Nikon vs Canon
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Nikon vs Canon

27.06.2013 | 13:26
evo
IMG_0036.JPG
27.06.2013 | 13:27
jos
IMG_0008.JPG
27.06.2013 | 13:30
Eos 100d
Image-24e551576644e29fa43730ff2407f8af.jpg
27.06.2013 | 14:22
Eto, uživaj u njemu!
27.06.2013 | 16:22
Ja isto razmisljam da nabavim 100D. Super
27.06.2013 | 20:48
@vicko, senzori u Nikonu i Pentaxu nisu isti. Nikon sam razvija cenzore, ali ih radi u nekoj od tvornica (Sony je izradjivao senzore za Nikon, izradjivao, ne dizajnirao).
@Ninjago, cestitam na prinovi. Mada je to kao droga, 5 koplja iznad onoga na sto si naviknuo. Sad kad se pocnu kupovati objektivi i ostali dodatci. Bio si upozoren.
27.06.2013 | 20:56
zabac kaže:
@vicko, senzori u Nikonu i Pentaxu nisu isti. Nikon sam razvija cenzore, ali ih radi u nekoj od tvornica (Sony je izradjivao senzore za Nikon, izradjivao, ne dizajnirao).
@Ninjago, cestitam na prinovi. Mada je to kao droga, 5 koplja iznad onoga na sto si naviknuo. Sad kad se pocnu kupovati objektivi i ostali dodatci. Bio si upozoren.

Hvala! Znam da stvara ovisnost a mogu reci da sam se vec navukao jer imam bas veliki interes za to. Citam i upijam. Sto se tice objektiva vec polako gledam cijene da znam sta me uskoro ceka!
Za sad cu se ucit na stock objektivu a kasnije ce sigurno jos koji pasti.
Danas sam malo fotkao i onako kao lajk mogu reci da su super slike a funkcija kao u prici.
Ma svladat cu ja to gradivo brzo, bar se nadam!
27.06.2013 | 21:31
U tome i je problem. Kako napreduješ, počinješ shvaćati kako polako prerastaš opremu.
Inače u antikvarijatima se dade naći dobrih i jeftinih knjiga o fotografiji, od osnovnih do naprednih tehnika. Uživaj!
28.06.2013 | 00:00
Pozdrav,

moja najtoplija preporuka, 17-40 4L i imati ces sve sto pozelis. Kada se danas osvrnem unatrag, to mi je bio najdrazi i najkoristeniji objektiv. Imas siroki kut (koliko crop faktor dozvoljava) i imas dovoljan zoom da uhvatis sve sto normalno oko vidi a da sa jos vecim zoomom ne gubis na ostrini fotografije. Kada sam ga prodavao da bih kupio 16-35 2.8L, pitao me kupac zasto to radim, po svim je recenzijama imao jednaku kvalitetu a skoro pa duplo jeftiniji. Ja sam htio "brze.... bolje.... vece" i.... dobio mozda 5% kvalitete te shvatio sto je covjek zelio reci. 17-40 4L ce ti biti takav "all round" objektiv da ces uz njega mozda pozeliti imati samo neki "prime" poput 24, 35, 50 ili 80mm, gdje bih ti preporucio 50mm no za to imas vremena.

Uzivaj, r
28.06.2013 | 04:38
Kako se ja kvailtetno pogubim u ovim vasim milimetrima i cudnim oznakama koje vi savrseno razumijete
28.06.2013 | 05:21
)

17-40 je zoom objektiv, kada bi to isli napisati kao sto napisu na kompaktima sa zoomom to bi bio ajmo rec 2.5 xzoom, koliko se da primijetiti uglavnom se zoom objektivi za SLR ili DSLR aparate rade do 3x iako ima i ekstrema naravno, i tu mi pada na pamet Nikonov 18-200 cini mi se. Sto se 4L ili 2.8L oznake tice, to je otvor blrnde (1.4.. 2.0.. 2.8.. 4.0.. 5.6.. 8.. 11.. 16.. 22). Sto je broj manji to je veca blenda i propusnost svjetla, sto je manje svjetla u prostoru u kojem se fotka to je otvor blende veci (recimo fotka se sa 2.0) kada se zelis poigrati sa ostrinom fotografije i ako stavis na 22 imati ces ostri objekt snimanja na cijeloj fotografiji, ako zelis portretnu fotografiju pa da objekt fotkanja bude istaknut uzmes recimo 1.4 ili 2.0 ili 2.8.... i ti si "ostar" na fotki a sve ostalo je zamuceno. Tada dolazimo jos i do kvalitete objektiva i zato sam od srca preporucio zoom 17-40 4L ))
Pozz, r

pozz
28.06.2013 | 09:03
Radar, dali je to ovaj objektiv?
www.the-digital-picture.com/Reviews/Cano...USM-Lens-Review.aspx
28.06.2013 | 21:46
Ninjago....

to je upravo taj objektiv; ne znam kako se krecu cijene danas (polovni), no ja sam ga prije cca 4god u sjajnom stanju dao za cca 500EUR. Blenda ti je na fiksnoj 4L, dakle mozes dobiti veci otvor blende i na 17 i na 40mm kada zoomiras, tj na sirokom kutu i na 2.5 zoom-u. Stakla su sjajna (u ovom poslu vrijedi "koliko para toliko mjuze") i kvaliteta fotografije, te boje na njoj su mrak. Ljudi vole zoom, daje im slobodu kod fotografiranja; preveliki zoom trazi stative za ostru fotku (nikada mi na pamet nije palo kupiti 70-200) i stabilizaciju u njemu koja opet nije dostatna, zato ovaj ima sve sto mozes npr pozeliti za tzv urbanu fotografiju (street photpgraphy).

Ja sam na Dslr presao kada sam shvatio gdje mi je limit sa najboljim kompaktom kojeg sam tada koristio; kupio sam novi 30D i 17-85. Gotovo odmah sam skuzio da mi to nije to jer mi je odmak prema onome sto sam zelio bio nevelik, a boje koje sam sa staklom na tom objektivu dobio su bile boje kompakta. Za mjesec dana je prodan i poslusao sam savjet koji sam dobio u startu a nisam poslusao.... uzmi L objektiv/objektive (crveni prsten). Kupio sam 17-40 i 24-105 i "aparat je poceo pjevati pjesmice" ) Oba su sjajna, pogotovo za novce koje ih platis u odnosu na konkurenciju (govorim o Canon staklima) ispod i iznad. Prekasno sam shvatio da mi 2.8 objektivi ne daju nista puno bolje osim 1og stopa veceg otvora blende (sa 4 na 2.8; sto znaci da nesto sto slikas pri brzini od 1/125 sec na f4 bi na f2.8 mogao "okinuti" sa 1/250 recimo fotka u pokretu, ili recimo 1/30 sa f4 bi sa f2.8 mogao fotkati na 1/60 kao npr frend u birtiji za sankom gdje ima izrazito malo svjetla, te bi isto tako imao bi nesto bolju dubinsku ostrinu ako se zelis igrati sa zamucenom pozadinom).

Fotkaj i gustaj sa ovime sto imas; gledam fotke koje mi frendica radi sa vulgaris starim olympusom 420 i 2kit objektiva (mislim da je 420) i odusevljen sam, jer u svakom slucaju sa klasicnim kompaktom neces dobiti kvalitetu kjoju ces sa Dslr-om a ti imas u ruci nesto sto je brze, vise, jace i bolje od predhodnice u svojoj klasi i uvijek uzima kolac u klasi iznad (no naravno onda i ta radi pomak vrlo vrlo brzo).

Osnova fotografije ti je na nekom starom aparatu na film iz 70ih; ja sam milsio da ne znam puno o fotografiji, ali kada sam uzeo njih u ruke shvatio sam da osnove znam i ako zelim nesto doci cu i do toga dijela znanja sa predznanjem koje imam, ono nije malo, samo fakat treba znati sto hoces. Do toga ces doci jako brzo; a poanta price sa frendicom i Olympusom je.... svaki aparat kojeg upoznas (i objektive naravno) i koristis ce ti dati takvu slobodu fotkanja kada se naviknes na njih i upoznas ih u dusu, da nije bitno dali imas 5D od prije 10god ili 5DMkIII od prije godinu dana. Istina je da ces imati neka ogranicenja npr (bolje fotke pri vecim ISO vrijednostima u primjeru ovih navedenih....) ali kada upoznas svoju opremu i znas sto sa njom mozes upravo ces to i dobiti, takvu ces fotografiju traziti, a to ce biti sjajne fotke.

Prvo upoznaj opremu koju imas, nabavi si rezervnu bateriju i to je sve sto trebas. Fotkaj.... i fotkaj. Zatim uzmi neku jednostavniju knjigu o kadriranju i kompoziciji fotografije, kopiraj stilove dok ih ne upoznas, a onda.... biti ces kreativan vec prema situaciji u kojoj se nadjes, i jako brzo ces biti odlican, samo se preispituj svako toliko.

i da, fakat je moja preporuka kada je zoom u pitanju 17-40 4L. Ovo sto danas vidim na njuskalu (oglas za 17-40 Canon i 24-70 Sigma) zaboravi, em se vodi kao novo pa je i skuplje, em je napisao da je Canon 17-40 a na fotki mu je Sigma, a i da je 24-70 Sigma a na fotki mu je Canon. Dakle sumnjivo.

Pozdrav, i ne zamjeri ako je predugacko, tak ti ja pisem )
28.06.2013 | 22:08
Može li se otvoriti neka tema s galerijom snimaka napravljenih s tim skupim čudima?
28.06.2013 | 22:47
Skupo cudo? Nisi ti vidio sto je skupo cudo. Baci oko na Carl Zeiss objektive, a vecina manualci (nema AF funkciju).
Baci oko na srednji format i tvoj "Rolex" ce izgledati kao kineska "digitronka"! LOL
28.06.2013 | 23:13
Pa i ovo nije malo, pa me zanimaju te snimke.

Jer znamo da će netko i s običnom olovkom napisati napisati remek-djelo, a netko čačkati uši.
29.06.2013 | 09:35
Eto, sve si rekao.
Ja sam svojedobno za svoju staru Prakticu (film, 35mm) nakupovao tih objektiva čudo, samo da bi skužio da mi je za sve što slikam dovoljan 23, 50 i 100-300. A od toga mi je 23 najmiliji. A znam ljude koji mobitelom naprave bolju fotku nego što ću ja ikad ičim.
29.06.2013 | 10:13
radar, hvala ti na objasnjenju.Vidim da se razumijes dosta i svaka informacija je dobrodosla od ljudi koji nesto znaju.
Normalno je da prvo moram dobro upoznati svoju opremu pa tek onda dalje kupovati opremu inace nebi bilo smisla bacati novac unaprijed.

Mariozg dobio si karmu od mene za zadnju recenicu!
28.08.2013 | 07:39
Dobio sam nedavno Canon SL1 (to bi bio 100D u EU mislim). Lijep. Malen. Usporedio sam ga direktno sa T4i i Nikon 5200, koje sam imao pri ruci i osjetno je manji (body only).

Medjutim, s objektivom ta razlika se nekako istopi. Vise nije toliko manji

Kolega je krenuo na godisnji u Kambodzu i prodao sam mu ga. Nisam mogao odoliti da ne zaradim brzih 50$

Nakon toga kupim Nikon 3200 (Deal of day sa 18-55 kit objektivom za 399$), koji mi se na prvu odmah svidio. Bolje mi malo lezi u ruci od SL1 (imam velike ruke) i ima odlican vizualni Guide Mode (idealno za pocetnike da vidis u stvari sta se desava na aparatu i koje su trenutacne postavke).

Medjutim, kronicno mi nedostaje touch screen sa Canona. Valjda smo previse u eri touch ekrana, da ih sada nesvjesno na svemu trazim i ocekujem. Puno se lakse kretati kroz postavke na touch screen, fokusirati predmet u kadru jednim dodirom na ekran, prelistavati fotografije i sl.

Pisem ovo iz perspektive potpunog pocetnika, te samo iznosim neka svoja zapazanja. Nisam ja uopce kompetentan reci koji je bolji/gori i zasto. Mislim da cu na koncu kupiti T4i/T5i ili ponovno SL1 iskljucivo radi ekrana osjetljivog na dodir.

Nemam ja objektive nikakve u posjedu tako mi je jos uvijek lako mijenjati strane
28.08.2013 | 09:31
Na san uvijek za Nikon. Počeo sam s Nikonom. Po meni, problem Canona je što prtlja s objektivima i ne paše baš sve na sve, dok kod Nikona toga nema. Naravno, Canon je vrhunska firma i ima top modele i tijela i objektiva. Kod početničkih modela malo lutaju jer ih dosta često izbacuju uz promjenu senzora, ostali dijelovi ostaju isti. Mislim kako je 600D bio taj koji se nije primio, tj. korisnici nisu imali razloga preči na njega. Kako samo paušalno pratim Canon, tako ne znam sve detalje.
Ima i Nikon svojih mušica. Recimo D600, koji je FF, ima sve ostalo lošije od D300s, osim senzora koji je veći. Svakako topla preporuka je odabrati sustav i onda ga nadograđivati. Spomenuti 18-55 je dno dna Canonove ponude. Probaj posuditi neki kvalitetniji "L" objektiv i vidjeti ćeš razliku (čak i na ekrančiću).
Ako je DSLR zamjena za idiota, onda je bilo koji dobar, iako Canon ima odličnih kompakta u G seriji. Iako ima nepromjenjivi objektiv, ali svede se na isto (DSLR + kit objektiv).
JA ekran koristim kako bi provjerio histogram i normalno za promjenu manje korištenih postavki. Ostalo je izvučeno na tipke koje su programabilne i ne vidim prednost ekrana osjetljivoga na dodir, ali to je naravno stvar navike.
28.08.2013 | 10:03
Meni se čini da tu zaista puno ovisi o tome kad je tko i čime počeo fotografirati. Meni je jednostavno "prirodno" fokus, zoom i blendu podešavati prstenom na objektivu, ručno. Tako sam naučio prije 30 godina i to je to. Sve ovo što je došlo poslije - OK mi je to, ali sam sporiji i nevještiji s tim, nego s onim, najstarijim načinom.
28.08.2013 | 14:15
smayoo kaže:
Meni se čini da tu zaista puno ovisi o tome kad je tko i čime počeo fotografirati. Meni je jednostavno "prirodno" fokus, zoom i blendu podešavati prstenom na objektivu, ručno. Tako sam naučio prije 30 godina i to je to. Sve ovo što je došlo poslije - OK mi je to, ali sam sporiji i nevještiji s tim, nego s onim, najstarijim načinom.

Manualni fokus može biti OK za nepomične objekte. No, fokusirati objekt koji se kreće - nemoguća misija. Što je veći otvor blende (plitak DOF) tim je taj zadatak teži.
28.08.2013 | 15:59
Točno, ali ako se objekt ne kreće prema ili od tebe, nego s jedne strane na drugu, tad se udaljenost od kamere ne mijenja bitno pa se ni fokus ne mijenja.
28.08.2013 | 16:25
U teoriji je tako, no u praksi probaj to učiniti, a da pri fokusiranju ne protreseš aparat i dobiješ fokus tamo gdje si htio. Čak i sa stativom to nije lak zadatak.

Možda bi se to moglo kod velikih objekata koji se vrlo sporo kreću, no ne mogu zamisliti takav način fotografiranja kod uobičajenih motiva u kretanju (ptice, auto i moto trke, sport ...). Ponavljam, ne kažem da se ne može, ali pitam se koliki bi bio postotak uspješnih fotografija fotkanih na taj način u odnosu na fotografiranje koristeći automatski fokus.

Naravno, manualni fokus bi se kod pokretnih objekata mogao koristiti kada unaprijed znaš putanju objekta pa fokusirati prije nego što je objekt došao na određeno mjesto, a opaliti fotku kada objekt tamo stigne (npr. vlak).
28.08.2013 | 18:07
Veliki postotak, jer davno prije nije svatko imao fotoaparat na film, a oni koji su slikali ozbiljno (za peneze), ti su se izvještili u fokusiranju.
Zoom prsten i fokus prsten su ostali do sanas (Nikon), jedino je blenda povezana s tijelom (iako postoji prsten i ako je objektiv CPU, tada se blokira na najmanjem otvoru). Imam jeda Carl Zeiss 35/2.0 i taj je putpuno manualni i uredno radi s malo naprednijim tijelima. Treba se priznati kako prsten blende i nije nešto što se vrta ljevo-desno, dok zoom i fokus prsten , da.
Na Nikonu postoji gumb za provjeru DOF-a, inaće je uvjek blenda otvorena do kraja.
11.11.2013 | 15:09
Da osvjezim malo temu...

Vidim da ovdje ima puno znalaca o fotografiji, pa bi molio praktican savjet.

Kupis Canon DSLR i dobijes kit objektiv 18-55mm. Puno ljudi kaze da je to smece (iako ih zasebno prodaju po cca 150$) i da se sa drugim lenses dobijaju osjetno bolje slike.

Mene sada zanima, sto bi jedan kucni korisnik trebao imati od objektiva da bi pokrio neke obiteljske potrebe.

Ja cu recimo kupiti Prime, probao sam kolegin par dana i to mi je zanimljivo, samo ne znam 40mm ili 50mm?

Naravno da univerzalni savjet ne postoji i da sve ovisi o dzepu i primjeni, ali koji bi objektivi bili best buy za prosjecnog kucnog korisnika? Nesto sto bi pokrilo najsiri spektar uporabe po nekoj normalnoj cijeni.

Ja se necu fotografijom profesionalno baviti i nije mi namjera kupovati neke PRO stvari po paprenim cijenama.

Moze neki hint na ovu temu.

Hvala

P.S. Zaboravio sam se pofaliti da sam prije 10-ak dana ponovo kupio Canon SL1 koji sam imao i ranije. Velicina i touch screen su prevagnuli da ponovo kupim njega, iako sam razmatrao razne opcije. Sada je bio 150$ jeftiniji doduse (450$ sa kit objektivom)
11.11.2013 | 15:22
Pa ukoliko se fotografijom nećeš baviti profesionalno ne znam šta fali 18-55mm.
Ako želiš malo bolji objektiv pogledaj neki 17-40mm 4.0 L USM.
11.11.2013 | 16:11
Tamron 17-55 s 2.8 blendom i za male novce ces dobiti super objektiv, tzv. allround.
Tamron verzija bez stabilizacije, polovna.

osim ako ne govorimo o FF aparatu
11.11.2013 | 17:00
Raspon žarišne duljine 18-55 je ok za "obiteljsko fotografiranje". Problem je u tome što je Canon kit objektiv plastično govance. Smeće. Trebalo bi donijeti zakon po kojem im se zabranjuje to zvati objektivom. Nego da mu moraju dati neki drugi naziv.
Ja sam sve svoje objektive kupio rabljene ili nove, ali uvijek na E-bayu i nisam se nijednom zajebo. Rabljeni Tamron, od lika iz Seattlea, prije masu godina. Još jedan Zeiss, rabljeni, iz Njemačke. Dva nova širca od Rusa (isto Zeiss leće).
11.11.2013 | 17:02
Tito kaže:
Tamron 17-55 s 2.8 blendom i za male novce ces dobiti super objektiv, tzv. allround.

Zoom objektiv s konstantnom blendom? Taj neće biti za male novce? Ili si govorio o blendi na 17mm?

Moj Tamron je 100-300 s konstantnom 2,8 blendom (M42, bez motora, full ručni). Volim ga najviše na svijetu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 13 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

pontmax1, Riba, Anonimci (806)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO