Leopard Instal Error (iMac G4)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Leopard Instal Error (iMac G4)

31.10.2011 | 23:34
Nakon što mi je umro HD u iMacu G4 1,25 GHz 2GB RAM (ovaj Thread: www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/75708-imac-se-ne-boota.html), stavio sam unutra originalni (Seagate 80 GB, 7200). Na njemu je bio Leoprad (10.5.8) i uredno je radio, ali sam ga radi oslobađanja prostora odlučio svega pobrisati i nanovo instalirati Leoparda. I tu počinju problemi

Dakle, ne želi instalirati OS X ni pod razano. Nakon pokretanja Leopard Retail DVD dođe do nekih 10-ak %, kaže da ima još cca. 33 minute posla i onda se ublokira... Dobijem poruku da ”Unable to find Essential package” ili nešto slično i da ga ugasim ručno., te probam opet... Inače, Installer je provjerio DVD prije pokretanja instalacije i rekao je da je OK. Kad mi je i drugi put zapelo, provjerio sam disk Disk Utilityjem - i on je rekao da je disk OK. Probao sam i Clean install i Upgrade from 10.4, ali ne ide...
Zanimljivo je da Tiger na njega mogu instalirati?! U tom slučaju instalacija prođe OK, no ne ide Software Update. Također imam OS X 10.4 Retail DVD, pa kad ga hoću pokrpati Update-ima, onda pukne i zblesira se negdje na instalaciji Jave ili 10.4.11 Combo Updte i moram opet stavlajti golog Tigera... A to mi je ipak davno prošlo vrijeme (na MBP je Snow Leopard, a uskoro i Lion), pa mi je povratak u 2004. ipak predaleko.

Ne kužim što se događa, tj. što koči proizvodnju? Sve periferije, osim Apple tipkovnice i Mighty miša su isključene.
Repari Permissiona sam napravio, sve one Resete (NVRAM i ostalo), čak sam probao boot from Open Firmware i tamo sve resetao na default, ali ne ide dalje od 10.4 nikako...

Ima li smisla kupovati novi HD (cca. 500 Kn) da bi mi se i s njim ovo događalo? Naime, Disk Utility kaže da je HD u redu... Kaže i Tiger. Doduše, samo 10.4 verzija

Je li to sad igra s nekim kondenzatorima, čipovima, poluvodičima i sličnim, meni nepojmljivim, stvarima?
31.10.2011 | 23:39
Mislim da trebaš instalirati Tiger prvo, a zatim na njega Leoparda. Znam jer je i meni bilo tako s novim HDom. Jbg malo duže traje ali ide.
31.10.2011 | 23:47
Da, i to sam probao, ali ne ide. Nije problem što bi malo duže trajalo (ionako već dvije noći ne spavam), nego što neće Leopard na goli 10.4 Tiger, a ni Tiger se ne želi updatati na 10.4.11?! u jednom od pokušaja sam ga uspio dognati do 10.4.6 Combo, ali nakon toga mi više nije radio ni Installer, ni Disk Utility, ni Software Update, pa sam - ne budi lijen - išao sve ispočetka, no uvijek završim na dvije varijante:

1. Početna verzija Tigera (10.4) što mi nije OK opcija
2. Prekinuta instalacija Leoparda (Clean ili Upgrade)

Nakon toga me čeka nova Tiger Install (po 12. put, valjda) - što mi je još manje OK opcija.

I tako ukrug...
31.10.2011 | 23:51
Uh, valjda će netko znati.
01.11.2011 | 00:03
To su još uvijek IDE diskovi unutra. Da nije klasična glupost - da ti je master-slave-cable select jumper na HDD-u u krivom položaju? Stvar može raditi OK do nekog trenutka i onda zablesavi. Viđao sam to.
01.11.2011 | 00:11
Moguće...
A to se provjeri tako da ga opet otvorim i pogledam, zar ne?
01.11.2011 | 02:48
Da, jumper od HD-a je bio na 2. poziciji (od 4) što znači da je bio Slave? No, tako je radio 4 godine do sada...
Sad, kad sam ga stavio na prvu (Master?) onda u DVD Drive-u tj. na Desktopu vidi OS X Instal DVD, ali neće bootati s njega, nego se sam prebaci na HD? Bez obzira što sam zadao u System Preferences za Start Up Disk, ili koji tipku držim (Alt ili C), on malo zavrti SuperDrive, a potom precaci na boot from HD...

Ukratko: kako da podesim Jumpere na optičkom pogonu i tvrdom disku (a da sve radi ?
01.11.2011 | 08:24
Radio je 4 godine jer je vjerojatno zadnje 4 godine i bio slave

Ne sjećam se napamet, ali čini mi se da lampa ima 2 IDE kanala. Da li su ti i optika, i hard prištekani na isti IDE kabel, ili je svaki na svom? Ako su na istom, onda jumperi na optici moraju biti podešeni na slave. Ako su na različitom, onda, naravno, oba moraju biti podešena na master.
01.11.2011 | 09:26
Isti je kabel, jedan kanal. Hard metni na master, a optiku na cable select. Tako je kod mene i stvar šljaka, mijenjal sam i hardove i optike (lampa, 700 MHz).

PS. NIKAKO nemoj zaboraviti obnoviti pastu na onim mjestima gdje se toplina s matične prenosi na kućište inače riskiraš uništenje matične ploče uslijed pregrijavanja
01.11.2011 | 15:21
Na ovoj Lampi (1,25) su dva posebna kabla. Svaki Drive sam stavio na Master position. Sad je stvar proradila što se tiče samih pogona (vidi Install DVD i pokrene ga), ali zapinje na instalaciji. Uredno se ublokira na ovih 38 Minutes remaining što traje oko sat-dva kad se počne vrtiti šareni kotačič i Installer se smrzne. Log file kaže da je tada pokušavao instalirati Essentials package...
fotografija-0e057d5c41882cae054e4e514f9d6449.JPG
01.11.2011 | 15:28
Jesi li siguran da je tvoj model službeno podržan za Leopard? Znam da neke Lampe sigurno nisu i tada instalacija ili mora biti hekana ili ga moraš instalirati s drugog kompa putem FireWirea.
01.11.2011 | 16:16
Davore, Davore, Davore, Davore...! Jedini zahtjev za 10.5 je brzina procesora (viša ili jednaka 867 MHz), što ova lampa (1,25 GHz) prolazi s flying colors.
Hm, jesmo li baš sigurno sigurno sigurno sigurni da je instalacijski disk OK? Čim uvijek zapne baš na istom mjestu, to mi je sumnjivo....
Ne znam zakaj, ali meni nekaj zvoni da bi optika na Macu UVIJEK trebala biti na cable select položaju jumpera.. No, ako krene instalacija, po meni je najsumnjiviji sam DVD medij, bez obzira na sve provjere.
Drugo, jesi li očistio one hladnjake i metnul novu pastu za toplinski pečat koji provodi toplinu na kućište? Ako se to ne napravi, može se početi pregrijavati i moguće da onda zato zapne instalacija....
01.11.2011 | 17:28
Slažem se s Đurom. BTW, izričito, MacTracker kaže da je max OS za ovaj model 10.5.8
01.11.2011 | 18:33
Sistem podržava Leoparda. On se i vrtio godinu-dvije na tom iMacu s tim istim HDDom dok ga nisam išao pobrisati...
Pregrijati se ne stigne jer od paljenja pa do blokiranja na prođe ni 20 minuta. Prije je radio i po nekoliko mjeseci. I naravno, stavio sam termalnu pastu na ona dva mjesta prije zatvaranja kugle. Ventilator uredno radi i iStat pokazuje 42C temp. HDDa.

Jumper na HDDU je u Master poziciji, a tako i onaj na SuperDrive-u. Ako ga stavim i u CS (Cable Select), dođe na isto jer je to ionako jedini Drive na tom kablu, pa je to valjda svejedno...

Što se tiče optičkog pogona: on uredno pročita Tigera (njega uspijem instalirati, ali ne i Update-ati), kao i druge DVDove. No, na Leopardu zapne više-manje uvijek na istome mjestu. Probao sam i sam Install DVD mijenjati. Tri primjerka su prošla kroz njega (moj i još druga dva od prijatelja), i uvijek zapne. Doduše, ta dva nisu originali, nego su mi ljudi zapržili moline (da ne vozam po Istri originale tamo-'vamo). Finder prepozna te diskove i pokreće Installera, čak i Disk Utility kaže da je medij u redu, no izgleda da
mi preostaje probati još originale...

Hvala svima koji ste se uključili u ovu temu

Any more ideas?
01.11.2011 | 18:46
A da probaš HDD ponovno obrisati (zeroing) i formatirati. Možda je nešto ostalo na njemu , što stvara blokadu. Usput je to i provjera ispravnosti diska. Sve mi se čini da bi to moglo pomoći.
01.11.2011 | 20:10
Jedino što mi pada na pamet je to da je 10.5 na DL DVD-u, a 10.4 na običnom. Ako si probao s tri DL DVD-a i ne radi, a s običnim (Tiger) radi, bit će da je ipak optika poluneispravna.
01.11.2011 | 21:12
jzelko: zaboravih spomenuti da sam više probao brisanje diska (zeroing), ali ni to nije donijelo rezultata...

smayoo: pržilica je relativno nova (Pioneer 115D) i uredno čita i prži DL DVDove...

No, moguće je da problem leži u sprženim kopijama instalacijskog Leoparda. naime, dao sam ih frendu na probu (iMac 27") i on ih uopće ne mounta...

Bila bi to čudna podudarnost (da su 1 original i 2 kopije na + - istom mjestu oštećeni), no nadam se da je samo to, a ne nešto s matičnih pločom ili drugim internim dijelovima. U četvrtak ću posuditi jedan original Leopard Instsll DVD pa ćemo vidjeti...

Stay tuned

PS: vidim da mi iPhone "ispravlja" tekst koji ovdje tipkam (sad je jedan Mac u kući manje).
01.11.2011 | 23:59
Sad mi smrdi hard. Jesi probal spojiti neki FW eksterni disk i instalirati na njega? Odmah buš znal; kad veliš da ti ne da ni updateati 10.4, onda mi to smrdi kao da je hard neispravan na jednom mjestu i to je to....
02.11.2011 | 00:13
Đuro isto mislimo. Imal sam takav slučaj sa diskom na netbooku.
04.11.2011 | 00:32
Evo, s originalnim OS X 10.5 DVD-om stigne malo dalje (29 minutes Remaining), ali onda zapne i ne miče se više. Tj. kaže da je došlo do greške prilikom instaliranja Essentials paketa i da pokušam ponovno...
Možda sutra dođem do nekog IDE internog diska (nemam vanjski FW HDD) pa probam na njega instalirati. Samo se nadam da je u pitanju neispravan HDD (iako ga Disk Utility vidi kao OK), a ne nešto drugo...
04.11.2011 | 09:48
Đuro i ja mislimo da će ti novi disk riješiti stvar. Sretno !
04.11.2011 | 12:05
Ja bi probal particionirati taj disk u dvije particije. I onda probaj instalirati OSX na jednu, i na drugu particiju. Ako prođe na bilo kojoj, onda znaš da je disk u komi na jednom mjestu....
04.11.2011 | 13:23
U potrazi sam za novim diskom. U međuvremenu ću probati ovaj prijedlog s particioniranjem i instalacijom na obje particije...
04.11.2011 | 16:24
Ima diskova kolko hoćeš. Neki dan bio u Chipoteci i vidio ih u staklenoj vitrini...... Čak ni nisu preodvratno preskupi:dry:
06.11.2011 | 09:46
MacSlavko kaže:
U potrazi sam za novim diskom. U međuvremenu ću probati ovaj prijedlog s particioniranjem i instalacijom na obje particije...

Onda, jesi probal? Kak je prošlo, ili nije?
06.11.2011 | 14:04
Da, podijelio sam disk na dvije polovice. I dalje se može instalirati samo Tiger, i to djelomično. Naime, na jednoj particiji je instalacija prošla u redu, no zapelo je tamo pri kraju kad se odabire tipkovnica i unose podaci o korisniku. Jednostavno se ublokirao, pa sam ga ugasio i išao probati to isto na drugu particiju. Tamo je sve prošlo u redu, ali radi nestabilno. Ne mogu ga Update-ti, Safari se ruši, iMac ponekad ne vidi žicom spojeni MBP, a od dvije WiFi mreže, vidi i spaja se na samo jednu i tako...

Uglavnom, čekam novi interni disk (pon-ut), pa ćemo vidjeti...
06.11.2011 | 14:15
Polažem nadu u novoga. Čut ćemo, nadam se.
07.11.2011 | 00:39
Prijatelj mi je posudio DiskWarrior DVD pa rekoh: idem vidjeti što je s tim HDD-om (dok mi ne dođe novi)...
I bome, imao sam što vidjeti:
Na prvoj particiji je skoro sve u redu (50 files and 1 foldr with incorrect flag that was repaired), no druga se opako crveni. Ista dva nedostatka kao i na HDD 1, plus još nekih 7 repairanih nepravilnosti. DW je to popravio i sad je Safari stabilan, a upravo vrtim i Software Update da vidim hoeć li ga sad popeljati na 10.4.11 ili će opet zapeti negdje pri kraju...

U međuvremenu, vidim netko prodaje takvu Lampu... Eh, da mi je doći do tog AHT-a na instalacijskom DVD-u! To mi je do sad par puta trebalo (zblesirani RAM modul i sl. neobjašnjivosti), a ne znam nikoga tko ima 20′′ Lampu. Poslao sam čovjeku mail, možda bude dobra srca

Javim rasplet ovog popravljenog HDD-a i, naravno, situaciju s novim...
07.11.2011 | 01:18
Ja imam identicnu Lampu i instalacijski DVD Leoparda ( nije DL ). Ako ti treba nesto od mene ili iz USA to cemo lako srediti.
07.11.2011 | 02:09
Ah, sad sam se sjetio Antuna! Jesli li ti riješio onaj bučni ventilator na tvojoj Lampi?
Inače, instalacijski Retail DVD Leoparda imam. Treba mi onaj OS koji se isporučivao ”vezano” sa tim strojem (10.3 Panther) jer se na tom, odn. onom drugom DVDu nalazi i Apple Hardware Test 2.2 koji provjerava sav hardware u tom iMacu u slučaju kakvog kvara/čudnog ponašanja i sl...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, IgorD, m@xym, Riba, Anonimci (929)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO