17.07.2023 | 10:10
Pekao sam robu na gradelama na razne načine, na ugrijanim gradelama, i na hladnim, sa nauljenim gradelama i sa suhim gradelama, sa ribom posoljenom prije pečenje i sa ribom posoljenom nakon pečenja, i rijetko kad bi se riba (malo ili nimalo) zalijepila za gradele.
Stvar je u tome da ribu ne smiješ okretati ako se donji dio ribe nije dovoljno ispekao.
Kada to napraviš, koža (koja će se, kako god okreneš, zalijepiti za vruće gradele) će kod pokušaja okretanja ribe ostati zalijepljena za gradele, a kako se donji dio ribe nije cijeli ispekao dovoljno da riblje meso postane tvrdo i kompaktno, dio mesa neposredno uz kožu koji se dovoljno ispekao će ostati pri koži, a drugi, nedovoljno pečeni dio, pri ribi koju si okrenuo.
Zato je najbolje ne žuriti sa okretanjem, i prije samog okretanja lagano vilicama probati okrenuti ribu, pa ako ne ide, pričekati još malo, a ne na silu okretati ribu. Također, možeš se pomoći i nožem kojim ćeš pažljivo odlijepiti kožu od gradela.
Naravno, dobro ugrijane gradele, podmazane uljem prije postavljanja ribe na gradele, će svakako pomoći, a kod jačine žara i udaljenosti gradela treba dobro paziti jer će od prevrućeg žara riba zagoriti (koža pocrniti a mese do kože odrveniti) i prije nego što se sredina ribe dovoljno ispiče da se može okrenuti bez raspadanja. Ne valja ni obrnuto, kada je žar preslab, jer onda se riba ne peče nego "kuha", obično tako sporo da postane suha dok se termički dovoljno obradi.
Kod manjih riba (200 do 300 grama težine), "pravilo" je da se riba okreće kada su oči skroz bijele, i meso na repu "cvrči". to je znak da je donji dio ribe ispečen, i da se počeo peći i gornji dio ribe, pa se ista može bez problema okrenuti.
Kod veće ribe ima malo više posla, ali ćeš nakon par ispečenih riba (i možda po koje "rastrgane") steći dovoljno iskustva da možeš prilično dobro procijeniti kada ribu treba okrenuti.
Naravno, nije zgorega napomenuti i to da se, za razliku od mesa, riba okreće samo jedanput (ne vrijedi za veće ribe koje je osim sa bočnih strana potrebno i ispeći sa gornje i donje strane).