14.01.2011 | 01:49
Sank je napisao:
Zanima me dsa li je moguće birati jezik (lokalizaciju) posebno za svakog korisnika MAC OS X-a ili kad je instaliram svi korisnici prelaze na hrvatski kao što je slučaj na Windowsima.
Svaki korisnik ponaosob. Evo sinu sam upravo namjestio da se budi na francuskom, što će god njega sigurno ujutro izazvati buru oduševljenja
BTW, nisam slučajno izabrao francuski. Francuzi su kampanju za usvajanje domaće računalne terminologije počeli na vrijeme, još krajem osamdesetih, uz široku potporu prvenstveno školskih i visokoškolskih ustanova. Pri tom su trpjeli bure agresivnog negodovanja i uvreda, sličnih ovoj reakciji Danijelar15, ali odustali nisu. I danas više nitko ne nalazi za smiješno (a kamoli iritantno) da se kaže "Je voudrai un disque de cinq cents gigaoctets, s'il vous plait.", ili "Quel logiciel de dessin préferez vous, madamoiselle?". Ili da se nova mapa otvara komandom "Nouveau dossier". Itd.
To je sve samo stvar navike.
I, da, zaboravio sam kometirati Davorov stav - držim da je možda nekad (prije 15 ili više godina) tako i bilo, ali teško mi je vjerovati da je i danas tako, jer je samo u beznačajno malim zemljama poput naše, gdje svaka lokalizacija kasni debelo, uobičajeno voziti računalo na engleskom. Velikim nacijama je normalno voziti ga na svom jeziku, bez obzira na to što znaju i koriste engleski. Bio sam puno u Njemačkoj i nisam nikad (NIKAD!) vidio ni PC, ni Mac, ma, čovječe, ni Amigu, ni Atari ST na ikojem drugom jeziku osim njemačkog. Ni u Italiji, ni u Francuskoj, U Rusiji nisam bio, ali sam radio s ruskim investitorima u ovim krajevima. Svi imaju laptope na ruskom. I Židovi na hebrejskom. I Arapi na arapskom, i Kinezi na kineskom, i Koreanci na korejskom, itd, vjerujuem da ste shvatili.
Iako engleski jest lingua franca, a i velikoj je populaciji službeni jezik, ipak ne neusporedivo veći broj računala bilo koje vrste danas u svijetu na lokaliziranim verzijama. Da i ne govorim da 100% ima na svijetu više računala lokaliziranih na mandarinski (kineski) nego što ih je na engleskom.
Apsolutno je nemoguće da pokraj tolike baze korisnika dugoročno opstane neka aplikacija koja ignorira tu činjenicu. Čak i ako je izdaje jedan arogantni mamutski AutoDesk, a kamoli netko manji.