10.08.2011 | 20:45
Bok ekipa,
evo koristim mbp 2009 2.26 GHZ Core2Duo, 2GB RAM 1067 DDR3 i donedavno Snow Leopard OS.
No vrag mi nije dao mira i preko App Store-a kupio sam Lion upgrade.
Moji trenutni negativni dojmovi su:
* laptop sa jednakom količinom upaljenih aplikacija traje sa punom baterijom jedva 2h; prije je trajalo min 3.5h
* boot je sporiji (imam običan Hitachi ugrađeni disk, nije mijenjan)
* pokretanje aplikacija je sporo
* fast user switching je od svoje sporosti gotovo neupotrebljiv
* laptop se znatno više grije - prije nisam niti primijetio da radi, sada je donji dio laptopa konstantno vruć; disk je tih pa i dalje ne čujem sam rad
Općenito, u svom "površnom" korištenju lion os-a za browsanje, chattanje, čitanje emailova mbp se dosta usporio.
I tako sam na dobrom putu požaliti što sam se žurio isprobati novotariju zvanu OS X Lion.
Jest da je Email app bolj. Jest da mi se sviđaju nove sitnice u Safariju no prije je laptop radio brže. Nekima je to možda cjepidlačenje no čekanje 20 sekundi od klika na npr. safari ikonu, gledanje kako 19 sekundi skakuće ikona i prozor se otvara, pa onda dok pokaže stranicu, dok ju izrenderira, onaj plavi progress bar oboji cijeli url... to traje i traje. Sa Snow Leopard-om sve navedeno radilo je brže, OS bio responsivniji.
Još jedan loš primjer: koliko mi je poznato fast user switching (FSS dalje u tekstu) ostavlja trenutno logiranome useru sve prozore i programe aktivnima i otvara novi desktop za drugog usera.
Na OS X Lionu FSS radi katastorfalno sporo na mojem mbp-u. Konkretno, logiram se kao user1, upalim email, safari 5 tabova, ichat; FSSom pokušam logirati drugog usera-sam prikaz onog sivog canvas login prozora traje 30s, zatim utipkam logini passwd, pa prikaže desktop, za 20sec i dock, za još 10 i ikone u gornjem system trayu. Ako slučajno sad upalim safari i kao taj user2, mog čekati i više od 1min na isto. Što je najbolje, sve se otvori i nema errora ali jaaako sporo.
Moje pitanje je bi li zamjena 2GB za 4GB kupnjom 2 istovjetna 2GB memorijska modula pomogla na stvari? Bi li ubrzala općenito odziv Liona? Bi li smanjila grijanje laptopa - sad ga više ne mogu držati na krilu ako sam u kratkim hlačama...? Bi li se nešto povećala autonomija baterije (čisto sumnjam jer će ista količina struje trebati napajati 2 puta više memorijskih čipova)?
Svaki komentar/savjet je dobrodošao.
Pojednostavljeno rečeno - jel bolje 4GB RAMa ili downgrade na Snow Leopard tj. čista instalacija Snow Leoparda kako bih riješio pobrojane probleme?