16.10.2007 | 17:41
Kao prvo pozdrav svima i unaprijed isprika ukoliko slicna tema postoji, ja je nisam uspio pronaci.
Problemi su slijedeci:
Na G4 koristim 10.3.9 sistem i nedavno mi se pri startanju sistema pojavilo tj bolje reci izgubilo slijedece:
Na menu baru se \"izgubila\" kompletna desna strana tj ne vidim sat, ime usera, international i sve druge ikonice koje se nalaze sa te desne strane.
Posto se racunalo spaja sa drugim preko mreze, nije vise moguce spojiti se na drugo racunalo, u trenutku spajanja sistem se blokira (obrnuto takodjer nije moguce spajanje), nije moguce procitati mail jer se sistem opet blokira, a i sam sistem radi jako, jako usporeno.
Photoshop kao i neki drugi programi su prestali funkcionirati normalno - PS se pri pokretanju rusi, neki programcici koji se pokrecu pri startu su kao aktivni ali nisu funkcionalni - ne moze ih se koristiti a za normalno gasenje racunala tj restart je potrebno na njima napraviti force quit.
Sistem je inace donedavno radio cisto OK, i nisu instaliravani tj dodavani nikakvi novi programi vec duze vrijeme.
Evo ako netko ima iskustva i voljan je pomci bio bih zahvalan
EDIT: naisao sam na par istih problema na netu i par slicnih sa rjesenjma. Uglavnom restart ne pomaze, repair permissions ne pomazu, mislio sam napraviti log out i spojiti se na drugog (testnog) usera ali pri log outu komp stane s radom. Idemo dalje...
EDIT2: OK, dio problema naizgled rijesen: u Activity monitoru sam \"ubio\" proces SystemUIServer (koji je neovisno o Finderu zaduzen za taj dio menu bara) koji se automatski ponovo pokrenuo i nestale ikone i sat i ostalo su se pojavile. Nazalost komp se jos uvijek ne restarta normalno, odabirom restarta nestanu ikone i menu bar, vidi se samo prazan desktop i komp tako stoji u nedogled... Hard restartom kompa ikone se opet ne pojavljuju. Idemo dalje...
Jos malo nadopune podataka:
Pri podizanju sistema procesor je opterecen 100%. Resurse uzimaju iClip, SystemUIServer (makar se ikone i dalje ne vide), UniversalAccess i SecurityAgent. Kako na kojem napravim Force Quit opterecenje prelazi na preostale. Kad \"ubijem\" sva 4 procesa ponovo se podize jedino SystemUIServer i komp naocigled radi normalno. Spaja se na mrezu, ali restart i dalje ne radi normalno...
Dakle, nakon uvjetno receno prckanja po kompu ispostavlja se da je problem u pokretanju sistema kada se proces SystemUIServer kao i jedan programcic koji se podize sa sistemom nenormalno ponasaju. Shut down / Restart / Startup disk prebacivanje ne radi normalno.