08.01.2011 | 12:33
DrAle je napisao:
Na nama, kupcima, je donošenje odluke hoćemo li kupiti ili ne i od koga. Važno je samo da nas nitko ni na što ne prisiljava (monopol i sl.) da imamo dostupne informacije te da slobodnom voljom donosimo odluke o kupnji.
Pa upravo o tome se i radi. Ako tebi kao kupcu iz Hrvatske nije omogućeno da *ONLINE* kupiš neki komad softvera koji bi ti bio dostupan da živiš u USA, objasni mi kako se to uklapa u slobodno tržište?
Ima li netko sa foruma Toyotu ili Hondu? Znate li koje su cijene tih automobila u USA? Prijatelj je u USA kupio odlično opremljenu novu Toyotu Prius za 22.000 dolara (125.000 kn), a u Hrvatskoj je slabije opremljena oko 215.000 kn. Sa Hondama je stvar slična. Sa fotoopremom i audioopremom isto tako. Tako danas stoje stvari.
Bilo bi zanimljivo vidjeti strukturu te cijene. Od spomenutih 215.000 Kn je 40.000 Kn PDV-a, cca 27.000 Kn posebne trošarine i još nešto carine, ovisno o deklariranoj zemlji porijekla (ako je Japan onda je nešto, a ako je neka zemlja EU, onda je ništa). Ostaje, dakle, netto cijena od nekih 130 do 140.000 Kn.
S druge strane, USA cijena koju si naveo je BEZ poreza (oni uvijek navode cijene bez poreza), u USA se na aute te klase ne plaća trošarina, štoviše možda država čak i subvencionira Prius kao hibridno vozilo, tako da se plaća samo neka carina ako nije proizveden u USA. Uglavnom, dodaš li retail tax (koji se razlikuje od države do države, ali uzmimo da je 5%), dođeš zapravo na istu cijenu, zar ne?
Tako da treba biti siguran da uspoređuješ usporedive veličine prije nego kreneš povlačiti ovakve paralele.
Ja ne bih osuđivao odluke Applea o otvaranju MacAppStorea.
Pa nisam ni ja.
Iskreno, malo mi je bezveze komentirati takve poteze rječju "fašistički". Da ja mislim da neki proizvođač ili pružatelj usluga zaslužuje takav epitet ne bih više koristio njihove proizvode/usluge.
Vidim da se nisi baš potrudio pročitati što sam napisao. Napisao sam da fašističkim smatram to da neki softver možeš kupiti preko US accounta, a preko HR accounta ne možeš.
Dakle, počnimo kažnjavati (kao kupci) one koji nas ne poštuju! Tko će prvi?
Ja to radim uvijek i oduvijek, kad god sam u situaciji da mogu. Konkretno u ovoj situaciji tako da ću, dok se nešto bitno ne promijeni, ignorirati MAS.