Lion izlazi danas!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lion izlazi danas!

29.07.2011 | 18:56
Stalo su mi aktivni sljedeći procesi:

mtmd-root
mds-root
kernel_task-root
mdworker- spotlight

žderu CPU.
Zna li neko nešo o ovome, meni to izgleda kao da nešto indexira, ali šta?
Spotlight je indexsirao i to je trajalo >2sata.
Temperatura mu je uvjek > 80 ºC, Ram 2mb zauzet.
Ako ga treba pustiti da nešto odradi, pustit ću ga. Ali to traje već 2 dana.
29.07.2011 | 22:42
Evo ja mislim da sam riješio moj problem:

Proces "mtmd" mi je blokirao kompletni CPU ( 70%-120%). Saznao sam da taj proces pripada Time Machine, to jest lokal snapshot funkciji.
To sam isključijo u terminalu sa "sudo tmutil disablelocal", za sada je prodihao. Sad me zanima zna li neko šteti li to čemu?
30.07.2011 | 10:39
Evo prvi Bag:

OS lion ima funkciju koja se zove ”Verzije” sa tom funkcijom je moguće od jednog dokumenta sagledati razne već napravljene verzije, uspoređivati te verzije i izabrati ili odrediti onu koja će biti sačuvana.
To radi isto kao klasična Time Capsula samo na lokalnom HD-u ili SSD-u, ali samo Text Editor podržava sad za sad to.
Ako neko od vas piše sa Text Editorom onda mu ta funkcija možda i bude od pomoći, ali samo ako već ne radi sa Time Capsulom ili nekim drugim Externim Discom.
Ako radi Backup na externi disc onada tu funkciju ima u Time Mashine. Kod prenosnika to i ima logike, je bi pohranili podatke u vremenu dok nismo u kontaktu sa našom TimeCapsulom i prenjeli ih kad budemo u kontaktu.
Ta funkcija pokreće proces u pozadini koji svako toliko spašava "Verzije" to je "mtmd" i taj proces košta hrpu CPU-resorsa, šta normalno usporava Mac-a.
Osim što usporava, troši i HD ili SSD prostor jer negdje mora pohranit sve te verzije (koji već imamo na Time Capsule).
Kod klasičnog HD to i nije neki problem jer Lion će uvjek izbrisati pohranjene verzije kad mu bude bio potrebno prostora za nešto pametnije. Ali SSD postaje sa tom akcijom se sporiji.
Te sve verzie su pohranjene u Folder MobileBackups.
Kako bi štedili CDU- a i prostor na HD, možemo slobodno isključiti tu glupost i to:
1. Otvorite Terminal.
2. Upišite komandu:sudo tmutil disablelocal
3. potvrdite admin Password-om.
Neka vas ne brine što u terminalu ne vidite Password, to je radi sigurnosti sve jedno je upisan, samo enter i gotovo.
Restartajte Mac i sve će raditi brže i ljepše.
A MobileBackups Folder će nestati.
Kad dečki iz Apple-a to malo bolje naprave onda ćemo opet uključiti i gotovo.
30.07.2011 | 12:11
To je onda nešto definitivno kod tebe jer ja nemam takvih problema. Sve radi brzo i lijepo bez opterećenja procesora. Koristim Pages svakodnevno i ne pada mi napamet isključivati takve funkcije. Tako da ne bih rekao da je to bug.
30.07.2011 | 12:36
O.K. Kod mene je bilo tako, a i kod drugih 100 na forumima diljem cijelog svijeta. Onada to nije Bag i nemoj ga isključiti, jer kod tebe to nije tako. Jer Bacup-ova nikad dosta, tako da kojim slučajem ništa ne nestane.
Facit: onome kome je to Bag-y kao kod mene neka iskljući, onome ko je sretan sa takvim Bag-om neka ne isključi. ali Bag je nešto šta ne funkcijonira, kod koga god.

Sretno
30.07.2011 | 13:05
Pozdrav svima!

Žao mi je što ovo mora biti moj prvi post, ali kao novo pečeni vlasnik macbook pro-a (od 22.6.) imam problem s nadogradnjom na Lion OS X!

Još prije tjedan dana mi je prijavljen mac na up-to-date program, ali eto od nadogradnje još ništa. model je prijavljen unosom serijskog broja, a zatim je poslana kopija računa sa serijskim brojem (sken u JPG formatu manji od 800kb).
u opisu programa piše da se na zahtjev odgovara unutar 24h..

Čini se da čitav sustav nadogradnje trokira i teško je uopće doći do linka up-to-date program za Hr pa bi Vas molio da mi kažete kako mogu saznati što se zapravo dešava trenutno s mojim zahtjevom.

inače, odličan forum i ekipa! =D
pozz
31.07.2011 | 02:07
nakon tjedan dana korištenja mogu reći da je meni osobno u aplikacijama koje ja koristim lion sporiji od SL, jedino gdje osjećam speed boost je u loadanju web stranica.. nadam se da ce 10.7.1 popraviti stvari jer aplikacijama na mojoj i7ici treba osjetno vise vremena da se dignu nego prije na SL..
01.08.2011 | 21:02
Ako nekome treba AirDrop na starijim masinama:

"AirDrop MacPro2,1
I decided to show some love to my MacPro(2,1) 8 core 3.0Ghz prior to upgrading to Lion. I installed a 128GB Crucial M4 SSD with a clean 10.6.8. This has now been upgraded to 10.7 and i am very pleased with the results. The SSD has added a nice edge to things and makes me think that there are a few more years in the old MacPro yet!
One things that did disappoint though was the lack of AirDrop on the MacPro2,1. The normal card for this MacPro is the Broadcom BCM94321MC. AirDrop does not like this card and won't play. However, i am happy to report that the Broadcom BCM94322MC is AirDrop compatible and also works perfectly in my MacPro.
So, swapping your non-AirDrop WiFi card with a BCM94322MC will add AirDrop compatibility.
Regards, Kevan G
www.fixmymac.co.uk"

Izvor: xlr8yourmac
01.08.2011 | 21:59
Instalirao lion i evo vec sam primjetio sa mi se vise grije nego sa SL.temp dodje i do 74 stepena(stupnja). Da li je to normalno?
02.08.2011 | 09:28
Pogledaj procese koji ti se vrte u memoriji i koliko posto CPU-a zauzimaju. Možda ti se nešto glupo vrti šta ti nije potrebno.
02.08.2011 | 09:58
pogledao i sve je ok.nista glupo nisam nasao.
02.08.2011 | 10:10
Onda ti indicira Spotlight. To se vidi na maloj točkici u povećalu od Spotlighta, to traje neko vrijeme i prestat će samo od sebe.
02.08.2011 | 10:42
Ovo s lokalnim backupom izgleda da je uključeno samo na prijenosnicima. Kada se spoje na kućni Time Machine, onda se i taj buffer pobriše. Anyway, ako ste kratki s prostorom, isključite.
02.08.2011 | 17:28
Bag 2

kad MacBook Pro zaklopim i kad ga opet otvorim treba mu neko vrijeme da mi uspostavi vezu sa Wi-Fi-om.
To mi ide pravo na živce, ali nisam našao nikakvo riješenje za to. Ako neko nešto o tome zna, bujrum.
  • AlanFord
  • Posjetitelj
02.08.2011 | 20:51
Istu stvar sam i ja primjetio. Za par stupnja su vise temp, cak i do 74C sto kaze scarface, kao i to da boota gotovo minutu.
Nikakve poslje programe nisam instalirao, dakle isto kao sto sam koristio i na SL-u.
Isto tako puno cesce mi se pojavljuje i loptica. Mada Lion me u mnogim stvarima odusevio, razmisljam zbog svega ovoga da napravim clean install jer sam samo napravio update. No opet nije to win, pa cu sacekati 7.1 da vidim kako ce se ponasati poslje.
02.08.2011 | 21:11
Pogledaj imaš li proces koji se zove "mtmd"i dali ti okupira puno CPU-a. Ako da, par postova ranije sam opisao kako to riješiti.
02.08.2011 | 21:37
alane, ja sam uradio clean instal i grije se. znaci nista neces s tim rijesiti.ja kontam da se vratim na SL.
02.08.2011 | 21:51
Jao ljudi šta vam je, kakav clen instal, pa nismo kod windowsa, ako je systam prije Liona radio bez greške, šta bi se to trebalo promjeniti sa Update-om, ništa? Clen instal je onda potreban, ako osim novog OS- a želiš ponovo poslagati računalo, izbaciti sve ono smeče koje ti se nakupilo u svim ovim godinama ali za funkcijonalnost sustava irelevantno, nažalost.
Provjerite postavke, isključite ono šta vam ne treba, čekajte dok dečki poprave bagove i insatlirajte ono ša vam se ponudi i sve će biti u redu.
Scarface32 isključi mobil bacup ili lokal backup i prodihat će.
02.08.2011 | 22:44
Moje skromno iskustvo, zadovoljan sam i sve radi na Lionu!

Instalirano na:
MacBook Pro
15-inch Early 2008
Processor 2,4 GHz Intel Core 2 Duo
Memory 4 GB 667 MHz DDR2 SDRAM
Graphics NVIDIA GeForce 8600M GT 256 MB
Software Mac OS X Lion 10.7 (11A511)
02.08.2011 | 23:47
tino , iskljuceno je ali temp mi je stvarno upala u oci a i osjeti se i na udeljenosti na 30 sm od mac-a. zato sam i pogledao kolika je temp. cini mi se da i jaja mogu ispeci u gornjem desnom uglu imac-a.
  • AlanFord
  • Posjetitelj
03.08.2011 | 00:35
tino1. Citaj sto sam napisao, da cekam sljedeci update jer ipak mac nije win. Istina da nisam dugogodisnji mac user, koristim relativno kratko od 4.mjeseca no nisam bas ni noobina za kompove. Ne bih sigurno rekao da mi je nesto cudno da prije nisam provijerio.
Dakle prvi post je vise bio osvrt i iskustvo na temu.

scarface, hvala na obavijesti. Ja cu ostati jer ipak u drugim stvarima Lion ima znacajan korak u odnosu na SL. Da eto toga nema bio bi kompletno i zadovoljan. Inace, malo vise temp me u SL nisu zabrinjavale, jer sam na vise reviewa procitao da se novi i7 sandy procevi zbog svoje 4 jezgre malo vise griju. No usporedba SL i Liona je ipak vidljiva. Onak, malo mi je cudno da lap samo tako se dize na 70C, a na SL radi uredno i to isto na 50-55C.

No dobro, cekamo update pa cemo vidjet razvoj situacije. Sve radi to je najbitnije.
03.08.2011 | 00:50
Meni je cijeli dan upaljen, po noći ide u sleep, služi za kućnu upotrebu, slike, muzika, mail, dopisi, ništa extra zahtjevno. Čini mi se da je sad kad sam instalirao Lion čak i nešto manja temperatura, najviše na Airport kartici, pa i drugdje. Evo, nakon cijelog dana uz prebacivanje sistema sa CCC, te uz rad Time Capsule.
Screen_Shot_2011_08_02_at_23.png
03.08.2011 | 08:55
kod mene je ista pocetna temp, znaci jutros sam ga probudio iz sleepa i temp je slicna tvojoj zelko.samo sam primjetio da mi se cpu fan vrti na 937 obrtaja a prije je bio blizu hiljadu.mozda je to razlog brzom grijanju?kad se temp popne na 65-70 obrtaji idu iznad 1100.a to kod SL nisam primjecivao.
03.08.2011 | 09:24
Pa s Fan Control malo povećaj brzinu ventilatora, pa ćeš vidjet.
03.08.2011 | 09:27
podrzava li Lion fan control?
03.08.2011 | 10:16
Meni na Lionu radi !
03.08.2011 | 18:20
Upravo napravio bootabilni Lion USB! Strašna fora, pogotovo za Disk repair i slično. Svakome preporučujem da kupi stick od 4GB i napravi si gore backup.
03.08.2011 | 20:33
dpasaric kaže:
Upravo napravio bootabilni Lion USB! Strašna fora, pogotovo za Disk repair i slično. Svakome preporučujem da kupi stick od 4GB i napravi si gore backup.

Može li se nekako iskoristiti bootabilni Lion DVD za izradu bootabilnog Lion USBa?
03.08.2011 | 20:38
Bitno je da imaš u App folderu originalni Mac OS X Install file (onaj od 3.7 giga) i temeljem njega se onda izradi i USB. Skini Lion Disk Maker 1.2 i sve ide glatko.
03.08.2011 | 21:32
ako je neko vec instalirao lion a treba mu i Mac OS install file onda treba na app store otici na kupljene stvari klikne na liona sa pritisnutom ALT tipkom i moci ce ponovo snimiti liona. poslije toga napraviti instalacijski dvd ili usb.
03.08.2011 | 22:09
dpasaric kaže:
Bitno je da imaš u App folderu originalni Mac OS X Install file (onaj od 3.7 giga) i temeljem njega se onda izradi i USB. Skini Lion Disk Maker 1.2 i sve ide glatko.

Hvala. No, morat ću ga ponovo skinuti budući da sam se vratio na SL i napravio bootabilni Lion DVD. Lion mi nije dobro radio (alu iMac 2009. 4 Gb rama). Sve je bilo nekako trzavo (clean install). Čekam "service pack" pa da probam ponovo.
04.08.2011 | 23:58
izgleda da cu se i ja vratiti na SL. Sad mi je temp. na 75 stepeni , a na SL nije prelazila 55.kad izadje update onda ponovo instaliram Lion.
  • Dijete
  • Posjetitelj
05.08.2011 | 15:27
DrAle kaže:

Može li se nekako iskoristiti bootabilni Lion DVD za izradu bootabilnog Lion USBa?

Makar si reko da ćeš pričekat service pack, ovo bi trebao moć napravit sve u Disk Utilityju....

Ubaciš DVD i unutar Disk Utilityja klikneš na optiku pa na File -> New -> Disk Image from (ime uređaja)

vrsta je CD/DVD master
bez kompresije

kad sejva imiđ na disk, u Disk Utilityju odabereš USB stick pa tab Restore i u tabu pod Source odabereš sejvani imiđ i u destination si odvučeš stick iz lijevog dijela prozora i kliknut Restore naravno.

Mislim da bi trebao prije toga svega formatirati USB pod Partition tabom kao 1 particiju i onda kad odabares 1 (u padajucem meniju jer inace neće nudit options), pod Options stavit GUID Partition Table.
08.08.2011 | 01:14
Srecno sam se vratio na SL.Bilo je malo muke oko vracanja aplikacija i dokumenata sa time machine ali uspio sam. Evo danas posmatram temparaturu i da li je moguce da se meni imac grije citavih 25 stepeni vise na Lion-u nego na SL. druga stvar koja me je natjerala na povratak je automatsko startanje aplikacija prilikom restarta. A poboljsanja nisam neka osjetio. ok znam da je ovo prva verzija ,ali ipakizgleda da je bolje sacekati da se neke greske ili bug-ovi isprave.
08.08.2011 | 01:41
Meni su sve temperature jednake, a na Mac Pro pratim čak oko 80 senzora putem Hardware Monitora. Možda je nešto specifično baš za tvoj Mac.

Automatsko pokretanje aplikacija koje su bila aktivne prije gašenja je samo click-away on/off opcija, dakle ništa strašno, ja sam to odmah isključio.

Zapravo, kada sve skupa posložim jedini nedostatak u odnosu na SL iz moje perspektive je glupavi šminka-iPad-look adresar. Mislim ok, super za one koji dolaze s iPada, ali izgubili su desktop funkcionalnost kakvu je imao stari, sada imam više klikova i nepregledniju situaciju.
08.08.2011 | 09:04
dpasaric, kod mene su temp stvarno za 25 stepeni porasle,a gledao sam koje su aplikacije upaljene i nista cudno nisam nasao. na stranim forumima ima jos korisnika koji se zale na iste probleme sa temperaturama. kod mene su se posebno puno grijali GPU Diode i Power supply 2.ipak mislim da je ralika od 25 stepeni puno. a sto se tice automatskog pokretanja aplikacija , stavljao sam na off ali koju stranicu ostavim na safari-u , ta mi se i otvori prilikom restarta. A jos sam uradio cistu instalaciju lion-a. za sad ostajem na SL pa cu vidjeti sta ce se desavati sa narednim update-om.
09.08.2011 | 02:23
Lion Recovery Disk Assistant

support.apple.com/kb/DL1433
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
09.08.2011 | 12:52
Možda glupo pitanje, ali ne koristim App store...
Da li se Lion može samo skinuti, a da ga ne instaliram odmah ?
09.08.2011 | 15:00
Može.
09.08.2011 | 22:14
Riba kaže:
Može.

kako? ja bih ga skinuo dok mi je jos besplatan (nekih 10-ak dsna). a s instalacijom bih jos malo pricekao. Btw, update pagesa sto mi nudi na apstoreu me funkcionira bez liona ili...?
09.08.2011 | 23:26
Za pages ne znam, ali kada kupiš Lion skine ti se 4GB installer u /Applications i to je to. Pokreneš ga kada želiš, i prije toga ga snimi na DVD ili stick jer se samouništi kod instalacije.
10.08.2011 | 00:18
Liona mi nudi kroz softver update pa ne znam hoce li ga sam odmah instalirati.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.08.2011 | 01:36
Ja sam skinuo zadnji update iWorks i sve radi i na SL osim naravno onih mogućnosti koje dolaze s Lionom (full screen, auto save itd.)

Liona kada skineš sa App Storea, on se automataki pokrene, ali ga možeš prekinuti, pa napraviti sigurnosnu kopiju u obliku bootabilnog DVDa ili USBa, ili samo kopirati na neki drugi disk, pa onda napraviti instalaciju kad tebi odgovara, da li kao upgrade ili na čisto.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.08.2011 | 12:14
Instalirali ste Liona i sve je super, samo vas smetaju neke sitnice i voljeli bi to izmjeniti. Da bi to učinili što lakše evo što sve možete napraviti sa Lion Tweaks:

Lion_Tweaks.jpg

Više o mogućnostima možete pročitati ovdje: www.redmondpie.com/lion-tweaks-for-os-x-...possible-annoyances/

Besplatni Lion Tweaks možete skinuti ovdje: ifredrik.com/applications/
10.08.2011 | 13:41
Strašno. Skoro sve to koristim.
16.08.2011 | 23:28
10.7.1 je vani

- Address an issue that may cause the system to become unresponsive when playing a video in Safari.
- Resolve an issue that may cause system audio to stop working when using HDMI or optical audio out.
- Improve the reliability of Wi-Fi connections.
- Resolve an issue that prevents transfer of your data, settings, and compatible applications to a new Mac running OS X Lion.
- Resolve an issue in which an admin user account could be missing after upgrading to OS X Lion.
17.08.2011 | 07:44
Ljudi, pa nemojte mi reći da to nije smiješno! Update ni 3 tjedna nakon izlaska. To je još gore od Windowsa.
17.08.2011 | 08:23
stavijo sam ga, imam osječaj da je proradijo bolje. Troši manje resorsa i manje se grije. Ostalo će se pokazati u radu.
17.08.2011 | 09:03
smayoo kaže:
Ljudi, pa nemojte mi reći da to nije smiješno! Update ni 3 tjedna nakon izlaska. To je još gore od Windowsa.

Naprotiv, ja u tome vidim napredak. Kad je izašel SL, update 10.6.1 se pojavil doslovce preko noći, jer su zbrljali nekaj s mrežama, ako se ne varam. Dakle, sad su bili puno bolji:blink:
  • User
  • Posjetitelj
17.08.2011 | 09:23
smayoo kaže:

Pa da, zasto rijesit problem nakon 3 tjedna kad se moze cekat service packove po par mjeseci ili godina

Da ne spominjem obicne update-ove koje dobis skoro svaki dan na winu i uglavnom te tjeraju restartat komp.
17.08.2011 | 16:02
Za ostale s tim problemom, zamrzavanjem slike. Stavio 7.1 i nakon koju minutu zamrznuo se ekran. Ponovno ono čarobiranje s kextima za grafičku i sad radi već duže vrijeme. Ako se u par dana ne ponovi, znači da je uspjelo. Liona imam na vanjskom disku, a Lea snježnog sam vratio na iMac hard. Moram priznat da mi više leži Leo nego Lion. Ostavit ću tako jošneko vrijeme da iskristaliziram odluku , hoću li još prijeći ili ne.
17.08.2011 | 18:24
WiFi isto nisu riješili. Nakon svakog dizanja iz spavanja moram ga deaktivirati i aktivirati da bi proradijo. S....e!
17.08.2011 | 20:09
@ tino meni WiFi radi Ok za sada, a i prije je. Ne kužim zašto tebi ne radi. Ako ostalima radi onda je neka kvaka kod tebe. Malo prošnjofaj po svim mogućim postavkama, vjerujem da je neki banalni zez, samo ga treba naći. Držim ti fige!
Mene je zamrzavanje sistema zezalo , pa sam mu došao na kraj.
17.08.2011 | 21:21
Hvala ti na dobrim željama, ali nemam baš neke nade. Nije uvjek, i to je teško naći. Osim mene ima hrpa na raznim forumima diljem svijeta koji imaju isti problem. U ostalom obećali su to riješiti sa 10.7.1, taj problem im je poznat id prvih verzija koje su dali na testiranje. Sve u svemu nisam baš oduševljen sa Lion-om, navikao sam na bolju kvalitetu. Ovo me stvarno posjeća na Prozore i njhovo peglanje. Nadam se da će brzo popraviti sva ova s....a i da poćnemo raditi.
17.08.2011 | 23:55
nemam bas nikakvih problema s 10.7. , od prvog dana sve radi perfektno.
medjutim danas cijeli dan pokusavam updatati s 10.7 na 10.7.1 , ali stalno mi javlja da mi je software up to date. ima li jos netko isti problem.

Screen_Shot_2011_08_17_at_6.png
20.08.2011 | 00:09
Kakvi su vam dojmovi sad kad je vec prosla pocetna euforija i kad je prvi patch pokrpao neke djecije bolesti? Ja nikako da se odlucim na upgrade
Sjecam se da sam Leoparda jedva docekao ali Lion mi je nekako meh, jednostavno mi nista od onih featurea nije "must have" i bojim se da ce mi sve kilavo raditi na mom iMacu
20.08.2011 | 01:15
MoschuS kaže:
Kakvi su vam dojmovi sad kad je vec prosla pocetna euforija i kad je prvi patch pokrpao neke djecije bolesti? Ja nikako da se odlucim na upgrade
Sjecam se da sam Leoparda jedva docekao ali Lion mi je nekako meh, jednostavno mi nista od onih featurea nije "must have" i bojim se da ce mi sve kilavo raditi na mom iMacu

Ja sam ponovio instalaciju (clean install) kada je izašao ovaj patch, no baš se ništa nije promijenilo. Sve mi radi nekako trzavo (Mission control, switch između virtualnih desktopa,, surfanje u svim browserima, a naročito u Safariju, pa čak i najobičniji drag prozora po desktopu ne ide glatko). Isprobao sam browsere (Chrome, Firefox, iCab i Safari) sa ekstenzijama adblock i flashblock i bez ijedne ekstenzije (nema razlike, trza u oba slučaja).

Na SL sve radi fluidno i bez ijednog problema (pa sam se vratio na SL - ima se vremena, GO!). Ne znam u čemu je problem, Activity monitor ne pokazuje nikakvo divljanje CPUa ili zauzeće memorije, iStatPro pokazuje uredne temperature. Maknuo sam i Versions (netko je to ovdje na forumu preporučio) nadajući se da će to riješiti probleme, ali se ništa nije promijenilo. Imam alu iMac 2009. sa 4 Gb rama.

Možda je trzanje vezano za grafičku (ovo je samo nagađanje), nemam pojma. Ne znam što bi mogao biti uzrok.

BTW primijetio sam još jedan problem koji nema veze sa hardverom, a o kome nisam razmišljao prije upgradea. Naime, imam dosta kupljenog softvera kojem je u međuvremenu izašao veći upgrade. Kako nisam čuvao dmgove morao sam se pomučiti naći stare inačice dmgova za koje imam licencu (npr. ne želim nadograđivati softver na novu inačicu jer mi stari zadovoljava potrebe).

Neke sam stare dmgove našao, neke ne (npr. Unison 1.x nisam nigdje pronašao kao ni Papers 1.x), neke sam našao, ali ne zadnje inačice prije upgradea (dakle, koje sam uredno platio, npr. uspio sam naći Mellel 2.7, a imao sam uredno licencirani 2.8 kojeg više nema). Naravno, ovaj se problem riješio sam od sebe povratkom na SL (Time machine).
20.08.2011 | 13:31
damir1 kaže:
medjutim danas cijeli dan pokusavam updatati s 10.7 na 10.7.1 , ali stalno mi javlja da mi je software up to date. ima li jos netko isti problem.

Izgleda da nema - downloadaj "ručno" update ovdje:
support.apple.com/kb/DL1437
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.08.2011 | 14:07
Meni Lion radi perfektno na iMacu 27" mid 2010 i za sada nemam nikakvih problema. Kao što sam već bio pisao, ja sam morao mijenjati tvrdi disk, pa sam onda prvo vratio SL sa svime povratom TM backupa. Zatim sam instalirao OS X 10.6.8 i napravio update svih aplikacija za koje je on postojao. Nakon svega toga napravio opet backup i onda instalirao Liona na sve to. Dakle, moja sigurno nije čista instalacija, ali sve radi odlično, Canonov mutifunkcijski printer i printa i skenira kao i prije.

Parallels Desktop 6, 1Password, Path Finder, Thunderbird, Firefox 7 beta, Yojimbo, ACDSee, Snagit, Adobe CS5, Skype 2.8.0.866, ABBYY Findreader Express, Filewrangler, Comic Life 2, smcFanControl, Paragon NTFS, CLZ Movie Collector, WinZip MAc, Radium i još neke aplikacije sve za sada rade bez nekih većih zavrzlama.
20.08.2011 | 14:56
@riba
problem rijesen sam od sebe sutradan.
znao sam da mogu skinuti update s appleove stranice ali nisam htio.
bilo mi je normalno da updatam osx kao i svaki puta do sada ili automatski ili sa software update.
ovaj puta ne znam sto je bilo ali pa skoro i dva dana od izlaska updatea nije islo , to je razlog zasto sam se javio na forum.
u svakom slucaju hvala

Riba kaže:
damir1 kaže:

Izgleda da nema - downloadaj "ručno" update ovdje:
support.apple.com/kb/DL1437
  • User
  • Posjetitelj
20.08.2011 | 21:13
Nikad problema sa Snowom, pa tako ni s Lionom. Jedino me smeta što nema onaj button u gornjem desnom kutu prozora za pokazat sidebar i toolbar, odnosno sakrit ih ako su prikazani.

I oduševljen sam Mission Controlom, fullscreenom i šaltanjem sa CTRL+LEFT/RIGHT između appova (jer nemam trackpad, a Magic Mouse ne koristim). 20x bolje rješenje od Expose-a. Znam da su Spacesi imali slične mogućnosti, al sad je sve nekako sjelo na svoje mjesto tako da napokon koristim virtualne desktope u svakodnevnom radu
23.08.2011 | 21:55
4-finger svajpanje između desktopa je iznimno korisno.. i napokon koristim feature multiple desktopa koji su donjeli spaces

No primjećujem da je Lion daleko više gladan za ram-om..
nakon što pootvorim par bazičnih aplikacije (ništa pro) free ram na MBP ostane cca 900mb, a na mac pro 12gb

jako mi fali expose all windows,
mission control mi je skoro ko win vista 3D window scroll, malo nefunkcionalan jer sve izgleda zatrpano kad radim s puno materijala, i nebi bilo loše da se mogu micati lijevo/desno desktopi koje prikaže..

..na sreću nemam nikakvih drugih problema..
24.08.2011 | 12:06
Kako disable-ti ovu opciju o ponovnom otvaranju prozora nakon restarta ili gasenja compa ,malo mi ide na nerve
24.08.2011 | 12:49
Pa ne pita li te to kod shutdowna?
  • User
  • Posjetitelj
24.08.2011 | 13:02
Vjerujem da misli na to da je ne mora otkvacit svaki put kad gasi jer je po defaultu uvijek ukljucena
24.08.2011 | 20:12
meni ide na zivce kad programu odredim u kojem ce space-u otvarati, pri sljedecem restartu on ga otvori u nekom drugom. a i finder mi ne otvara uvijek, pa onda moram na opcije i kliknuti da ga otvori u svakom space-u pa onda tek u kojem ja hocu.ali sve radi dok ne restartujem mac , i onda opet jovo na novo. da li je to bug i da li ima iko jos isti problem.
  • User
  • Posjetitelj
24.08.2011 | 23:18
strija kaže:
Imas TotalTerminal, ili nekadasnji Visor. Terminal na keyboard shortcut, po meni najbolje
Crtl+< kod mene

Meni je bolje opcija od fullscreen, jer ne uzima poseban space

Ovo mi jako kul izgleda, dat cu mu sansu

NenadX kaže:

Ne kuzim to sa terminalom? Meni na SLu uredno ide u full screen... Da ne radim sad screenshot 27" crnila... zapravo zasto ne.

Dobro, al još ti se vidi titlebar i menu bar. Nije velika stvar, al nekako mi je draže radit na totalnom crnilu od ekrana (dakle da se čak ni titlebar ni menubar ne vide).
24.08.2011 | 23:55
Za one koji su imali problema sa smrzavanjem ekrana na iMacu (jzelko?):

support.apple.com/kb/DL1444
25.08.2011 | 08:36
SuperUnknown, hvala, premda imam to riješeno s Kexthelperom. Lion mi je na vanjskom disku, a SL na kompu, pa kad budem apdejtao ili prebacivao Liona, probam dal šljaka !
25.08.2011 | 15:42
jzelko kaže:
SuperUnknown, hvala, premda imam to riješeno s Kexthelperom. Lion mi je na vanjskom disku, a SL na kompu, pa kad budem apdejtao ili prebacivao Liona, probam dal šljaka !

Javi kad probas, bas me zanima.

Konacno se mogu vratiti Finderove sidebar ikone nazad u 21. stoljece
osxdaily.com/2011/08/25/get-color-sideba...lion-finder-windows/
25.08.2011 | 16:09
Dogovoreno !
25.08.2011 | 16:48
Stavio, igrao se 3 dana i sinoc se vratio na SL
Kao sto sam i mislio na mom iMacu to ne radi ni priblizno glatko kao Leo ili Snow. Zdere vidljivo vise resursa, animacije su trzave (reply u mailu i sl.) a vecina novih featurea su cista sminka i ajfonizacija tako da mi nije neka steta.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
25.08.2011 | 19:45
^SuperUnknown^ kaže:
[b]

Konacno se mogu vratiti Finderove sidebar ikone nazad u 21. stoljece
osxdaily.com/2011/08/25/get-color-sideba...lion-finder-windows/

ne mogu naći ~/Library/Application Support/SIMBL/Plugins/ da me ubiješ

ni u jednoj ni drugoj Library
25.08.2011 | 21:50
nove lion geste.
Die_Einf__hrung_in_Mac_OS_10.jpg
25.08.2011 | 21:58
Zanimljivo kako natural scrolling nije nikome smetao na iPhoneu ili iPodu, kao i nedostatak scrollbara.
25.08.2011 | 23:11
danijelr15 kaže:
Zanimljivo kako natural scrolling nije nikome smetao na iPhoneu ili iPodu, kao i nedostatak scrollbara.

Ne pada ti na pamet da vecina ljudi ipak koristi misa?
25.08.2011 | 23:27
sizunic kaže:
ne mogu naći ~/Library/Application Support/SIMBL/Plugins/ da me ubiješ

Folder se ne kreira instalacijom. Trebas ga/ih kreirati rucno. Odi u ~/Library/Application Support/, pa napravi te foldere jedan u drugom. Iskopiraj tu fajl koji treba, Option+Click na Finder -> Relaunch i uzivaj
26.08.2011 | 00:11
MoschuS kaže:
danijelr15 kaže:

Ne pada ti na pamet da vecina ljudi ipak koristi misa?

Ja sam pak primjetio da mi treba oko 10 sekundi da se naviknem na inverzni scroll. Manje vise mi je svejedno, jednom kada uhavtim u kojem smjeru rai, ni ne primjecujem to.
Jos jedna anegdota: doma imam jedan Sony Vaio laptop koji ima zanimljiv i dokumentirani problem. Ponekad nakon sleepa i reboota trackpad radi inverzno, npr ako vucem prst gore desno, pointer ide dole lijevo. Prvo sam mislio da ce me to izluditi i trebati ce mi mouse, ali zanimljivo, mozak se jako brzo prebaci na taj nacin rada tako da mi je sevejdno je li inverzan ili ne - s jednakom lakocom ga koristim.

Ne iskuljucujem mogucnost da to nije normalno i da je problem u meni.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
14.09.2011 | 16:43
Evo da se i ja požalim na lava. iMac se dosta grije, i mislim da je problem nastao kada sam prešao na lion. Temperatura gpu diode bude oko 80ºC.
Drugi problem je nastao danas dok sam gledao video na YTube u HD rezoluciji, video je počeo "flickati" , te je nakon toga ekran ostao čudan, tj. pojvaile su se "kockice".

Pronašao sam isti problem kod drugih korisnika, evo kako to izgleda: superuser.com/questions/322651/apple-ima...-graphical-artifacts

iMac je: sandy bridge 3.4 i7, 8 GB ram, Graphics AMD Radeon HD 6970M 2048 MB

Zaista mi je dovoljno što je stari iMac crko i to vjerojatno grafička, a ovaj je nov.
Šteta što nisu proizveli dostupnije desktop računalo u odvojenom kučištu.
15.09.2011 | 11:11
Da li je netko isprobao Lion Recovery Disk Assistant?
15.09.2011 | 11:45
Recovery Disk Assistant kopira Recovery particiju koja je napravljena tokom upgradea Snowa na Liona na eksterni medij (USB disk, SD kartica). Ako particija ne postoji, program ne napravi ništa. Svrha je ako se nekaj dogodi internom disku, da se recovery može pokrenuti s eksternog medija.

Ako te nešto konkretno zanima, samo pitaj.
15.09.2011 | 11:54
Mini je već došao s Lion-om. Da li je uopće potrebno da radim recovery USB s obzirom na ovaj članak?

If you happen to encounter a situation in which you cannot start from the Recovery HD, such as your hard drive stopped responding or you installed a new hard drive without Mac OS X installed, new Mac models introduced after public availability of OS X Lion automatically use the Lion Internet Recovery feature if the Recovery HD (Command-R method above) doesn't work. Lion Internet Recovery lets you start your Mac directly from Apple's Servers. The system runs a quick test of your memory and hard drive to ensure there are no hardware issues.
15.09.2011 | 13:01
Ako si siguran da ćeš imati vezu na internet, onda ne.
15.09.2011 | 13:06
Riba kaže:
Ako si siguran da ćeš imati vezu na internet, onda ne.

Pa veza na internet mi u svakom slučaju treba s obzirom da se mora downloadati kompletna instalacija od 4GB.
15.09.2011 | 13:51
Ne moraš ako je imaš spremljenu na sticku ili drugdje...
15.09.2011 | 13:54
Riba kaže:
Ne moraš ako je imaš spremljenu na sticku ili drugdje...

Ali nemam na nikakvom mediju jer je Lion došao predinstaliran na Mini-u, a prema Apple-u Recovery Disk Assistant kreira samo Recovery HD kopiju i onda povlači Lion s weba.
15.09.2011 | 14:32
lex kaže:
Evo da se i ja požalim na lava. iMac se dosta grije, i mislim da je problem nastao kada sam prešao na lion. Temperatura gpu diode bude oko 80ºC.
Drugi problem je nastao danas dok sam gledao video na YTube u HD rezoluciji, video je počeo "flickati" , te je nakon toga ekran ostao čudan, tj. pojvaile su se "kockice".

Pronašao sam isti problem kod drugih korisnika, evo kako to izgleda: superuser.com/questions/322651/apple-ima...-graphical-artifacts

iMac je: sandy bridge 3.4 i7, 8 GB ram, Graphics AMD Radeon HD 6970M 2048 MB

Zaista mi je dovoljno što je stari iMac crko i to vjerojatno grafička, a ovaj je nov.

Lex, imamo isti problem s grijenjem. i meni se temp popne 80ºC. A na SL nije nikad prelazila 60. Valjda ce s update-om i to rijesiti. jedino nemam problem s ekranom, tj nisam odavno gledao na youtube HD video.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
15.09.2011 | 20:02
Evo dosta ljudi ima problem, te problem nastaje nakon "upgradea" na lion.

discussions.apple.com/thread/3199218?start=105&tstart=0

Unutar navedene teme na apple forumu, ljudi se žale da problem nastaje kod gledanja sadržaja na youtubeu u HD, tj. nakon što nekoliko puta uvećaju i smanje video preko ekrana.
Ako netko primjeti neka javi.

Hvala.
16.09.2011 | 13:58
lex kaže:

Khm.

Mac Mini?
  • lex
  • Korisnik
  • 5
16.09.2011 | 14:02
Mislim na računalo koje nije zbijeno u malo kučište, možeš mu izmjeniti komponente kao u mac pro-u, npr. mac pro ali ne samo s xeonima.
16.09.2011 | 14:54
Šala
16.09.2011 | 17:19
ja sam se maloprije vratio na SL(opet).razlog grijanje a i duginih boja sam se nagledao ko nikad u ove 4 godine sa mac-om. Kad god kliknem u finderu na externi hd(prikopcan sa firewire 800) pojavi mi se krug sa duginim bojama. I jos me zanima, prodajem zenin MacBook (bijeli) i zanimam me kako ide to sa Lionom na njemu.Snimljen je preko mog accounta i ako nesto otkaze ovom sto kupi moram li mu dati svoj user name i lozinku da bi ga ponovo instalirao ? Ili on moze preko svog?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO