12.08.2021 | 11:14
Nema na čemu.
Moja supruga je iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Tamo, između Zagreba i Slavonije. A i pokojna mama mi je odande, pa znam dosta ljudi iz tog kraja. I to nekako ispadne stvar folklora - tu svatko najbolje zna kako se roštilja, a ovi drugi "nemaju pojma"
. Ali, naravno, najbolje znaju kako se roštilja kad s pivom u ruci stoje iza leđa onom koji se peče na ljetnoj sunjari i na žaru, skupa s tim mesom, i komentiraju. A kad onda majstor popi... i kaže im "evo tebi vilica, da te vidim", onda slijedi odgovor "e jbg neću sad, kad si već us*o"
Elem, slično je i s ribom.
S tom razlikom što se riba pečena na način kako si opisao - meni nikad nije svidjela, ali filozofima koji su meni iza leđa komentirali kako "sve radim naopako" i kako ću "ribu spaliti" je moja riba bila tako dobra da su svojoj djeci iz tanjura otimali. "Zlato, tebi će ovo biti puno. Daj, tata će..."
No, kako meni nikad u životu "argument" koji kaže "to se tako ne radi" ili "to se oduvijek tako radilo" i sl. - nije bio prihvatljiv ni za što, ja se zaista trudim objasniti razloge iza nečeg što radim. Pa, u tom smislu, još par komentara na ovo što si napisao (naravno, nisu upućeni tebi, nego onima koji su ti takve upute dali).
Ovako sam dobio instrukcije od lokalnog "znanca":
Je. To su ti "znalci". Znam ih i ja nekoliko. Jednom sam jednoga pitao može li mi dovesti ikoga koga je nahranio ribom s gradela, a da je ovaj zadovoljan. Pa se uvrijedio.
1. Kazu naulji ribe i posoli i ostavi da odstoje valjda 15-20 minuta tako marinirane. Napunio sam i unutrasnjost ribe.
Nauljiti ih možeš i ranije, ali ako ih nasoliš prerano, sol izvlači vodu iz mesa i isušuje ga. To je zlatno pravilo kuhanja i jedno od najtemeljnijih. Meso i riba se NE SOLE rano, ako želiš da ostane sočno. Suprotno, kad dinstaš podlogu za čobanac, gulaš, brodet, salsu, bilo što, stavljaš, dakle, skosan luk, tikvice, ribanu mrkvu i peršunov korjen, što god već stavljaš u podlogu - stavljaš to na HLADNU masnoću (ako je maslac ili svinjska mast, onda tek toliko ugrijano da se otopi) i ODMAH stavljaš svu sol koju misliš staviti, dok je još sve hladno, jer ŽELIŠ da biljna baza pusti što više vode, što brže, da moraš što manje vode dolijevati pa dobiješ fini gusti umak.
Isto tako, kad kuhaš tjesteninu, rižu ili krumpir (ne u kori), vodu zakuhaš čistu (Talijani imaju pravilo - 10x toliko kg vode koliko imaš kg tjestenine), kad proključa, stavljaš soli, i to puno (2-3 jušne žlice na 5 l vode) i tek onda ubacuješ to što kuhaš. Na taj način škrobna namirnica se neće početi odmah raspadati, sol će pomoći da se zadrži čvrstoća i konzistencija - da pašta ili riža bude, kako kažu Talijani, "al dente", a krumpir da se ne raspada kad ga ubodeš vilicom (naravno, ako nisi kupio ono genetski modificirano go*vno iz trgovačkog centra).
Sorry, sad sam malo raširio, ali frapira me koliko često vidim da ljudi prtljaju s tom soli, unište meso (češće nego ribu) i poslije se*u po mesaru i ne znam kome što "meso ne valja". Ja osobno junetinu solim strogo na kraju, svinjetinu i piletinu neposredno prije nego ide na roštilj, ili čak nakon što uhvati koricu, a ribu, kako sam napisao ranije, u kombinaciji s uljem, neposredno prije nego ide na žar, da pomogne ribljoj koži da se zatvori i zakori.
2. Sacekaj da izgori vatra i kada se zar smanji, tek onda da stavim resetku i to VISOKO, kao da ne izgore odmah, da se lagano peku. Znaci na blagi zar. I kako vatra jos vise jenjava, da to kompenziram time sto cu resetku spustati blize vatri.
Svakako sačekaj da vatra izgori. Ni ribu, ni meso, nikad na otvoreni plamen jer namirnica u dodiru s otvorenim plamenom naglo karbonizira i to kvari okus.
Ovo kako ti je lik opisao se radi kad je riba koju pečeš puno veća od porcije (npr. 700-1000 g), a osobito ako je ne raspolutiš, ili ako nije plosnata (kao što je oborita riba - orade, zubaci, fratri, arbuni i sl.) nego vretenasta (npr. škarpina, grdobina, čač, ugor...). Dakle, ako je debela, jer tada treba dulje vrijeme da se u sredini, do kosti progrije i ispeče i onda, ako si je stavio na jak žar, izvana će izgorjeti, a u sredini ostati sirova. Ali tu onda treba nešto više znati i neke trikove primijeniti ako si takvu ribu baš napeo na gradele pripremiti. Moj je osobni izbor s takvom ribom uvijek drugačiji (1) zato što je to meni dosta velik stres ispeći na gradele da ispadne stvarno dobro, i (2) zato što je meni osobno takva riba bolja na drugi način. Zato i jesam @JOHNu predložio da zubaca od kile napravi na gregadu. Ili pod peku, s krumpirima i povrćem, u maslinovom ulju i bijelom vinu. I sl.
Zato sam ti na početku naglasio da pričamo o ribama od porcije, kao sa slika koje si stavio.
3. Kada sa jedne strane se ispeku, okrenes ih i cekas da se ispece druga strana. Znaces jer je puklo oko u ribi
To je glupost. Po oku možeš znati nešto ako je riba točno određene veličine, ako nije izvađena iz leda i ako žar nije prejak. Oko ti može puknuti, a da je riba do kosti još skroz sirova, ako si je izvadio iz leda, ili je žar prejak, ili je riba puno veća od porcije.
4. Ne okreci slucajno vise puta jer se "to tako ne radi"
Super je argument. To zapravo znači da nema pojma zašto se to tako ne radi, nego je njemu jedan isto takav "znalac" rekao. To ti je ko ona priča o majmunima u kavezu.
Vjerojatno je to jednom netko provalio, ili napisao u nekom petparačkom časopisu, jer je bio previše trapav oko tog okretanja pa bi mu se riba na pola raspala već nakon prvog okretanja.
5. Nije moglo sve stati na gradele, pa je 2/3 pecenih riba cekalo u poklopljenoj teci jos onu preostalu trecinu da bi eto svi skupa jeli
Nema problema, naravno da jedu svi skupa, ali tako da se dio pečenih riba podijeli po pola između dvije osobe i taman dok svatko pojede svoju polovicu dobije friško pečenu polovicu iz druge ture.
I onda, naravno, uvijek balansiraj ture tako da budu podjednake, dakle, ne 2/3 pa još 1/3, nego u prvu turu stavi malo manje, u drugu malo više, tako da bude pola-pola.
Kad pečeš svinjetinu na roštilju (npr. vratinu/ražnjiće, krmenadle, ombolo ili rebra), neki čak vole tek ispečeno meso ostaviti koju minutu u poklopljenoj posudi u kojoj ima pola decilitra vruće vode (pa onda još neki u toj vodi razmute začine, vegetu ili što već, ili ne stave vodu, nego juhu), tako da se meso u posudi upari i vrati dio izgubljene sočnosti, prije nego se ide jesti. Pogotovo ako su meso držali nasoljeno neko vrijeme prije pečenja pa se isušilo previše.
Međutim, ako to napraviš ribi s gradela, što će se dogoditi:
- meso će postati gnjecavo i spužvasto od vlage koja će kondenzirati na ribljoj koži
- hrskava zapečena koža će se opustiti i doći će žlundrasta
- karbonizirani dijelovi kože će od vlage i maslinovog ulja doći gorki i pokvarit će okus ionako već upropaštenoj ribi
Iz osobnog iskustva znam kako su žene oko nekih stvari temeljito nerazumne i neumoljive pa se sve živo mora pokrivati "da ne idu muhe" i štojaznam
. Ako već imaš taj problem, pokrij ribu isključivo LAGANOM pamučnom krpom (najbolje starom bijelom pamučnom majicom ili potkošuljom, jer ovo što se danas prodaje kod kuhinjske krpe nema veze s pameću, em je zatrovano kojekakvim bojama, em je u obradi pamuka vlakno tretirano kojekakvim sranjima, božesačuvaj...) ili košaricom za kruh pletenom od vrbove šibe ili ratana.