Time Machine i Time Capsule
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine i Time Capsule

• MAK
  • Korisnik
  • 13
29.01.2008 | 23:13
Kako zapravo radi Time Machine?
Je li se to itko zapitao prije nego je grlom u jagode samo preko starog OS-a opali Leoparda kojega se dokopao?

Ja ga još nisam stavio jer mi je od prve bilo jasno da mi treba još jedan disk za backup, što brži to bolje. Onako odoka čini mi se da bi mu kapacitet trebao biti barem triput veći nego bazični HD kojega bekapira da bi Time Machine uopće bio od koristi.

Naravno, ne sumnjam da su fajlovi koji se kroz vrijeme ne mijenjaju isto toliko puta identično bekapirani; bilo bi to baš MS-ovski stupidno. No, kako to radi iznutra za onu vitualizaciju tipa Star Wars? Vjerojatno je od velike pomoći vrlo spretno razvijen sustav aliasa u MacOS-u (onaj na Windowsima je samo blijeda slika, ni izbliza na razini čak MacOS 8 u Classicu).

I dok još ne znamo kako to zapravo Time Machine radi iznutra, ljudi polako pričaju o svojim iskustvima. Npr. može li se s Time Machineom prenijeti identitet jednoga računala na drugo, novije? Ako da, ionda je to baš zgodno.
Bi li se tako, s Time Machineom, mogao skinuti i identitet na znatno stariji stroj za kojega je Leopard \"zabranjeno voće\"?

Ima li pametnih savjeta kad je ipak bolje - u stvarnom životu pojedinca a ne u proizvodnom pogonu - računati na Time Machine, a kada na dobri stari CCC.

Ali ima dalje. Što se događa s fajlom kad ga se u Finderu preimenuje?

Zanimljiva iskustva pomalo su saželi na Ars Technici:
arstechnica.com/journals/apple.ars/2008/...ands-of-time-machine

Međutim, Apple sad prodaje Time Capsule koji je postao obiteljski backup, bazna stanice za bežično umreženje po stanu i AirPort Express kojim se ne poslužuje samo glazba prema audio komponentama, nego i video, a AppleTV najednom postaje zanimljiv proizvod koji će u sređenoj zemlji hraniti i HD ekrane na kojima naša standardna slika TV signala izgleda izgleda gore nego na CRT televizorima (a da ne spominjem one koji i po cijenu nepodnošljive deformacije slike žele iskoristiti cijeli ekran).

Cijena Time Capsule raznih kapaciteta u SAD je jako povoljna i čovjek bi si to rado kupio. Ali kod nas to još ne nude. Ali nude AppleTV.

Što, dakle, mislite? Imate li akva iskustva?
Naravno, valjalo bi upozoriti i na eventualne opasnosti koje donosi Time Machine, bez obzira je li gadost priuštio nekakav bug ili dizaster uzrokovan neintuitivnim služenjem tom zanimljivom alatkom s kojom se ne može usporediti ništa do sada poznato...
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
01.02.2008 | 14:37
nitko?
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.02.2008 | 18:16
Ja sam napisal.. al očigledno nisam poslao.. ajmo ponovo probat ulovit nit..

Osobno, meni Time machine za sad ne treba..
Backup radim, imam naviku i vazne stvari spremam.. i za sad su takve prirode da i dalje staju na DVD single ili DL..

Malo mi je onak, čudna ideja da nešto izbrišem, ali da opet mogu do tog doći ak mi se sprdne.. Neću to.. Ako brišem, ondak brišem..

Ideja mi je ok za 5 godina kad ćemo imat valjda terabajte u laku za nokte pa više nećeš ni razmišljati o brisanju jer neće biti potrebe, osim naravno onih stvari koje želiš da nestanu..

Time Capsule mi je simpa stvar baš kak si reko, obiteljski backup, ako nekome to treba..

Meni više odgovara kanta sa linuxom sa par diskova u raidu koja stoji ili u podrumu ili ispod stepenica, da ju ne vidim niti čujem. Na taj način imam dostupan server sa podacima koji mi trebaju i sigurnost da ako i rikne neki disk, podaci neće otić u paramparčad.. (ovo još nemam, ali je u planu).

Žao mi onog tko će imat Time Capsule koji će gutat fotke, muziku i kaj ti ja znam obitelji 2 godine, oni će se pouzdat hard od terabajta jer im je to dosta, a hard ko hard, a konzumenti to ne znaju, je potrošna roba pa jednog dana prdne..

Mislim da sam tak nekaj htio napisat prvi put..
01.02.2008 | 18:29
Iskreno, uzasno sam razocaran time machineom. Radi backupe pre cesto za neki standardni backup sistem, a pre rijetko za ono sto bi se moglo zakljuciti da time machine je iz appleovog marketinga.

Naime, backup se radi svakih sat vremena - ovo znaci da se svaki file napravljen u sat vremena izmedu backupova i obrisan u tom istom satu nepovratno gubi.

Za zadnjih mjesec dana se drzi daily backup koji je jednak PRVOM hourly backupu u tom danu - ovo znaci da se svaki file napravljen u toku dana i obrisan isti dan (cak i ako je spremljen u nekom hourly backupu) nepovratno gubi ako se ne restorea u prije pocetka sljedeceg dana.

Za vrijeme od prije mjesec dana na dalje, radi tjedne backupe, koji ne znam kako tocno rade jer ga nemam jos mjesec dana, ali ne bi se cudio da uzima backup od ponedjeljka/nedjelje (ovisno koji je prvi dan u tjednu) kao backup za taj tjedan.

Takoder, preimenovanje i micanje (sto je zapravo isto sto i preimenovanje) fileova rezultira u 2 jednaka filea/foldera na backupu.

Rjesenje: drzite time machine disk iskljucen, spajajte ga jednom dnevno/tjedno/mjesecno, il kad god zelite radit backup, ili jednostavno koristite metodu koju ste koristili prije leoparda.

Time Machine mora jest jos puno cokolina da bi zamijenio standardne backup metode za ikoga tko se smatra malo ozbiljnijim korisnikom.

Kad se backupi budu azurirali dinamicno, ne u vremenskim razdobljima tako da se kopiraju novi fileovi i linkaju stari, nego tako da se sve promjene u pozadini odmah kopiraju, onda ce se trebat razmislit o ozbiljnoj primjeni. Mislim da su novi macovi i eksterni diskovi dovoljno jaki i brzi za takvo nesto.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, VanjusOS, Anonimci (588)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO