20.12.2008 | 22:15
Kaže se da nema glupih pitanja, samo glupih odgovora
E sad, ja ću na tvoje pitanje odgovoriti protupitanjem
o kojem se macu radi. Najme, moguće ga je dić, no potreban ti je applov operativni system, koji se plača ako je stroj stariji. Najme sveki mac dolazi s određenom verzijom os X-a, a u dućanu je moguće nabaviti ili novu verziju ili upgrade. Naravno da postoje i drugi način nabavke istog, koji je nama puno draži
Da bi vidjela o kojoj verziji maca se radi, klikni na jabuku u gornjem ljevom kutu i klinki na "Abouth this mac", pa napiši o kojem modelu se radi i koliko MGHZ ima, pa ćemo vidjeti koji se noviji system može gore staviti, ako ide 10.3, to će odmah riješiti problem vezan za hrvatsku tipkovnicu. Mislim da na jabučnjaku još uvijek postoje filovi koji bi ti mogli pomoći u međuvremenu, pod datoteke, hrvatski za osx, ako me pamćenje dobro služi. 10.2 je bio prije nekih 5 godina aktualan.....
A šta se tiče "ne znam baš ništa", taj dio problema se lako riješava... prepusti se macu i vidjet ćeš da znaš više nego šta misliš. Glavni koncept je ovaj: NEMA START TIPKE; NIKAD JE NIJE NI BILO
(There is no spoon
)
;
)dock, koji ti liči na taskbar pod windowsom sadraža sve šta ti želiš staviti dolje, bilo da su programi ili dokumenti. Ako nešto ne želiš tamo, jednostavno izvuci pritiskom i držanjem miša i to će odtamo nestati. Svi programi koje imaš instalirane na kompjutoru se nalaze pod applikacijom koja se zove fincer, pa pod njom nađeš na folder koji se zove applications. Na ikonu od jabuke koja je u gornjem ljevom kutu gasiš, stavljaš u sleep ili restartaš komp. ne moraš ić na start da bi ugaslika komp
zar to nije napredak ^^ Filmove možeš gledati preko programa koji je instaliran na kompu, a zove se quictime. Možda ti neki neće raditi, pa odi na versiontracker i od tamo skini VLC, probrowsaj za stariju verziju programa, ako to drže na stranici, no u svakom slučaju... i taj problem će nestati upgradanjem systema, ako se da...
Toliko za sad. Probaj se malo snalaziti po samom systemu, pa ćeš vidjeti da je jednostavno