02.01.2006 | 21:07
Prvo upozorenje: SAMO ZA NAJDOBRONAMJERNIJE (i ONE S DOBRIM ŽIVCIMA), ostale pozdravljam i iskreno svima želim sretnu i uspješnu Novu 2006.
Riba je napisao:
k*art je napisao:
CCC i Retrospect su kruske i jabuke, CCC je alat za kloniranje diska, a Retrospect je backup alat koji omogucava point in time recovery pojedinacnog filea ili citavog diska te inkrementalni backup.
U konacnici i jedan i drugi ce napraviti kopiju podataka. CCC uglavnom radi...
Možda je ovaj citat pravi put da razlučimo kruške od jabuka (naravno radi mene, kome se da!). Ja to jako brkam, pa očito ne znam postavljati prava pitanja, a teško da imam vremena bez nečije pomoći to sam dokučiti i proučiti, zato opet postavljam pitanja, jer sam dobio puno savjeta i odgovora, koji su samo produbili i proširili problematiku i moje dileme i nesnalaženje u razlikovanju problema s one strane!. Uz proučavanje vaših postova u kojima nisam našao odgovore (meni razumljive) na moja konkretna pitanja, o BACKUPU KOJI JE REALAN I APSOLUTAN, ne odbacujući zahvalnost i namjeru proučavanja interesantnih, ali za mene, za sad, ne baš prejasnih DejaVu-a, RAID-a i inkrementacija?!?
Zato ću probat ciljano pitati i krećem od Ribine konstatacije da pitam o dvije različite stvari. Možda vi uspijete shvatiti što moje konzumentsko razmišljanje, ili neshvaćanje, griješi u pitanju.
Dakle, DA LI s CCC-om,
ili Retrospektom,
ili nekim trećim,
(samo da nije neki koji zahtjeva vječno prčkanje po disku u pozadini, htio ti ili ne dok radiš, npr kao što je, čini mi se DeJaVu)
klonirani disk (backupom), racover-om istog natrag na pokvareni sistem (disk) omogućava rad MacOS sistema na točki i nivou od vremena kad je kloniran originalni disk (dotičnim backupom)?
Moram priznati da ne znam bolje postaviti pitanje, pa molim pomoć!
(ako nekog zanima ili mi želi pomoći može čitati dalje, nije nužno, hvala i na dosadašnjem zanimanju i odgovorima!)
Primjer:
1)Radim u npr Photoshopu ili nekom drugom profi programu, koji uz sebe veže brdo podprogramčića, raznih namjena, bilo kao samostojećih, bilo u obliku pluginova, koji se, što je bitno, instaliraju odvojeno od samog programa. Svi ti \"podprogramčići\" rade u službi npr Photoshopa, ali se instaliraju i autoriziraju posebno, pa se još i cijeli Photoshop i tih \"puno\" podprogramćića međusobno podešavaju, tj setupiraju. To zahtjeva vrijeme! Dva dana, tjedan, dva...
2) sad si radimo npr slikice, dokumentiće i kako li se sve ne zovu proizvodi koje onda printamo ili izlažemo ili prodajemo. Ja ih zove DATA ili Dokumenti ili Podaci
3) PRASSSSS! (
nije smiješno!) Iznenada prasne pouzdani sistem, čuveni Mac OSX, čitaj,-JEDINI-, sad, način upotrebe moje G5-ice je gaženje svega, formatiranje diska, čak i promjena diska, i ponovno instaliranje. To zahtjeva vrijeme! Dva dana, tjedan, dva...
Kad se ima vremena, nije problem, košta vas samo malo živaca.
Kad se nema vremena, npr:
4) Panika, je jer ja sutra trebam isporučiti posao, dakle treba mi recover sistema, s svim autorizacijama i setupima za samo par sati koliko backup programu treba da ga vrati, i nastavljam završavati posao! Dakle za DATU se stalno sam brinem, radim backup svaka 2 dana, koji put i svaki dan navečer na DVD-ije i još sve spremam na dva external-diska! Ono što želim sačuvati je Mac OS i moje setupirano i autorizirano stanje u trenutku kad dobro radi, pa si napravim Backup i mogu se vratiti na tu točku nekakvim \"backup recoverom\"!!!
(dalje čita samo onaj tko ima puno dobre volje) ZAŠTO sam baš ja tako uporan.
UKRATKO. Nakon osobne havarije s G5ticom i gubitkom prvog setupa i MacOS-a 10.2, ponovno sam sve ispočetka instalirao i setupirao. Na moju žalost nisam se opametio, pa mi se to dogodilo još jedanput..., živjeli bedaki (svaka sličnost s drugim osobama je slučajna!!!!!!)!!!!! No ipak s ondašnjim CCC-om sam napravil backup clone-one, koji nije jedino napravljen s psyncom (ta opcija tada nije radila niti bila nabavljiva za 10.3 sistem). Sam backup je radio i čak mnoge autorizacije, tako da sam ipak brže drugi put do-autoriziral i setupiral, ali da sam mogao odmah, DA SAM IMAO BACKUP KAKAV BIH ŽELIO (Help), imao bih danas bolji auto
, jer naravno sve se desi kad imaš priliku zaraditi, a ti ignoriraš Murphijev zakon, i ispušiš (šatra za propustiti financijski uspjeh)!
Sad ako ovo nije jasno samo za sebe, vjerujem s čitanjem mog prvog posta, dat će bolje rezultate u razumjevanju, od pojedinačnog.
I da li sad u tome netko ima iskustva?
PS Photoshop poznajem kao i državu Ganu, (znam da je u Africi i da u njoj živi puno crnaca, opasnih životinja i jako je vruće, a imaju super nogomet, pa koji put volim pogledati neku tekmu), no znam da na Jabučnjaku ima puno ljudi koji poznaju kompleksnost tog grafičkog programa i rade po učinku, pa imaju i neku potrebu zaštititi se i biti pouzdani. Zato sam izabrao vama blizak program.
Meni sve to treba zbog za vas egzotičnog programa koji malo tko zna i pozna, pogotovo u mojoj specifičnoj podešenosti i povezanosti, to je profesionalni glazbeni program, s brdom dodatne opreme i plug-inova, koji su kontrolirani iz istog \"Master\" programa simpatičnog imena, Nuendo 3.2! Teško da bih nekom mogao objašnjavati potrebu svega, pa sam uzeo grafički program kao opće poznati primjer, da vas jednostavno ne opterećujem s nepotrebnom prašumom... kablova...
Znam nekima sam možda dirnuo u struku, nekima sam preopširan, neki nemaju vremena, kužim i cijenim, ipak NADA mi zadnja umire! Iskreno hvala najznatiželjnijima i nastrpljivijima, prijatelji ste!! Sve najbolje u Novoj, k*art:)