Mac App store
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac App store

07.01.2011 | 00:30
nista, imas ga ali nije povezan sa MAS-om, jedino ako ne naprave nekakvu soluciju spajanja licenci ili nesto
Ima vec da sam postavio to pitanje, cini se da ce svima to biti problem, ljudi zele unificirati izvor a licence ce biti rastrkane pa ce biti dodatnih troskova da bi se to postiglo, sto je na "stetu" korisnika, financijsku
Iako nema prisile, ali je izgledno kako ce biti
07.01.2011 | 00:38
ma zna steve lovu uzeti,majstor je za prodati m... za bubrege.ali dok je ovaca bit ce i vune. izgleda da cu preci na ofiice 2011.
07.01.2011 | 01:22
valjda prvi put se slažem s smayom...Apple velikim koracima ulazi u naše kompove i nekak mi se čini da to ide agresivnije od MS-a. Slažem se, trebalo bi neki odvjetnički tim opasno nagaziti apple...pa postaju gori od T-Com.a
07.01.2011 | 10:53
DrAle je napisao:
smayoo, što misliš pod "fašističkim"?

Pod "fašističkim" smatram općenito diskriminatornu koncepciju da postoji bitna razlika u dostupnosti i/ili cijeni, a koja nije prouzročena stvarnim objektivnim okolnostima, nego marketinškom odlukom. Dakle:

- aplikacija koja nije dostupna kupcu u HR, a jest kupcu u USA

- komad hardvera koji nije dostupan kupcu u HR, a jest kupcu u USA

- općenito proizvod koji ima bitno višu cijenu u HR nego u USA, a za to ne postoji opravdanje (toliko) većim troškovima.

i sl.
07.01.2011 | 11:46
smayoo je napisao:
DrAle je napisao:
smayoo, što misliš pod "fašističkim"?

Pod "fašističkim" smatram općenito diskriminatornu koncepciju da postoji bitna razlika u dostupnosti i/ili cijeni, a koja nije prouzročena stvarnim objektivnim okolnostima, nego marketinškom odlukom. Dakle:

- aplikacija koja nije dostupna kupcu u HR, a jest kupcu u USA

- komad hardvera koji nije dostupan kupcu u HR, a jest kupcu u USA

- općenito proizvod koji ima bitno višu cijenu u HR nego u USA, a za to ne postoji opravdanje (toliko) većim troškovima.

i sl.

Bilo bi zanimljivo otkriti tko je odgovoran za takvu situaciju.
07.01.2011 | 14:06
Zar nije i EU bitno veća cijena Mac hardware nego u USA? Čudno da se nitko iz EU nije sjetio postaviti pitanje cijene??
Ali postoji opravdanje za tu višu cijenu?
Amerika je jedinstveno tržište s velikim brojem potencijalnih kupaca.
Jedna garancija, jedno upustvo, nekoliko centralnih skladišta i servisa i sl..
U EU za svaku državu posebno upustvo, posebni certifikati, posebne garancije, neisplativost držanja rezervnih dijelova i skladišta u svakoj državi posebno itd. itd... što u konačnici povećava maloprodajnu cijenu.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
07.01.2011 | 14:39
Čini mi se da je ovaj Mac App store u ovom trenutku i ovakvom obliku čisti promašaj. Možda će s vremenom stasati u koristan servis, ali za sad je to više tek onako da se ima.

Eto, recimo, ja tražim jedan jednostavan program za praćenje financija koji će barem približno raditi kao ovaj koji sam do sada koristio na Windowsima. Iskreno prema opisu i slikama na Mac App Storeu nikada ne bih odabrao Money3. Ipak, htio sam ga provjeriti pa sam otišao na stranice proizvođača i skinuo demo verziju. Isprobao sam ga i zadovoljava moje potrebe, dapače nudi sve opcije koje sam i do sada imao na Windowsima.

E sada dolazi ono najvažnije, ako ga hoću kupiti preko Mac App Storea, to ne mogu više jer mi javljaju da je instaliran, a ne prepoznaju da se radi o demo verziji Dakle, morao bih ga prvo deinstalirati i zezati se sa očuvanjem već upisanih podataka. Nema šanse da to radim. Kupit ću ga direktno od proizvođača, aktivirati i samo nastaviti koristiti, a vjerujem i da će Jumsoft biti sretniji dobiti svoju punu cijenu nego umanjenu za Appleov harač. Inače cijena na App Storeu je manja tek za 1 cent nego ona na proizvođačevim stranicama.

Mislim da mi je sada jasno i zašto Apple nije pristao na mogućnost skidanja demo verzija programa prije kupovine. Zanima me što bi se dogodilo kad izađe novi update Money3? Bi li mi dozvolili instalaciju updatea i možda aktivaciju bez plaćanja?

Trebao bih pronaći negdje za skinuti stariju verziju pa isprobati
07.01.2011 | 15:01
Wiseguy je napisao:
Zar nije i EU bitno veća cijena Mac hardware nego u USA? Čudno da se nitko iz EU nije sjetio postaviti pitanje cijene??

Zašto misliš da nije? BTW, ja nisam niti mislio nužno samo na Hrvatsku, već općenito na politiku drastično različite cijene za pojedino tržište.

Ali postoji opravdanje za tu višu cijenu?

Čekaj da razmislim.....

.....

.....

Ne.

Amerika je jedinstveno tržište s velikim brojem potencijalnih kupaca.

I EU je jedinstveno tržište, čak s bitno većim brojem potencijalnih kupaca nego u USA.

Ne postoje nikakve zakonske ni administrativne prepreke da firma iz Portugala prodaje bilo što u Poljskoj ili Rumunjskoj. Štoviše, postoje propisi koji osiguravaju upravo ovakvu slobodu kolanja roba i usluga u EU. To i jest smisao EU (nekom dobar, nekom loš, ali jest takav).

Jedino moguće ograničenje je ono koje nameće sam proizvođač svojom politikom.

Jedna garancija, jedno upustvo, nekoliko centralnih skladišta i servisa i sl..
U EU za svaku državu posebno upustvo, posebni certifikati, posebne garancije, neisplativost držanja rezervnih dijelova i skladišta u svakoj državi posebno itd. itd... što u konačnici povećava maloprodajnu cijenu.

Ne mogu vjerovati da si ovo ozbiljno napisao. Nisi, je l'da? Ili se šališ, ili si čisto morao eristički iz pete izvući neki poluargument diskusije radi . Certifikati i garancije su jedinstveni za cijelu EU već skoro 20 godina. Logistika isto tako. Jedino što ima više jezika na koje treba prevesti upute. Da mi nećeš možda reći da je to razlog da Mac bude 30% skuplji u EU, nego što je u USA?
07.01.2011 | 17:03
Meni se crasha AppStore xD

Može mi netko skinuti novi Tweetie pa poslati .app negdje da skinem i probam?
07.01.2011 | 20:38
Zanimljivo je ovo sa različitim cijenama na različitim tržištima. Ne vidim zašto bi cijene trebale biti svuda jednake. Ukoliko poštujemo slobodno tržište formiranje cijena treba ostaviti proizvođaču. Ukoliko zakoni ne priječe različite cijene na različitim tržištima mi tu ne možemo ništa učiniti osim prilagoditi se. Greške u procjeni (previsoka ili preniska cijena) snosit će sam proizvođač. U prvom slučaju neće prodati dovoljno proizvoda da pokrije troškove, u drugom slučaju zarađena sredstva neće biti dostatna za pokrivanje troškova.

Na nama, kupcima, je donošenje odluke hoćemo li kupiti ili ne i od koga. Važno je samo da nas nitko ni na što ne prisiljava (monopol i sl.) da imamo dostupne informacije te da slobodnom voljom donosimo odluke o kupnji. Ponovit ću: postoje i drugi operativni sustavi i drugi softver. Čak i bez plaćanja! Mnogi potezi Apple-a ni mene ne vesele, no zasad na vagi još uvijek preteže "pozitivni" uteg. Kada to više ne bude slučaj napustit ću Apple i prijeći tamo gdje ocijenim da će mi biti bolje. Ovdje u diskusiji još nitko nije rekao: ovo je strašno, napuštam Apple.

Ima li netko sa foruma Toyotu ili Hondu? Znate li koje su cijene tih automobila u USA? Prijatelj je u USA kupio odlično opremljenu novu Toyotu Prius za 22.000 dolara (125.000 kn), a u Hrvatskoj je slabije opremljena oko 215.000 kn. Sa Hondama je stvar slična. Sa fotoopremom i audioopremom isto tako. Tako danas stoje stvari.

Ja ne bih osuđivao odluke Applea o otvaranju MacAppStorea. Njihov cilj jest profit i to treba razumjeti. To nam se može sviđati ili ne. Očito su predvidjeli da će im taj potez donijeti više prihoda nego troškova te su zato i otvorili MAS. Iskreno, malo mi je bezveze komentirati takve poteze rječju "fašistički". Da ja mislim da neki proizvođač ili pružatelj usluga zaslužuje takav epitet ne bih više koristio njihove proizvode/usluge.

Dakle, počnimo kažnjavati (kao kupci) one koji nas ne poštuju! Tko će prvi?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
08.01.2011 | 00:47
Upravo sam pročitao da je Hackulous crackirao Mac App Store

Više informacija možete naći na Omizio.com

Zanimljivo je objašnjenje Hackulousa kako on gleda na korištenje crackanih aplikacija
08.01.2011 | 02:27
Meni uopce ideja da Apple scanira moj Applications folder mi se ne svidja...

Sve počinje bezazleno, a onda Apple počne misliti za mene pto bi to za mene mglo biti dobro, pa onda počne on customizirati....ok..da neidem previše u širinu i daljinu, ali sama ideja mi se uopce ne svidja......

Pokusat cu to disejblati!
08.01.2011 | 12:33
DrAle je napisao:
Na nama, kupcima, je donošenje odluke hoćemo li kupiti ili ne i od koga. Važno je samo da nas nitko ni na što ne prisiljava (monopol i sl.) da imamo dostupne informacije te da slobodnom voljom donosimo odluke o kupnji.

Pa upravo o tome se i radi. Ako tebi kao kupcu iz Hrvatske nije omogućeno da *ONLINE* kupiš neki komad softvera koji bi ti bio dostupan da živiš u USA, objasni mi kako se to uklapa u slobodno tržište?

Ima li netko sa foruma Toyotu ili Hondu? Znate li koje su cijene tih automobila u USA? Prijatelj je u USA kupio odlično opremljenu novu Toyotu Prius za 22.000 dolara (125.000 kn), a u Hrvatskoj je slabije opremljena oko 215.000 kn. Sa Hondama je stvar slična. Sa fotoopremom i audioopremom isto tako. Tako danas stoje stvari.

Bilo bi zanimljivo vidjeti strukturu te cijene. Od spomenutih 215.000 Kn je 40.000 Kn PDV-a, cca 27.000 Kn posebne trošarine i još nešto carine, ovisno o deklariranoj zemlji porijekla (ako je Japan onda je nešto, a ako je neka zemlja EU, onda je ništa). Ostaje, dakle, netto cijena od nekih 130 do 140.000 Kn.

S druge strane, USA cijena koju si naveo je BEZ poreza (oni uvijek navode cijene bez poreza), u USA se na aute te klase ne plaća trošarina, štoviše možda država čak i subvencionira Prius kao hibridno vozilo, tako da se plaća samo neka carina ako nije proizveden u USA. Uglavnom, dodaš li retail tax (koji se razlikuje od države do države, ali uzmimo da je 5%), dođeš zapravo na istu cijenu, zar ne?

Tako da treba biti siguran da uspoređuješ usporedive veličine prije nego kreneš povlačiti ovakve paralele.

Ja ne bih osuđivao odluke Applea o otvaranju MacAppStorea.

Pa nisam ni ja.

Iskreno, malo mi je bezveze komentirati takve poteze rječju "fašistički". Da ja mislim da neki proizvođač ili pružatelj usluga zaslužuje takav epitet ne bih više koristio njihove proizvode/usluge.

Vidim da se nisi baš potrudio pročitati što sam napisao. Napisao sam da fašističkim smatram to da neki softver možeš kupiti preko US accounta, a preko HR accounta ne možeš.

Dakle, počnimo kažnjavati (kao kupci) one koji nas ne poštuju! Tko će prvi?

Ja to radim uvijek i oduvijek, kad god sam u situaciji da mogu. Konkretno u ovoj situaciji tako da ću, dok se nešto bitno ne promijeni, ignorirati MAS.
08.01.2011 | 14:33
@smayoo

Meni je MAS omogućio da softver kojeg nisam mogao kupiti online sada mogu kupiti online i to po nižoj cijeni! Za mene su srušene dvije barijere: dostupnost online i visina cijene. Očekujem da će se ista stvar, zbog pojave MAS-a, događati i sa ostalim softverom kojeg sada ne mogu kupovati online i za kojeg su u Hrvatskoj cijene više, no u ostatku svijeta. I zato na MAS gledam sa simpatijama.

Dakle, očekujem da će MAS srušiti barijere USA-HR te da će cijena biti jednaka za sve i da će proizvodi biti dostupni svima (dakle, ono što smeta tebe, a i mene, a što sa klasičnim načinima prodaje nije slučaj). Meni se ovo čini dobrim potezom čiji će se rezultati uskoro pokazati (barem se ja tako nadam).

Da se MAS nije pojavio ne bi ni postojali razlozi da se promijeni dosadašnji način diskriminacije kupaca tj. protekcionističkog ponašanja (što je suprotno slobodnom tržištu i što nas obojicu smeta).

Naravno, možda se moja predviđanja ne obistine.

Ovdje još nitko ne zna koji je točno razlog nemogućnosti kupnje određenih programa iz iTunesa/MAS-a (npr. ja sam ljut što ne mogu kupiti igru Rage te iPad magazin Project). Isto tako ne znamo je li za nemogućnost kupnje glazbe kriv Apple, izdavačke kuće ili domaći ZAMP. Radi li se o Appleovoj diskriminaciji pojedinih kupaca ili nekim drugim razlozima.? Možda se Apple iz sve sile trudi sruštiti te barijere jer bi mu to donijelo dodatne kupce, a mi to ne znamo! Zato bez dodatnih informacija nisam sklon pokopati MAS.

BTW da se vratim na ono što me ponukalo odgovoriti ti na tvoj post u kojem si upotrijebio riječ "fašistički".

Vrijedi li sljedeća logika koju ja iščitavam iz tvoje upotrebe pridjeva "fašistički":
- onemogućavanje kupnje određenih proizoda putem iTunes/MAS je fašistički
- Apple podržava iTunes/MAS način prodaje
- Apple se ponaša fašistički

Dakle, Apple je to napravio "fašistički", no druge proizvode i usluge Applea ću koristiti? Za mene je to licemjerje.

PS istina, ovo za Toyote nisam znao (koliki je namet kojeg naša država određuje). Porez kojeg je platio prijatelj je 7%. Kada se pogleda čitava računica zaista nema prevelike razlike. Očito, trebalo bi na taj način analizirati i ostale proizvode koji su u USA dosta jeftiniji nego u EU, a naročito od onih u HR.
08.01.2011 | 23:13
Mene zanima Aperture. Na MAS-u je 80$ dok je na Apple Store-u 199$. Zna li netko ima li kakve razlike, osim u cijeni, što nije na CD-u i što se ne mora čekati isporuka. Kod nas je cca 1600 kn.
09.01.2011 | 00:21
DrAle je napisao:
Možda se Apple iz sve sile trudi sruštiti te barijere jer bi mu to donijelo dodatne kupce, a mi to ne znamo! Zato bez dodatnih informacija nisam sklon pokopati MAS.

Da je tome zaista tako, siguran sam da bi se ubili od PR-a da svima to daju do znanja. Jer bi na taj način pomogli svom cilju time što bi na protivnike navukli gnjev javnosti. S obzirom da šute - očito je da nije tako.

BTW da se vratim na ono što me ponukalo odgovoriti ti na tvoj post u kojem si upotrijebio riječ "fašistički".

Vrijedi li sljedeća logika koju ja iščitavam iz tvoje upotrebe pridjeva "fašistički":

Dakle, Apple je to napravio "fašistički", no druge proizvode i usluge Applea ću koristiti? Za mene je to licemjerje.

Kad bi postojala upotrebljiva alternativa, a iza koje ne stoje isto takvi fašistički principi, onda bi to što ja radim definitivno bilo licemjerje. Ovako... Da, vjerojatno jest licemjerno, s obzirom da mi preostaje mogućnost da u potpunosti prestanem koristiti ikakva računala, mobitele, i sl, ali je u realnim okvirima realnog života zapravo pragmatično. Tim više što općenito Apple doživljavam više osjetljivim na stav i da se trend okrene - npr. tako što ćemo doživjeti da iPhone ne treba jailbreakati da na njega staviš aplikaciju koja nije kupljena preko Applea.

PS istina, ovo za Toyote nisam znao (koliki je namet kojeg naša država određuje). Porez kojeg je platio prijatelj je 7%. Kada se pogleda čitava računica zaista nema prevelike razlike. Očito, trebalo bi na taj način analizirati i ostale proizvode koji su u USA dosta jeftiniji nego u EU, a naročito od onih u HR.

U Hrvatskoj posebne trošarine postoje na aute, gorivo, cigarete, luksuznu robu (jahte, ekskluzivni nakit i sl.) i kuće za odmor. Više-manje kao i u USA, osim što u USA nema trošarine na gorivo, niti na aute, osim onih najluksuznijih. Tako da, što se sve ostale robe tiče, kao npr. Apple Mac računala, nema ovakvog razloga za razliku u cijeni.
09.01.2011 | 10:32
smayoo je napisao:
DrAle je napisao:
Možda se Apple iz sve sile trudi sruštiti te barijere jer bi mu to donijelo dodatne kupce, a mi to ne znamo! Zato bez dodatnih informacija nisam sklon pokopati MAS.

Da je tome zaista tako, siguran sam da bi se ubili od PR-a da svima to daju do znanja. Jer bi na taj način pomogli svom cilju time što bi na protivnike navukli gnjev javnosti. S obzirom da šute - očito je da nije tako.

Kad bi postojala upotrebljiva alternativa, a iza koje ne stoje isto takvi fašistički principi, onda bi to što ja radim definitivno bilo licemjerje. Ovako... Da, vjerojatno jest licemjerno, s obzirom da mi preostaje mogućnost da u potpunosti prestanem koristiti ikakva računala, mobitele, i sl, ali je u realnim okvirima realnog života zapravo pragmatično.

OK, ovo mi je dovoljno budući da me na pisanje posta motivirala riječ koju si upotrijebio - "fašistički".
"Ako ne postoji upotrebljiva alternativa - prihvaćam i ono što smatram fašističkim."
Da si upotrijebio neku drugu riječ ne bih ništa rekao.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO