Reinstalacije OS, dali je potrebna i kako se radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Reinstalacije OS, dali je potrebna i kako se radi

11.05.2014 | 19:29
Da, izgubit ćeš sve podatke jer, zbog sveg tog s*anja koje si natrpao, moraš napraviti clean install. Ako imaš važne podatke, spremi na neki vanjski HDD ili zaprži na DVD, ili što već.

To je relativno star komp. Originalni DVD koji si dobio s njim je OS 10.5.6. Ali, s obzirom da sada imaš gore 10.9, zaključujem da si u nekom času kupio i instalirao 10.6.

Uzmi dakle 10.6 retail DVD, ubaci u optički drive, resetiraj komp i kod buđenja (prije nego se čuje akord) drži ALT tipku (ŽIČANA TIPKOVNICA!! s bežičnom možda neće raditi). Pojavit će ti se ikona hard diska i optičkog medija. Dvoklik na optički medij. Kad se pokrene instalacija, odaberi clean install.

Nakon što ti se instalira 10.6, moraš napraviti update na 10.6.8. Onda dalje možeš iz app store povući 10.9, itd.

Ili, ako imaš 10.9 skinut i prebačen na USB stick, možeš i direktno instalirati 10.9. Ako nemaš to od prije, nemoj sad raditi. S obzirom da ti je komp naseljen tko zna čime, moguće je da bi i ta instalacija bila kompromitirana. Ili to napravi na nekom drugom Macu.

Kad se sve završi, ponovno preko app store skini i instaliraj aplikacije koje si kupio i imao instalirane. Pretpostavka je, jasno, da nisi zaboravio svoj apple ID i pripadajući password (koji nije nužno isti kao ovaj od korisničkog accounta).
11.05.2014 | 19:30
Pa ako imaš nešto korisno bilo bi svakako poželjno da to napraviš (slike, audio, video...) ostalo ćeš reinstalirati naknadno.
11.05.2014 | 19:33
ok, ekipa sada znam šta mi je činiti , a i više ne činiti

Hvala Vam puno na vremenu u savjetima
11.05.2014 | 19:37
Nadalje, ako do sad nisi tako radio, na svaki korisnički account s administratorskim ovlastima, *OBAVEZNO* stavi password te u budućnosti, prije utipkavanja passworda uključi mozak. Jer Mac te ne pita password bez veze. Svaki put kad te pita pass, to je zato što radi nešto što utječe na OS i ima potencijalno štetne posljedice.

I ne meći više MacKeeper, antiviruse i slična sr... To su najgori virusi koji za Mac uopće postoje.

I čitaj pažljivo što piše u nekom alertu prije nego klikaš na OK, Next, itd. jer inače ćeš za čas ponovno instalirati OS iznova.

11.05.2014 | 19:45
da vidiš nisam to znao, ali ako nakon 7 godina korištenja maca sada ovo trebam raditi prvi put

hvala puno na savjetima
17.05.2014 | 15:35
Pozdrav ekipa,

Sada mi je prijatelj bio kod mene i riješio moj problem sa prozorima koji iskaću... Ipak netrebam reinstalirati cijeli kompjuter...

Dajem Vam link pa možda nekome pomogne ako bude imao isti problem kao i ja

discussions.apple.com/thread/6094980?tstart=0

pozdrav
17.05.2014 | 16:31
Super. I dalje stoje moji savjeti u vezi passworda. Za razliku od Windowsa, na Macu ti se virus ne može naseliti osim ako ga sam ne pustiš (utipkavanjem passworda). Dakle, kad te neka instalacija pita za password, stani i dobro razmisli prije nego ga uneseš.
24.09.2014 | 11:43
evo ja sam još jedna koji se navukao na "besplatne filmove" (kako izdresirati zmaja 2) crtani za klinca, isti problem sa reklamama i sve ono što nosi nepromišljenost...
No eto zahvaljući ovom forumu ,mislim da sam riješio problem ( ostale poslijedice brisanja,ako ih ima javim kasnije hahhaha) za sad sve radi kako bi trebalo..valjda
puno hvala svima

ismar008 kaže:
Pozdrav ekipa,

Sada mi je prijatelj bio kod mene i riješio moj problem sa prozorima koji iskaću... Ipak netrebam reinstalirati cijeli kompjuter...

Dajem Vam link pa možda nekome pomogne ako bude imao isti problem kao i ja

discussions.apple.com/thread/6094980?tstart=0

pozdrav
24.09.2014 | 13:17
ismar008 kaže:
Više neću gldat filmove for free 100%

Obećaj!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1
  • Zdravac: to je zadnja verzija koja je u App Storeu
  • Zdravac: Meni na Sequoia 15.3.1 radi normalno WhatsApp v. 25.3.80 (instaliran putem App Store-a
  • ^SuperUnknown^: Da, nema druge. Sudeci po nekim threadovima novija verzija trazi AVX2 instrukcije koje cMP nema :/
  • kupus: whatsapp web? za prvu ruku
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?
  • dpasaric: Sretan 70-ti rođendan Jobsu u nekom digitalnom raju! ;)
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO