28.06.2013 | 21:46
Ninjago....
to je upravo taj objektiv; ne znam kako se krecu cijene danas (polovni), no ja sam ga prije cca 4god u sjajnom stanju dao za cca 500EUR. Blenda ti je na fiksnoj 4L, dakle mozes dobiti veci otvor blende i na 17 i na 40mm kada zoomiras, tj na sirokom kutu i na 2.5 zoom-u. Stakla su sjajna (u ovom poslu vrijedi "koliko para toliko mjuze") i kvaliteta fotografije, te boje na njoj su mrak. Ljudi vole zoom, daje im slobodu kod fotografiranja; preveliki zoom trazi stative za ostru fotku (nikada mi na pamet nije palo kupiti 70-200) i stabilizaciju u njemu koja opet nije dostatna, zato ovaj ima sve sto mozes npr pozeliti za tzv urbanu fotografiju (street photpgraphy).
Ja sam na Dslr presao kada sam shvatio gdje mi je limit sa najboljim kompaktom kojeg sam tada koristio; kupio sam novi 30D i 17-85. Gotovo odmah sam skuzio da mi to nije to jer mi je odmak prema onome sto sam zelio bio nevelik, a boje koje sam sa staklom na tom objektivu dobio su bile boje kompakta. Za mjesec dana je prodan i poslusao sam savjet koji sam dobio u startu a nisam poslusao.... uzmi L objektiv/objektive (crveni prsten). Kupio sam 17-40 i 24-105 i "aparat je poceo pjevati pjesmice"
) Oba su sjajna, pogotovo za novce koje ih platis u odnosu na konkurenciju (govorim o Canon staklima) ispod i iznad. Prekasno sam shvatio da mi 2.8 objektivi ne daju nista puno bolje osim 1og stopa veceg otvora blende (sa 4 na 2.8; sto znaci da nesto sto slikas pri brzini od 1/125 sec na f4 bi na f2.8 mogao "okinuti" sa 1/250 recimo fotka u pokretu, ili recimo 1/30 sa f4 bi sa f2.8 mogao fotkati na 1/60 kao npr frend u birtiji za sankom gdje ima izrazito malo svjetla, te bi isto tako imao bi nesto bolju dubinsku ostrinu ako se zelis igrati sa zamucenom pozadinom).
Fotkaj i gustaj sa ovime sto imas; gledam fotke koje mi frendica radi sa vulgaris starim olympusom 420 i 2kit objektiva (mislim da je 420) i odusevljen sam, jer u svakom slucaju sa klasicnim kompaktom neces dobiti kvalitetu kjoju ces sa Dslr-om a ti imas u ruci nesto sto je brze, vise, jace i bolje od predhodnice u svojoj klasi i uvijek uzima kolac u klasi iznad (no naravno onda i ta radi pomak vrlo vrlo brzo).
Osnova fotografije ti je na nekom starom aparatu na film iz 70ih; ja sam milsio da ne znam puno o fotografiji, ali kada sam uzeo njih u ruke shvatio sam da osnove znam i ako zelim nesto doci cu i do toga dijela znanja sa predznanjem koje imam, ono nije malo, samo fakat treba znati sto hoces. Do toga ces doci jako brzo; a poanta price sa frendicom i Olympusom je.... svaki aparat kojeg upoznas (i objektive naravno) i koristis ce ti dati takvu slobodu fotkanja kada se naviknes na njih i upoznas ih u dusu, da nije bitno dali imas 5D od prije 10god ili 5DMkIII od prije godinu dana. Istina je da ces imati neka ogranicenja npr (bolje fotke pri vecim ISO vrijednostima u primjeru ovih navedenih....) ali kada upoznas svoju opremu i znas sto sa njom mozes upravo ces to i dobiti, takvu ces fotografiju traziti, a to ce biti sjajne fotke.
Prvo upoznaj opremu koju imas, nabavi si rezervnu bateriju i to je sve sto trebas. Fotkaj.... i fotkaj. Zatim uzmi neku jednostavniju knjigu o kadriranju i kompoziciji fotografije, kopiraj stilove dok ih ne upoznas, a onda.... biti ces kreativan vec prema situaciji u kojoj se nadjes, i jako brzo ces biti odlican, samo se preispituj svako toliko.
i da, fakat je moja preporuka kada je zoom u pitanju 17-40 4L. Ovo sto danas vidim na njuskalu (oglas za 17-40 Canon i 24-70 Sigma) zaboravi, em se vodi kao novo pa je i skuplje, em je napisao da je Canon 17-40 a na fotki mu je Sigma, a i da je 24-70 Sigma a na fotki mu je Canon. Dakle sumnjivo.
Pozdrav, i ne zamjeri ako je predugacko, tak ti ja pisem
)