Keyboard Layouts-razvedenost u hrvata
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Keyboard Layouts-razvedenost u hrvata

20.07.2004 | 10:32
Može li mi netko precizno rastumačiti?

zašto moramo koristiti tri različita hrvatska Layouta

Croatian (Unicode)
Croatian CE
Hrvatski (Roman)

Koje su prednosti i mane pojedinih,
u kojim situacijama
(čemu koji služi, gdje i kada je baš određeni jedina moguća solucija)
i zašto?
20.07.2004 | 16:50
Ne moramo. Ja sam od samog pocetka koristio iskljucivo Unicode unatoc tome sto je to ponekad znacilo ici 'glavom kroz zid', no Unicode je oso sto OS X koristi i ocekuje, i tome se treba prilagoditi softver, sto se s vremenom i dogodilo.

Ukratko, na samom pocetku OS X-a carbon aplikacije nisu mogle koristiti unicode raspored. Kasnije je to rijeseno u samom Carbon API-ju, ali je trebalo aplikacije prilagoditi da iskoriste tu mogucnost. Vecina glavnih aplikacija poput Officea, Adobe aplikacija, uglavnom gotovo sve vaznije aplikacije nisu znale raditi sa unicode layoutom. Zato su ljudi bili prisiljeni koristiti CE ili Roman layoute i pripadajuce fontove. No danas vecina aplikacija je prilagodjena da zna raditi sa unicode rasporedom (Adobe CS, Office 2004), tako da osobno mislim da je najbolje rijesiti se CE i Roman rasporeda u potpunosti.
Jos jedan razlog koristenja CE i Roman layouta je vjerojatno cinjenica da su ljudi koji se bave grafickom pripremom imali gomilu fontova upravo u tom rasporedu i nisu mogli koristiti unicode raspored s njima.
Sto se same razlike izmedju CE i Roman rasporeda tice: CE raspored se koristi na Windowsima i njega su koristili ljudi kojima je bitno da dokument bude citljiv i na Windows platformi. Danas je nepotreban je Windowsi razumiju unicode sasvim dobro. Roman (MacRoman) je native raspored za domaca slova koji se koristio u sistemu 9 i starijima.
21.07.2004 | 16:30
Alei...

Unicode ne podržava sva slova u mojim fontovima (iako vjerojatno, ili si sad trebamo iznova priskrbiti nove za ovaj novi OSX, i to može utjecati!)

Tako u Unicode keyboard layoutu npr. slova [ć] imaju feler!
(najme fali im c-dio, a i kvačica baš nije uvjerljiva

Primjeri:

Geneva CE

č’žšđ Unicode i
čćžšđ CE

Geneva

č’žšđ Unicode
čćžšđ

Comic Sans MS

č’žđ Unicode
čćžšđ CE

Da li je ispravan zaključak da treba ostaviti, bar za sad, Croatian Ce KbdLayout, ukoliko želimo nekom tepati ili bar iz poštovanja napisati prezime s "mekim ć"?

(PS Nisam ja baš tak zaljubljen u ć, mi purgeri, osim ako moji nisu iz Čuić Krčevine ili slično, baš i ne kužimo razliku, a i tak i tak ga nikad ne izgovaramo, još manje nailazimo na nj, čitajući Prežihovog Voranca, se veda - bi rekla moja prijatelca, ali dobro je biti informiran i pismen, jer kad imaš rješavati službenu dokumentaciju, glupo je plakati da si jadan, jer nemaš PC-kantu nego kućnog ljubimca... Mac-icu, zar ne?)
21.07.2004 | 17:28
Zakljucak je da kod tebe nesto ne stima, jer sam upravo isprobao i kod mene nema bas nikakvih problema. Ne znam da li je instalacija CE rasporeda nesto oremetila jer ja to nisam nikada instalirao. U kojem programu si to isprobao, ja sam koristio Textedit?
21.07.2004 | 17:49
Da, interesantno!

U TextEtitu i meni sve funkcionira i oba KL se ponašaju ispravno! U Nuendo 2 (music software), također!
Ali u Entourageu se ponaša kako sam gornji problem opisao!! Dakle ima feler!!
21.07.2004 | 18:25
Još sam malo proučio ponašanje u Entourageu:

Grešku pokazuje samo u New Note i New Message, u ostalima (Calendar, Tasks..) normalno piše.
U obadva slučaja kad nije dobro, identično pokazuje samo "apostrof" umjesto slova Ć.
21.07.2004 | 19:35
Ocigledno problem u Entourageu... mozes li pokusati sa drugim fontom?
22.07.2004 | 08:28
...misliš s četvrtim, već sam primjere tri razlićita fonta iznio prije. No evo i još fontova koje sam isprobal:
Times

č’žšđ Unicode
čćžšđ CE

Times CE

čćžšđ CE
č’žšđ Unicode

Times New Roman

č’žšđ Unicode
čćžšđ CE

Verdana

čćžšđ CE
č’žšđ Unicode

Dakle pada li nam još što na pamet, očito nije do fontova!
Isto se dogadja, mislim da UNUTAR Entouragea, ali samo u Note, i Message (baš!) je problem. To me zbunjuje, puno mi je jasnije da Appleov TextEdit dobro funkcionira u Unicodeu, pa to je njihov osnovni program za pisanje.

Možda netko ima slični problem?

Ima li rješenja?

Ima li tko kome to radi dobro?
22.07.2004 | 10:11
Opet ću ja - Microsoft Entourage?!?! Zašto pobogu?
22.07.2004 | 22:06
Velike su vrućine, pa je i napetost u zraku, no ovo je super site i ne želim na njemu pisati u rukavicama, ali niti nikog povrijediti pa ću prodiskutirati malo "šire" ipak ne izostavivši temu foruma vezanog uz MacOSX iako bi se on mogao naći i u Software Forumu ili čak u Jabučnjak Forumu, nemojte zato zamjeriti!

Možda je najbenignije odgovoriti na zadnju poruku protupitanjem!
Dapače i to to me zanima!
Ali ZAŠTO -NE-, cijenjeni i časni moderatoru?

no to sam pitanje već postavil u Forum/Software/M Office 2004 Pros i Cons za hrvate!

Ja bih se zadržao u ovim forumima da ako tema, problemi i njihovo rješenje nekog interesiraju, neka odgovori, savjetuje i pomogne da dodjem do odgovora na postavljena pitanja i indirektno i svi zainteresirani, to mi se čini i smisao ovog site-a i zbog toga ga i čitam i posjećujem.

Ako pak tko nije raspoložen, a vidim ima ih čak jako puno, jer komuniciram samo s dva čovjeka,
iako su vjerojatno razlog i godišnji odmori i vrućine (npr s obzirom na izostanak simpatičnih točkica s jabučnjaka, neki su članovi sigurno na godišnjem i želim im lijepo vrijeme i odmor u pravom smislu te riječii),
ne mora si dakle nitko zamarati mozak i trošiti vrijeme na probleme i teme koje ga ne zanimaju ili ne dotiču njegov djelokrug na Macu.

Nije li ovaj forum interaktivan, a u njemu i ja sudjelujem i smijem pitati sve što ne vrijeđa drugu stranu ili bilo koga, i otvoreno to pitam sebi u korist, legalno, setapirajući svoju com - oazu (Mac) ne raspravljajući o ispravnosti subjektivnog pristupa i slobodi osobnog izbora, bez ispričavanja drugima, o privatnosti user dijela istoga, naravno prihvačajući i kritike, na istom nivou?

Ovdje na Jabučnjaku možeš dobiti mišnjenje dealera, programera, designera, grafičara, novinara, dakle stručnjaka, ali i neobaveznih privatnih osoba i osobnih neslužbenih mišljenja, pa zar to nije super, ne veselite li se i vi ostali tome?

Zašto bih ovisio i čitao samo (pod)kupljene marketinške članke koji u našim novinama, a lagano i puno šire predstavljaju reklamne jingle-ove, i tako napuhavaju hardware i software da više i ne znaš kome da vjeruješ, uglavnom više i ne vjerujući nikome!

Poštovani g. Pasarić neobično cjenim vaš RAD, na ovom siteu, stvarno nisam dugo sreo tako vrijednog, pedantnog i revnog moderatora, ali postavih pitanje i želim diskusiju upravo po gornjoj osnovi neobaveznog mišljenja, tako poštujem i vaše mišljenje da mi možda Entourage ne treba, ali se usuđujem pitati, ako koristim Calendar, i svu privatnu dokumentaciju kroz MO, zašto ne bih i mail kao i sve ostalo obavljao unutar jednog programa koji je opće najrašireniji u kompjuterskom svijetu voljeli mi Microsoft ili ne, što imate npr upravo vi na PCu, naravno ako nije tajna, zašto bi bila? (u pc se zove Outlook i to mi nije jasno zašto Microsoft ne sredi Enoturage u Outlook, no to je druga tema, rado bih i o tome nešto više znao!)

Zašto bih tako isto, podatake iz File Maker Pro stalno morao prevoditi u Excel da bih mogao slati dokumente u Ustanove s kojima suradjujem, kad mogu odmah te dokumente raditi na Macu u Excelu i takve imati! Da li time želim reći da je Excel sluga ili bog File Maker Pro-u? Ma meni treba efikasnost i ne mogu raditi dupli posao, a još manje sam Mac-fan i korisnik da bih bio izoliran i inferioran!!! I ne vjerujem da je to itko zato!

Ima i suprotnog, npr. ja tako razmišljam, dok moj kolega iz principa ne radi s firmom Steinberg, jer su ga u njihovoj suradnji podcjenili i shvatio je da mu njihova poslovna politika ne odgovara, pa sad cak radi na PowerMacu 9600, da bi radio na programu koji se više ne proizvodi, njega zadovoljava i isključuje suradnju s Steinbergom, ali to su njegovi principi i ja ih cjenim, no njemu je ipak jasno zašto ja radim na Steinbergu i G5, a siguran sam i vama!

Odgovori i komunikacija na ovom siteu su eDjabalesqu, pa nikog na ništa i ne obavezuje!

Jabučnjak mi je super site, kao i mnogobrojnom članstvu iz RAZLIČITIH motiva! U svoje ime mogu reći da možeš puno naučiti, pitati,
odgovaraju članovi kojima se da
ili kada im se da,
a mi ostali .. se veselimo ,

jer se ne moramo ispričavati i ometati ljude preko telefona ili pak čekati da stručnjaci raznih profila imaju vremena ili naletimo na savjetodavne dealere, ostavljajući svoje poslove, ili ih gnjaveći u slobodno vrijeme, kad se posvete svojim obiteljima, gubeći tone svog i tudjeg vremena i nerjetko dobivajući upravo nepotpune odgovore kao što sam i ja sad zapeo locirajući konkretan problem koji samo netko tko zna rješenje može rješiti i zatvoriti temu, ili Jabučare zadovoljava ovaj protupitanje-odgovor? Mene ne!

Možda se javi netko kome je MOffice dobar program, čak i onaj komu je možda u interesu predsaviti ga u dobrom svijetu i promjeniti ne samo moje, nego neka druga mišljenja, i pridobiti nas za MO, dajući nam besplatni savjet i odgovore na tako, po meni sitne probleme, ako su rješivi, a možda je odgovor da je problem u sitnom bug-u!

Ili takav Mac-ovac na Jabučnjaku ne postoji?
27.07.2004 | 10:29
Da se vratimo na keyboard layoute,

najme od kad imam OS X 3.4 stalno mi se "automatski bez moje želje" uključuje
Czech Keyboard Layout!
Isključim li ga u Input Menu u International SP, nakon gašenja stroja ponovo se sam "zakvači" i pokaže u Menu Baru!!!

On ne smeta, ali nije baš ugodno kad se stvari ne kontroliraju, zar ne?
12.08.2004 | 10:38
My New Mail (ć-enable Entourage draft mail)

Evo dobio sam od jednog frienda, mail s privremenim rješenjem za sve koji imaju želju imati ili već imaju MO 2004, pa vam ga "forward-iram" u cijelosti

citiram:

"My New Mail (ć-enable Entourage draft mail)

Ć - u Entourageu 2004 na Unicode KL-u!!!

Prijatelju, kao što znaš u novom Entourageu postoji bug s mekanim ć, pa kad pišemo New Mail, umjesto standardnog slova [ć] dobivamo mac-Entourage-inačicu [']

Primjetio sam, kao i ti, interesantno ponašanje Entouragea Replyjajući friendu na njegov "pcmail", da mu normalno mogu pisati standardni, uobičajeni i općeprihvaćeni znak [ć]!!! :-?

Da li se negdje u Entourageu to da setupirati, tako da u default mailu imaš baš fontove iz ovog maila, očito neka pc slova, pa kako ih dobiti u mac fonts, da li ih naprosto već imademo , ili je neka treća fora razlog, vrijeme će pokazati! Ili će netko (ili neće) skužiti pa nas nesebično razveseliti!

Do tad, ja sam si Replyjao na taj mail, rubriku "To:" ostavio praznu, i Save-ao As Druft
"My New Mail (ć-enable Entourage draft mail)",
pa umjesto da idem na New Mail odem u Draft folder i krenem odanj!!

Tako i dalje možemo opstati isključivo na defaultnom sistemskom Unicode Croatian Keyboard Layoutu (bez suvišnosti Croatian CE delanca)

Ciao, ..."

kraj citata

I da se dovežem na frienda,

Naravno vrijeme će riješiti sve, no na ovaj način, do tada ne moramo razmišljati o njegovoj (vremena) razvedenosti i neizvjesnosti u smislu trajanja! Ili pak nečijoj nesebičnosti.
Kad dodje rješenje dodje, kad hoću pisati ć, pišem, ako neću, neću, svakom na volju, za svakoga po njegovom osobnom odabiru, ovo je samo dodatna opcija, Bilo bi ipak presebično ovo sačuvati samo za sebe pa sam ovdje izvjesio.

Svinja mene!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, Riba, VanjusOS, Anonimci (973)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO