Lion i mb pro 2009
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lion i mb pro 2009

10.08.2011 | 20:45
Bok ekipa,
evo koristim mbp 2009 2.26 GHZ Core2Duo, 2GB RAM 1067 DDR3 i donedavno Snow Leopard OS.
No vrag mi nije dao mira i preko App Store-a kupio sam Lion upgrade.

Moji trenutni negativni dojmovi su:
* laptop sa jednakom količinom upaljenih aplikacija traje sa punom baterijom jedva 2h; prije je trajalo min 3.5h
* boot je sporiji (imam običan Hitachi ugrađeni disk, nije mijenjan)
* pokretanje aplikacija je sporo
* fast user switching je od svoje sporosti gotovo neupotrebljiv
* laptop se znatno više grije - prije nisam niti primijetio da radi, sada je donji dio laptopa konstantno vruć; disk je tih pa i dalje ne čujem sam rad

Općenito, u svom "površnom" korištenju lion os-a za browsanje, chattanje, čitanje emailova mbp se dosta usporio.

I tako sam na dobrom putu požaliti što sam se žurio isprobati novotariju zvanu OS X Lion.
Jest da je Email app bolj. Jest da mi se sviđaju nove sitnice u Safariju no prije je laptop radio brže. Nekima je to možda cjepidlačenje no čekanje 20 sekundi od klika na npr. safari ikonu, gledanje kako 19 sekundi skakuće ikona i prozor se otvara, pa onda dok pokaže stranicu, dok ju izrenderira, onaj plavi progress bar oboji cijeli url... to traje i traje. Sa Snow Leopard-om sve navedeno radilo je brže, OS bio responsivniji.

Još jedan loš primjer: koliko mi je poznato fast user switching (FSS dalje u tekstu) ostavlja trenutno logiranome useru sve prozore i programe aktivnima i otvara novi desktop za drugog usera.
Na OS X Lionu FSS radi katastorfalno sporo na mojem mbp-u. Konkretno, logiram se kao user1, upalim email, safari 5 tabova, ichat; FSSom pokušam logirati drugog usera-sam prikaz onog sivog canvas login prozora traje 30s, zatim utipkam logini passwd, pa prikaže desktop, za 20sec i dock, za još 10 i ikone u gornjem system trayu. Ako slučajno sad upalim safari i kao taj user2, mog čekati i više od 1min na isto. Što je najbolje, sve se otvori i nema errora ali jaaako sporo.

Moje pitanje je bi li zamjena 2GB za 4GB kupnjom 2 istovjetna 2GB memorijska modula pomogla na stvari? Bi li ubrzala općenito odziv Liona? Bi li smanjila grijanje laptopa - sad ga više ne mogu držati na krilu ako sam u kratkim hlačama...? Bi li se nešto povećala autonomija baterije (čisto sumnjam jer će ista količina struje trebati napajati 2 puta više memorijskih čipova)?

Svaki komentar/savjet je dobrodošao.
Pojednostavljeno rečeno - jel bolje 4GB RAMa ili downgrade na Snow Leopard tj. čista instalacija Snow Leoparda kako bih riješio pobrojane probleme?
10.08.2011 | 20:46
ako kupujem 4GB RAMa, podržava li mbp2009 neki možda brži DDR3 ram? ako takvoga ima; pa da npr nije 2x2GB DDR3 na 1067MHz već je
2x2GB DDR3 na 1667MHz - valjda će ovaj DDR3 biti još brži?
10.08.2011 | 22:19
Koliko je prošlo otkad si instalirao 10.7? Jesi li siguran da ti komp nije usporen zato što ti spotlight još uvijek reindeksira?
11.08.2011 | 07:44
Prošlo je najmanje nekoliko dana... vjerujem da je spotlight završio indeksiranje jer je tada računalo bilo totalno neupotrebljivo. Sada se mbp-om mogu služiti no uz navedene padove u performansama.

Vidim viknuo je na vikalici netko da će 8GB rama umjesto 2GB pomoći... nadam se.
Stavit ću 2 puta po PC-12800, 4 GB, G.SKILL F3-12800CL9S-4GBSQ, DDR3 1600 MHz

Nadam se da će moj stariji 2009. mbp to ispravno prepoznati, da će moduli raditi baš na bržoj frekvi i pošto ih je sad ukupno 8GB da će cijeli sustav biti bržeg odziva, čak i ako je u novom safariju otvoreno 10 tabova.

Također, imam MS Office 2011 for Mac pa je možda uzrok zagrijanosti mbpa nekakav mdworker koji se stalno pokreće i indeksira stalno radi MSOffice plugina za taj worker. Ako je tako, probati ću ukloniti taj plugin jer se samim Office-om služim vrlo malo. Dapače mogao bih mirno deinstalirati taj programski paket. Sve samo da pomogne eliminaciji svih navedenih pogoršanja. Bi li i to pomoglo?
11.08.2011 | 08:20
Više RAMa će vjerovatno pomoći, ali samo ako staviš isti takt, 1067 MHz. Da si pratio forum vidio bi da je nedavno bilo govora o tome. Dakle, stavi RAM istih karakteristika s više GB. Ja odavno ne koristim MS Office, nego sam koristio prvo OpenOffice a zatim NeoOffice. Sad Neo nije baš kompatibilan sa 100% sa Lionom pa sam instalirao Libre Office. Savim zadovoljava moje potrebe. Možda imaš još neke programe koji te koče, pa probaj to istražiti.
11.08.2011 | 08:24
Pozdrav, jeli indexiranje spotiligt-a zavrsilo vidiš po točkici u sredini povecala. Ako je nema, gotovo je...

Javljam se jer mi je cudno tvoje stanje s obzirom da imam Liona instaliranog na nešto starijem stroju od tvoga pa sve radi puno brže nego prije na SL.

MBP 2.GHz Intel Core 2 Duo, 4GB 667 MHZ DDR2 SDRAM, original disk 160GB (2008g)

Temperature ovise naravno o tome sto radim, ali uvijek je bio dovoljno vruc da ga nisam mogo drzati u krilu dok radim.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
11.08.2011 | 10:50
Artie kaže:
Prošlo je najmanje nekoliko dana... vjerujem da je spotlight završio indeksiranje jer je tada računalo bilo totalno neupotrebljivo. Sada se mbp-om mogu služiti no uz navedene padove u performansama.

Vidim viknuo je na vikalici netko da će 8GB rama umjesto 2GB pomoći... nadam se.
Stavit ću 2 puta po PC-12800, 4 GB, G.SKILL F3-12800CL9S-4GBSQ, DDR3 1600 MHz

Ne kemijaj sa memorijom nego stavi onu koja treba biti unutra- DDR3 1067, 2x2 GB ili 2x4GB

baci oko
guides.macrumors.com/Understanding_Intel_Mac_RAM
11.08.2011 | 21:26
hvala svima
sizunic-u pravu si... probao sam sa ovom navedenom na 1600 i nakon stavljanja 2 istovjetna modula po 4GB, šarafljenja pokrova natrag, sve što dobijem je nekakav zvuk kao sa matične ploče-biiip biiip, i ništa se ne upali, pa opet biip biiip... držim zatim 5s off-tipku i zvuk prestane.

Vratio sam natrag originalnih 2x 1GB DDR3 1067.
Izgleda da moram nabaviti baš tu memoriju.

Pitanje - je li ok inzistirati na G.SKILLu jer kažu ta je dobra memorija? Tamo gdje sam kupio ovu više nema 1067 g.skill-a.

Još jedno pitanje-je li 100% sigurno da bi na mom mbpu radilo 2x4GB 1067 DDR3?
U uputama doduše piše max 8GB al čisto provjeravam.
11.08.2011 | 21:36
Memorije kao original samo s više GB, znači i svih 8 bi trebale raditi. Vidim da u zadnje vrijeme Apple preferira Samsung, ali bi trebale raditi i druge. I najbolje je da su u paru od istog proizvođaća. Vidjet češ da će ti stroj biti brži. Sretno !
11.08.2011 | 21:37
Stain kaže:
Pozdrav, jeli indexiranje spotiligt-a zavrsilo vidiš po točkici u sredini povecala. Ako je nema, gotovo je...

Javljam se jer mi je cudno tvoje stanje s obzirom da imam Liona instaliranog na nešto starijem stroju od tvoga pa sve radi puno brže nego prije na SL.

MBP 2.GHz Intel Core 2 Duo, 4GB 667 MHZ DDR2 SDRAM, original disk 160GB (2008g)

Temperature ovise naravno o tome sto radim, ali uvijek je bio dovoljno vruc da ga nisam mogo drzati u krilu dok radim.

hvala-točkice u spotlight ikoni nema i indeksiranje je sasvim završilo... kad je radilo računalo je bilo neupotrebljivo no naravno razumljivo pošto je indeksiranje dosta zahtjevno...

eto, moj doživljaj Liona je nažalost lošiji nego SLa što se tiče opisanih točaka, naravno ne općenito gledano...

Možda je razlog sporosti što sam svašta imao instalirano npr WoW (više od 10GB), Starcraft, MS office 2011 i sl.

možda bi Lion i na mom hardveru radio brže da je npr clean install SLa i odmah upgrade na Lion?

nego, još jedna interesantna stvar, uz to što se više grije, imam osjećaj, možda i krivi, da se sada jedan te isti disk uopće ne čuje. Bio je i na SL vrlo tihi no tu i tamo znao sam čuti sasvim tiho kako disk parkira glave ili nešto slično, sasvim tiho... sada to u radu ne zamjećujem, možda radi ostalih stvari koje su mi eto "pokvarile" savršen dojam pri radu na mbp-u...

nije je to neka "katastrofa" no razmaženi korisnik kakav jesam ljestvica zadovoljstva se sa 10 od 10 spustila na 7 od 10 što se mog mbp-a tiče,sve radi liona...

eh...
možda mi je rješenje restore from Time Machine?
ili ručni backup bitnih stvari na vanjski disk pa clean install Leoparda + upgrade to SL
originalno je kupljen sa L i onda poštom stigao upgrade to SL - evo recimo taj upgrade bio je sasvim bezbolan i nikakva "pogoršanja" nisam primijetio...

Lion nažalost traži više...
tko ima viška za novi mbp ili mb air, blago njemu/njoj... tko nema, eto, možda prolazi kao ja...

niš... po novu memoriju drugi put... sad kad znam otvarati alu-pokrov mogu mijenjati n puta... možda ni 2x4GB 1067 DDR3 tko-zna-kojeg-proizvođača neće uroditi ubrzanjem...
a i tu je kraća autonomija baterije koju ću dodatno skratiti većim brojem mem čipova na samim DDR3 pločicama... eh...

šteta što apple nema nekakvu politiku "zamijeni svoj stari mbp za novi, uz nadoplatu"
11.08.2011 | 21:38
jzelko kaže:
Memorije kao original samo s više GB, znači i svih 8 bi trebale raditi. Vidim da u zadnje vrijeme Apple preferira Samsung, ali bi trebale raditi i druge. I najbolje je da su u paru od istog proizvođaća. Vidjet češ da će ti stroj biti brži. Sretno !

ok, dakle 1067
i ove su bile original i istoga proizvođača i iz iste serije - g.skill , samo 1600 MHz... nažalost ne radi na mom mbpu... a kupio sam radi rekla-kazala da je nekom prije mene baš taj modul radio ok u njegovom mbp-u... eh
11.08.2011 | 21:46
sve što nalazim su Apacer ili SuperTalent ili Mushkin DDR3 1067 PC-8500 SO-DIMM moduli?
valja li to štogod?
11.08.2011 | 21:55
Valja ! Stvar je sreće ako naletiš na neispravan, ali kao i za sve tako i tu ima ZA i Protiv. Uzmi dva iste firme. Naravno oba 1067 MHza . Račun dobiješ i ako koji ne valja, vratiš i zamijeniš. Ali držim da nisi tako loše sreće.
11.08.2011 | 22:11
Artie kaže:
sve što nalazim su Apacer ili SuperTalent ili Mushkin DDR3 1067 PC-8500 SO-DIMM moduli?
valja li to štogod?

Pogledaj i ovdje:
eshop.macsales.com/shop/apple/memory/
Cijene su OK, stize u roku cca 7-10 dana i ono najbitnije - provjereno rade
Narucivao sam u nekoliko navrata razne kolicine RAM-a, SSD i neke kontrolere i sve je uvijek prolazilo OK i nista nisu carinili. Support je nevjerojatan, odgovaraju live na chatu u roku minutu-dvije
13.08.2011 | 11:26
ok, pogledat ću... uspio sam vratiti one module na 1600 MHz.
Pitanje - za moje poprilično površne potrebe, je li neophodno stavljati ukupno 8GBa ili će 4GBa biti sasvim dovoljni za:
ugodno browsanje sa po 8tabova istodobno otvoreno sa 2 usera preko fast user switchinga +
otvoren mail +
tu i tamo WoW (naravno samo jedan user i sve ostale app pogašene)
+ nadolazeći Diablo III for Mac

baterija je ionako sve slabija, Lion izgleda trči samo na struju i to na više struje nego SL, a 8GB ima 4 puta više chipova od 2GB koliko trenutno ukupno imam sada...

daklem, 4GB ili 8GB?
13.08.2011 | 11:55
Po mom sudu, i 2 GB bi ti moralo biti dosta za to. Ali ja nisam stavio Lion, niti sam ga još igdje vidio.
13.08.2011 | 21:14
smayoo kaže:
Po mom sudu, i 2 GB bi ti moralo biti dosta za to. Ali ja nisam stavio Lion, niti sam ga još igdje vidio.

Nažalost, iz mojeg iskustva sa Lionom na mbp5,5 iz 2009 sa 2GB RAMa tih 2GB nije dostatno za ugodno korištenje. Bilo je dostatno za SL no za Lion nije.

Ne znam, možda moje "probleme" nije ni moguće riješiti nadogradnjom RAMa već jednom čistom instalacijom leoparda pa upgrade to SL.
13.08.2011 | 22:44
Heto, još jedan razlog za mene da ostanem na Snowu...
13.08.2011 | 23:24
Artie kaže:

* laptop sa jednakom količinom upaljenih aplikacija traje sa punom baterijom jedva 2h; prije je trajalo min 3.5h
* boot je sporiji (imam običan Hitachi ugrađeni disk, nije mijenjan)
* pokretanje aplikacija je sporo
* fast user switching je od svoje sporosti gotovo neupotrebljiv
* laptop se znatno više grije - prije nisam niti primijetio da radi, sada je donji dio laptopa konstantno vruć; disk je tih pa i dalje ne čujem sam rad

Samo moji kratki komentari temeljem korištenja Liona sada skoro 50 dana na Mac Pro (12 GB RAM) i nešto iskustva s MacBook Pro (i7 zadnja generacija, 4 GB RAM):

- vrijeme baterije na MBPro je jednako, nisam primjetio nikakve razlike
- boot je na MBPro isti, a na Mac Pro brži,
- pokretanje aplikacija je jednako brzo
- fast user switching radi brže nego prije!
- MBPro se jednako grije, a to kaže i Hardware Monitor

Dakle, vjerujem svi tvoji problemi zapravo proizlaze iz malo RAM-a ili zakrčenog diska, pa kada stroj swapa (a Lion to radi češće od Snowa s isto RAM-a) normalno da radi sporije, više se grije i brže potroši bateriju. Sam OS meni radi savršeno i baš ugodno brzo. Dakle, hitno u trgovinu po RAM, barem je to danas jeftino. Uzmi odmah 8 da si na miru i siguran sam da će svi problemi nestati.
14.08.2011 | 08:32
smayoo kaže:
Heto, još jedan razlog za mene da ostanem na Snowu...

hajde, hajde, gdje ti je avanturistički duh? Da su svi takvi, nikad ne bi Galileo oplovio svijet, kako je Homer lijepo opisao u Gradiću Peytonu... (ovo je izjava u rangu Alan Forda gdje se mora pogriješiti triput u istoj rečenici )

A sad ozbiljno: navlas iste simptome sam ja imal na iMacu kad sam napravil upgrade s Leoparda na SL. Sve sporo za poluditi, komp ne ide s mjesta, i još kao bonus su se i aplikacije rušile.
Ako imaš Time Mashine disk, onda nemoj UOPĆE gubiti vrijeme, nego napravi clean install i onda sve povuci natrag s Time Mashinea. Koliko ti je zakrčen disk? Ako je dosta, onda ostavi komp par sati i ne koristi ga da OS odradi defragmentaciju (ako ne ideš na clean install) što uvijek pomaže.

RAM nemre škoditi. Davor ti je dobro objasnil zašto više RAMA koristi, onda se manje koristi HDD koji je mehanička naprava i ždere struju. Ram je efikasniji po tom pitanju.

Dakle, ako imaš TM back up i SVE backupirano, u čem je problem? Clean install napraviš za vuru i pol i ne bu ti žal....
14.08.2011 | 11:51
Trenutno sam još uvijek u fazi da ne vjerujem Appleu po pitanju Mac App Store, tako da sam na 10.6.5

Kad cijela stvar odleži pola godine-godinu dotle će već isplivati da li namjerava Apple uvesti diktaturu prodaje softvera kao na iPhoneu i da li je pometao neke osigurače već u 10.6.6 čisto da ih aktivira kad poželi. Kad se uvjerim da to nije tako, onda ću napraviti update do 10.6.8. A onda ću razmisliti da li mi uopće treba Lion i podebljavanje RAM-a nizašto, itd. itd. Sve me to previše počelo podsjećati na Microsoft.
15.08.2011 | 02:17
Ko ne voli petljat za no name RAM-om, preporučam: KVR1066D3S7/4G
  • User
  • Posjetitelj
15.08.2011 | 15:40
Artie kaže:
možda bi Lion i na mom hardveru radio brže da je npr clean install SLa i odmah upgrade na Lion?

Mislim da ti je najbolje napravit direktni clean install Liona pomoću ovoga: support.apple.com/kb/DL1433
ili pomoću "Recovery HD" particije kojoj možeš pristupit tako da držiš Option (Alt) dok pališ komp.

smayoo kaže:
Trenutno sam još uvijek u fazi da ne vjerujem Appleu po pitanju Mac App Store, tako da sam na 10.6.5.

Kad cijela stvar odleži pola godine-godinu dotle će već isplivati da li namjerava Apple uvesti diktaturu prodaje softvera kao na iPhoneu i da li je pometao neke osigurače već u 10.6.6 čisto da ih aktivira kad poželi. Kad se uvjerim da to nije tako, onda ću napraviti update do 10.6.8. A onda ću razmisliti da li mi uopće treba Lion i podebljavanje RAM-a nizašto, itd. itd. Sve me to previše počelo podsjećati na Microsoft.

Na Lionu imam dosta softvera koji nije s App Store-a, npr. TextMate, CyberDuck (na App Store-u nije free, a na sajtu njihovom je ), BOINC, AirPlayIt, Colloquy, Dropbox, GIMP, Inkscape, Sage, Steam, Eclipse, XAMPP, XLD itd.

Kao što vidiš, dobar dio ovoga je ujedno i open source. Mislim da bi izgubili dosta korisnika (možda i mene) da blokiraju pristup ne-App Store aplikacijama jer mnogi njihovi autori sigurno ne bi platili $100 da stave free aplikaciju na MAS (a nemaju nijednu non-free da im pokrije investiciju), i to još pod velikom šansom da budu odbijeni jer ista radi u X11 i rađena je s GTK+. O istraživačkim projektima i fakultetima koji koriste OS X da ne govorim

EDIT: A tu su još i veliki igrači poput Adobe-a npr. kojima bi se cijene ili osjetno povećale ili bi imali osjetne gubitke u odnosu na retail prodaju kad bi strpali svoje aplikacije na App Store radi 30% provizije Apple-u, a ovi ih sigurno neće otpilit jer se dosta OS X strojeva i dalje koristi za "media business" gdje su Adobe-eve aplikacije ipak killer

smayoo kaže:
A onda ću razmisliti da li mi uopće treba Lion i podebljavanje RAM-a nizašto, itd. itd.

RAM isto ne trebaš podebljavat. Kao što sam rekao u jednom drugom topicu, Na MacBooku2,1 s 2GB RAM-a (koliko i Artie ima u svom MBP) Lion je brži nego SL, jedino što je na mom MB-u rađen clean install.

smayoo kaže:
Sve me to previše počelo podsjećati na Microsoft.

Nhf, al mislim da si možda malo preparanoičan
15.08.2011 | 15:46
Da, možda jesam. Ostavljam tu mogućnost. Ali ne žuri mi se. Odredio sam vrijeme koje namjeravam čekati da ispliva takva eventualna Appleova namjera i toliko ću pričekati.

To što kažeš da bi mogli izgubiti dosta korisnika - isto vrijedi i za iPhone pa ih to svejedno uopće ne zabrinjava, zar ne?
  • User
  • Posjetitelj
15.08.2011 | 16:10
smayoo kaže:
Da, možda jesam. Ostavljam tu mogućnost. Ali ne žuri mi se. Odredio sam vrijeme koje namjeravam čekati da ispliva takva eventualna Appleova namjera i toliko ću pričekati.

Ako si sa SL-om zadovoljan i s njim zarađuješ kruh onda nema ni smisla da brzaš s Lionom. Međutim, Lion ima i nekih lijepih novotarija, uključujući i neke ispod haube koje će dobro doć u narednim godinama. Pogledaj si malo Ars Technica Review koji ti možda ublaži stav o prelasku

smayoo kaže:
To što kažeš da bi mogli izgubiti dosta korisnika - isto vrijedi i za iPhone pa ih to svejedno uopće ne zabrinjava, zar ne?

Za iPhone/iPad vrijede druga pravila igre. Oni nisu desktop računala i skoro je od njihovog samog početka određeno na koji način će se razvijat aplikacije i kako će se iste distribuirat. Po meni je OK da je iOS App Store jedini (podržan) izvor iOS aplikacija jer ipak provodi nekakvu kontrolu kvalitete i nemaš kaos sa Spyware-om kao kod Android Marketa npr., a da ne govorim da mi je za dosta aplikacija u potonjem pisalo da moram root-at mob da bi radile . Unificiranost je bolja i za krajnje korisnike, a za većinu pro stvari ionako nećes toliko koristit tablet i mobitel. Ta "diktatura" je zaslužna i za to da ljudi uglavnom rade aplikacije po nekakvim pravilima koja su se zasad pokazala dobrima
15.08.2011 | 16:34
Apsolutno. Sve su to posve valjani argumenti. Appleu je stalo do kvalitete i brine o tome da se njihovi proizvodi ne koriste na neprimjerene načine te da sve to bude u najboljem interesu njihovih korisnika, čak i kad oni to ne žele. Nije se Apple prvi toga sjetio. Bilo ih je još prije njega. Recimo, stanoviti g. Josef Göbbels, možda si čuo za njega.

O svemu tome sam već pisao. Zapravo mi se ne da opet. Svodi se na to da još nije na ovoj planeti bilo pokušaja ograničavanja slobode koji nije bio (makar deklarativno) izveden s nekim pozitivnim ciljem, a da ga se istovremeno (ili na kraju) nije i zloupotrijebilo. A Apple nije ni pokušao sakriti kako tu svoju monopolizaciju želi iskoristiti da onemogući potencijalne konkurente svom vlastitom softveru (i drugim izvorima prihoda) za iPhone, od samog početka.
15.08.2011 | 21:13
Od nedostatne memorije do Goebbelsa kratak je put
no, shvaćam argument i složio bih se, malo prenapregnuto ali jest-i što je najbolje osobno im (Apple) se divim i sretno koristim nametnuta pravila igre, red, sve-plati pravila.

Tko želi slobodu, neka zaobilazi Apple u širokom krugu.

A za lion sam sam si kriv. Zaboravio sam onu "ne diraj ako nije strgano". I da, u tome počinju nalikovati Microsoftu. Mora da je to prokletstvo masovnosti.
15.08.2011 | 22:09
wow uklonjen
starcraft II također
80GB od 160GB slobodno... pa valjda je to sad "manje zakrčen" disk

no nažalost i dalje hdd non stop nešto radi, bešumno al grije previše...
izgleda da mi clean-install nije daleko...

više memorije samo zato da Lion ne swapa stalno nešto po HDDu, ne hvala
bolje onda SL, radio je na mom mbp-u, sa mojim navikama korištenja savršeno
...
reinstall, opet, podsjeća me na Microsoft... svega 2 godine koristim svoj mbp i već reinstall potreban, zanimljivo...
15.08.2011 | 23:12
Ne možeš uspoređivati s M$-om. Prčkao si i dobio si to kaj si htio. Vindozama se to desi a da nisi ništa dirao.
Ja se držim one "Mujo, nahrani svinje i ništa ne diraj.". LOL
16.08.2011 | 01:34
Zašto misliš da ti je potreban reinstall? Mislim da nikada nisam radio clean install na već korištenom Macu ako nije bio u pitanju hardverski kvar (dakle, krepao disk ili se pokvario RAM, pa je brljao svuda). Mac OS X sam radi defragmentaciju diska kada za to ima ima slobodno mjesta, ali uvijek je možeš forsirano izvesti i ti s nekim od programa za to. Opet, to je proces koji traje, pa ako na stroju nemaš puno toga, možda je zaista brže "sve zaderati", ali nije da je to potrebno jer se "sistem napuhao" - kao što to bude na Windowsima... ovdje je sve čisto, a problem može biti uglavnom samo u nekom user accountu, ali i to se lako sredi.

No, uz današnje cijene memorije, zaista ne znam zašto to ne središ tako, pa modul od 2 GB stoji tek 139 kn, dakle 2x2 bi te došlo 278 kn, a zapravo uopće nije loša ideja uzeti 2x4 GB ako misliš duže zadražati taj notebook, to bi te došlo oko 500 kn, a s 8 GB si miran do kraja radnog vijeka tog Maca...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO