16.04.2004 | 14:16
Ha! Jesam ga!
Zapravo, on je mene, ali ovdje i tako pricam sam sa sobom pa nije ni bitno.
Ispostavilo se da je problem u fontovima. Da nisam bezglavo uletio u citanje sistemskih datoteka vjerojatno bih se toga prije sjeo, no, bolje ikad nego tek iduci petak. REALbasic je "proradio" punom parom nakon sto sam uklonio SVE fontove osim defaultnih u System/Library/Fonts. Nisam imao vremena traziti koji tocno font rusi ATSServer, ali hocu.
Kad mi se upalila lampica? Morao sam nesto testirati u combustionu, a on je jedan od "pametnih programa" koji, dok se loadaju, ispisuje sto TOCNO radi. Kad je dosao do fontova nesto je pilio, pilio, pilio... i pao. Onda sam ubio ATSServer da ga daemon moze podignuti i combustion se uredno podigao. Dakle, sto smo naucili?
Prvo, ako vam se aplikacija rusi kod ucitavanja, na dijelu koji mozete identificirati kao pristup fontovima, zavirite u prozorcic za submitanje errora i provjerite da li je ATSServer negdje na listi. Ako je, uklonite sve nepotrebne fontove (ili skratite, kao ja, i uklonite sve osim sistemskih) i provjerite radi li tada sve OK.
Drugo, ako vam se ne da igrati detektiva i pogadjati koji je font krao marmeladu, pokusajte s instant rjesenjem: ubite ATSServer i pustite da ga daemon ponovo digne. Sve ce raditi. Testirao sam ovo i na combustionu.
Sad me jos samo zanimaju dvije stvari:
1. Koji font, gdje (je smjesten) i zasto rusi ATSServer?
2. Kakve, pobogu, ima veze ciji je proces ATSServer i zasto kad je daemonov "bolje radi" hendlanje errora (kakvi god bili)?
Na dio prvog pitanja cu odgovoriti sam, cim lociram font, a odgovor na drugi mi, pretpostavljam, moze dati netko tko je doma u tome.
Kako god, radi. Ja sretan.