User accounts i file sharing
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

User accounts i file sharing

06.09.2008 | 19:04
Htio bih napraviti novi account zeni, ali da ima mogucnost pristupa svim mojim file-ovima (muzika, slike, itd...)

Sta god napravim nikako ne mogu vidjeti ja njene file-ove, a ona moje...

Da li netko yna kako to rijesiti?

Hvala.
06.09.2008 | 22:11
Unixaški se to rješava da dodaš nju u svoju grupu, a sebe u njenu, ali s obzirom na OS X dodatke moram najprije provjeriti da li to radi pa ti onda javim točan postupak.

Osim ovog, čistog i elegantnog načina, postoji glup i neefikasan način da poselektiraš sve svoje fajle, sa cmd-I otvoriš info prozor i tamo im svima dodijeliš dodatnu dozvolu da ih sve može otvarati i ona. I obratno. Ali siguran sam da to bitno usporava pristup fajlama, u najmanju ruku onda kad im pristupa onaj drugi korisnik (koji nije vlasnik).
06.09.2008 | 22:23
Uvijek se može staviti i kakav public folder, pa u njega strpati sve što bi trebalo biti zajedničko.
06.09.2008 | 22:42
Jah, ali čovjek reče da bi sve svoje fajle dao ženi i sve njene sebi.

(Ja recimo svojoj nisam omogućio pristup do "Šest Šveđanki s benzinske pumpe" )
06.09.2008 | 23:29
Smayoo, naravno da se podrazumijeva da ne bi imala dostup do "bas svih fajlova"...
07.09.2008 | 00:22

Zaozbiljno: razmisli dobro - da li ima pristup do BAŠ SVIH fajli, ili do skoro svih, jer je to B I T N A razlika.

Ako se radi o skoro svima, onda napravi ovo što je napisao dpasaric, ili ono drugo što sam ja predložio (iako to ne preporučam jer mislim da ti može dosta usporiti OS).

Također, ako ste ti i supruga jedino dvoje korisnika na Mac-u, onda je najjednostavnije da onim fajlama koje otvaraš njoj otvoriš pristup za "world", dakle svima, što se u tom slučaju svodi samo na nju.

Što ti je, dakle, želja?
07.09.2008 | 02:12
Nas dvoje smo jedini korisnici...

Kako mogu otvoriti pristup za sve?
07.09.2008 | 11:44
Mda, u međuvremenu sam vidio da je zapravo svejedno, odnosno da ti je ista količina posla i da dodaš svoju suprugu u svoju grupu jer ionako moraš za odabrane dokumente dodijeliti ovlasti i za grupu (nisu by default dodijeljene).

No, redom... Prvo, imaš mučan i spor postupak koji se može obaviti samo klikanjem po mišu, sve iz Findera pa ti je vjerojatno draži ako nema previše tih dokumenata koje želiš dijeliti. Zato što ga moraš ponoviti za svaki dokument I folder pojedinačno (barem ja ne vidim da se može odjednom pa molim nekog da pomogne ako ja nešto nisam vidio).

Dakle, u Finderu nađeš i selektiraš dokument ili folder koji želiš, tipkaš cmd-i da ti se otvori info prozor. Skroz na dnu desno imaš zaključani lokot. Klikneš na njega i otključaš ga (moraš unijeti password) i onda neposredno iznad njega možeš promijeniti dozvolu za everyone iz "no access" u "read and write" (ili samo "read" ako ti je to dosta).

Na isti način možeš, umjesto za everyone ovo napraviti samo za svoju grupu (u koju ćeš kasnije dodati i suprugu), tako da klikneš na "+" sasvim dolje lijevo i iz ponuđenog odabereš grupu sa svojim imenom (ti kao korisnik si prikazan sličicom jednog čovjeka, a grupa s tvojim imenom je prikazana sličicom dva čovjeka). I onda opet na isti način za svoju grupu odabereš "read" ili "read & write".

I tako za svaki dokument i folder.

Ako za neki folder ne napraviš dozvolu, ali napraviš za dokumente u njemu, korinici će tim dokumentima moći pristupiti samo izravno točno utipkanim putom, a ako napraviš dozvolu samo za folder, a ne za dokumente, korisnici će ih moći vidjeti, ali ih neće moći otvoriti. Dakle, za normalan rad moraš omogućiti i foldere, i dokumente.

Drugi način koji je brz i elegantan uključuje korištenje Unix terminala i tipkanje komandi u zsh. Ako te je strah to raditi, strah je vjerojatno opravdan i nemoj to raditi jer možeš napraviti veliku štetu (ako krivo pretipkaš što ti ovdje napišem). Ako imaš osjećaj da neće biti problema, kreni, ali budi svjestan da to radiš na vlastitu odgovornost.

Dakle, najprije otvoriš Terminal.app koji ćeš naći u Applications pa Utilities.

E, sad, moraš se pješke pozicionirati u folder koji je iznad onog kojem želiš u cjelini omogućiti pristup. Ako je to npr. Documents folder, onda si već tu, jer te Terminal na početku postavlja u tvoj home folder (onaj koji se zove tvojim shortnameom). A ako je neki folder kojeg si kreirao unutar npr. Documents, onda moraš najprije ući u Documents:

cd Documents
(nisam siguran da li je ovo potrebno napominjati, ali - nakon svake komande treba pritisnuti tipku "Enter", odnosno "Return" (to je ona pokraj Đ odnosno Ž).

Unix je case sensitive tako da "documents" i "Documents" nije isto kao na Windowsima, zato pazi. Također, ako u imenu foldera imaš razmak, onda pri tipkanju svake komande moraš ime foldera staviti u duple navodnike. Na primjer:

cd "My Documents"

Da se lakše snađeš, kad uđeš u neki folder, možeš njegov sadržaj prikazati sa

ls -l
(LS -L, ali sve malim slovima)

Svaki redak predstavlja jednu stavku, a slovo "d" na samom početku retka znači da je to folder ("direktorij" kako se to nekad zvalo ).

Kad si našao folder kojem želiš omogućiti pristup, NE ulaziš u njega, nego tipkaš slijedeću komandu ako želiš omogućiti pristup samo svojoj grupi:

sudo chmod -R g=u OvdjeIdeImeFoldera

odnosno ovu ako želiš omogućiti pristup svima:

sudo chmod -R o=u OvdjeIdeImeFoldera

Ponavljam! Obrati pažnju na to da je "-R" s velikim R, a ne s malim!!

Najprije ćeš biti upitan za administratorski password (kao upozorenje da radiš nešto što može narušiti stabilnost sustava), a onda će komanda prošetati kroz cijelo stablo navedenog foldera te svim fajlama i folderima dodijeliti ista prava pristupa za grupu, odnosno svijet kakva imaš i sam.

NAPOMENA: Ako među tim fajlama imaš nekih koje su "locked" (to bi se na windowsima reklo "read only" ), to jest takve da ih ni ti sam usprkos dozvolama ne možeš mijenjati, za njih dodjela dozvole neće uspjeti, o čemu ćeš biti obaviješten, na primjer ovako:

chmod: AutoCAD/ALISPREF.PDF: Operation not permitted
chmod: AutoCAD/VBADEV.PDF: Operation not permitted
chmod: AutoCAD/VLISPDEV.PDF: Operation not permitted
chmod: AutoCAD/VLISPTUT.PDF: Operation not permitted

Takve fajle najprije moraš jednu po jednu otključati iz Findera: nađi, selektiraj, cmd-i i pri vrhu info prozora skini kvačicu pokraj "Locked".

Na kraju, ako si sve ove dozvole napravio za GRUPU, a ne za SVIJET (everyone), moraš svoju suprugu pridružiti u svoju grupu. To se (koliko sam ja uspio otkriti - opet molim da se uključi netko tko bi eventualno znao kako se to napravi na normalan način) može napraviti isto iz Terminala tako da tipkaš komandu (pretpostavimo da je tvoj shortname "pero", a tvoje supruge "djurdja" ):

sudo dseditgroup -o edit -a djurdja -t user pero

Ako već prije nisi, ovdje će te pitati da uneseš administratorski password.

Ako si dozvole napravio za sve, onda ti ovo zadnje nije potrebno.

Također, ako želiš dokumente svoje supruge učiniti dostupnima sebi, gornji dio postupka je identičan, samo otvori Terminal (ili Finder) iz njezinog accounta, ova posljednja komanda treba izgledati obratno:

sudo dseditgroup -o edit -a pero -t user djurdja

Još jedna stvar:

Nažalost, nema postupka (tj. ja ga ne znam) koji bi ti omogućio da dokumenti koje kreiraš kasnije imaju po definiciji već dodijeljene ove ovlasti. Za svaki novokreirani dokument ovlasti moraš pješke dodijeliti (osim ako u samoj aplikaciji koja dokument kreira nemaš mogućnost ovo postaviti), za što je najlakše koristiti Finder i cmd-I.

Eto. Pretpostavljam da neće sve biti jasno od prve pa ti slobodno pitaj...
07.09.2008 | 14:39
Stvarno si se potrudio da mi objasnis, svaka ti cast... Mislim da koliko god dobro baratam racunalima i mislim da mi ne bi bio problem napraviti ovo sto si napisao, nisam jos spreman igrati se (bolje receno, ako slucajno nesto krivo napravim, nemam vise toliko vremena i zivaca da ispravljam stvari... )

Ovaj tekst cu definitivno kopirati i spremiti na racunalo i kad budem spreman za taj postupak cu ga upotrijebiti... Mislim da ce do daljnjega supruga koristiti moj account (koji nadam se nisam unistio sa promjenom username-a.. )

Ono za sto nam najvise treba ovo racunalo (iMac) je obrada fotografije u Aperture-u pa sam i zamislio da sa 2 accounta imamo pristup folderima sa raw fotografijama, a da svatko ima svoje projekte i dalje obradjuje fotke... Ali, nema veze, za sada cemo se snaci i ovako s jednim accountom...

Hvala ti puno jos jednom na iscrpnom objasnjenju. Za ovo ti dugujem barem jedno pice ili pizzu ako se ikada upoznamo...

Pozdrav!
07.09.2008 | 15:44
Nema na čemu.

Prema ovom detaljnijem opisu, to ti može funkcionirati i tako da sve slike držite u tvom ili njenom public folderu.

BTW, mislim da ti promjena dugog imena neće imati nikakvih loših posljedica.
07.09.2008 | 18:52
Vjerojatno cu i napraviti tako kako si rekao, aperture library bi trebao staviti u public folder...

Zasada je sve u redu, ne vjerujem da se moze desiti nesto kasnije... Ako je trebalo nesto biti, vec bi me pogodilo...

Hvala jos jednom...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, divanl, drpongrac23, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (572)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO