Restart problem - komp se ne pali!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Restart problem - komp se ne pali!

17.07.2011 | 15:41
Evo budem nekaj složil. Za mene tehnički i nije bio to neki problem, nego sam probijao led, te sam morao improvizirati. Uz to treba paziti i na tip priključka jer je ATA i ne paše novija prža sa SATA priključkom. Optika je isprobana i sve funkcije rade, s tim da se moraš priviknuti na postavljanje medija u ladicu a ne gurati u otvor. A i bitna stvar je da se otvara na pritisak gumba na samoj optici. Nisam koristio flexericu, premda bi je drugi puta koristio za napravit mjesta za polopac ladice. Rezao sam ubodnom pilom, finijom s regulacijom brzine. Ovo je već Off topic , pa ću napraviti prikaz i predat ga Ribi na obradu.
17.07.2011 | 16:11
Idealno bi bilo otići nekom s CNC glodalicom, ali ne sumnjam da si bil predantan i pažljiv...
18.07.2011 | 00:17
oprostite na off topicu...

dakle, isprobao sam sve predložene opcije bootanja s instal. diska - čak ni s eksternog drivea nije htjelo. (!?)

inače, sistem radi bez ikakvih problema, pa i optika (playanje, prženje i sl.), dakle "samo" ne želi bootat s instal. diska. - zasad...
18.07.2011 | 07:07
Da,da smayoo je bio u pravu. Čačkao si tamo gdje nisi trebao, ulazio u zabranjeno područje. Loša navika od Windoza.
Izgleda da bi mogao bakupirati sve podatke i napraviti novu instalaciju sistema te više ne prčkati po terminalu i ovlastima. Od toga bježim ko vrag od tamjana.
  • aco
  • Korisnik
  • 7
18.07.2011 | 07:46
Nisam od početka tu, samo me interesira koju tipkovnicu koristiš na ovom Miniju?
18.07.2011 | 17:51
ajmo probat u drugom smjeru. Možeš li minija dić u target modu (držiš kod bootanja T prije nego napravi voooiing)?
Ako da, probaj ga onda takvog spojiti na drugi mac, i s tog drugog maca probaj onda popraviti permissione na miniju, pa da vidimo kaj se bude dogodilo?
18.07.2011 | 20:24
jzelko kaže:
Da,da smayoo je bio u pravu. Čačkao si tamo gdje nisi trebao, ulazio u zabranjeno područje. Loša navika od Windoza.
Izgleda da bi mogao bakupirati sve podatke i napraviti novu instalaciju sistema te više ne prčkati po terminalu i ovlastima. Od toga bježim ko vrag od tamjana.

ako je ovaj post upućen meni, onda dvije stvari:
1. na tom Miniju nikad nije prčkano po terminalu niti ovlastima (samo je uparen s mojim iMacom zbog shareinga).
2. ako ne uspijeva nikako podići OS s instalacijskog diska - o čemu je pokrenut i govori cijeli ovaj thread - kako je moguće napraviti reintalaciju sistema?

ako nekome još nije jasno - Mini radi bez problema, "samo" ne može bootati s instalacijskog diska.

@aco: na oba kompa koristimo žičanu Apple Pro Keyboard (zadnji model).
18.07.2011 | 20:27
Djuro genijalac kaže:
ajmo probat u drugom smjeru. Možeš li minija dić u target modu (držiš kod bootanja T prije nego napravi voooiing)?
Ako da, probaj ga onda takvog spojiti na drugi mac, i s tog drugog maca probaj onda popraviti permissione na miniju, pa da vidimo kaj se bude dogodilo?

kako to napravim kad ga dignem u target modu, to spajanje na drugi Mac?
trenutno su mi upareni i uključen je file i printer sharing. treba li prethodno (ili nakon dizanja u target modu) još nešto uključiti u sharingu?
  • aco
  • Korisnik
  • 7
18.07.2011 | 20:52
Pitao sam te za tipkovnicu, zato što je bilo problema sa PC-no name tipkovnicama.

Spoji Mini i iMac sa FW kablom, ugasi Mini i odmah stisni tipku "T" na Mini tipkovnici, na ekranu Minija pojavit će se ikona FW koja ti "putuje" po ekranu, a na iMacu će se pojaviti HD od minija, dalje ideš na HD od iMaca, u Aplication/Utilities/Disk Utilities i selektriaš disk od Minija i pokreneš što ti treba, ne trebaš ništa dijeliti na mreži.

Ja sam u poslu imao slučajeva da je CD/DVD bio neispravan, odmah u startu, jednom mi se to desilo sa FinalCut Pro aplikacijom, jednostavno CD 2 se nije htio pokrenuti i točka, prema tome može biti i vrlo jednostavna greška na samom DVD-u i nemoj isključiti niti tu mogućnost. Ovaj DVD, predpostavljam nisi nikada ranije koristio, jednostavno sistem je već bio instaliran i nisi imao potrebe nikada da ga koristiš. Ako je to problem, ne treba brinuti, nađi ili zamoli na Jabučnjaku, vjerujem da će ti netko snimiti isti taj DVD pa onda probaj sa njime.

U ostalom, ako ti stroj ispravno radi, a i sam to kažeš, ne pravi paniku, kao što vidiš uvjek ima riješenja, a to što ti je Sistemski DVD neispravan, ne brini ima i puno većih problema kod korisnika, ovo je sitnica.
18.07.2011 | 21:35
@ Finn , kako si prije imao problema , to sam bio povezao, ali kako se radi o drugom stroju, moja isprika, ali onaj savjet stoji. Ja sam, prije par dana zamjenio optiku, vjerovatno ste pročitali. Radila je mušičavo, te manje stvari obično odradila, pa čak i filmove, ali na sistemskim medijima je zafrkavala. Od prvog Leoparda originalni DVD nije prolazio, tako da dalje ne trebam govoriti. Ova zamjenska dere sve bez frke. Slično kako je i Aco naveo.
18.07.2011 | 22:05
Možda je zaista problem u original DVD-u. To se zna dešavati. Nabavi negdje kopiju istog takvog diska te probaj onda instalirati. Sto problema s tom optikom - eto zašto je mrzim!
18.07.2011 | 22:29
@ Dražen, možda nisi skužio, originalni DVD mi vanjska optika odradi bez problema. Ova tvornička mi u pola instalacije izbacivala "error diska, tj medija". Sad bar imam s ladicom.
18.07.2011 | 22:32
Loš medij isporučen sa strojem također je predmet garancije. Ako ti nije blizu servis, probaj prije slanja kod nekog drugog da li se boota s tog medija. Ako ni kod nekog drugog ne radi, onda je sigurno medij - pošalji ga u Powercom servis i traži da ti daju novi pod jamstvom.
18.07.2011 | 22:37
Upravo mi je palo na pamet da su 10.5.x i 10.6.x DVDovi dual layer. Možda ipak jest problem s optikom - da čita i piše sve OK na normalnim DVD, ali da dual layer ne čita. Ako se DVD uredno boota na drugom stroju, onda bi trebalo probati s nekim drugim DL medijem kako se ponaša.

Ali - jesam li dobro shvatio da ti isti taj sistemski DVd uredno pročita jednom kad je stroj bootan s harda?
18.07.2011 | 23:07
da, normalno očitava instal. dvd, može se ući u njega, pokrenuti proces instalacije, ali kad se treba restartati nastaju problemi...

tekođer, već sam naveo da sam taj dvd isprobao na svom iMacu i bootao ga je, što bi valjda značilo da je dvd ispravan.

glede onog target moda, može li se to izvesti preko mreže ili ih baš moram spojiti fw kabelom?
18.07.2011 | 23:21
Baš mora FW. Da probam rekapitulirati:

- isti DVD normalno boota na drugom Macu
- isti DVD se normalno čita jednom kad je Mac bootan
- problematični Mac normalno boota s Harda
- isti DVD se na tom Macu ne boota ni s eksternog optičkog drivea

Jesi li siguran da taj drive čita dual layer diskove? Ako jesi, moje je mišljenje da je to problem softvera ili firmwarea na Macu. Trebalo bi još probati da li boota s običnog vanjskog HDD (npr. napraviš Carbon Copy Clone od sistemskog harda pa probaš bootati s njega).

Ili - ako imaš neki instalacijski CD/DVD od Windowsa - probaj da li to želi bootati.
18.07.2011 | 23:33
ne mogu se sjetit je li Mini došao s instaliranim Snow Leopardom ili smo ga već jednom instalirali - uspješno.

kako se napravi taj Carbon Copy Clone, treba li neki softver za to?
19.07.2011 | 08:42
Ako je novi Mini (potpuno aluminijski), onda je sigurno došao sa Snow Leopardom.
Carbon copy clone se napravi, sasvim neočekivano softverom koji se zove Carbon Copy Cloner.
19.07.2011 | 14:18
vidiš, ne bih nikad pomislio da se to radi s istoimenim softverom...
skinuo sam CCC i stavio klonirati cijeli HD Minija na eksterni hard. znači, kad se to završi trebam s tog eksternog bootati sistem?
ako ne uspije bootanje s eksternog, šta to onda znači?

inače, što se garancije tiče, problem je u tome što sam ja dobio samo nekakav račun od trgovine gdje je kupljen (jedan je potvrda/račun dobivena na mail prilikom on-line kupnje, a drugi je papirnati koji je bio u paketu), dakle nemam nikakvu eksplicitnu garanciju.
19.07.2011 | 14:25
smayoo kaže:
Baš mora FW. Da probam rekapitulirati:

- isti DVD normalno boota na drugom Macu
- isti DVD se normalno čita jednom kad je Mac bootan
- problematični Mac normalno boota s Harda
- isti DVD se na tom Macu ne boota ni s eksternog optičkog drivea

dakle, sve što si naveo je točno.

Ili - ako imaš neki instalacijski CD/DVD od Windowsa - probaj da li to želi bootati.

mora li biti original? imam samo sprženi, crackani.
šta se može samo tako s Macovog harda pokrenuti Win instal. cd?
19.07.2011 | 14:44
Pa probaj napraviti boot sustava sa USB memorije. Evo link pa malo pogledaj, siguran sam da bi to možda moglo upaliti. www.maciverse.com/install-boot-os-x-leop...usb-flash-drive.html ,sretno!!!
19.07.2011 | 15:58
Finn kaže:

inače, što se garancije tiče, problem je u tome što sam ja dobio samo nekakav račun od trgovine gdje je kupljen (jedan je potvrda/račun dobivena na mail prilikom on-line kupnje, a drugi je papirnati koji je bio u paketu), dakle nemam nikakvu eksplicitnu garanciju.

Budi bez brige, potreban ti je samo serijski broj. Njega možeš očitati s kompa (nepraktično i neelegantno) ili odeš u jabuka, about this computer i kad se otvori prozor klikneš tamo gdje ti piše koji je sistem. I onda ti on prikaže koji je Build sistema, a na drugi klik ti prikaže serijski broj stroja.
Kad veliš broj stroja, oni budu znali bolje od tebe kad je i gdje kupljen. Dapače, sam možeš na netu na appleovim stranicama provjeriti jamstveni status svog stroja; ukucaš serijski broj i izbaci ti do kad ti vrijedi garancija.....
19.07.2011 | 18:28
napravio sam carbon clone na eksterni hard i bez problema bootao sistem s tog eksternog "kloniranog" harda.

ostaje mi još jedino da probam opciju instalacije s usb flasha. mogu li tom metodom onda napraviti taj je...ni "repair disk"?
i može li se ta instalacija preko usb-a napraviti na eksternom hardu ili mora biti baš flash drive? nemam usb stick veći od 4GB, pa da ga ne kupujem samo za ovo...
19.07.2011 | 18:59
E baš treba veći od 4 GB, novi oko 100kn, ili posudi od nekog na dan-dva. Nebi trebalo biti nikakve razlike između boota sa optike ili USB memorije, dakle vjerojatno je moguće napraviti "repair" diska i tim putem. Pa pokušaj sa ekternim hardom, zašto ne? Jedino ćeš ga trebati prije toga formatirati, dakle biti spreman na brisanje svih podataka sa nj.
19.07.2011 | 19:33
Ako si bootao s eksternog harda, onda možeš iz tako bootanog sistema pokrenuti Disk Utility i napraviti repair internog diska.

Bootanje s USB sticka više nema neku svrhu jer ne dokazuje ništa što već nismo dokazali.

Windows instalacijski CD (bilo kakav, samo da je bootabilan) možeš normalno bootati na Macu. Ista procedura, ubaci CD, resetiraj Mac i drži C (ili drži ALT pa odaberi CD). Samo ga nemoj nakon bootanja voziti dalje u instalaciju, da si ne pregaziš Mac OS!

Ako ti Windows CD boota normalno, a nakon repaira internog diska i dalje imaš probleme s bootanjem OSX instalacijskog DVD-a, nosi to na servis, optički drive ima problema s dual layer DVD-om.
19.07.2011 | 22:30
znači mogu s ovog kloniranog eksternog napraviti repair? mislio sam da nema svrhe pošto je disk kloniran, pa je klonirao i "probleme", ne? ok, onda nema potrebe raditi usb instalaciju.
napravit ću to i probati još s Win cd-om, pa da okončamo to testiranje i istraživanje.

a gdje bih inače mogao naći DL dvd, npr., šta se sad na njima najviše radi (igrice, filmovi...)? da probam i to još...
19.07.2011 | 22:42
DL DVD ti treba prazni ili snimljeni?

Filmovi idu gotovo redovito na DL DVD-u, rijeđe na dvostranom.
19.07.2011 | 22:56
snimljeni, da mogu testirat čita li ih ova optika.
20.07.2011 | 18:53
evo, bootao sam sistem s kloniranog eksternog harda i napravio "repair disk".

sad još preostaje da testiram DL disk, pa da vidimo je li problem u njima.
20.07.2011 | 20:39
nakon disk repaira probao ponovo bootati OSX SL i ništa, opet isti problem.
također, bootao Windowse s cd-a bez problema.
da još probam naći neki DL disk ili je to to?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO