09.04.2006 | 22:01
Gubljenje profi softwarea i elitnog profi miljea (glazba, grafika) nije li bar za vas pokazatelj gubljenja koraka s pc svijetom?
Softwer se nigdje ne gubi, on ostaje tu. Iako je cijeli ovaj materijalni svijet u neprekidnom gibanju, tvari ne mijenjaju agregatna stanja bas tako lako. Tako ni softwer nece ispariti, ako ga ima.
Kad sam prije par mjeseci zapoceo nit u Jabucnjaku o tome hoce li Intel Macovi moci podrzavati sijaset UNIX operativnih sustava, i onih drukcijih, ekipa je mislila da se zajebavam, ali u biti sam shvatio kuda Apple zeii ici: Razbiti ogranicenja i pojmove operativnosg sustava, razbiti granice i okove koji prijece koristenje ovog ili onog zbog ovog ili onog ... te izgraditi pametnu platformu buducnosti.
Upravo zbog toga sto su izgradili operativni sustav koji moze raditi bilo gdje, na bilo cemu, pokrenuti bilo sto, te strojeve koji mogu pokretati bilo sto i koji su bolji i ugodniji za rad od bilo ceg drugog, Apple je danas najotvorenija tvrtka u racunalnoj industriji.
Dakle, mislim da je problem u tome sto ljudi ne razmisljaju, pa se povlace nepotrebne, prozvakane i nicim opravdane primjedbe.
Što bih si ja (vi), da moram kupiti novi stroj u ovom trenutku morao kupiti? Nešto što ne zadovoljava potrebe bar još godinu dana? Naravno ako niste serviseri ili dileri mac opreme!
Ako ekipa nije shvatila sto zapravo Apple zeli, onda je najbolje da ne kupite nista.
Ili kupite Atarija 1024. Nista bolje od nostalgije, kad vec volite zivjeti u nekoj iskontruiranoj, paradoksalnoj i fiktivnoj proslosti.
O tome je rasprava, samo o tome! Biti ili ne biti, pitanje Applea je sad već duže vrijeme, nije li?
Rasprava nije o Appleu vec o nama i vama. Vec 30 godina novine pune naslove o tome kako ce Apple krepati vec sljedeceg tjedna. I tako iz dana u dan. A Appleu nikad bolja vremena, pogotovu danas. Tko je tu lud?
Ljudi, dosadni ste. NIje Apple kriv, NEGO VI zivite u nekim svjetovima nepostojeceg klanskog racunalstva. Svijet je jednostavan, ali ga vi komplicirate. Vi ste vi koji se ogranicavate ovim ili onim. Upravo kreativna vizija inzenjera koji rade za Apple, i drugih pametnih ljudi, donijela nam je toliko revolucionarnih rjesenja, ali ste ili slijepi ili bedasti da ih vidite:
- prvo osobno racunalo
- prvi graficki OS
- prva demokratizacija glazbe
- prvo trans-sustavno komercijalno racunalo
- itd.
Think different. Razmisljaj drukcije. Okreni stvarnost naopako i onda je promotri. Thoreau je dobro rekao: ljudi vole galamiti o tome kako zele slobodu govora, vikanja i komentiranja, ali se ustrucavaju posegnuti za onom slobodom koju vec imaju -- slobodu misli.
Sto god kupili i sto god koristili, mnogi nikad nece moci napraviti nista i uvijek ce u svem vidjeti probleme, a nikad rjesenja.
Neko ce sad rec da sam i ja uvijek bio Appleov advokat, te takodjer klanski navijao. Ako sam govorio da je Mac bolji, to sam rekao zbog toga sto sam probao raditi na kojecemu, i vidio koliko slobode dobivam s kojim rjesenjima. Nijedna sloboda nije bez gubitaka, dakako.
S druge strane sam i kritizirao mnoge Appleove korake koji su mi se cinili sputavajuci, i zelio sam jos vise slobode. Buduci da sve radi u apsolutnoj tajnosti, Apple je tvrtka koju moras shvatiti i biti jos posvecen na dulje staze, a ne brzopleto. Zasto? Jer i oni sami ne znaju sto buducnost nosi, ali je zele promijeniti. Pa vrebaju dobru priliku. Iako nitko nije savrsen, pa ni oni, ono sto cine ipak je najbolje sto nam se danas daje, a daju nam obilato i sa zarem.
Samo mi uvijek grintamo. Ako vec nemas softwer koji ti treba za OS X, dali su ti Boot Camp, pa na Macu koristi Windowse. Ili Linux. Ili nesto trece.
Imas izbor, a izbor je nekad najveca sloboda i najveci dar. A to sto su ti dali netko je trebao napraviti. Isprogramirati, testirati i dati tebi na uporabu. K tomu, rjesenje je BESPLATNO! Koliko bi neka druga firma to naplatila?
Microsoft? Sto oni daju besplatno?
Samo trojance, viruse i spyware, dakako. A sve ostalo placas suhim zlatom.
Ljudi nisu glupi. Imaju izbor. A svijet se i mijenja takodjer. Sve se krece, i sve sto je danas na vlasti, sutra se time crv slasti.