Leopard+network share+itunes
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Leopard+network share+itunes

12.02.2009 | 09:40
Pozdrav,
nisam siguran kud tocno staviti pitanje, zapravo ga postavljam zbog itunesa ali se odnosi na sistem.
Zelim da 2 mac-a sa leom i 1 pc koriste isti folder na network storage-u za itunes i ok
to radi ali kad slucajno pokrenem itunes, nakon restarta maca a da nisam prvo iz findera pristupio
storage-u u tunesima mi se vrati def. folder.
Na pc-u sam to rijesio tako da sam mapirao network drive i reconnectao ga at logon.
Kak to isto napravim u leopardu? Kako forsati da pri logonu, budjenju iz stand-by-a uvijek
mounta neki network folder?

Da, na storageu su kreirani useri sa oba maca i u keychainu mi je spremljen pass.

Unaprijed hvala na pomoci.

LP
IgorS
12.02.2009 | 11:04
Editiraj file /etc/fstab i unutra dodaj liniju:

server:/iTunes /Network/iTunes url auto,url==smb://username:password@server/iTunes 0 0

Naravno "server:/iTunes" i "server/iTunes" zamijeni sa imenom tvojeg servera i imenom sharea na njemu, i upisi svoj username i password na predvidjeno mjesto. "Network/iTunes" mozes isto izmjeniti, no zgodno ga je ostaviti u /Network jer ces ga onda vidjeti u Finderu pod network shares. iTunes mozes nazvati kako zelis. Uglavnom, ako imas server "servercic" i na njemu share "glazba" gdje zelis drzati itunes library i zelis da u finderu bude vidljiv kao share "mp3", username ti je "igor" i password "pass", onda bi ova linija trebala izgledati ovako:

servercic:/glazba /Network/mp3 url auto,url==smb://igor:pass@servercic/glazba 0 0

Snimi editirani fstab file, i nakon reboota ovaj share ce se uvijek automatski mountati. Nakon izmjene mozes i rucno mountati naredbom:

sudo automount -cv

Za socne detalje o Leopard automounteru, pogledaj ovdje:

rajeev.name/blog/2007/11/22/autofs-goodn...-leopard-105-part-i/

Ovo gore rjesava problem sa shareom, no ne znam da li moze biti kakvih problema ako dva iTunesa dijele isti library, to cu prepustiti nekom drugom,
12.02.2009 | 12:58
Super, pozabavit cu se time, naime nasao sam ja vec i prije nesto na google-u ali ni sam covjek nije bio sretan time pa se prebacio
na drugu shemu.
www.stress-free.co.nz/automounting_samba_shares_in_leopard

iTunesima sam iskljucio opcije da sami sortiraju muziku i bilo sta importiraju pa valjda se zato i ne svade,
pa 3 dijele, jedan na pc-u i dva na macu.

E, da, hoce li za onaj line u fstabu biti problem sto se radi o public share-u na storage-u?

To bi ako sam shvatio trebalo izgledati ovako:

Spremiste:/Public/Our Music /Network/Our Music url auto,url==smb://username:pass@Spremiste/Our Music 0 0

Pa pitam: bolje ili ne dati ime servera ili ip?
Znaci moje spremiste koje se zove Spremiste ili ga zamijeniti sa 192.168.1.3 ?

Ta linija ce ako sam dobro shvatio kreirati stalni share u mom networku koji ce se zvati Our Music pa onda kad mijenjam lokaciju u itunesima ne klikcem vise na Change pa Spremiste pa Public pa Our Music nego direktno na taj Our Music koji ce se vidjeti u Network?

Jesam polovio ili skomplicirao?

LP
IgorS
12.02.2009 | 14:32
Zasto mislis da je problem sto se radi o public shareu?

Pazi na razmake u nazivima unutar fstaba! Razmaci se moraju zamijeniti sa "\040" escape kodom, dakle:
Spremiste:/Public/Our\040Music /Network/Our\040Music url auto,url==smb://username:pass@Spremiste/Our\040Music 0 0

Bolje je dati ime ako ti radi name resolving kako treba i ako je moguce da ce se IP adresa servera promijeniti, u suprotnim mozes koristiti i IP adresu.

Kod boota sistem procita fstab file i mounta sve sto je tamo navedeno, to je sve. Medjutim ako recimo dignes sistem kada nema pristupa do toga sharea, on se nece mountati kada se spojis na mrezu gdej pristup postoji - sve dok ne pokrenes "sudo automount -cv". Doduse...prilicno sam siguran da bi se automouter dao podesiti da automatski mounta share cim mu pokusas pristupiti, ali nisam to nikad probao na OS X-u.

Sranje...znak sa upitnikom treba biti backslash.
12.02.2009 | 15:37
Odlicno, to su sve vazne informacije, mucio me public zato sto on zapravo netreba usera, dostupan je svima,
ja sam kreirao usere zbog onog glupog prozora koji se svaki put otvori pa pita je login kao registered user ili guesti nisam skuzio kako da leopardu objasnim da se uvijek konekta kao guest(koji u publicu ima rw prava).

Klik!!, mogu li onda sa ovakvim kreiranjem u fstabu sloziti i time machine?
12.02.2009 | 16:04
U osnovi mozes mountati sto god hoces istim sistemom, samo su parametri drugaciji.
13.02.2009 | 09:00
Mrak, sad tek kuzim koliko neznam o automountu na OsX-u!
Os je 10.5.6 i nemam fstab (barem ga nisam nasao u /etc/) no nasao sam fstab.hd u kojem pise da ne stavljam nista unutra
jer ce ga apple napustiti?
Ubacio to u google i nasao da treba raditit sa vifs.
Upisao sudo vifs, on otvorio neki fstab i neznam ni kako pisati ni brisati ni izaci ni spremiti?
i nema onih lijepih shortcutova ko u pico-u na dnu!
F**k!
Na kraju sam privremeno napravio favorite u servers i skopirao ga u login usera i to bar kod restarta radi, jos
moram vidjeti radi li i kad se dize iz stby-a.
No ipak me sad zainteresirao taj vifs ali nisam se bas usrecio brzim googlanjem,
ima li negdje detaljnija dokumentacija o tome kak i sta se radi s tim?

LP
IgorS
13.02.2009 | 10:04
vifs pokrece editiranje fstaba u vi editoru pa pogledaj malo na netu kuharice za vi editor.
Uglavnom, kursorom dodjes do mjesta gdje zelis pisati i stisnes slovo i pa pocnes pisati.
Kad zavrsis stisnes escape (mozes i vise puta, da se uvjeris da si u komandnom modu opet) lupis dvotocku i wq (:wq). I to je to. Vi editor ima dva moda, komandni i onaj za pisanje. U komandnom modu prima komande kao sto su insert, overwrite, find, replace... a do njih se dolazi vecinom kucanjem jednog slova s tipkovnice. Kad mu das neku od komandi za pisanje (insert, overwrite, pazi na velika i mala slova) onda mozes pisati i sve sto tipkas shvaca se kao tekst. Za izlaz u komandni mod stisnes escape. Ne znam koliko si shvatio, nisam bas maher za objasniti nekom nesto...
13.02.2009 | 10:22
Kad ti neka nardba nije jasna samo koristi 'man'. Probaj 'man vifs' pa ces vidjeti o cemu se radi.
Mozes isto tako koristiti i pico, svejedno je.
Za vi imas hrpu tutoriala po netu, isprintaj si recimo ovo:
www.sm.luth.se/csee/courses/smd/139/smd139_vi.pdf

vi je zastrasujuc ali ga je dobro poznavati jer znas da je uvijek tu.
13.02.2009 | 16:20
Hvala na savjetima, probam pa javim rezultate!
Najgore je sto sam koristeci linux prije uvijek zaobilazio vi jer mi nije trebao,
a nije mi palo napamet da je vifs = vi + fs.
Ono sto mi bas nije najjasnije je koji ja to fstab editiram, to nije
fstab.hd jer u njemu pise sta vec pise a u /etc/ nema drugog fstab file-a.
A kad sam otvorio vifs bio je file fstab i u rem-u je imao upozorenje da ga editiram samo
sa vifs naredbom.
14.02.2009 | 21:44
Editiraš već spomenuti /etc/fstab, koji po defaultu ne postoji, dakle kreiraš ga. Ja sam taj file uvijek i na svakom sistemu editirao sa vi, bez popratnih problema.
15.02.2009 | 00:46
vifs samo osigurava da se istovremeno ne moze editirati fstab os strane vise usera. Slicno kao i sudo i cron fileovi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO