06.04.2006 | 09:14
Ocito je Boot Camp dio Leoparda, kojeg su iscupali u zadnjih nekoliko dana i nabrzinu sklepali da radi na Tigru, da se ekipa veseli prije kolovoza. Kolovoz je jos daleko, i nije lose dati ljudima malo okusa onog sto ih ceka.
Microsoft nema u ovom trenu za cim zaliti. Njima ce biti jos bolje, bar jos neko vrijeme. Ostvaruje se staro prorocanstvo, da ce Apple praviti najbolje strojeve na kojima ce se vrtjeti Windowsi.
S druge strane, ovo je tezak udarac PC proizvodjacima. Nijedan drugi proizvodjac nema licencu za OS X, sto Macove cini povlastenim strojevima -- za 5 mjeseci, vidjet cemo sluzbeno kako Mac bez problema upravlja bootanjem samog sebe, Windowsa i Linuxa.
Dolazi doba kad Apple opet postaje teski hardverski igrac. Buduci da drze OS X cvrsto u sapama, vjerojatno ce se dogoditi hardverski rashomon: neki ce PC proizvodjaci promijeniti kolosijek i pocet ce stancati strojeve s Appleovim dizajnom i logom na sebi. Odnosno, Apple ce dizajnirati strojeve i ulagati u marketing a strojeva ce biti dovoljno za sve switchere.
Jos uvijek ne znam kako ce reagirati proizvodjaci softwera. Mnogi se vjerojatno nece ni truditi praviti Mac inacice, to je zasigurno (proizvodjaci igara, pretpostavljam). A ostali? Vidjet cemo sto ce vrijeme pokazati. Mislim da ipak hoce, jer ce im Apple omoguciti puno vise inacica i puno vise novaca.
Sto htjedoh ovim reci? Brzinom kojom stancaju nove inacice operativnog sustava, i kolicinom inovacija ispod haube, Apple je zbilja zlatna koka svim softwerasima. S druge strane, Microsoft je uspavani medvjed, koji izbaci inacicu operativnog sustava jednom u 7 godina. A u medjuvremenu sve im je obiljezeno tragedijama i problemima raznih vrsta.
Kako god bilo, ovo je velik korak, posve neizbjezan, i koji po prvi puta u povijesti izjednacava dva najvaznija proizoda u ovoj sahovskoj igri: Mac OS X i Windowse.
Sad konacno korisnici mogu vidjeti oba, isprobati oba, na istom stroju i odluciti se koji im je bolji. Mislim da izbor nije bas pretezak.
Apple je posegnuo za iPod taktikom -- omogucio je Macu ono sto je omogucio iPodu prije 5 godina -- okus Windows korisnicima. iPod je sada Mac, a iTunesi i iTMS je Mac OS X. Igra je sad puno veca jer su i novci veci a proizvodi kudikamo kompleksniji.
No to ljude ne brine.
Oni vole ono sto je ljepse i bolje i sto nudi vise za iste pare.
Opet, mislim da izbor nije bas pretezak.