Restart problem - komp se ne pali!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Restart problem - komp se ne pali!

13.07.2011 | 18:54
nešto gadno mi se dešava.

riječ je o novom Mac miniju (OS X 10.6.8).

nakon što sam izveo "verify disk" izlistalo je neke probleme i reklo da pokrenem sistem s instalacijskog diska kako bih ih riješio.

ubacio sam instalacijski disk SL-a, restartao komp, držao C tipku i ništa se nije desilo, nije uspio pokrenuti s diska.

onda sam išao na inst. dvd i pokrenuo install opciju. sljedeći korak je bila tipka "restart" nakon čega se sistem trebao podići s dvd-a i dati mi opciju instalacije sistema ili ulaska u utilities sektor da bih odradio taj "repair disk".

nakon što sam stisnuo taj "restart" sistem se nije uspio restartati i u jednom momentu je izašla naredba da manualno (na gumb) ugasim komp i ponovo ga (manualno) upalim. ugasio sam ga i ponovo upalio, ali se sistem nikako nije dizao i opet je izašla ista naredba za manualnim gašenjem/paljenjem. još sam jednom to učionio, ali opet se desilo isto. tako sam ga i treći puta ugasio, ali ga više nisam htio paliti.
dakle, ne mogu ni instal. disk više izbaciti.

molim vas, spasite me - cura će me ubiti, to je njen komp.

naime, komp je najnormalnije radio. "verify disk" sam išao raditi jer nisam mogao pokrenuti jednu igricu, pa sam od korisničke službe dobio neka uputstva šta da provjerim i napravim.
13.07.2011 | 20:39
"NAredba da manualno ugasiš" je bila ispisana na više jezika? To je kernel panic i u pravilu znači da je neki hardware neispravan.

Jesam li dobro shvatio da se više ne želi bootati ni s hard diska? Možda je problem u SATA controlleru, ali teško je ovako napamet reći.
13.07.2011 | 21:06
DVD izbaciš jednostavno, tako da držiš tipku miša dok se stroj starta. Zatim ubaci DVD za Apple Hardware Testom i obavi taj dio da eliminiramo neispravan hardver.
14.07.2011 | 02:01
nisam se mogao ranije javiti...
dakle, redom:
da, naredba je bila napisana na nekoliko jezika;
nije se htio bootati s dvd-a i stalno je zapinjao u toj fazi te ga nisam mogao podići;
nisam znao za ovo izbacivanje diska;
koji/kakav je to dvd s hdw testom? ja imam onaj snow leopard koji je samo na jednom dvd-u (upgrade verzija), s njega sam i pokušao napraviti "disk repair". također imam i dva leopard dvd-a (instalacijski i aplikacijski) koji sam dobio prilikom kupnje svog iMaca.

nakon što sam izbacio dvd, sistem se bez problema podigao. u daljnja "istraživanja" nisam htio ulaziti, tj. eventualno probati ponovo bootati s dvd-a da vidim hoće li se stvar ponoviti.
znači li to da je nekakav problem u dvd-u ili optičkom pogonu? dosada s optikom nije bilo problema, a cura je prije par dana zadnji puta nešto presnimavala/pržila i sve je normalno radilo.
14.07.2011 | 10:16
Probaj pribaviti vanjski optički drive pa bootati isti Snow Leopard DVD s njega.
14.07.2011 | 13:22
a da probam ubaciti taj dvd u svoj iMac?

u međuvremenu, taj "disk repair" se može napraviti samo s instal. dvd-a, ne može bez njega?
14.07.2011 | 15:52
Ne mora s instal DVD-a. Poanta je u tome da moraš bootati s nečeg drugog da bi mogao napraviti repair sistemskog diska. Dakle, možeš bootati i sa CarbonCopyCloner kopije svog sistemskog diska koju si puko na vanjski hard, pa onda pokrenuti Disk Utility i napraviti repair ugrađenog diska.

Ali hardware test ti je baš na install DVD-u.
14.07.2011 | 17:42
testirao sam instal. dvd na iMacu i radio je. doduše, trebalo mu je dosta dugo da se podigne, ali šljaka.

a mogu li probat taj disk repair napravit s instal. dvd-om od leoparda (10.5)?
14.07.2011 | 22:28
Disk repair mislim da možeš, ali za hardware test nisam siguran da li i u kojoj mjeri ovisi o driverima za hardware kojih na DVDu ima ili nema.
15.07.2011 | 02:45
ne može ni disk od leoparda pokrenut, opet se ponovio isti scenarij. (?)

mogu još probat s eksternim driveom, ali naslućujem problem s optikom...
15.07.2011 | 09:01
Neće biti optika ako ti taj isti dvd pročita kad si jednom bootao mac os?
15.07.2011 | 12:12
Bit će da je optika. To su prvi znaci rikavanja. Malo radi, malo ne, dakle jednom boota pa onda ne i sl.
Izgleda da je kod Apple-a postao standard da ugrađuje lošu optiku. Ja bih se svakako žalio ako je stroj još pod garancijom.
Zaključak po X-ti put: NE KORISTITI OPTIČKI POGON! Ili nabaviti vanjski, ili kupiti neki jeftini PC i tek onda pržiti.
Istina je nažalost takva.
15.07.2011 | 17:02
Daj, čovječe, već si dosadan...

Imam Mini 2007, Mini 2010 i MBP 2008. Na sva tri koristim optiku, osrednje intenzivno, i do sad mi niti jedna nije dala nikakve znakove crkavanja. Eto. Što ćemo sad?

Istina je da značajan broj ljudi ima problema s optikom (na iMacu uglavnom), ali to ne znači da je svaka kvaka radi loše optike.

I kakav ti je to, molim te, savjet - ne koristiti optički pogon (i zašto se uopće pri tom dereš?)? Naravno da ga treba koristiti. Kad je stroj nov, treba ga koristiti što više, raubati do maksimuma. Ako misli krepat, neka krepa pod garancijom, a ne dan po isteku.

Ne boota mi se stroj. To je sigurno pokvarena optika.
Neće mi se spojiti na net. To ti je pokvarena optika. Ti macovi su živo smeće.
Sporo mi se printaju dokumenti. Ma, to je 100% pokvarena optika!!!
E, ovi ćevapi ništa ne valjaju, žilavi su i masni. PA da, jasno, to im je garant riknula optika na Macu u pečenjari!

15.07.2011 | 17:49
Optiku smo apsolivirali, ne? Sad daj taj info za ćevape, to je bitnija informacija

Koji i gdje ne valjaju? Rijeka, Zagreb ili neko treće mjesto?

To bi trebalo ići u stickies, popis takvih mjesta za klopu po gradovima, gdje, pošto i kako...... Sad sam mrtav ozbiljan, BTW
15.07.2011 | 17:52
Finn kaže:
ne može ni disk od leoparda pokrenut, opet se ponovio isti scenarij. (?)

mogu još probat s eksternim driveom, ali naslućujem problem s optikom...

Jel komp pročita disk kad ga ubaciš? Kako ga bootaš s optike? Držiš C pri start-upu? Jesi probal držati ALT (disk mora biti u drajvu) i pričekati da ti pokaže opcije za boot (HD i DVD) pa onda probal s optikom?
Treće, jesi li probal ići u start-up disk (Sys prefs) i tamo odabrati optiku i onda restartati komp da digne sistem s DVD-a?
15.07.2011 | 18:35
Meni se čini da je riječ o Miniju a ne iMacu, koliko sam pratio tread. A po onom što je naveo, bit će ipak optika. Bumo vidli !
15.07.2011 | 19:54
HD ti krepava i gotovo. Imao isti slučaj i zamjena diska riješila problem.
Možeć držati tipke do besvjesti, ali mislim da nećeš riješiti problem.
15.07.2011 | 20:11
@Djuro

Jel komp pročita disk kad ga ubaciš?

da, komp pročita disk, uđem u disk, pokrenem proces instaliranja i kad stisnem tipku "restart" on ga ne uspjeva restartati.

Kako ga bootaš s optike? Držiš C pri start-upu?

pokušao sam i s C pri startu i ovo prethodno, ista stvar.

Jesi probal držati ALT (disk mora biti u drajvu) i pričekati da ti pokaže opcije za boot (HD i DVD) pa onda probal s optikom?

nisam, probat ću i to.

Treće, jesi li probal ići u start-up disk (Sys prefs) i tamo odabrati optiku i onda restartati komp da digne sistem s DVD-a?

nisam ni to probao.

@zabac
sad si me izbedirao, radije bih da je optika nego hard. kupljen je 12. 8. 2010., ali - u Americi.
riječ je o novom Miniju, da.
15.07.2011 | 23:14
Finn, Mini ima worldwide jamstvo, kao i laptopi. Nema veze što je kupljen u USA, nosi ga u Strmec i traži popravak pod jamstvom, ako zaista utvrdiš da jest optika (ili što drugo pokvareno).

Hard vjerojatno nije, Žabac nije pažljivo čitao.

Ja ipak mislim da neće biti optika. Ali probaj ovo sve što ti je Đuro napisao.
16.07.2011 | 13:22
A ćevapi? To je IZUZETNO bitna informacija.......
16.07.2011 | 16:13
Ovako je kod mene bilo. Kupio sam Mini (novi) original model 1.25 G4 ...
Nakon par mjeseci malo se bootao, malo nije. Pa nije disk prepoznavao, pa je. Sve nešto kilavo je radio. U trenutku kad je prepoznao disk, a nije se htio bootati, napravio sam čistu instalaciju i to je radilo kratko vrijeme dok nije skroz otkazao poslušnost. Odnio ga u Svetu Nedjelju na servis i kako je bio pod garancijom, besplatno su zamijenili disk i instalirali 10.4 OSX (dobio sam ga s 10.3). Evoga i danas radi.
16.07.2011 | 23:59
To je bio IDE disk, zar ne? IDE je paralelni bus. Kvar na IDE chipu HDD-a može izazvati čudno ponašanje cijele IDE sabirnice. Sa SATA uređajima to ne bi smio biti slučaj, jer je SATA serijska sabirnica.
17.07.2011 | 00:02
Djuro genijalac kaže:
A ćevapi? To je IZUZETNO bitna informacija.......

Pečenjara kod Starog pazara u Splitu. Izbjeći pod svaku cijenu. Definitivno im je crkla optika na Macu.
17.07.2011 | 10:03
OK, notirano. Inače, ja imam samo hvalu za šiš u Grani, u Prečkom u Zagrebu. Malo im je suhonjav somun, ali ovo drugo je prva liga!
Dakle, Grana, Prečko, Zagreb; njima optika radi ko grom!
17.07.2011 | 10:24
A ni čevapi nisu presočni. Bolje u Kotač otići. Za šiščevap je Marinero, a lepinje saftne (sve u krugu od 500m). LOL
@smayoo, IDE disk je bio.
17.07.2011 | 11:13
Tamo je, relativno blizu, i birtija "Gladne oči". Preporučam Rudešku ružu, ali ne naručivati ako nisi *užasno* gladan. Ili vas je dvojica.

Ali, općenito, svi zagrebački i svi riječki čvapi zajedno (uključivo sa Zonom 2) ne vrijede koliko jedna "deset u pola" kod Ferhatovića u Sarajevu. Ili kod Želje. A što se roštilja "en general" tiče, isto tako svi zagrebački i riječki roštilji zajedno ne vrijede koliko jedna vešalica bilo gdje u Beogradu (da ne govorim o manjim mjestima dalje južno, ali kad već uspoređujemo veće gradove...). Oni tamo očito nemaju problema s optikom. Štoviše, reklo bi se da su odavno na SSD.
17.07.2011 | 11:28
Svatko tko koristi opički pogon na Macu može očekivati da će kad-tad otići u vječna lovišta, tada će, toplo se nadam, ova šprdnja poprimiti drukčiji kontekst. Ima jedna narodna, tko se zadnji smije...
17.07.2011 | 11:53
Svatko tko koristi optički pogon na bilo čemu može očekivati da će kad-tad otići. Svatko tko koristi Mac, može očekivati da će kad-tad otići. Svatko tko koristi bilo što, može očekivati da će kad-tad otići. Svatko će kad-tad otići. Ništa i nitko ne traje vječno. Čak ni ćevapi kod Ferhatovića.

Vjerujem da ne misliš tako, ali zaista ostavljaš dojam da se zlurado raduješ svaki put kad nekom krepa nešto na Macu jer to, valjda, dokazuje kako si "u pravu". Otkud tolika frustracija u tebi?
17.07.2011 | 12:00
Hm...po ovome se može zaključiti da na drugim uređajima optika vječno traje. A druga stvar je da je slot optika inače osjetljivija od ladičara, neznam zbog čega, ali to je valjda cijena dizajna i tko zna još čega. Tu dolazi do izražaja externa, kad se više koristi. A treća stvar je stvar sreće, što smo već davno definirali kod tebe.
17.07.2011 | 14:54
Nego, jZelko, imaš neku sliku onog svojeg hacka? Si rezal komp s fleksom ili čim da stane tray-loading optika gore? I, jel ju OSX kuži, sve radi bez problema? Ako je odgovor da, onda bi se moglo složiti neki how-to tutorial, jer je fakat istina da tray-lodaing optike ima koliko hoćeš i ona radi i s malim diskovima.....

Dražene, mi se ne sprdamo s tobom, nego jednostavno pokušavamo malo opustiti atmosferu. Znam da kad ti nekaj rikava nije ti do veselja, ali ako se sve gleda kroz prizmu praznine od 50 posto, a druga je polovica čaše puna, onda odeš k vragu.....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO