Brisanje iz kante za smeće "Trash"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Brisanje iz kante za smeće "Trash"

06.08.2011 | 00:10
imam problem sa totalnim uklanjanjem nekih stavki iz smeća, nakon uspješnoga brisanja sa HD ne mogu ih ukloniti iz mape trash, kaže da su corupt ili se koriste, pomoć, novi sam korisnik Maca.
P.S. imam snow leopard i imac računalo staro 1mj.
Hvala
06.08.2011 | 00:53
Probaj držat tipku 'Alt' pa onda s mišem Empty Trash. To pomaže kod zaključanih stvari. Ako su in use, onda ....
06.08.2011 | 01:01
Nikakve promjene, isto ne ide a poruka je ovakova....
"The operation can’t be completed because the item “Snijeg Hutovo2005” is in use.”
06.08.2011 | 01:53
... a u međuvremenu si resetirao stroj?

Probaj i ovo: hints.macworld.com/article.php?story=20040121001144687
06.08.2011 | 02:11
nakon ovoga sada pokušaja ne!!!
06.08.2011 | 08:15
Možeš probati ugasiti Mac i drugi puta kada ga koristiš, pobrisati fileove koji prije nisi mogao.
06.08.2011 | 08:52
hehe i to sam probao, ima li na osx u nešto slično ka što je "safe mode" kod WIN PC??

ili možda kakav alat, app?
06.08.2011 | 09:56
Zahvaljujući nečijem savjetu na jabučnjaku u takvim situacijama koristim

sudo rm -rf ~/.Trash/*

Istina, na SL, no možda radi i na Lionu
06.08.2011 | 10:54
A da provaš desni klik " get info " pa unlock ?
06.08.2011 | 12:40
"sudo rm..." radi sigurno i na Lionu, jer je to brisanje na Unix razini.

Ovaj problem s pražnjenjem smeća javlja se (i to već godinama) kad nešto pošalješ mailom pa poslije toga to isto želiš baciti u smeće i isprazniti smeće. I onda se javi ta greška. Quitaš Mail i nakon toga se isprazni bez problema. Slično se ponekad dogodi s nekim PDFovima nakon što ih otvoriš Previewom. I isto vrijedi - quitaš Preview i onda isprazniš smeće.

Ako ti se ne da quitati, već spomenuta komanda iz Terminala funkcionira uvijek.
06.08.2011 | 13:44
sada imam poruku ovakovu!!!

sudo rm -rf ~/.Trash/*

WARNING: Improper use of the sudo command could lead to data loss
or the deletion of important system files. Please double-check your
typing when using sudo. Type "man sudo" for more information.

To proceed, enter your password, or type Ctrl-C to abort.

Password:
Sorry, try again.
Password:
Sorry, try again.
Password:

ali ne znam pass, admin pasword nemam niti postavljen
06.08.2011 | 13:46
Desni klik pa unlock, davno kušano , i ništa!!!
Hvala
06.08.2011 | 14:19
Password ti je isti onaj sa kojim se prijavljuješ pri podizanju sustava. Jedino dog ga tipkaš u terminalu, na ekranu se nevidi ali svejedno ga prihvaća. Utipkaš password i enter i to je to.
06.08.2011 | 14:20
A jesi pogledao sa lsof | grep <filename> tko ga to drži otvorenog prema linku koji sam gore poslao?
06.08.2011 | 14:37
VukoHr kaže:
ali ne znam pass, admin pasword nemam niti postavljen

Mozda nemas postavljen password, ali u ovom slucaju ti treba. Probaj sa ovim utlility-em, on brise sve zivo i mrtvo iz smeca:
faqintosh.com/risorse/en/sys/setrash/
06.08.2011 | 15:33
Nažalost opet ništa, ovaj utility ne može pobrisati, pronađe ali kaže da ne može!!!

sudo rm -rf ~/.Trash/*
postavio sam admin pass. naredba prođe ali ništa se ne dogodi , ovo mi smrdi na formatiranje diska, što bi značilo nakon toliko pohvala i čekanja novog računala, ja opet imam Windowse!!!!!
je... posao brisanja di ne može nitro razređivač!!!
06.08.2011 | 16:32
Sasvim *sigurno* ti ne treba formatiranje diska. Treba ti samo malo strpljenja jer se ovakve stvari uvijek rješavaju korak po korak. Ako pak nemaš strpljenja, onda pripremi nešto novca pa se javi nekom tko će ti to riješiti brzo, a ti ćeš pri tom nešto platiti (kao npr. http://www.macmesupport.com/. Ako nemaš ni strpljenja, ni novca, onda prodaj Mac pa ćeš novca imati, a strpljenja ti neće ni trebati.

Dakle, što točno znači "ali se ništa ne dogodi"? Ne čuje se zvuk pražnjenja kante? Ili se smeće doista ne isprazni? Jesi li probao nakon toga otvoriti kantu za smeće pa pogledati da li je prazna?

Ako zaista niti nakon te komande smeće nije ispražnjeno, onda to znači da su ti te obrisane fajle na nekom drugom disku (drugoj particiji - uključujući i windows particiju, vanjskom disku, USB sticku, SD kartici). Imaš li štogod od toga? Ako imaš, onda u Terminalu treba tipkati komandu

sudo rm -rf "/Volumes/(ime diska kako ga vidiš u finderu)/.Trashes/*"

Navodnici nisu potrebni ako ime diska nema razmaka u sebi.

Inače, nisi ništa napisao pa pretpostavljam da nisi primjetio moj prvi savjet: quitati Mail i Preview pa onda isprazniti smeće.
06.08.2011 | 16:54
Imaš i Onyx, vrlo moćan alat kojeg Apple preferira
06.08.2011 | 17:12
Već si je nekoliko ljudi, radi neznanja i brzopletosti, Onyxom nanijelo više štete nego koristi. Ja ga ne bi savjetovao nikom tko zaista nije upućen u detalje onog što radi.
06.08.2011 | 20:30
Iako ne vidim razloga zasto uz sudo rm ne bi pobrisao nesto, osim ako neki vanjski disk nije trenutno odspojen, jesi li pokusao najjednostavniju metodu u GUI Findera Finder>Secure Empty Trash...?
06.08.2011 | 20:42
Ako ne radi normalno, neće raditi ni "secure" - neće proći jer je datoteka otvorena. Razlika između normalnog i secure pražnjenja smeća je u tome što secure pražnjenje gazi sadržaj nulama, a normalno samo izbriše referencu na datoteku u direktoriju i dealocira prostor na disku.

sudo rm *sigurno* briše sve što nađe tamo gdje mu se kaže. Ako nakon toga nije obrisano, onda nije bilo tamo.
06.08.2011 | 21:55
Formatiranje diska jedini je spas - doživio jednom!
06.08.2011 | 23:10
Apsolutno se ne slažem. Disk se uvijek stigne formatirati ako ostalo ne upali. Čak i da se zaista radi o oštećenoj datoteci u smeću, postoji način da se makne zapis direktorija i tako "isprazni" kanta za smeće. Ali da jest u tome problem, dobio bi odgovor na sudo rm s porukom greške.

Dražene, ako ne želiš pomoći, molim te naslađuj se tuđom mukom u tišini i prestani trollati jer ću ti početi brisati postove.
06.08.2011 | 23:56
No na kraju će ga ipak morati formatirati. Zašto skrivati istinu?
07.08.2011 | 00:21
Kao novi korisnik , pretpostavljam da je i navike donio s Windowsa, tako da je greška najvjerovatnije u njegovim postupcima, gdje je napravio, ne znajući, taj problem. Ako je i formatiranje diska, rješenje, premda mi je to blesavo, za očistit koš, iz iskustva pretpostavljam, da je ono što sam na početku naveo. Smayoo je potkovan, da može postaviti tvrdnju, pa prema tome, najvjerovatnije bi riješio problem, da mu je taj stroj pri ruci.
Tako čekam rasplet, da stavimo točku na i.
07.08.2011 | 00:56
Probaj ovako:
1. APSOLUTNO SVE fajle ručno izvaditi iz Trasha i premjestiti ih u novu mapu (daš joj neki naziv po želji, npr. smećara).
2. Tu mapu potom komprimirati i restartati računalo.
3. Upaliti računalo, provjeriti jesu li sve aplikacije zatvorene (možda se neke dižu sa sustavom a da to ni ne znaš - pošto si "novi".)
4. Baciti tu mapu u smeće te potom pokušati ga isprazniti.

Pošto gore navedeni savjeti ne funkcioniraju, ako ne upali ni ovo, odnesi računalo na servis ili neka ti to dođe napraviti netko tko je iskusan.

Savjet, UVIJEK po završetku rada sa nekom aplikacijom, uredno zatvori tu aplikaciju i ne bacaj ništa u smeće dok je bilo koja aplikacija u pogonu.

Čudno, ali vjerovao ili ne - istinito!
07.08.2011 | 01:00
A evo i link na službene stranice
support.apple.com/kb/ht1526
07.08.2011 | 01:07
Usput sretno, da ne ispadne kako se naslađujem tuđom mukom i zlurado veselim svačijem kvaru. Ipak, volim pomoći savjetom, i to pogotovo ako sam osobno proživio takvo ili slično iskustvo.

A sa Macom ne da sam proživio iskustvo, nego ...avanturu!

Javi ako si uspio i kako, te još jednom - sretno!
10.08.2011 | 14:49
inače, nije ALT nego CMD pa brisanje kante. tzv. secure empty trash
10.08.2011 | 20:34
Hallo
Prije svega isprike, svima koji su pomogli i pokušali pomoći i to u rekordnom roku, a ja pri tomu nisam stigao odgovoriti 2-3 dana..
sve što ste napisali za mene je bilo korisno, sve sam probao , osim "onix" no srećom nije bilo potrebe za formatiranje diska na iMacu , jer sam otkrio uzrok zahvaljujući savjetima i upozorenjima svih a posebno od korisnika smayooo.
e sada, dok sam još bio korisnik win7 imao sam ext. HD My Book 1Tb od Western digitala i na njega sam stavljao svega i svačega, formatiran u NTFS format, i kada je došao Imac trebao sam kopirati u Imac sve što će mi u budućnosti valjati , a da bi to mogao "rekoše" mi kako valja instalirati "PARAGON NTFS FOR MAC OS XT" kao tada imam mogućnost prebacivati te stvari , i da su vidljive OS X- u.
i kako sam nakon manje više uspješno odradio tu migraciju podataka, brže bolje sam uradio format externog diska u format apple HFS, a da prijee toga nisam ispraznio koš za smeće, napunjen obrisanim stvarima sa HD, i tako da sada kada isključim ext. HD smeće nije vidljivo, ali kada ga opet uključim ima ga, kako to riješiti pitam se sada??
Dali ponovan format ili što?
još jedanput puno hvala....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO