12.11.2023 | 01:50
drlovric kaže:
A nije bolje kupiti Mini sa M procesorom umjesto ovih metuzalema?
Nije bolje! Kao da ja, kao Apple Reseller koji imam pristup svemu, to ne bih prvo napravio za sebe osobno, uzeo Mac mini M2 i ne razmišljao o starim strojevima da nema neka caka...
Caka je što s Pet-jedan imaš jeftino gomilu RAM-a (meni svaki stroj ima 128 GB) i gotovo neograničenu internu pohranu, što je meni neusporedivo s bilo kakvim NAS-ovima i sličnim eksternim rješenjima. Za "laganu kućnu upotrebu" imam 16 TB interno, a to ne može niti skuplji Mac Studio, pa čak niti vrh linije, novi Mac Pro. Svi oni se mogu kupiti s maksimalno do 8 TB internog prostora, a proširenje je ili nemoguće ili nesuvislo skupo (u Mac Pro slučaju) uz pomoć PCI dokova za diskove.
Ovi stari Pet-jedan interno idu bez problema do preko 64 TB prostora, a sve to na najjeftiniji mogući način - odeš u PC dućan, kupiš velike diskove po bagatelnim cijenama i samo ih utrpaš.
Ali, evo, da idem slagati Mac Studio koji ima 128 GB i 8 TB interno + 8 TB eksterno (znači da dođem na ovo što sada imam u Pet-jedan) cijena bi bila blizu 10.000 €!
OK, znam da mnogima ne treba toliko prostora, ali nama koji ga trebaju, Pet-jedan još uvijek nema suvislu alternativu. To je mogao biti novi Mac Pro da su stavili u ono veliko kućište prostor za par jeftinih SATA diskova. Ali nisu.
Mislio sam da će ovim genijalnim strojevima doći kraj kada Monterey postane zastario i nepodržan, ali kako je hakerska zajednica isfurala da na njima radi i najnovija Sonoma - kraj se još ne vidi!