16.08.2011 | 11:03
smayoo kaže:
Apsolutno. Sve su to posve valjani argumenti. Appleu je stalo do kvalitete i brine o tome da se njihovi proizvodi ne koriste na neprimjerene načine te da sve to bude u najboljem interesu njihovih korisnika, čak i kad oni to ne žele. Nije se Apple prvi toga sjetio. Bilo ih je još prije njega. Recimo, stanoviti g. Josef Göbbels, možda si čuo za njega.
A je sad...
smayoo kaže:
O svemu tome sam već pisao. Zapravo mi se ne da opet. Svodi se na to da još nije na ovoj planeti bilo pokušaja ograničavanja slobode koji nije bio (makar deklarativno) izveden s nekim pozitivnim ciljem, a da ga se istovremeno (ili na kraju) nije i zloupotrijebilo. A Apple nije ni pokušao sakriti kako tu svoju monopolizaciju želi iskoristiti da onemogući potencijalne konkurente svom vlastitom softveru (i drugim izvorima prihoda) za iPhone, od samog početka.
A čuješ, nitko ti ne brani preć na drugu platformu ili jailbreakat svoj iPhone/iPad. Čak je i neki američki sud valjda proglasio da jailbreak nije ilegalan, ako se dobro sjećam. Međutim, iOS uređaje još nije problem brejkat jer im je primarna namjena poziv/poruke/web, a i osobe koje ih brejkaju uglavnom znaju sta rade.
Problem nastaje ako će se u nekoj budućnosti morat jailbreakat OS X da bi na njemu radila neka kritična aplikacija, a to nije službeno podržano. No u tom slučaju ti svaki Mac dopušta dual-boot/virtualizaciju s nekim drugim OS-om na kojem ćeš ju vrtit tako da izbjegneš JB. Ako se nakon tog pokaže da ti OS X zapravo ni ne treba jer nemaš više kritičnih aplikacija na njemu, onda za idući stroj uzmeš PC ili nešto drugo i to je to. Izbor postoji
Međutim, zasad ja ne vidim nikakve naznake da ću zbog takve situacije u skorije vrijeme napustit OS X, a vjerojatno nećeš morat ni ti.
Da, u Apple-u bi htjeli da se većina appova preseli na MAS, i htjeli bi da je to glavni način distribucije, a to će vjerojatno i bit i to je skroz OK za krajnje korisnike. Sam OS X je od početka rađen tako da se krajnji korisnici brzo snađu, ali da i pro korisnici mogu brzo doć do onoga što im treba. Mislim da će isto vrijedit i za distribuciju aplikacija koja će bit super za bar 70% korisnika, a mi ostali ćemo i dalje moć po svom
dpasaric kaže:
Zašto misliš da ti je potreban reinstall? Mislim da nikada nisam radio clean install na već korištenom Macu ako nije bio u pitanju hardverski kvar (dakle, krepao disk ili se pokvario RAM, pa je brljao svuda). Mac OS X sam radi defragmentaciju diska kada za to ima ima slobodno mjesta, ali uvijek je možeš forsirano izvesti i ti s nekim od programa za to. Opet, to je proces koji traje, pa ako na stroju nemaš puno toga, možda je zaista brže "sve zaderati", ali nije da je to potrebno jer se "sistem napuhao" - kao što to bude na Windowsima... ovdje je sve čisto, a problem može biti uglavnom samo u nekom user accountu, ali i to se lako sredi.
Defragmentacija sigurno nije potrebna. Bilo bi mu možda najbolje probat napravit još jedan novi account i vidit jel na njemu sve radi OK pa eventualno prešaltat na njega ako bude radilo. Ili eventualno provjerit login itemse i Activity Monitor na već postojećem
dpasaric kaže:
No, uz današnje cijene memorije, zaista ne znam zašto to ne središ tako, pa modul od 2 GB stoji tek 139 kn, dakle 2x2 bi te došlo 278 kn, a zapravo uopće nije loša ideja uzeti 2x4 GB ako misliš duže zadražati taj notebook, to bi te došlo oko 500 kn, a s 8 GB si miran do kraja radnog vijeka tog Maca...
Ali možda će mu i sa 8GB stroj i dalje štekat jer je u nečem drugom problem... možda neki app ima teži memory leak nakon upgrade-a OS-a ili nešto slično pa mu upgrade RAM-a neće ništa značit, ili možda ima bad sectora na disku. Ako oni trikovi s accountima gore ne uspiju, prije kupnje novog RAM-a definitivno preporučam clean install Liona (a ne SL pa onda upgrade).
Artie kaže:
Tko želi slobodu, neka zaobilazi Apple u širokom krugu.
Krivo. Apple je dosta toga dao zajednici
slobodnog softvera, ali je i puno dobio od nje. Taj odnos i dan danas traje i ne vidim zašto bi ga prekinuli. OS X je sam po sebi dosta fleksibilan, bez obzira što tvrdili ljudi koji sve što znaju o Macovima temelje na tekstovima iz žutila. To šta mu zamjeraju jer se ne može promijenit tema ko windowsima (koji su onda još gadniji nego prije) nije znak zatvorenosti već ukusa