22.12.2023 | 23:15
Ajde da malo doprinesem temi s još par vrlo korisnih informacija o hard diskovima u 5,1...
Od kada su se počeli pojavljivati diskovi velikih kapaciteta, neki proizvođači su prešli na druge pozicije rupa za nosače. Na PC kantama gdje se diskovi onako barbarski ušarafljuju u lim to ne čini razliku, ali na Macu koji ima aluminijske slidere, to je problem. I onda se ili radi improvizacija ili na OWC-u kupite slider/tray s dodatnim setom rupa.
No, postoji još jedan velik problem koji prije nije postojao. Neki veliki moderni diskovi imaju spor spin-up time, tj. treba im dosta dok prođu svoju internu kontrolu jesu li zdravi (to se valjda povećavalo s kapacitetom diska) i onda postoje modeli koji to naprave presporo za Mac Pro koji po starom standardu ima neki timeout koji čeka i ako se u tom roku disk ne prijavi na sabirnici, on ga otkanta. Kada se stroj starta na hladno, to nije problem jer sam Mac ima svoju RAM provjeru koja dugo traje i onda sve bude ok i diskovi dobro rade, ALI ako napravite soft restart ili probudite stroj iz sleepa, takvi diskovi neće biti prepoznati.
Rješenje je uzimati Toshibine diskove (koji su gotovo svi kompatibilni) - ili naći diskove koji su provjereno ok. Npr. WD Red Pro uglavnom ne rade, ali, zanimljivo, obična WD Red serija radi, ali opet ovisno od modela do modela i njihovog kapaciteta. Seagate isto uglavnom ima probleme. Zato ne kupujte 3.5" bez da provjerite radi li ok. Na Mac Rumorsima ima cijela tema u forumu koja se bavi samo time.
forums.macrumors.com/threads/macpro-5-1-...hard-drives.1971809/
Moj stroj sada ima nešto više od 20 TB pohrane, od toga su nekih 10,8 TB moji podaci, a preostalih 10 TB je Time Machine backup svega osim Windows diska.