Instalacija osx "POMOČ"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Instalacija osx "POMOČ"

31.10.2008 | 15:59
POZDRAV FORUMASIMA

skroz sam nov u ovom pc mi je u malom prstu konacno zelja ispunjena IMAC 20"
kupo sam ga u njem. bez osa pa bi mi svaka pomoc dobro dosla

dakle samo mac bez iceg ,koj osx mozda neki tutoiral
31.10.2008 | 16:43
Daj malo ispravi typoes ...
Uglavnom ... nema ti se baš što tu previše pokazivati ako si Win imao u malom prstu onda nećeš sa instalacijom OSX operativnog imati nikakvih problema.
Sve je samorazumljivo u instalaciji u maniri next-next ... ok - ok sljedeći instalation assistent ili kako se to uopće zove.
Izbor OS-a ti je više manje stvar ukusa Leopard je najnoviji, a predhodio mu je Tiger, pa sad vidi što ti bude lakše dobaviti ... jedino vodi računa da ti treba Retail verzija bez obzira odabereš li Leopard ili Tiger verziju za svoj OS, jer su to instalacije koje se normalno stavljaju na sva Apple računala (nema seriala ni nečeg takvog). Osim retail verzije postoje i verzije koje se dobivaju pri kupnji bilo kojeg Apple stroja i te rade isključivo na tom konkretnom stroju s kojim su dobiveni ... osim ako se zna to hackati ali za tako nešto osobno nisam čuo.
Dakle traži si retail verziju a ne neku koju netko dobil sa svojim strojem.
Ako zaista želiš tutorial instalacije google/youtube/search:"mac osx installation" imaš toga koliko hočeš.
Uživaj.
31.10.2008 | 22:11
googlam svasta ljudi pricaju ne ovaj os na ovaj mac ...nego me
cisto zanjima nemam orginalno tipkovnicu pa dal sa klsaicnom rade kratice kod botanja inace sam vec u akciji u nabavi osx navodno ima frend od frenda

hvala na trudu ecvis17
31.10.2008 | 22:34
Slijedom entropije informacije sigurno je da o bilo kojoj temi na ovom svijetu možeš dovoljno dugo tražeći dobiti potpun skup mogućih odgovora. Pri čemu je, naravno, svaki odgovor nekom drugom oprečan. Osobito na Internetu.

Zato je vjerojatno dobra ideja da odabereš jedan izvor informacija i njega se držiš dokle god si zadovoljan ishodima.

Moj ti je savjet - stavi onaj OS koji ti prvi "padne s kamiona".

Na Macu radi svaka USB tipkovnica (iako nisam siguran koja tipka na običnoj tipkovnici bi bila eject, ako je uopće ima), a također nisam siguran koja bi tipka bila command (odnosno "jabučica" ). Vjerojatno "windows" tipka ili tako nešto.

Keyboard shortcuti kod bootanja sigurno rade, samo moraš voditi računa da li postoji razlika između oznaka na tipkama i onog što Mac pri bootanju očekuje (npr. QWERTY vs QWERTZ i slično).
06.11.2008 | 01:34
momci pocela igrarija
nece mi bootati sa cd
06.11.2008 | 11:48
Znaci da CD/DVD nije dobar
06.11.2008 | 13:39
Ideš!!!
06.11.2008 | 13:44
Jel DVD medij sa OSX-om uopće bootabilan? Ako je ''pirat'' kojeg je netko pržio iz image fajla, možda nije pravilno zapržio pa se zato ne boota. Probaj bootat sa original DVD-a koji si dobio uz Mac, ako se ni on ne boota onda ti je optički pogon otišao u ''vječna lovišta''. Probaj prilikom bootanja držat tipku ''C''.
06.11.2008 | 14:57
dvd nije orginal ali bota se na pc znaci da je

dali hard mora biti formatiran prije instalacije
nece sa -c-
mogu u boot rom postoji neka naredba
06.11.2008 | 19:25
Nisam siguran da to što je bootabilan na PC automatski znači i da je bootabilan na Mac-u.

Bilo bi dobro da čisto za test ispravnosti optičkog pogona negdje nabaviš bilo kakav ORIGINALNI OSX (makar ti neće raditi s tvojim Macom), čisto da vidiš da li njega boota.
06.11.2008 | 22:01
bilo bi lijepo kad bi to imal rijesil bi puno problema al na zalost ja sam iz vz a kolko vidim nema bas toga
googlao sam navodno nesmijwe hdd biti u ntfsu ja sam uzeo stari hard sa svog kompa za probu sata je valjda to prolazi
07.11.2008 | 12:27
Čuj, od VŽ do ZG je malo jačih pola sata vožnje pa ako nema nitko u VŽ tko ti može pomoći, u ZG sigurno ima...
07.11.2008 | 21:27
verzija koju sam dobil je za intel pa mi se vijerojatno nije htio botat sad pokusavam nabavit drugo

kad sam mu dao naredbu da bota sa cd javio mi je (unrecognized clijent program format)
dal je vec imao neko nesto tako
09.11.2008 | 15:20
nabavio sam image leoparda kako to sprzit dal bude radilo sa pc
alkoholom napr..
ili kako vec
09.11.2008 | 19:14
Idemo redom:
1. Da li imaš Intel ili PPC stroj? (Utvrdi to klikom na jabuku u gornjem ljevom uglu, te na naredbu ''About this Mac'')
2. Kada ustanoviš koji je procesor u pitanju, adekvatno tome nabavi verziju OSX-a (Dakle, OSX koji je predviđen za Intel Macove ne radi na PPC Macovima i suprotno) Ako ''skidaš'' OSX ''odnekud'' tamo ti vjerojatno piše da li se radi o PPC ili Intel verziji.
3. Kažeš da si nabavio image Leoparda i da bi ga htio spržiti na PC-u? Pretpostavljam da si to htio pitati.
4. Ako ćeš image pržiti na PC-u (Windows) onda jednostavno idi desnim klikom na taj image i odaberi opciju ''Open with..) i odaberi ''Nero Burning ROM'' - Naravno da trebaš imati instaliranu neku od verzija ''Nero Burning ROM'' aplikacije.
5. Otvara se ''Nero'', i tada samo klik na ikonu burn i čekaj da prženje završi.
6. Za kraj, pripazi na veličinu image fajla, ako je veći od 4,5 GB (a sigurno je ako je Leopard u pitanju) onda pržiš na Dual Layer DVD medij) - košta oko 15-20 kn.
7. Sretno i javi kako je prošlo.
09.11.2008 | 20:37
evo sprzio radi instalacija procesor mi je g5 nabavio sam nekakav uni za intela i ppc sad sam u pola posla
pa javljam kako je proslo
09.11.2008 | 22:35
RADI ZVER

hvala svima na trudu

do danje suradnje
10.11.2008 | 01:38
Kod Maca nikad ne znaš
10.11.2008 | 08:12
jedas,

mogo si bar poslat sms da ti dela... pozzz...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, divanl, drpongrac23, Riba, robee, rusty, VanjusOS, Anonimci (573)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO