S Tigera na Leopard
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

S Tigera na Leopard

02.10.2010 | 19:23
Na toweru G5 Dual 2 GHZ Imam Tiger sistem. Tocnije 10.4.11.
I majku mu...presao bih na Leoparda, ali ne bih htio raditi cistu instalaciju. Ono deinstalacija svega, zero all data i sl. divote. Na klasik sistemima je prelazak s jednog na drugi sistem uvijek bio riskantan. Osim ako se ne bi radila cista instalacija.

Znam (ili se bar tako prica) da su ti problemi s X sistemima stvar proslosti, ali to nisam nikada radio.
Dal mi netko moze reci kako se to radi? Koje su opasnosti i sl? Ili bas sve radi k'o podmazano?

Naravno i jos da dobijem neki link s verzijom sistema koja bi bila dobra za tako nesto.

Da, lijen sam citat englestinu na starim forumima.
02.10.2010 | 19:34
Nema nikakvih problema. Radil sam to X puta na raznim sistemima (PPC i Intel) i nikad, baš nikad nije bilo nikakvih problema. Samo upgrade i peglaj dalje. Dakle, trebaš samo instalaciju leoparda 10.5

Nego, kaj je? Laki je malo nervozan? Umro Pantelija?
02.10.2010 | 21:39
Ma kakva čista instalacija, radili smo takav upgrade na x strojeva u firmi i ja doma i nigdje problem. G5 zaslužuje Leopard.
03.10.2010 | 02:46
Mnogo hvala. Znaci samo obican instal Leopard disk? Dal ce raditi i onaj orginalni koji sam dobio uz laptop?

I jos jedna stvar. Imam 8 GB rama. Prosle sam godine kupio 4 dodatnih jer sam naivno cekao CS5 u nadi da ce biti 64 bit. Ali kako jedragi Apple odlucio sam izdati za Intel procesore. Sada na Tigeru imam tih 4 viska. Cuce u mraku nistane rade. Ako stavim Leopard...dal cu osjetiti neku promjenu i u cemu?

A Djuro ce da ti oprosti sto te tukao.
03.10.2010 | 09:26
Treba ti retail disk. Onaj koji si dobio s laptopom radi samo na njemu.
A koliko ti RAM-a uopće komp može prepoznati i iskoristit?
Inače, što više, to bolje,....
Kaj se tiče leoparda: noviji je sistem, nudi puno toga kaj tiger nema. Bolje je riješena mreža itd... Kad jednom probaš leopard i onda sjedneš za tiger, čini ti se ćelavo, ko da pol toga fali (kaj je i istina)....

Nego, znaš li ti da on rođenoj strini nije pisao dva'eset godina?!
03.10.2010 | 14:05
Znaci i dalje treba retail disk. Ponadao sam se da su to pomijenili. Komp mi moze koristiti 12 ili 14 GB rama. Zaboravih tocnu brojku.
Zato sam ga i bio kupio. Reko..ima da ga nasopam za 64 bit Photohop CS5. Al' nista od toga.(
Sad jedino sto se nadam da sistem moze povuci tih dodatnih 4. Znaci bilo bi sve skupa 8. Jer za sad Tiger prepoznaje, odnosno koristi samo 4. Dal ce LEoprad povuci svih 8 i kako ce se to konkretno odraziti na sami rad? Mislim ocu li dobiti ikakvu korist od tih 8 GB? U kojim programima i sl?

Danice, Danice kako si ti naivna.
03.10.2010 | 15:34
Organizovani su po sistemu trojki, a trojke su, Đuro, šta?
Osnovne jedinice diverzantskih grupa!

Gle, tvoj je stroj dovoljno jak da s lakoćom podnese veće zahtjeve za Leopard. On ti nudi mnogo dodatnih mogućnosti, meni je recimo NEMJERLJIVO dobra fora previewa iz sistema bez dizanja aplikacije. Mail je bolji, i ima integriran RSS feed i To Do listu.
Veći je izbor printera, od kojih za neke postoje i CUPS driveri, koji nisu kompatibilni s Tigerom. Ako nemaš mrežni printer, onda s CUPS driverom možeš koristiti USB port na routeru kao print server i tvoj USB printer postaje mrežni.
Konačno, više RAMa se može adresirati pa to ubrzava rad u zahtjevnim aplikacijama tipa Adobe CS paket.
U svakom slučaju, preporučam da napraviš upgrade na 10.5 koji je iznimno stabilan i ispoliran sistem s kojim nema baš nikakvih problema, ali ni spomena vrijednih razlika u odnosu na 10.6
03.10.2010 | 17:40
Mnogo hvala Djuro.

