Vraćanje sa Time Machine nakon instalacije 10.6
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vraćanje sa Time Machine nakon instalacije 10.6

17.11.2009 | 21:46
Elem,

DVD je doma, psihički sam spreman napraviti prijelaz na 10.6. Međutim, kako na oba stroja (Mini 2007 i MBP late 2008) imam razloga za oprez jer možda nešto neće raditi kako treba na Snowu, želim biti siguran da nakon instalacije Snježnog kojom bi bio nezadovoljan mogu jednostavno sve vratiti na staro.

Čitam tu po forumu da se napravi Time Machine backup i poslije se on jednostavno vrati na disk. To tako napisano zvuči jednostavno, no kako to nikad nisam radio, Time Machine mi ima malo freaky pristup backupu, itd. molim (ne bilo vam teško) da mi baš ono detaljno detaljno detaljno objasnite kako to ide. Evo nekih mojih nedoumica:

1. Što se točno mora definirati za backup? Baš cijeli cijeli cjelcati disk? Ili samo neki dio? Koji? System folder?

2. Da li instalacija OS-a koja nije "Clean" nego "upgrade" *IŠTA* brlja po Applications i Users folderu?

3. Instaliram Snow i onda napravim update na 10.6.2 i štojaznam što još. I onda skužim da mi nešto bitno ne radi. Kako *TOČNO* onda povučem stari 10.5.8 (odnosno 10.5.7 na MBP) natrag na disk?

4. Da li je nakon operacije ad 3 zaista sve 33333333333 milijuna posto točno ma na dlaku do zadnjeg bita baš onako isto kao što je bilo i prije nego sam ubacio Snow DVD?

5. Ako bi pak odlučio napraviti "clean install", prije toga bi trebao napraviti backup baš cijelog cjelcatog diska (i System, i Applications, i User foldera, i svega ostalog). Onda bi, nakon instalacije morao s TM-a povući samo Applications i Users foldere? Da li još nešto? Što s /Library folderom (ne onom u Systemu, niti onom u mom korisničkom, nego baš onom u rootu)? Da li njega smijem, mogu, moram, ne smijem prekopirati...? Kako se *TOČNO* s TMa povuče baš samo te foldere?

6. Ako onda vidim da nešto ne radi kako treba pa želim sve vratiti na stari 10.5.8 (10.5.7), kako *TOČNO* to napravim?

7. Nakon operacije ad 6, da li je zaista sve ma baš ono na dlaku (vidi točku 4) isto kao što je bilo i prije nego sam ubacio Snow DVD?

8. Da li je Time Machine najbolji izbor za te tramake? Da li mi je bolje koristiti Carbon Copy Cloner ili nešto drugo?

9. Malo mi je i bed što će mi ti backupovi požderati masu mjesta na vanjskom disku (2 stroja, 2 full backupa, a masa toga je redundantna). Da li se ta TM backup particija može kako jednostavno s vanjskog diska prekopirati na file server u firmi, gdje bi ta privremeno pohranjena količina podataka bila manje bolna? Kakav je to točno zapis TM-a? Standardna Mac OS X particija s nekom file strukturom ili nešto čudno? Može li se to "ručno" kopirati običnim dragom iz Findera na neki mrežni drive, a da se pri tom ništa ne izgubi i da se kasnije može vratiti na vanjski HDD i da opet bude funkcionalno kao TM backup?
17.11.2009 | 22:15
1. default postavke. svakako backupirati i applications folder. vanjske diskove ne backupirati.

3. ubaciš instalacijski dvd, u tools odabereš install from time machine backup ili tako nekako. samo ne pokretati instalaciju iz os-a, nego bootati s dvd-a (nakon prvog klika gdje biraš jezik instalacije)

4. 99.99% npr. morat ćeš nekim datotekama reći da ih ne otvara QuickTime nego VLC i mail će se ponašati kao da ga prvi puta otvaraš, ali će ti onda importirati sve mailove i sve postavke.

6. vidi 3.

7. vidi 4.

8. ja ga koristio više puta i nikada nije iznevjerio.

9. nitko ti ne brani da ih poslije, nakon nekog vremena, obrišeš.
17.11.2009 | 22:20
Ja sam bio nešto zeznuo jer sam odmah išao na čistu instalaciju, a nisam provjerio bakupiranje sa TM, pa kasnije nisam mogao dosta toga ( gotovo sve ) vratiti na SL. Provjeri imaš li ovlaštenje za appove itd. Mislim da slobodno napraviš upgrade i ako ti više nešto nebi radilo kako treba možda ima apdejt za SL. Meni skener na Lexmarku all in one još uvijek nema drajvera. Ako te baš ne svrbi, strpi se još mjesec, dva dok se to stabilizira.
Za upgrade ga samo ubaciš (DVD) i mirna Bosna.
Da sam znao u početku da sve neće šljakati , malo bi još pričekao, ali ti si za mene napredniji za X2 svjetlosnih godina te mislim da ipak nečeš biti razočaran, jer je to u biti isti Leo malo ispeglan.
Držim ti fige !
Bok !
17.11.2009 | 22:50
Ma, ako nemaš aplikacije za koje je dokumentirano da imaju probleme pod Snowom, samo pukni update i ciao! Ja sam to tako prilično "bahato" napravio i na svom work-critical stroju na poslu. Jedino što ti može praviti pravi problem (a da ga neće srediti nekakav update) je softver ili driver koji se više ne održava. To može biti problem s npr. nekakvim jako starim printerom ili skenerom.
17.11.2009 | 22:56
Pa evo npr. imam Parallels Desktop 4 koji vrti Windows XP sa BootCamp particije u dualnom hardware profilu. Ovi iz Parallelsa mi daju političke odgovore u stilu "Parallels 5 je namijenjen radu pod SL". Onda ih pitam kako ide taj upgrade s obzirom na moj bootcamp s dual hardware profilom te da li napraviti najprije to pa onda upgrade na snow ili obratno, i sad, evo, vijećaju.

A to mi je work-critical (nažalost).

Ovo sve drugo je već pokrpano za snow i ne očekujem probleme.
17.11.2009 | 23:03
Smayo jel imas jos koji eksterni disk? Ako imas napravi na njemu fino ful backup sistema sa carbon copy clonerom ili super duperom, to ti je 100% sigurna varijanta sa kojom se brzo i jednostavno vracas na stari sistem ako ista krene po zlu. Ja inace imam i time capsule za normalne svakodnevne backupove ali imam i jedan stari disk u usb kucistu koji mi sluzi za full backup sistema prije takvih nekakvih kriticnih operacija.
18.11.2009 | 00:05
OK... Zvuči mi kao dobar savjet. Opet... Kako *TOČNO* napravim restore s takvog full backupa sa CCC? Bootam s tog vanjskog diska (on postane bootabilan kad napravim na njega full backup?)? Ili...?
18.11.2009 | 00:23
Kad napraviš clon svog sadašnjeg diska (recimo da se zove HAL9000 i da mu je ikona ono oko HAL-a iz odiseje 2001) s CCC-om, dobit ćeš IDENTIČAN disk koji će se pokazati na tvom stroju s istim imenom i tom ikonom. Dakle, HAL9000. Taj je disk također bootabilan što se može vidjeti ako odeš u system prefse i pogledaš startup disk. Ja imam sve eksterne diskove s FW-om pa znam pouzdano da se s njega može dić komp. Ljudi vele da se na intel strojevima to može s USB diskovima, ali ja nemam iskustava po tom pitanju. No, uglavnom sad imaš identičnukopiju svog diska na kompu. Preporučam da ju odmah preimenuješ u SAL9000 da ne bude sranja kasnije i da se ne zabuniš. Oko može ostatiB)
Pred tobom su sad dvije mogućnosti: možeš ovaj sistem koji imaš (aka 10.5.7) upgradeat na 10.6, povući update na 10.6.2 i onda normalno raditi ako nema nikakvih problema. Drugi način je da digneš stroj s DVD-a (SL) obrišeš kompletan hard disk u kompu i onda kreneš instaliravat od nule. Ako se odlučiš za to, onda lijepo instaliraš SL, povučeš sve update i onda pokreneš migration assistent. On će ti naći vanjski disk(nazvali smo ga SAL9000, sjećaš se?) i ponuditi da s njega povuče sve, Odabereš i doksove i aplikacije u odeš se igrati s djecom na sat-dva dok on sve ne sazvače. I opet, kad se vratiš, komp bi trebal biti spreman za rad i sve kak je i bilo.
E sad, ako ustanoviš da se nekaj zasralo, ili da ne radi kak bi trebalo, onda je postupak vraćanja na 10.5.7 ovakav. Digneš komp uz alt i kao startupa disk odabereš 10.5.7 na SAL9000. Logički ti je sad tvoj unutarnji hard (HAL9000) onaj kojeg treba srediti. Lijepo sa SAL-a digneš disk utility i formatiraš HAL koji postaje macintosh HD ako ga ne preimenuješ i oko se izgubilo i postalo defaultna ikona harda.
Kad je to gotovo, digneš CCC i samo veliš da SAL bude source, Macintosh HD target i da clone. I opet se odeš igrati s djecom i recimo za dva sata imaš svoj 10.5.7., bogatiji si za jedno iskustvo i siromašniji za potrošenih nekoliko sati života. preporučam tu varijantu, ne Time Mashine. Naime, TM NIJE BOOTABILAN disk, a klon koji napravio CCC jest. I zbog toga si mnogo fleksibilniji oko vraćanja na staro
18.11.2009 | 00:39
Đuro, majstore, prijatelju, brate, kolega i starješino! Hvala ti. Evo, to mi je trebalo - detaljno, jasno i nemaglovito objašnjenje u kojem ne vidim rupe.

Zašto ti, dovraga, još nisam platio ćevape? Javim ti se idući put kad sam u ZG neizostavno!
18.11.2009 | 00:57
Ne znam je li to netko sada spomenuo, nemam vremena sve čitati (sorry još na poslu!), ali već par puta je netko pitao kako se zapravo vraća cijeli stroj s Time Machinea - dakle, na taj način da se boota Appleov origigi DVD i među alatima odabere "Restore from Time Machine"!

Probao sam jednom i radilo je ok!
18.11.2009 | 01:28
Iskreno, na temelju ovdje napisanog (HAL reče da restore nije potpun), meni sigurnije zvuči ovo s CCC.
18.11.2009 | 02:01
Da, ako želiš bit-to-bit backup, onda CCC.

Osobno ga nisam morao koristiti za ozbiljno, ali čitao sam samo pozitivno o njemu.
18.11.2009 | 09:14
Ukoliko na disku sa TM postoji više backupa (od više datuma) od kojeg će datuma biti vraćeni backup?
18.11.2009 | 09:39
Ja osobno za takve stvari koristim CCC. Još od pamtivijeka...
TM samo koristim za dnevne ili tjedne backupove, za slučaj ne daj Bože...
18.11.2009 | 10:46
Ja sam davno koristio CCC, no jednom ili dvaputa mi je štekalo nešto, pa sam prešao na SuperDuper! i odonda sam na njemu, isplati se.
18.11.2009 | 10:54
Eto Djuro je sve lijepo napisao, ja inace koristim SuperDuper jednostavno zato sto sam ga kupio na nekoj akciji i ima smart update koji CCC nema ili ga barem tada nije imao. Moj eksterni disk je usb i uredno s njega dizem stroj (intel iMac) ali sam i ja cuo da to ne radi na g5 masinama nego samo fw!
18.11.2009 | 11:23
Davore, istina je da se može napraviti restore s Time mashina i sam sam to napravio nekoliko puta. Problem je što nisam ziher kaj se dogodi ako netko ima gore i windowse kak ih Smayoo ima. A CCC radi bit za bit klon i tu nema greške.
Kad se radi restore s Time Mashina, napravi se restore ZADNJEG backupa koji je zabilježen. Po defaultu TM radi backup svakih sat vremena, ako se ne varam. No, kako i dalje imaš sve back upove od prije, možeš se naknadno vratiti i u stanje diska od prije mjesec dana, tj. naći fajl koji te zanima i onda ga Restore natrag.
@Vanja
Ja sam imal jednom problem s CCC-om koji mi nije nikak htel napraviti clon diska na 10.5.8. kad sam mijenjal disk u laptopu. No, onda sam skužil da imam prastari CCC (još iz doba Panthera!) i kad sam skinul novu verziju, sve je prošlo bez ijednog problema. Evo, kao primjer. Kupil sam laptop, dolje opisani powerbook. On je bil čist, ali s punim sistemom i svim updateima gore. Nije mi se dalo iznova instaliravati i povlačiti puste update, pa sam iskloniarl taj disk na novi s CCC-om, krknul ga unutra i onda s Time Mashina povukel sve aplikacije, doksove, mailove i sve ostalo. Nije bilo NI JEDNOG problema i sve radi ko grom.
No, za vraćanje na staro je opcija klona s CCC-om definitivno jednostavnija i brža i pride ima BOOTABILNI disk s kojeg uvijek možeš dići komp i u krajnjoj liniji i raditi. Tako i danas imam clon iMaca s 10.5.8, iako je u njemu 10.6.2. I dosad mi je zatrebal u par navrata, ironije li, zbog printanja slika u boji o čemu sam već postal ovdje na forumu....
S time mashinom bi se mogel samo slikati...
18.11.2009 | 11:40
Jos jedan glas za CCC, koristio sam ga pred tjedan dana kada sam prebacio kompletan sistem na externi disk, i mislimd a je najsigurnija i najlaksa metoda na vracanje natrag u slucaju da nesto ne stima. Ustrucavao sam se komentirati ranije jer nikad u zivotu nisam koristio Time Machine ne bilo koji nacin...
19.11.2009 | 09:28
Onda, Smayoo, kak je prošla saga 10.6.2? Sve OK?
19.11.2009 | 15:11
Nema Smaye, mozda restora sistem
19.11.2009 | 15:22
ma to traje vuru-dvije, ne dva dana.......
19.11.2009 | 22:24
Možda je kasno za postati, ali ja koristim Parallels 4 i nakon nadogradnje na SL sve radi bez problema, mozda mrvicu sporije i kratice na tipkovnici(cmd+enter= full screen ili obratno) ne rade, sto po meni nije neki problem, a isti windowsi su instalirani ipreko bootcampa.
19.11.2009 | 22:56
Djuro genijalac je napisao:
Onda, Smayoo, kak je prošla saga 10.6.2? Sve OK?

Eh, jbg, 10.6.2 mi je negdje 64. na listi prioriteta, nakon djece, žene, posla, spavanja, prijatelja, jabučnjaka.....

Večeras kad budem išao spavati stavit ću ccc da napravi clone diska na macbooku pa sutra možda napravim upgrade.

SirOliver, hvala na info, to mi je dosta bitno. Kad kažeš da ti Windows radi još sporije pod Parallelsima, to me uznemirava, jer sam već i sad nezadovoljan.
19.11.2009 | 23:26
Ja imam hack-a 10.5.8 na toshiba lapu. Napravih backup cijelog sistemskog diska sa disk utility-em i to na externi hdd. Odaberem sistemski disk, new image, na externi hard i dovidjenja i imam image sistema kojeg vratim butanjem instalacijeskog dvd-a. Nakon sto dignem sistem vratim iz time machine backupa podatke i postavke koje su mijenjane u medjuvremenu i sve radi besprijekorno, bez ikakvih dodatnih programa.
(prikupljam novcanice za originalni hardware)
20.11.2009 | 00:57
Uglavnom nije ništa strašno, nemaš razloga za zabrinutost Bitno je da ver. 4 radi na SL bez problema
20.11.2009 | 16:35
Bavim se mišlju da napravim downgrade na 10.5, jer još uvijek nemam drivere za skener za 10.6 plus od tada me gnjavi T-com mail, te još par drugih stvari. Ako je netko to napravio, molio bih za informaciju , kako je prošlo.

Pozdrav !
20.11.2009 | 20:04
jzelko, ja sam bil opako blizu toga na iMacu. Naime, mene je mučilo kaj nema drivera za laserjet P1006. No, nakon pretraživanja foruma, jedan je talijan otkril, tko zna kak, da stari drajver za taj printer (v1.04, aktualna je 1.06) radi pod SL-om. Nakon toga sam napravil clean install i svi su bugovi nestali. Baš svi. Otad sve radi super i nemam razloga za povratak unazad. A canon pixma MP210 ima drajver za SL i dapače, sad mogu skenirati iz print utilitya, ne treba mi posebna aplikacija za 10.5
A ako se odlučiš na downgrade, to je dosta problematično, ako nemaš negdje kopiju cijeloig diska. Naime, nisam baš ziher da time maschine šljaka unazad; tj. da sa 10.6 možeš povući sve na 10.5... Ostaje ti samo archive and install opcija novog sistema 10.5

BTW, kad smo već kod toga, ja to nisam uspio naći na 10.6. Kod njega je drugačiji proces instalacije i nigdje nisam našel opciju instalacije sistema gdje se stari pohranjuje u mapu previous system....

Ajmo, Smayoo, već sam nervozan od brige. jel sve OK? Čovječe, sav se oznojih!
20.11.2009 | 20:50
@Đuro Na Yubitou:silly: je neki , valjda indijac, pokazao kako sa 10.6 ide na 10.5 preko Tajmmašine.Doduše sa MacBook Pro, pa sam probao sa iMacom, ali mi je prilikom instalacije izbacilo da je DVD zamazan te prekinulo instalaciju.Nekaj je spopalo komp, jer je totalno usporio te me izživciralo da sam to išao probati. I tako nisam se vratio na 10.5 ali sad iMac radi kao violina, brzo i tečno. Probat ću i ostalo kaj mi je štekalo, ali skener na Lexmarku "sve u jednom" X5470 i dalje ne radi.
Uglavnom mi je malo lakše ! Uh !
20.11.2009 | 21:00
@jzelko
Koliko vidim ovdje je driver za tvoj "all in one" za Snow Leoparda:
support.lexmark.com/index?page=content&a...=en_US&locale=en
20.11.2009 | 21:07
Skini ovaj drajver i onda probaj iz printer utilitya skenirati. Meni tak radi canon all in one pixma MP210 pod SL-om. I to radi jako dobro
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO