12.06.2008 | 20:07
Jah, jednom nije ni meni radilo, ali sam otvorio na windowsima pa se nisam dalje zamarao. Kako idioti i dalje šalju papirnati račun ("#%$&"$%& ih u ekologiju), a popis poziva gledam samo ako mi je nešto čudno, to nisam kasnije više ni probavao.
U svakom slučaju, nije problem u VIP-u (plati tom nesretniku iz supporta barem kavu
), nije ni u ZIP-u (gle, rimuje se
), isti problem bi imao i da šalju PDF.
A ZIP šalju zato što software za digitalno potpisivanje koji koriste očito radi u paketu za ZIP formatom (dakle, potpisuje ono što ZIP-a).
A problem je u Mail.app. Pod rizik da me razjarena masa "pravovjernih" sad rastrga, nabije na kolac i zapali na lomači, odgovorno tvrdim da je problem u Mail.app koji ima bug u parsiranju MIME base64 enkodiranih attachmenta.
Mail od VIPneta ima
D V A attachmenta. Jedan je ZIP s PDFom, a drugi je digitalni potpis tog računa. Otvori taj mail u bilo kojem drugom mail clientu, ili webmail servisom tvog providera i vidjet ćeš lijepo 2 attachmenta, odaberi ZIP, snimi ga, otvori, raspakiraj, radi dalje što hoćeš. Mail.app iz nekog razloga usiše oba attachmenta zajedno i snimi ti ih kao ZIP. I onda, naravno, taj ZIP ima nevaljanu strukturu i nijedan dekompresor ga ne otvara (problem je u tome što je directory struktura ZIP arhive zapisana na kraju arhive, za razliku od RAR, ARJ, GZ ili Z), ni na Mac-u, ni na Win.
Ako nemaš drugog načina (nijedan drugi mail client), imaš ovakav workaround:
1. u Mail.app odaberi mail od VIP-a
2. File pa Save As
3. za format odaberi "Raw Message Source" i snimi file gdje ti paše
4. nađi snimljeni file Finderom i promijeni mu ime: nastavak ".eml" promijeni u ".b64" (pitat će te jesi li siguran pa potvrdi)
5. otvori .b64 file StuffitExpanderom (za prvi put idi ctrl-click, pa open with, pa other, pa nađi Stuffit Expander, pa ukvačicaj na dnu "Always Open With", a poslije onda samo s dvoklikom)
6. Stuffit će ti kreirati folder koji će nazvati kako ti se zove i .b64 file
7. otvori folder i unutra ćeš naći 3 fajle: smime.p7s ili tako nekako, to je digitalni potpis, ne treba ti, briši ga; onda neki file bez ekstenzije za kojeg OSX misli da je Unix EXEC file, to isto briši; i ostaje ti ispravan ZIP file koji dvoklikom dekomprimiraš i eto ti PDF-a
Ja koristim Stuffit 12, na www piše da skoro svi (osim vrlo starih) otvaraju i uspješno dekodiraju base64.