Mac App store
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac App store

06.01.2011 | 12:29
Dakle... Stiže danas.

www.apple.com/mac/app-store/

Prema nekim glasinama trebao bi se otvoriti u 9.00 prema Cupertinu, što je, ako ne griješim u 18.00 po našem vremenu.
Vaša mišljenja?

Meni se sviđa najavljena opcija da mogu samo ukucati password koji koristim za iPhone App Store i to je to.
06.01.2011 | 12:43
Svakako ćemo isprobati i dati osvrt!
06.01.2011 | 12:46
Mislim da ce to biti super stvar pogotovo za one koji ce preci na mac jer ce im sve aplikacije biti na jednom mjestu i moci ce naci sve sta im treba
06.01.2011 | 12:54
evo i ja cekam da vidim sta ce se sve moci kupiti i kako ce to sve funkcionisati.
06.01.2011 | 13:11
Sad si baš razmiišljam...
Npr. Final Cut Studio nije baš mala aplikacija. Ja bi osobno radije kupio hard copy (glupo zvuči - ali zbog kutije). Ali da mi je to presudno-nije.

Kao čovjeka koji se bavi videom, intrigira me nešto drugo. Postoje hrpa pluginova za FCS, i bilo bi fakat odlično kad bi se svi ti pluginovi nudili na app storeu. Neka podkategorija za FCP, pa plugins pa ono... Samo odabereš što hoćeš. Nema potrebe za navigacijom po siteovima, pa registracija kod proizvođača, pa autorizacija...

Samo je pitanje dal će developeri htjeti dati cut Appleu. Za Adobe sam poprilično siguran da neće sudjelovati na App Storeu.
06.01.2011 | 16:22
Evo ga, live je

Trenutno sam usred rendera pa ću updejtati kasnije. Molim nekoga tko će ga detaljnije pregledati da javi dojmove.
06.01.2011 | 17:34
Nisam još na 10.6.6. i sačekat ću neko vrijeme pa nemam pristupa App storeu, al me zanima slijedeće:

1. kad ja kupim aplikaciju smijem li ju ja instalirat na sve svoje Macove?
2. jel moguće napravit vlastiti "hardcopy" instalacije u smislu prženja na DVD ili spremanja na eksterni disk?
06.01.2011 | 17:49
Upravo napravio update sa 10.6.5 na 10.6.6 i sve radi!
App Store, prvi dojmovi i više nego pozitivni!
06.01.2011 | 18:35
Meni App Store radi samo na US accountu.
06.01.2011 | 18:46
Mac App Store iz Hrvatske ne dopušta paypal. Prima samo kartice al' im za sad ne dam. Također sam skužio da registrira samo aplikacije instalirane u Applications folder a one koje sam gurnuo u neki poddirektorij ne kuži.
Sve u svemu dojmovi dvojaki. Super je da sad ima taj Mac App Store. Programi su dostupniji, a neki i jefitniji nego prije. Problemi s accountom iz Hrvatske recimo uobičajni, a ovo da ne kuži aplikacije u nekom poddirektoriju mi baš i nije dobro sjelo (a bitno je jer nudi automatski update za instalirane programe, al' naravno samo ako ih prepozna kao instalirane )
06.01.2011 | 19:06
Imam i HR Store s prijavljenom karticom, ali neda. Ne prepoznaje i veli, otprilike, da fercera samo u USA. Kliknem na našu zastavu, ali ne:( . Možda nešto radim krivo!?
06.01.2011 | 19:11
Upravo instalirao update. Sve radi savrseno.
Cak i AppStore sa hrvatskim accountom. Nisam doduse nista jos pokusao kupiti, ali sve ostalo za sada sljaka savrseno.
06.01.2011 | 19:23
Apple Aperture je 80$, a kod naših "brick and mortar" prodavača cca 1600,00 kn (280$)!!!
06.01.2011 | 19:28
Sve super, ali osim iLife-a niš drugo mi nije prepoznao kao instalirano ..... a imam hrpu toga legalno kupljeno.... pa bi bilo lijepo da to riješe .... jedino me interesira kako sada rade licence ??? ... prije sam kupio SN, unio i aktivirao, .... predpostavljam da toga sada nema i da zato ne prepoznaje instalirani SW ... možda je DRM u pitanju ili nekakav digitalni potpis (da li je i dalje vrijedi fairplay ... ono da mogu instalirati na do max. 5 uređaja koje imam u kući .... npr. na dva maca)
06.01.2011 | 20:13
Piko je napisao:
Sve super, ali osim iLife-a niš drugo mi nije prepoznao kao instalirano ..... a imam hrpu toga legalno kupljeno.... pa bi bilo lijepo da to riješe .... jedino me interesira kako sada rade licence ??? ... prije sam kupio SN, unio i aktivirao, .... predpostavljam da toga sada nema i da zato ne prepoznaje instalirani SW ... možda je DRM u pitanju ili nekakav digitalni potpis (da li je i dalje vrijedi fairplay ... ono da mogu instalirati na do max. 5 uređaja koje imam u kući .... npr. na dva maca)

i meni je samo ilife prepoznao.iwork bih kao trebao ponovo kupiti.takodje me zanima na koliko uredjaja mogu snimiti isti program.
06.01.2011 | 20:56
Pages, Numbers i Keynote koje sam odavno kupio prepoznati su kao instalirani. Programe iz Omni grupe (OmniFocus, OmniGraffle, OmniPlan, OmniGraphSketcher) te Unison nije prepoznao (svi programi su licencirani, uredno kupljeni preko prodavačevih web stranica prije godinu dana).

Aperture kojeg sam upravo kupio preko AppStorea za 80$ uredno je stigao na moje računalo i veselo radi! HR store.

Što se licence tiče pretpostavljam da će to ići kao i za aplikacije koje kupujemo preko iTunes-a. Ne zamaram se previše. Od iTunesa ionako se dobije mail/račun i nema govora o nekakvoj nelegalnosti. Kutija sa pripadajućim papirima mi ionako ne treba (nema više naljepnica!), a ovako se pridonosi i čuvanju okoline i smanjenju troškova.

Domaći distributeri programa koji će se naći u AppStore-u vjerojatno će odustati od prodaje kutija sa cd/dvd-om.
06.01.2011 | 21:33
Radi i na HR i na US ali vec vidim da par aplikacija iz US nema u HR, zbog cega ni ne radim jos nikakve kupnje
Neke aplikacije mi je prepoznao kao installed u US store-u a u HR nije,hm..
Usto , jedan od razloga zasto se ne mogu jos odluciti je ako mozda uskoro odem van, sve sto i kupim morao bih ponovo, jedino ako postoji mogucnost transfera aplikacija izmedju accounta, sto ne vjerujem buduci da bi se time i piratizacija stvorila
Jedina opcija bi bilo nekakvo official konvertiranje accounta iz HR u US recimo
Jedini problem sa US accountom je to sto moram stalno te gift cardove uzimati
Bas me zanimaju tudja misljenja
Lp
06.01.2011 | 21:35
Ispravak; sad radi i na HR accountu. Valjda nije htio jer je upisanoj kartici izašao rok važenja:)
06.01.2011 | 21:50
supidupi je napisao:
Radi i na HR i na US ali vec vidim da par aplikacija iz US nema u HR, zbog cega ni ne radim jos nikakve kupnje

Usto , jedan od razloga zasto se ne mogu jos odluciti je ako mozda uskoro odem van, sve sto i kupim morao bih ponovo, jedino ako postoji mogucnost transfera aplikacija izmedju accounta, sto ne vjerujem buduci da bi se time i piratizacija stvorila

Lp

Zašto bi kupljene aplikacije morao ponovo kupovati? Prijaviš se na HR Store i ponovo skineš aplikaciju.
06.01.2011 | 21:51
supidupi je napisao:
Lp

Moje je mišljenje da je cijeli koncept fašistički (zato što je izrazito i ciljano diskriminatoran) i kao takav bi trebao biti osuđen. Vjerujem da bi se, kad bi se dovoljno ljudi na svijetu organiziralo u neku udrugu i kad bi se našlo nekog dobrog odvjetnika koji bi za postotak odštete preuzeo slučaj, moglo gadnom tužbom nagaziti Apple.
06.01.2011 | 21:59
Vjerojatno je ista priča i sa ”plavim zubom”: iPhone ne može ništa poslati BT-om, jer valjda misle da bi šerali kupljene pjesme, aplikacije, filmove, kontakte, mail adrese, što god ide BT-om:evil:
06.01.2011 | 22:14
@Smayoo i Boriskr

Djelimo isto mišljenje. Mislim da je cijeli taj koncept širenja Maccarstva kolonijalistički.
Navuku te da kupiš nešto i tek onda otkriješe da to ustvari nije tvoje nego je ipak samo njihovo...
06.01.2011 | 22:15
smayoo je napisao:
supidupi je napisao:
Lp

Moje je mišljenje da je cijeli koncept fašistički (zato što je izrazito i ciljano diskriminatoran) i kao takav bi trebao biti osuđen. Vjerujem da bi se, kad bi se dovoljno ljudi na svijetu organiziralo u neku udrugu i kad bi se našlo nekog dobrog odvjetnika koji bi za postotak odštete preuzeo slučaj, moglo gadnom tužbom nagaziti Apple.

ma nace se neko i za to smayoo.prva moja zamjerka je za garancijski rok od godine,sad ce kontrolisati sta ces sve moci staviti na mac.ja se nadam da ce ih eu stisnuti kao i microsoft pa ce morati akbd velike kazne platiti. jer meni ,mada sam tek od prije dvije godine korisnik apple proizvoda, ovo sve lici na microsoftovu filozofiju .jest da je u svijetu mali broj mac os korisnika ali mislim da bi se ipak trebalo zapitati cemu sve ovo vodi.
06.01.2011 | 22:25
Onda bih morao switchati izmedju accounta stalno, sto bas onda i nije convenient opcija
Jednim dijelom bi ovo moglo dovesti to situacije gdje developeri koji budu izricito (sto je najvjerojatnije kroz odredjeni period vremena) prodavali
kroz MAS da recimo odredjene aplikacije budu u US storeu a ne u HR a recimo zelis ih kupiti, a osim MAS-a nemas opciju, koju si do sada imao
Nadam se da ce se to sve s vremenom rascistiti i razjasniti
06.01.2011 | 23:21
Meni se koncept čini dobrim. Zaobilazi distributere koji povećavaju cijenu, a ne dodaju vrijednost (ne pružaju npr. savjetovanje, instalaciju ili sl.) već samo preprodaju kutije. Lako je usporediti cijene konkurentnih proizvoda. Proizvođačima softvera nudi standardiziran i siguran način prodaje svojih proizvoda (lakše im je prodati svoj proizvod) te im na taj način olakšava nastup na tržištu.

Ovo je moje mišljenje bazirano na do sada dostupnim informacijama.

smayoo, što misliš pod "fašističkim"? Može li Apple skinuti kupljeni komad softvera sa našeg računala kao Amazon sa Kindle-a ili onemogućiti njegovu uporabu? Zna li netko?

Koju bi cijenu (ne mislim novčanu) trebalo platiti ako se želi ne biti licemjeran pa sa jedne strane oštro govoriti protiv prozivođača koji nas iskorištavaju, a sa druge strane kupovati njihove proizvode? Jesmo li spremni na bojkotiranje takvih proizvođača?

Važno je da postoji izbor. U konkretnom slučaju može se odustati od kupovine na ovaj način te odabrati klasični način prodaje. Ukoliko to bude ukinuto može se prijeći na druge operativne sustave i drugi softver. Barem to danas nije problem (osim u iznimno rijetkim slučajevima kada ne postoji alternativa). Kada bi to većina korisnika napravila nešto bi se sigurno promijenilo.

BTW ukoliko je ovo tako restriktivna stvar eto prilike konkurentima da ulete sa svojim kvalitetnim proizvodima i pruže alternativu.

PS argumenti o "navlačenju" kupaca na kupovanje proizvoda u današnje vrijeme ne stoje. Isto kao kada se žale oni koji su naslijepo i bez razmišljanja uzimali kredite pod vrlo nepovoljnim uvjetima, a danas se pitaju što im je bilo da to čine. Velik dio odgovornosti jest na nama samima. Postoje informacije, iskustva drugih i prije kupnje treba se informirati.
07.01.2011 | 00:02
Ja sam na 10.6.2 iz već poznatog razloga (zamrzavanje sistema) i pokušao sam apdejtat App Store, ali osim Combo update 10,6.5 ne daje ništa drugo. Pardon, sad vidim da je to 10.6.6. Hm... javim se poslije.
07.01.2011 | 00:12
evo trazio po internetu ali nisam nasao odgovor.iwork sam kupio prije godinu i po i app store mi ga nije prepoznao,mada je uredno registrovan.sta sad da radim?ne znam kako ce kasnije ici sa update.puno pitanja a malo odgovora od apple-a.isao sam i na njihovu suport stranicu ali nista nisam nasao.ima li ko jos slicno iskustvo.
07.01.2011 | 00:25
Evo da ukratko odgovorim, ako ste kupili aplikaciju van MAS-a nece vam se pokazivati update-i unutar njega, i dalje cete ga update-ati externim putem
Drugo, pisati ce samo installed ako imate verziju koja je identicna verziji u MAS-u, npr uninstalirao sam Things koji sam kupio prije par mjeseci ili vise, krenuo instalirati preko MAS-a i kaze mi da nemam dovoljno sredstava, buduci da kupujem preko gift card-ova
Znaci, jedina izgledna opcija mi se cini ili nekakav promo code koji ce developeri poslati ljudima koji su kupili app van store-a pa ce ga moci redeemati ili ono sto je mozda izglednije da ce svi polako update-ati do nekakve okrugle verzije softvera i u nekom periodu za znatno manju cijenu naplacivati softver kako bi svi oni koji zele preci na MAS potpuno ili oni koji su imali licencu van store-a da se mogu u potpunosti prebaciti
Nadam se da sam nekome pomogao
07.01.2011 | 00:27
Btw, buduci da mi je sav softver kupljen samo se bojim potencijalnih troskova, jer najradje bih sav softver imao iz jednog izvora, a ne da moram gledati update-e i pratiti i u MAS-u i Macupdate-u
07.01.2011 | 00:27
a sta da ja radim sa iwork-om?kupio ga preko apple store-a i sad ga nemam prikazanog kao instaliranog.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO