18.07.2024 | 08:04
Za Dalmaciju ne znam, ali mi u Dubrovniku razlikujemo lokarde i vrnute (skuše).
U ratu su nas lokarde (i ono malo "avijacije" što je dolazilo gliserima ONB-a) prehranile, jer su bili najčešća i često jedina vrsta ribe na peskariji.
Ukusna riba, poprilično tvrdog mesa, koja se može spraviti na razne načine, a ako je ima previše za pojesti sa gradela, uvijek se može marinirati i ostaviti hladnjaku pa konzumirati idućih par dana (mada je tako dobra da to ne potraje dugo), a čak i bez mariniranja (samo otkoštavanjem i zalijevanjem maslinovim uljem i kojom picom česna) za večeru će biti jednako ukusna kao i za ručak (jede se hladna, tj. prethodno izvađena na sobnu temperaturu).
Po sredini, sa oba boka imaju trake crne boje koje netko odstranjuje (pomalo su oporog/gorkastog okusa) ali meni to ne smeta, pa ih ih jedem.
Spravljanje nije neki problem, samo treba paziti (kao, uostalom i uvijek kada se peče riba) da vatra ne bude prejaka, nego umjerena, tako da se dosta debela riba stigne ispeći do kosti bez da se prepeče koža i vanjski dio ribe.
Ali, sudeći po ovim oradama, ne sumnjam u to da je @drlovric dorastao zadatku i da će ih bez problem ispeći kako spada.