1549 modela. Dakle ili idi nabaviti u US telefon ili pitaj da ti netko dofura od tamo taj model. Preko weba nećeš to vjerojatno riješiti.

S druge strane ostaje ti uzeti unlocked telefon kod nas, onda će ti sigurno raditi.
26.11.2014 | 03:03
Ja imam A1549 (64GB) i radi mi na sve mreze. Mislim da je to Verizon uredjaj. Nisam ni ja siguran, ali bitno da radi na sve akrtice koje sam imao priliku probati...
26.11.2014 | 10:33
Nije upitno hoće li raditi na svim mrežama, nego hoće li na svim mrežama podržavati LTE. Uglavnom, našao sam da naši operateri za LTE koriste frekvencije 1800 Mhz i 2600 Mhz uz mogućnost da se uvede i 800Mhz nakon što se taj spektar oslobodio analogne televizije.
Prema tome bi i model A1549 trebao podržavati LTE u Hrvatskoj.
26.11.2014 | 11:27
lavanderman kaže:
Nije upitno hoće li raditi na svim mrežama, nego hoće li na svim mrežama podržavati LTE. Uglavnom, našao sam da naši operateri za LTE koriste frekvencije 1800 Mhz i 2600 Mhz uz mogućnost da se uvede i 800Mhz nakon što se taj spektar oslobodio analogne televizije.
Prema tome bi i model A1549 trebao podržavati LTE u Hrvatskoj.

HT - 800 i 1700MHz
800 se koristi van gradova
26.11.2014 | 14:43
havdic kaže:

HT - 800 i 1700MHz
800 se koristi van gradova

1700MHz?? Jel to tipfeler?
26.11.2014 | 19:49
Mislim da nije, prijatelj mi radi u održavanju, kaže 1700
26.11.2014 | 22:09
Ne vidim 1700 uopce na popisu podrzanih frekvencija za bilo koji model...
26.11.2014 | 22:18
http://www.hakom.hr/default.aspx?id=474

Vjerojatno Apple to trpa pod 1800
27.11.2014 | 21:28
drlovric kaže:
Ja imam A1549 (64GB) i radi mi na sve mreze. Mislim da je to Verizon uredjaj. Nisam ni ja siguran, ali bitno da radi na sve akrtice koje sam imao priliku probati...

Je ti radiu HR normalno 4G?
Imam opciju uzeti telefon u USA pa da se nebi zaje.

Thx.
28.11.2014 | 03:42
@kile: Dobio sam ga prije mjesec dana i nisam niti isao u HR od tada. Sad cu za blagdane, pa javim rezultate
28.11.2014 | 07:57
Ajde bas napisi, vidim na njihovom site-u da ima dva modela GSM pa da nebi bilo ne radi 4G na jednom hehe...
Hvala ti.
01.12.2014 | 11:00
Znam da dosta ljudi uzima skupe mobitele, predplatom na velike tarife i kasnije ga prodaju za keš na njuškalu, ispod realne cijene. Šta u slučaju da taj koji je uzeo pretplatu ,nije u mogućnosti da dalje plaća tarifu...može li operater tražiti povrat mobitela, ako može kako bi se takav slučaj raspleo, a vi imate od mobitela račun i garanciju?
01.12.2014 | 11:11
ide mu ovrha na račune i sam rješava svoje probleme.
fućka se operateru za sad već rabljeni telefon i nema ga šta tražit natrag.
on sam odgovara svojom imovinom za ono što je potpisao i nije plaćao a telefon i pripadajuća garancije nemaju veze s njim.
vani je to drugačije rješeno.
nema ovrha po računima ali ti zato blacklista imei telefona pa ga ne možeš više koristit u toj držai.
ovdje u HR i sa HR operaterima si miran što se toga tiče.
01.12.2014 | 11:39
Telefon ulazi kao osnovno sredstvo i vlasništvo je firme koja ga je kupila. Mora ga zavesti u knjige. Pošto nije velika vrijednost, ide ubrzana amortizacija (ne znam u kojem vremenu). Ta amortizacija se reflektira na manje plačanje poreza u konačnici (zato je svima bitno da što prije amortiziraju opremu).
Teoretski bi se uređaj tražio ako firma ode u stečaj, a i dalje stoji kako je osnovno sredstvo firme. To je u praksi vrlo rijetko jer postoje druge stvari koje ulaze u stečajnu masu.
U krajnjoj liniji ne moraš ni znati da je telefon kupljen preko firme.
Koliko se sjećm, do 1000kn ide trenutna amortizacija. Ako je telefon kao takav plačen manje (što nije nemoguće), kod prodaje taj telefon je amortiziran.
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?