06.01.2011 | 23:21
Meni se koncept čini dobrim. Zaobilazi distributere koji povećavaju cijenu, a ne dodaju vrijednost (ne pružaju npr. savjetovanje, instalaciju ili sl.) već samo preprodaju kutije. Lako je usporediti cijene konkurentnih proizvoda. Proizvođačima softvera nudi standardiziran i siguran način prodaje svojih proizvoda (lakše im je prodati svoj proizvod) te im na taj način olakšava nastup na tržištu.
Ovo je moje mišljenje bazirano na do sada dostupnim informacijama.
smayoo, što misliš pod "fašističkim"? Može li Apple skinuti kupljeni komad softvera sa našeg računala kao Amazon sa Kindle-a ili onemogućiti njegovu uporabu? Zna li netko?
Koju bi cijenu (ne mislim novčanu) trebalo platiti ako se želi ne biti licemjeran pa sa jedne strane oštro govoriti protiv prozivođača koji nas iskorištavaju, a sa druge strane kupovati njihove proizvode? Jesmo li spremni na bojkotiranje takvih proizvođača?
Važno je da postoji izbor. U konkretnom slučaju može se odustati od kupovine na ovaj način te odabrati klasični način prodaje. Ukoliko to bude ukinuto može se prijeći na druge operativne sustave i drugi softver. Barem to danas nije problem (osim u iznimno rijetkim slučajevima kada ne postoji alternativa). Kada bi to većina korisnika napravila nešto bi se sigurno promijenilo.
BTW ukoliko je ovo tako restriktivna stvar eto prilike konkurentima da ulete sa svojim kvalitetnim proizvodima i pruže alternativu.
PS argumenti o "navlačenju" kupaca na kupovanje proizvoda u današnje vrijeme ne stoje. Isto kao kada se žale oni koji su naslijepo i bez razmišljanja uzimali kredite pod vrlo nepovoljnim uvjetima, a danas se pitaju što im je bilo da to čine. Velik dio odgovornosti jest na nama samima. Postoje informacije, iskustva drugih i prije kupnje treba se informirati.