01.06.2008 | 23:55
OK, ako dobro kužim, nemaš wireless router / access point (neku treću kutiju koja je "glavna" u wireless mreži)? Dakle, wlanom spajaš direktno PC i Mac. To se onda zove "ad hoc connection". To onda znači da moraš sam ručno dodijeliti IP adrese u istom adresnom prostoru, jer nema DHCP servera koji bi im dodijelio adrese.
U takvom slučaju ti PC sam proizvoljno odabere adresu iz Microsoft auto-addressing raspona, i to nakon dosta čekanja, a za Mac nisam siguran. Najpametnije ti je postaviti adrese ručno.
Najprije budi siguran da ti je WLAN aktivan na oba računala i da su povezana.
Na PC-u uklikaj start, pa run program, pa utipkaj cmd i lupi enter. Otvori ti se crni prozor s komandnom linijom ("terminal" što bi se reklo na Macu). Utipkaj
i lupi Enter.
I dobit ćeš listu svih podešenja za sve mrežne interfaceove. Imaš najmanje 2 interfacea: Ethernet i wireless. Ethernet te ne zanima, samo wireless. Čitaj pažljivo, naći ćeš početak sekcije koja se na njega odnosi (pisat će nešto kao wireless interface ili WLAN interface ili 801.2 ili tako nešto) i nakon toga pronađi i zabilježi IP address i subnet mask. Možeš zapisati i gateway, ali on je u ad hoc vezi nebitan.
Recimo da ti je IP addres od kante 192.168.1.100, a subnet mask 255.255.255.0 (ovo mora biti tako, da sad ne širim). Macu dodijeli adresu koja je takva da su prva tri broja ista, a četvrti obavezno različit, npr. za 10 veći. Dakle, 192.168.1.110. Niti na jednom računalu niti jedan broj ne smije biti 255, niti 0 (da opet ne širim priču). Ako ti tako nešto ispada, javi što točno piše.
Na Macu desnoklik (ili ctrl-click) na ikonicu od wireless-a u menu baru i Open Network PReferences. U prozoru za mrežna podešenja odaberi s lijeve strane Airport pa s desna pogledaj što piše. Trebalo bi pisati nešto kao kod mene:
Status: Connected
AirPort is connected to (ime tvoje wlan mreže) and has the IP address (neka ip adresa).
Ako tako piše, i IP adresa odgovara gornjem pravilu, onda preskoči ostatak ovog odlomka. Ako piše da nije connected, onda znaš gdje trebaš tražiti uzrok problema (računala nisu ostvarila wlan vezu). Ako piše da je connected, ali IP adresa ne odgovara, onda uklikaj u donjem desnom kutu Advanced, pa u novom prozoru koji se otvori odaberi tab TCP/IP. U roleti "Configure IPv4" trebaš odabrati "Manually", a u polje ispod upisati adresu koja odgovara gore objašnjenom pravilu. Uklikaj OK i zatvori Net Prefs. Preporučujem restart Mac-a iako (kobajagi
) nije potreban. Kad se Mac probudi, vrati se na PC.
Otvori windows explorer i u address bar utipkaj
gdje je a.b.c.d IP adresa koju ima Mac. Dalje sve isto kako sam ti već prije napisao.