29.01.2008 | 23:13
Kako zapravo radi Time Machine?
Je li se to itko zapitao prije nego je grlom u jagode samo preko starog OS-a opali Leoparda kojega se dokopao?
Ja ga još nisam stavio jer mi je od prve bilo jasno da mi treba još jedan disk za backup, što brži to bolje. Onako odoka čini mi se da bi mu kapacitet trebao biti barem triput veći nego bazični HD kojega bekapira da bi Time Machine uopće bio od koristi.
Naravno, ne sumnjam da su fajlovi koji se kroz vrijeme ne mijenjaju isto toliko puta identično bekapirani; bilo bi to baš MS-ovski stupidno. No, kako to radi iznutra za onu vitualizaciju tipa Star Wars? Vjerojatno je od velike pomoći vrlo spretno razvijen sustav aliasa u MacOS-u (onaj na Windowsima je samo blijeda slika, ni izbliza na razini čak MacOS 8 u Classicu).
I dok još ne znamo kako to zapravo Time Machine radi iznutra, ljudi polako pričaju o svojim iskustvima. Npr. može li se s Time Machineom prenijeti identitet jednoga računala na drugo, novije? Ako da, ionda je to baš zgodno.
Bi li se tako, s Time Machineom, mogao skinuti i identitet na znatno stariji stroj za kojega je Leopard \"zabranjeno voće\"?
Ima li pametnih savjeta kad je ipak bolje - u stvarnom životu pojedinca a ne u proizvodnom pogonu - računati na Time Machine, a kada na dobri stari CCC.
Ali ima dalje. Što se događa s fajlom kad ga se u Finderu preimenuje?
Zanimljiva iskustva pomalo su saželi na Ars Technici:
arstechnica.com/journals/apple.ars/2008/...ands-of-time-machine
Međutim, Apple sad prodaje Time Capsule koji je postao obiteljski backup, bazna stanice za bežično umreženje po stanu i AirPort Express kojim se ne poslužuje samo glazba prema audio komponentama, nego i video, a AppleTV najednom postaje zanimljiv proizvod koji će u sređenoj zemlji hraniti i HD ekrane na kojima naša standardna slika TV signala izgleda izgleda gore nego na CRT televizorima (a da ne spominjem one koji i po cijenu nepodnošljive deformacije slike žele iskoristiti cijeli ekran).
Cijena Time Capsule raznih kapaciteta u SAD je jako povoljna i čovjek bi si to rado kupio. Ali kod nas to još ne nude. Ali nude AppleTV.
Što, dakle, mislite? Imate li akva iskustva?
Naravno, valjalo bi upozoriti i na eventualne opasnosti koje donosi Time Machine, bez obzira je li gadost priuštio nekakav bug ili dizaster uzrokovan neintuitivnim služenjem tom zanimljivom alatkom s kojom se ne može usporediti ništa do sada poznato...