Djuro, Djuro...stani, stani...vidis da nas provocira. Oce da ga ubijemo!
04.10.2010 | 23:35
E jebem mu. Nema nigdje dobar torrent Leoparda, Nudi mi se samo Snow Leopard. Dal da skidam taj ili da i dalje trazim Leopard? Ocito Leopard vise nije u milosti Seedera.

Pa sta je trebalo da vicem??? Ziveo Kapitalizam??
04.10.2010 | 23:54
Baba, molim te da ovdje ne tražiš savjete o torrentima. Hvala.

Inače, na G5 ti Snow Leopard neće raditi, on je intel-only. Dakle, treba ti Leopard. Sigurno ga ima dosta na E-bayu.

Nema belih sijalica.
05.10.2010 | 00:34
Ajoj. Nikako. Torent ne znam ni napisat.Evo. Torent!?
Uctivo sam celjade. Pohadjam redovito crkvu i nikada, ali bas nikada nisam opsovao nedjeljom. Matere mi!

On im nosi note.
05.10.2010 | 06:39
05.10.2010 | 17:02
Evo Leopardic je instaliran. No i dalje ne kuzim prednost u odnosu na Tiger. Kad to kazem. Mislim na ubrzanje rada aplikacija. Photoshop necu ni spominjati.
I stat widget i dalje ne vidi 8 Gb, samo 4. Activiyt monitor uredno pokazuje 8 Gb rama. No, pitam se koju cu korist imati od tih sada,valjda aktivnih rama? Photoshop koji mi je najvazniji alat i dalje vidi 3, zarez nesto Gb. Gdje mogu vidjet i primjetiti ubrzanje?

I da, rotirajuca pica je i dalje tu.

Sve radi i to je najvaznije...ali pitam se dal je ista bolje u odnosu na prije. LIjepo je vidjet brojku 8 namjesto 4, ali sta ja imam od toga???

Danice pojacaj radio, mozda neko prisluskuje!!!
05.10.2010 | 18:53
Hm, a jel ti može G5 uopće adresirati toliko RAM-a? Mislim na komp ne na OS? Zapravo, sad sam provjeril na Mactrackeru; ti imaš dual 2.0 GHz? Na njega maksimalno ide 4 Gb rama. Komp ti nemre adresirati više od toga, iako ih uredno prepoznaje...
Ali, priznaj da Leopard lijepo izgleda, ne?

Veče u operi, ručak na vodi... Ko to plaća, bre?!

Cija snajka, upropastili su pola sveta...!
05.10.2010 | 19:33
Ovo je jedan od zadnjih PPC strojeva. Dual core 2.0. Taman prije Intela. Ima slotova za memoriju koliko ti srce zeli. Prosiriv do 16 Gb rama. Ne sjecam se tocno.
Dakle stroj je sposoban prozvakati i duplo vishe. Zato sam ga kupio. Jer sam ga racunao nasopati ramima kada dodje 64bit Photoshop.
Da ne pricam puno..ovo je taj stroj.
www.everymac.com/systems/apple/powermac_...mac_g5_dual_2.0.html
I gdje ja sad mogu vidjeti neko ubrzanje. Pitam se ponovno.
05.10.2010 | 22:13
Pomoc! Spotlight mi stalno indexira. Malo prosurfo i dosta ljudi ima isti problem. Kako da to rijesim? Indexira konstantno.
05.10.2010 | 23:52
Indexira dok ne obavi. Pusti ga samo i ne brini....
05.10.2010 | 23:59
Mislio sam i ja to, ali cini se da ce to raditi satima. Dok to radi dosta stvari steka. Na raznim forumima ljudi panicno govore kako se neprestano vrti. Konstantno? Mislim, sada se sjecam da sam to imao i prije nakon instalacija. Valjda.

I da, sto kazes. dakle makina moze primiti rama i rama...gdje mogu skuziti neko ubrzanje?
Jer do sad ga bas i nisam skuzio:(

Doduse SPOTLIGHT kvari dojam....pa ne mogu skuziti i da ocu.
06.10.2010 | 00:20
Ajde pusti ti njega na miru jednu noć da on izindeksira, pa onda gledaj...
06.10.2010 | 00:29
Mislim da ce tako da bude.

Hvala drugovi!
06.10.2010 | 17:35
Evo spotlight i dalje vrti bjesomucno bez prekida. Cijeli dan?

Pitanje, kada ga restartam ili ako ga ugasim...dal to znaci da on mora sve opet nanovo ili nastavlja gdje je stao zadnji put?
06.10.2010 | 19:03
Ne znam. Moja je pretpostavka da nastavlja gdje je stao. A koliko imaš datoteka na disku? Ako imaš prištekane i neke eksterne diskove, i njih ti isto indeksira, ako mu nisi to isključio u Sys PRefs.
06.10.2010 | 19:52
OVako. Izgledalo da je sve prosao. Rekoh OK. Ajmo ga restartat nakon svega. I zastao je kod toga. Samo je ostao radni stol, bez mapa, ikon i sl. I tako on stoji dugo. Morao sam ga rucno restartat kao sto su i ostali s tim problemom. Sada ga gazim s Combo verzijom 10. 5.8.. Instalacija malo steka i kao da ne moze instalirati do kraja??

Prijmetio jos jednu stvar. na hardu imam jos jedan disk s dvije particije. Jedna za skladiste, druga za scratch disk. Disk Warrior na Scratch disku javlja 56% fragmentacije. Sto je bulshit. Jer sam nedavno prosao sve. I osim toga jucer s diskom isto tako. Ili javlja da je fragmentacija ili da uopce nemam privilegije da to radim.

Nesto opako nije u redu. Jos jednom se pokazala ona stara kao jedina pametna. Ako radi...ne diraj.

Izgleda da mi ne preostaje nista drugo ..nego clean instal i nazad na Tiger.
06.10.2010 | 20:03
Evo Combo uspjesno instaliran. Spotlight opet vrti ispocetka???? Iako je sve zavrsio, prije restarta. Hilfe??!!
06.10.2010 | 21:02
Jbg, sorry, ja fakat ne znam...
06.10.2010 | 21:09
Mislim pisu tu neka rjesenja. Kao npr da se svi diskovi stave u privacy mode. Ali tada ne radi ni Finder. A bez toga, ne mogu da radim. Taj problemcic i nije toliko rijedak. Jebem mu..najradije bih nazad na Tiger.

I sto mi stalno javlja fragmentaciju od 40 ili 50% na scratch disku? Iako ga usjesno prodjem s DW. Zanimljivo je da ako upotrijebim disk s DW (Disk Warrior)...dakle ako rebootam s njim. Onda mi stvar rijesi. I pokazuje 0%. A s leoparda jopet 40% 30% itd.

Itko? Nesto? Netko??
06.10.2010 | 21:59
Ajmo probat ovo. Archive and install fukncija ti daje novi sistem, ali ostavlje sve ostalo netaknuto. Dakle, uvijek MOŽEŠ natrag na tiger na taj način, ali možeš i iznova leopard instalirat uz archive and install opciju...
06.10.2010 | 22:10
Znaci nitko pojma?

Majku mu....ostavit cu ga jos jednu noc da rosta. Pa ako i tada nakon restarta bude opet rostao..mozda stvarno to i napravim.

Archive and Install? Na tigerovom originalnom disku? Mogu nazad? To je dobro znati. Nadam se bez nekijeh problema.

Cak sam skinuo COMBO apdjet verziju 10.5.8 i pregazio ponovno preko svega. Iako sam vec imao to instalirano...ali nekima je radilo nakon toga. Nekima....

I kazem, muci me i taj Scratch disk. Ne kuzim sta se dogadja............!!!!!!
08.10.2010 | 01:23
Pitanje.

Scratch disk i dalje pokazuje 60% neispravnih fajli, nekad 34, nekad manje i vishe. Moram napomenuti da je to totalno prazna disk particija. Sve 6 mjeseci koristenja. Disk utility ne pokazuje nista loshe. Sve OK. Ali DW ne popravlja. Dal je moguce da je neki bug po srijedi ili da je particija otisla nakon 6 mjeseci? Ne osjecam nista loshe u samom radu s Photoshopom. Koju jos dijagnostiku mogu obaviti?
08.10.2010 | 10:27
Scratch disk, pretpostavljam, znači da se po njemu stalno pišu i brišu privremene fajle? Ja bi onda pretpostavio da taj sw koji ih zapisuje to ne radi kako treba.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO