08.12.2007 | 23:37
Pozdrav ljudi! molim hitnu pomoc
Dakle, krenuo sam napraviti upgrade s tigera na leopard na powerbook 12\" 1.5ghz.
ubacio sam DL DVD s lopardom koji je prije vec uspjesno instaliran na 3 mac-a. nakon restarta, normalno sam pratio upute na ekranu i za vrijeme dvd consistency checka sam pritisnuo skip.
nakon toga je krenula instalacija, ali je nakon cca minutu izbacilo prozor u kojem je naravno pisalo: Installation Failed! i nesto kao to try again press restart.
to sam i ucinio, i u drugom pokusaju, kad se dodje do koraka gdje se odabire disk na kojem zelis napraviti update pokazer mi se HD ali pored njega nema one uobicajene zelene strelice koja je okrenuta prema dolje, nego je na tom mjestu zuti/narancasti trokut s usklicnikom. kada odaberem HD nudi mi opciju erase and install, ali to ne zelim napraviti jer imam masu jako bitnih podataka na kompjuteru koje moram spasiti. (naravno, nisam napravio backup, nisam nista kopirao na neki drugi disk ili na DVD-e).
nakon toga usao sam u disk utility i kad odaberem HD nedaje mi mogucnost da kliknem na verify permissions niti na repair permissions. jedino mi dopusta da kliknem na verify disk i repair disk.
kada kliknem na to, u onom doljnjem prozoru mi se ispise slijedece:
verifying volume \"Macintosh HD\"
checking journaled HFS plus volume.
checking extents overflow file.
checking catalog file.
invalid node structure.
volume check failed
error: filesystem verify or repair failed
nakon toga sam restarto kompjuter i izvadio DVD. kada se boot-a, dodje do onog bijelog ekrana s jabukom, ispod jabuke se vrti ono u krug, i nakon cca minutu, komp se jednostavno ugasi.
nakon toga sam ubacio svoj originalni installation disk od tigera. opet se otvorio onaj meni za instalaciju, i opet sve je jako slicno kao i sa leopardom, onda sam otvorio disk utility, i kad probam napraviti disk verify, izbaci mi u donjem prozoru slijedecu poruku:
verifying volume \"Macintosh HD\"
checking journaled HFS plus volume.
checking extents overflow file.
checking catalog file.
keys out of order
rebuilding catalog b-tree.
the volume \"Macintosh HD\" task reported failure on exit
1 HFS volume checked
1 volume could not be repaired because of an error
repair attempted on 1 volume
1 volume could not be repaired
onda izadjem iz disk utility-a i nastavim s instalacijom, ali sada mi kod odabira diska za instalaciju ovog puta nema apsolutno nicega. uopce se ne vidi HD, cak niti sa zutim trokutom i usklicnikom. prazan prozor!!!
uglavnom katastrofa! a bas sada, kad mi je kompjuter najpotrebniji jer pisem diplomski
molio bih za pomoc ako itko ima kakvu ideju sta se desilo i sta da sad napravim. da li postoji mogucnost da napravim nekakav boot preko mreze, pa da makar spasim podatke s HD-a (jer sam bio preglup da napravim backup) pa da onda probam napraviti erase and install.
dobrodosli su i linkovi na nekakve forume i sl. ako netko naidje na nesto korisno
hvala na bilo kakvim informacijama!!!