20.05.2013 | 22:44
Ma ne, ja samo malo potpaljujem vatru jer je ta diskusija Canon-Nikon starija i žešća nego PC-Mac, a, nisam siguran, možda je čak starija nego Commodore-Spectrum.
Iskreno, da, meni je Nikon draži. Nema nikakvog jasnog tehničkog argumenta. Jednostavno osjećaj da te kod kupnje (ili pokušaja kupnje) Canona uvijek pokušavaju za*ebat. Svojedobno je tipično za Canon bilo da sa svakom novom generacijom aparata promijene bajonet za objektiv tako da ti stari objektivi ne rade s novim aparatom. Ne pratim ih baš detaljno već neko vrijeme (općenito sam izgubio interes za digitalnu fotografiju), no vjerojatno su se smirili s tim. No onda prodaju te ne-najskuplje DSLR aparate s nekakvom totalnom kuruzom od objektiva, koja ne znam čemu i ne znam zašto služi. Da bar onda možeš kupiti samo aparat bez ikakvog objektiva pa kupiš objektiv po želji. Ali ne - moraš kupiti u paketu s tim plastišom koji nije za drugo nego za u smeće.
Ajde, i to je informacija od prije 4-5 godina. Možda su i tu politiku sada promijenili.
Inače, supruga mi u učeničkom domu vodi foto-družinu i tamo imaju takav neki Canon, iz te klase "troznamenkaste". S normalnim objektivom je to vrlo vrlo solidan aparat. Za takvu neku primjenu nekog tko se bavi fotografijom amaterski, ali s predanošću i zanimanjem - sasvim primjeren. Možda i nešto jeftiniji nego što bi bio odgovarajući od Nikona.
Canon je možda (možda i nije više, nisam pratio zadnjih par godina) u laganoj prednosti po pitanju podrške u smislu servisa i dobave rezervnih dijelova. S druge strane, ljudi koji prodaju Nikon u Hrvatskoj uvijek su mi odavali dojam veće ozbiljnosti i profesionalnosti (sjećam se balavca iz Canon tehničke podrške koji me je stjerao u p.m. kad sam mu pokušao objasniti da brzina zatvarača nije ekspozicija, nego je ekspozicija ukupna količina svjetlosti, dakle (ugrubo rečeno) brzina zatvarača puta otvor blende - moš mislit da mi takav prodaje fotoaparat za toliku lovu...
).
Eto, tako. Stvarno bitne razlike - nema. Oba su jednako dobri (ako uspoređuješ istovrsne). Canon je popularniji kod nas, ali Nikon je popularniji općenito, rekao bih. Tj. puno više toga ima za kupiti online za Nikona. Pogotovo rabljenog, na E-bayu.
Sve to pričam općenito, za ova dva konkretna modela ne znam ništa jer se digitalnom fotografijom bavim na razini slikanja mobitelom po gradilištima i Nikon Coolpixom za rođendane, roštilje i sl. Za gušt slikam 35 mm Prakticom s ruskim objektivom od 18mm, Zeissom od 50, i Tamronom od 300. I Yashicom DLR na rol-film.