29.07.2004 | 11:05
"512 MB nije dovoljno za rad pod OS X. Imas Powerbooka? Stavi jos bar 512 MB, i sve ce biti 5 puta brze."
Da, vjerovatno si tu u pravu, potrebno mi je jos memorije da bi ovaj PB radio kakko treba.
Razumio sam da ne mogu uporediti Windowse koji taj fajl otvore za 5 sec sa MacOSX jer je, jednostavno druga arhiktetura u pitanju. napomena da je taj PC win-based solidan, ali ne i top, tj. da se radi o jednom P3 sa, nisam 100% siguran, ali mislim ne vise od 512 MB RAM-a. i opet, ako je W98 potrebo 5, a mac 255 sec, onda tu, bez obzira na razlike u arhitekturi i sl., nesto ne stima!
pitate me koja je to slika u pitanju. pa u pitanju su neke karte. kada sam probao otvoriti JPEG i od onih 130 i nesto MB i od 34 MB imao sam vise-manje istih problema (i to sav vec napisao).
taj fajl od 34 MB (karta, kao sto rekoh) je: 7874 x 7874 pixela, dimenzija 50 cm x 50 cm, 400 pixel/inch, RGB, Bicubic resample image, samo u jednom layeru... Da li je to enormno?
Ja se ne bavim sa grafikom, pa nisam upucen, ali povremneno mi je potrebo da nesto nacrtam u nekom Canvasu ili Illustratoru ili "obradim" slike tako sto napisem nesto preko njih. nije bas graficki processing, ali...
kada sam istu tu kartu pretvorio u Photoshop format povecala se i postala je od 33.6 --> 65,4 MB!
zanimljivo je sto se taj skoro DUPLO VECI FAJL otvara PUNO brze. to znaci da je photpshopu bilo potrebo nekih 5 sec!!!, Graphic Converter-u nekih 9!!!, ali opet je onom Preview-u trebalo 3 min!!! i jos nesto: kada Preview otvori fajl on je distorziran, tj. ne daje orginalnu rezoluciju, smanjuje istu.
ove brzine otvaranja photoshop fajla su me bas prijatno iznenadile, i tako nesto i ocekujem od ovakvog comp, ali oni JPEG-ovi...
Znaci, moje osnovno pitanje je da li je zaista monstruozan ovaj JPEG od 34 MB cije sam karakteristike naveo?