Reinstalacije OS, dali je potrebna i kako se radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Reinstalacije OS, dali je potrebna i kako se radi

11.05.2014 | 19:29
Da, izgubit ćeš sve podatke jer, zbog sveg tog s*anja koje si natrpao, moraš napraviti clean install. Ako imaš važne podatke, spremi na neki vanjski HDD ili zaprži na DVD, ili što već.

To je relativno star komp. Originalni DVD koji si dobio s njim je OS 10.5.6. Ali, s obzirom da sada imaš gore 10.9, zaključujem da si u nekom času kupio i instalirao 10.6.

Uzmi dakle 10.6 retail DVD, ubaci u optički drive, resetiraj komp i kod buđenja (prije nego se čuje akord) drži ALT tipku (ŽIČANA TIPKOVNICA!! s bežičnom možda neće raditi). Pojavit će ti se ikona hard diska i optičkog medija. Dvoklik na optički medij. Kad se pokrene instalacija, odaberi clean install.

Nakon što ti se instalira 10.6, moraš napraviti update na 10.6.8. Onda dalje možeš iz app store povući 10.9, itd.

Ili, ako imaš 10.9 skinut i prebačen na USB stick, možeš i direktno instalirati 10.9. Ako nemaš to od prije, nemoj sad raditi. S obzirom da ti je komp naseljen tko zna čime, moguće je da bi i ta instalacija bila kompromitirana. Ili to napravi na nekom drugom Macu.

Kad se sve završi, ponovno preko app store skini i instaliraj aplikacije koje si kupio i imao instalirane. Pretpostavka je, jasno, da nisi zaboravio svoj apple ID i pripadajući password (koji nije nužno isti kao ovaj od korisničkog accounta).
11.05.2014 | 19:30
Pa ako imaš nešto korisno bilo bi svakako poželjno da to napraviš (slike, audio, video...) ostalo ćeš reinstalirati naknadno.
11.05.2014 | 19:33
ok, ekipa sada znam šta mi je činiti , a i više ne činiti

Hvala Vam puno na vremenu u savjetima
11.05.2014 | 19:37
Nadalje, ako do sad nisi tako radio, na svaki korisnički account s administratorskim ovlastima, *OBAVEZNO* stavi password te u budućnosti, prije utipkavanja passworda uključi mozak. Jer Mac te ne pita password bez veze. Svaki put kad te pita pass, to je zato što radi nešto što utječe na OS i ima potencijalno štetne posljedice.

I ne meći više MacKeeper, antiviruse i slična sr... To su najgori virusi koji za Mac uopće postoje.

I čitaj pažljivo što piše u nekom alertu prije nego klikaš na OK, Next, itd. jer inače ćeš za čas ponovno instalirati OS iznova.

11.05.2014 | 19:45
da vidiš nisam to znao, ali ako nakon 7 godina korištenja maca sada ovo trebam raditi prvi put

hvala puno na savjetima
17.05.2014 | 15:35
Pozdrav ekipa,

Sada mi je prijatelj bio kod mene i riješio moj problem sa prozorima koji iskaću... Ipak netrebam reinstalirati cijeli kompjuter...

Dajem Vam link pa možda nekome pomogne ako bude imao isti problem kao i ja

discussions.apple.com/thread/6094980?tstart=0

pozdrav
17.05.2014 | 16:31
Super. I dalje stoje moji savjeti u vezi passworda. Za razliku od Windowsa, na Macu ti se virus ne može naseliti osim ako ga sam ne pustiš (utipkavanjem passworda). Dakle, kad te neka instalacija pita za password, stani i dobro razmisli prije nego ga uneseš.
24.09.2014 | 11:43
evo ja sam još jedna koji se navukao na "besplatne filmove" (kako izdresirati zmaja 2) crtani za klinca, isti problem sa reklamama i sve ono što nosi nepromišljenost...
No eto zahvaljući ovom forumu ,mislim da sam riješio problem ( ostale poslijedice brisanja,ako ih ima javim kasnije hahhaha) za sad sve radi kako bi trebalo..valjda
puno hvala svima

ismar008 kaže:
Pozdrav ekipa,

Sada mi je prijatelj bio kod mene i riješio moj problem sa prozorima koji iskaću... Ipak netrebam reinstalirati cijeli kompjuter...

Dajem Vam link pa možda nekome pomogne ako bude imao isti problem kao i ja

discussions.apple.com/thread/6094980?tstart=0

pozdrav
24.09.2014 | 13:17
ismar008 kaže:
Više neću gldat filmove for free 100%

Obećaj!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 13 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

florijan, Riba, Anonimci (448)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO