14.01.2009 | 14:57
Pitanje u vezi sa permissionima!
Na macu imamo dva admin accounta, i jedan "menaged" ili ti standardni acc sa parental controlom sveden na minimum privilegija jer sharing acc iz nekog razloga ne surađuje sa smb sharingom koji koristim za mrezu sa XP laptopom, pa u tu srhu koristim ovaj acc.
Sharing radi ... thats kul, pitanje nije s time u vezi.
Ali ova dva admin acc!?
Ja sam ih postavio tak da Documents, Desktop, Music, Movies, Pictures oba admin acc-a imaju read&write permissione za oba admin acc-a, zato jer zelimo i ja i cura (koja je vlasnik drugog admin acc-a) da imamo nesmetan pristup fileovima ovog drugog admin acc-a jer cesto radimo zajedno na projektima ... ili iz kojekakvih razloga nest njeno bude na mom recimo desktopu ... itd. A imamo odjeljene acc-e zato jer zelimo imati drugacije acc-e podesene ... organizaciju fileova, dock podesenja, shortcute u aplikacijama... you get the point.
I sad ja sam popikao sve ove spomenute foldere oba admin acc-a i get info-ao ih te na permissionima dao sve privilegije mom i njenim admin acc-u.
Pored toga u
/Volumes/MacHDD/Users/
sam napravio folder Shared u Kojima imamo baš zajedničke stvari kao što su fotke sa godišnjeg ... muzika ... itd. Permissioni za oboje read&write.
Ovo sam napravio ovako jer nezelim da onaj acc koji sluzi za SMB sharing sa Xp laptopom ima ovome pristup ... za SMB koristimo samo jedan folder (Public) iz tog acc-a u koji si bacamo ono sta nam treba za prebacit sa komp na komp i to je to, ovo u
/Volumes/Users/Shared
folderu je samo sa oci dva admin usera.
I to radi dobro.
Pitanje je ovo; dali je to ok u smislu "petljanja po permissionima", jer sad kad idem na verify permissions na DiskUtility ima puno toga za "popraviti"?
Jel bed nest trpat dublje od Home foldera?
Jel bed davat permissione Desktopu ... Documentsima i sl?
Jel se to radi nekako drugacije?
TNX unaprijed