03.09.2012 | 16:45
User kaže:
[quote]
smayoo kaže:
Ne vidim razlog da prvo programiranje ne radi u njemu, posebno ako mu je Obj-C idući korak. Ako mu C ne ide, ne vidim kako će se snalazit s iOS devom.
C su zamislili ljudi kojima je trebao jezik za brzo i sirovo sistemsko programiranje. Za nekog tko je iskusan programer je odličan. Za nekog tko nikad nikad nikad u životu nije programirao je nedovoljno formalan. Čovjek se nema za što uhvatiti. Najtrivijalniji programčić ne uspije pokrenuti jer ne zna više da li je napravio sintaktičku ili logičku pogrešku. Ili obje. I gdje ih je napravio. Jer to što mu kompajler prijavi grešku u 10 liniji ne znači da je greška tamo. Jer se možda 8 redova iznad zaje... pa je umjesto uglate zatvorio vitičastu zagradu.
Vidio sam to nebrojeno puta. Pa i ovdje, kažem, na Jabučnjaku.
Osobno mi je VB.NET bio prvi jezik s kojim sam radio na faxu. Nakon njega mi je C bio mila majka i sve bi dao da sam počeo s njim
Moj je prvi jezik bio BASIC za Spectrum. A onaj u kojem sam naučio ozbiljno programirati - Pascal. Pascal je dobar početak za nekog tko nije nikad ništa programirao, jer je dosta nalik C-u, ali je puno više formaliziran, što pomaže nekom tko tek počinje, jer se trivijalne greške neizostavno penaliziraju pa početnika natjera da vodi računa o sintaksi. Kad stekne tu naviku, prijelaz s Pascala na C je posve bezbolan, a vladanje programom puno bolje.
U C-u ti se desi da se zabuniš pa umjesto == negdje napišeš =, cijeli ti program prođe kompilaciju, a radi totalne piz...
Ako znaš programirati, skužiš relativno brzo gdje je problem. Ako si friški, to je dovoljno da zauvijek odustaneš.
Još jedna stvar - C je odličan uvod u većinu drugih jezika koji su iz njega povukli neke elemente, a popularni su: JavaScript, PHP, Java, C# itd. Iz osobnog iskustva, nakon njega mi nije bio problem ni uletit u jezike s kojima nema puno sličnosti.
Sve to isto što si napisao vrijedi i za Pascal.
Ne znam zašto ljudi zaziru od tog jezika, meni je i danas jedan od najdražih.
Ja ne zazirem. Jedino ne mislim da je univerzalno dobar za baš sve.