ATSServer problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ATSServer problem

12.04.2004 | 18:13
Izludilo me, trebam pomoc. U pitanju je REALbasic. Koristim REALbasic na Titaniumu otkako se potonji pojavio i nisam imao nikakvih problema dok verzija RB nije dosla do broja 5. Ako me pamcenje na vara, to se dogodilo negdje u vrijeme kad je OS X stigao do 10.2.

Imam RB instaliran na 2 stroja. Na iMacu (15" LCD) i na spomenutom Titaniumu. Ovaj na iMacu radi bez problema, bez obzira na verziju (trenutno je gore 5.2.nesto). Isti release imam instaliran i na Titaniumu, ali tamo se GUI ponasa bolno sporo.

Nakon sto sam par mjeseci teoretizirao gdje bi mogao biti problem (sto, naravno, nije pomoglo), prije par dana sam se sjetio zaviriti u Activity Monitor s namjerom da od tamo poubijam procese u nadi da ce to pomoci. Poceo sam lincovanje od "dodataka" koje sam zadnje instalirao (a kojih sam se mogao sjetiti) pa su prvi na redu bili procesi vezani uz Palm Desktop, potom oni uz MySQL... i? Nista.

Nekako sam stigao i do ATSservera, ubio ga i - gle cuda, REALbasic leti. Naravno, prije nego sto je poletio, ocekivano se srusio prvo RB, potom Activity Monitor, DragThing... sve do Findera... ali to je OK jer su svi bili "zakaceni" za ATSServer kojeg vise nema. Najvaznije sto sam primjetio bila je "promjena vlasnika" procesa. ATSserver je (u Activity Monitoru) jedini (medju procisima koji se dizu kod boota, preko dijela rc skripte za inicijalizaciju sistemskih daemona) prikazan kao user process (uredno nosi oznaku "gpaulin") i dok je takav - radi probleme (ali samo na Titaniumu jer je i na iMacu user process, ali tamo radi OK... hm...).

Nakon sto se srusi, sistem ga reinicijalizira, ali ovoga puta u "vlasnistvu" daemona. I onda RB radi savrseno.

Ponadao sam se da je na iMacu drugaciji setting ili da sam "negdje nesto" petljao na Titaniumu, medjutim ne mogu pronaci nikakav smisleni trag. Jedino cega sam se sjetio, a sto jos nisam probao je izbaciti ATSServerov plist iz mach_init.d u nadi da ce se kernel "snaci" i sam ga pozvati kad mu zatreba, ali ovoga puta u daemonovom vlasnistvu. S tim se nisam igrao da nesto ne krene po zlu, ali vjerojatno cu i to probati bar da vidim sto ce se dogoditi.

Ono sto me zanima svodi se na slicna iskustva. Moguce da je netko primjetio da mu se GUI neke aplikacije poceo neobjasnjivo "vuci". Jos da je to primjetio kod RB...

Ono sto me jos zanima su elegantni nacini za prepustiti proces daemonu PRIJE nego sto se digne bilo koji dio sistema kojeg bi manualno ubijanje ATSServerovog procesa urusilo. Ovo spominjem jer je jedna od ocitih ideja modificirati rc skriptu tako da nakon inicijalizacije mach_init procesa (medju kojima je i ATSServer) ubijem ATSServer unutar iste skripte i dalje se nadajuci da ce ga mach_init kasnije uredno oziviti dok bude dizao Finder.

Unix gurui, upomoc!
12.04.2004 | 18:37
Banalno, ali da li si s DiskToolsima sredio eventualno zbrčkane privilegije?
12.04.2004 | 18:44
Naravno, kako prije par mjeseci (kad sam prvi put primijetio da se GUI poceo vuci) tako i prije par dana ("za svaki slucaj").

A i ne mirise bas na privilegije.

U medjuvremenu sam spoznao da se ATSServer zapravo dize preko StartupItema kad i WindowsServer (sto mi je bilo zanimljivo utoliko sto su oba procesa zavedena pod korisnickim imenom, a ne kao rootovi pa sad vidim da je taj dio OK). Oba procesa dize CoreGraphics.

Ostale su mi dvije zagonetke: zasto "moj" proces (ATSServer), nakon sto ga srusim postane daemonov (a ne ponovo moj) i zasto kao takav radi (kao da prethodni nesto "zastropa")?

Necu ni pitati zasto se sve to dogadja samo na Tibooku.
15.04.2004 | 18:58
Sistemci na posjecuju Jabucnjak?
16.04.2004 | 14:16
Ha! Jesam ga!

Zapravo, on je mene, ali ovdje i tako pricam sam sa sobom pa nije ni bitno.

Ispostavilo se da je problem u fontovima. Da nisam bezglavo uletio u citanje sistemskih datoteka vjerojatno bih se toga prije sjeo, no, bolje ikad nego tek iduci petak. REALbasic je "proradio" punom parom nakon sto sam uklonio SVE fontove osim defaultnih u System/Library/Fonts. Nisam imao vremena traziti koji tocno font rusi ATSServer, ali hocu.

Kad mi se upalila lampica? Morao sam nesto testirati u combustionu, a on je jedan od "pametnih programa" koji, dok se loadaju, ispisuje sto TOCNO radi. Kad je dosao do fontova nesto je pilio, pilio, pilio... i pao. Onda sam ubio ATSServer da ga daemon moze podignuti i combustion se uredno podigao. Dakle, sto smo naucili?

Prvo, ako vam se aplikacija rusi kod ucitavanja, na dijelu koji mozete identificirati kao pristup fontovima, zavirite u prozorcic za submitanje errora i provjerite da li je ATSServer negdje na listi. Ako je, uklonite sve nepotrebne fontove (ili skratite, kao ja, i uklonite sve osim sistemskih) i provjerite radi li tada sve OK.

Drugo, ako vam se ne da igrati detektiva i pogadjati koji je font krao marmeladu, pokusajte s instant rjesenjem: ubite ATSServer i pustite da ga daemon ponovo digne. Sve ce raditi. Testirao sam ovo i na combustionu.

Sad me jos samo zanimaju dvije stvari:
1. Koji font, gdje (je smjesten) i zasto rusi ATSServer?
2. Kakve, pobogu, ima veze ciji je proces ATSServer i zasto kad je daemonov "bolje radi" hendlanje errora (kakvi god bili)?

Na dio prvog pitanja cu odgovoriti sam, cim lociram font, a odgovor na drugi mi, pretpostavljam, moze dati netko tko je doma u tome.

Kako god, radi. Ja sretan.
17.04.2004 | 18:27
Locirao sam font. Ayuthaya.ttf (301.796 bytes). Dvoklik na njega rusi i FontBook.
19.04.2004 | 10:25
Da si odmah gledao sto ti kaze Console, vjerojatno bi prije nasao i gdje je problem.
19.04.2004 | 14:59
Lako sad biti pametan. :-*
19.04.2004 | 17:02
Bio bi ja pametan i prije, ali nisam imao pristupa
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Beli, Bertone, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (1119)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO