24.07.2017 | 14:40
JOHN kaže:
Fini komadi. Ja već odavno nisam jeo pastrvu. Valjda 10-ak godina. Jednostavno nisam miljenik slatkovodne ribe. Al su moji još za mog djetinjstva znali pripremat pastrvu i to mi je bila ok riba.
Ova rečenica se može kandidirati kao "understatement of the year"
. Izjaviti da je pastrva (pogotovo potočna pastrva) "OK riba", u istom je rangu kao da kažeš da je (npr.) Aston Martin "OK auto".
Predlažem ti da obnoviš iskustvo i odeš nekamo na fine svježe pastrve, s roštilja ili iz pećnice, kako ti se trefi. Kao moguće lokacije predlažem ti: restoran "Vrilo Gacke" na, jel, izvoru Gacke, u selu Sinac, kod Ličkog Lešća, restoran "Dobra" u Jarče Polju, blizu Duge Rese (izađeš s A1 na izlazu Novigrad n/D i okreneš prema Jarče Polju) ili Restoran u izletištu "Divlje vode" u Žumberku.
Po mom mišljenju, JAKO JE MALO morskih riba koje su tako fine kao potočne pastrve. Da li ima koja finija - to već više ovisi o svježini, pripremi i receptu, nego o samoj ribi. Dakle - finese.
Svojevremeno, u nekim prigodama, moj diša zna u firmi složit riblji fiš ili tako nešto. Som, smuđ, šaran i još koja riba. Sve po jednoj recepturi iz nekadašnjeg mu Instituta Geoexpert. Tamo se to u laboratorijima za ispitivanje znalo pripremat na tjednoj bazi. Uvijek je znao reči, da su to bila vremena.
Izdvojio bi soma u toj pripremi. Za polizat prste.
Meni je osobno fiš paprikaš - šupljast recept i bezvezasto jelo (neka se uvrijedi tko mora, ali to je moj stav, nakon tridesetak njih koje sam probao u četrdesetak godina, od Varaždina i Siska, preko Slavonskog broda do Vukovara, Iloka i Apatina).
S druge strane, perket (pörkölt) od ribe mi je totalni mrak. Tko nije, neka obavezno proba idućom zgodom kad je u prilici. Ja sam do sad skoro svaki put jeo perket od soma, jednom je bio od neke druge ribe. Ovaj od soma je čudo neviđeno. Ovaj drugi je bio vrlo blizu tome.
Najbolji mi je bio u "Zelenoj žabi" u Kopačevu, ali svidio mi se jako i onaj u restoranu "Štuka" u Petrinji.
Ali nepravedno je reći da je to jedino od slatkovodne ribe što valja. Smuđ... Ajme, majko...
Smuđ pod pekom. Ili pohan u pivskom tijestu...
Štuka? Eeeee, štuka, čovječe... Samo ako se znaš boriti s kostima, štuka ima zajebane kosti...
Od slatkovodne ribe mi, zapravo, jedino nikad, baš nikad nije pasao šaran. Uvijek je bio užasno masan i smrdio je po mulju. "Prijetili" su mi nebrojeno puta divljim šaranom na rašljama ili u vinu, ali nekako se to nikad nije "trefilo". Uvijek to isto smrdljivo masno s*anje iz ribnjaka...
Recimo znao sam pojest jegulje i žablje krake u hercegovini, no isto tako je to bilo davno kad sam zadnji put jeo. Slabo idem dole zadnjih 10-15 godina, možda sambio tri-četiri puta. Al su jegulje i žabe bile vrh.
Sad smo, prije 3 tjedna, kad smo se vraćali s Korčule, bili na neretvanskom brudetu kod Đuđe i Mate u Vidu. Preporučam, od srca!
Da li jegulja je ili nije masna, "daje" li po mulju ili ne, to ne ovisi o jegulji, nego o lokaciji. Ove iz ušća Neretve sve, po mom iskustvu jesu donekle masne (koja više, koja manje) i "daju" po mulju (radi čega je neretvanski brodet bolje jesti malo pikantan, da se to izgubi). Ali npr. jegulje iz Prokljanskog jezera (dakle s ušća Krke) su... Lirska minijatura u svakom zalogaju.