17.11.2009 | 21:46
Elem,
DVD je doma, psihički sam spreman napraviti prijelaz na 10.6. Međutim, kako na oba stroja (Mini 2007 i MBP late 2008) imam razloga za oprez jer možda nešto neće raditi kako treba na Snowu, želim biti siguran da nakon instalacije Snježnog kojom bi bio nezadovoljan mogu jednostavno sve vratiti na staro.
Čitam tu po forumu da se napravi Time Machine backup i poslije se on jednostavno vrati na disk. To tako napisano zvuči jednostavno, no kako to nikad nisam radio, Time Machine mi ima malo freaky pristup backupu, itd. molim (ne bilo vam teško) da mi baš ono detaljno detaljno detaljno objasnite kako to ide. Evo nekih mojih nedoumica:
1. Što se točno mora definirati za backup? Baš cijeli cijeli cjelcati disk? Ili samo neki dio? Koji? System folder?
2. Da li instalacija OS-a koja nije "Clean" nego "upgrade" *IŠTA* brlja po Applications i Users folderu?
3. Instaliram Snow i onda napravim update na 10.6.2 i štojaznam što još. I onda skužim da mi nešto bitno ne radi. Kako *TOČNO* onda povučem stari 10.5.8 (odnosno 10.5.7 na MBP) natrag na disk?
4. Da li je nakon operacije ad 3 zaista sve 33333333333 milijuna posto točno ma na dlaku do zadnjeg bita baš onako isto kao što je bilo i prije nego sam ubacio Snow DVD?
5. Ako bi pak odlučio napraviti "clean install", prije toga bi trebao napraviti backup baš cijelog cjelcatog diska (i System, i Applications, i User foldera, i svega ostalog). Onda bi, nakon instalacije morao s TM-a povući samo Applications i Users foldere? Da li još nešto? Što s /Library folderom (ne onom u Systemu, niti onom u mom korisničkom, nego baš onom u rootu)? Da li njega smijem, mogu, moram, ne smijem prekopirati...? Kako se *TOČNO* s TMa povuče baš samo te foldere?
6. Ako onda vidim da nešto ne radi kako treba pa želim sve vratiti na stari 10.5.8 (10.5.7), kako *TOČNO* to napravim?
7. Nakon operacije ad 6, da li je zaista sve ma baš ono na dlaku (vidi točku 4) isto kao što je bilo i prije nego sam ubacio Snow DVD?
8. Da li je Time Machine najbolji izbor za te tramake? Da li mi je bolje koristiti Carbon Copy Cloner ili nešto drugo?
9. Malo mi je i bed što će mi ti backupovi požderati masu mjesta na vanjskom disku (2 stroja, 2 full backupa, a masa toga je redundantna). Da li se ta TM backup particija može kako jednostavno s vanjskog diska prekopirati na file server u firmi, gdje bi ta privremeno pohranjena količina podataka bila manje bolna? Kakav je to točno zapis TM-a? Standardna Mac OS X particija s nekom file strukturom ili nešto čudno? Može li se to "ručno" kopirati običnim dragom iz Findera na neki mrežni drive, a da se pri tom ništa ne izgubi i da se kasnije može vratiti na vanjski HDD i da opet bude funkcionalno kao TM backup?